icon

Hodnotenie integrovaných detí na základnej škole

darkabarka23
23. sep 2013

Milé mamičky,chcem a vás opýtať na vaše skúsenosti s hodnotením na ZŠ,ak máte integrované dieťa v triede medzi deťmi,ktoré integrované nie sú.Mám dcérku v 6.ročníku ZŠ,od začiatku sme mali problémy s učením,ale ku psychologičke sme sa dostali až minulý rok,kde teda sme dospeli k diagnóze porucha učenia,pozornosti,sústredenia a diagnóza znela integrácia v triede.Dcérka je momentálne riadne hodnotená,a už od začiatku máme veľmi zlé známky z matematiky.Mám obavu,aby dcérka nemusela opakovať ročník.Veľmi veľa sa jej venujem,a snažím sa jej pomôcť,matematické operácie sú však pre ňu nepochopiteľné a ťažko zvládateľné,preto sa ja vás pýtam,či majú vaše deti s integráciou hodnotenie upravené k tejto diagnóze,nakoľko u nás to tak zatiaľ nie je,a teda ak to má byť inak,rada by som to v škole riešila.

kacena4
23. jan 2017

@paloma2811 moj osobny nazor matky... ak mas cas lyzat rany ☹ chodte do toho ak vas vezmu ak mas cas byt mu cely cas po ruke ked sa zopype v skole, popr. byt tam zo zaciatku s nim ci uz ako asistent ci ako rodic po ruke ci telefone... chodte do toho, ty ho poznas najlepsie, ty viec ci na to ma, poradte sa so skolskou, vychovnou poradkynou, popr. chodte za psychologickou ak k nejakej chodite nech vam ona poradi co si o tom mysli ci psychiatrickou snad nejaku mate, ak si fakt na to trufate vystavit synove city, zivot tomuto isla by som do toho. nikto ho nepozna tak ako ty. ty ho budes potom doma fukat a davat dokopy. a mozno nie, mozno ho prave toto nakopne a bude stastny posilni ho to a postrci dopredu... my tu od kompu mozeme len radit co si myslime ale ty to s nim budes zit. otazne je co na to skola, legislativa... pisala som ip skusim zistit... drzim palceky ved ide o jeho buducnost netreba sa vopred vzdavat len preto ze ma nejaku diagnozu, ked te chce on a na rovinu mu to treba vysvetlit... pozri si film "ben x" je to film o stredoskolakovy sikanovanom aspikovy, ktory to dotiahol az k sebevrazde - ja som pri nom plakala tak ma dostal ☹ a otvoril mi oci v pohlade na syna... mozno ti tiez pomoze zmenit pohlad na vlastne dieta...

paloma2811
23. jan 2017

@kacena4 dakujem ti kačenka za uprimne slova,ale ja už ani neviem čo chcem,mam oneho velky strach a teraz ked som si prečitala tolko vela o inych skusenostiach s autistami tak ani neviem,naozaj sa citim velmi zufalo😢a už aj začinam pochybovat,chcem pre neho len zabezpečit nejaku buducnost.

kacena4
23. jan 2017

@paloma2811 https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/mate-dieta-s-aspergerovym-syndromom/ skus nakuknut sem su tu vacsinou maminy s mensimi detmi ale najdu sa aj s detmi v nasom veku popytaj sa na info na nazory uvidis co ti oni povedia na svoje skusenosti s velkymi detmi (nie so skolkarmi alebo prvostupnovymi detmi - to je uplne ine) ...

luxor32
7. feb 2017

Chcela by som reagovat na redaktorku z markízy, ktorá sa zaujímala o temu integrovane deti..myslim,ze sa volala Lucia..moj mail: luxor32@azet.sk
Dakujem

luxor32
7. feb 2017

@janka2501 aka je to zs? Dakujem

janka2501
7. feb 2017

Obycajna ZS,s tym,ze su triedy kde su deti s tymi poruchami ucenia (dys...) a specialny pedagogovia vedia ako ucit take deti. Dcera je uz v 8 rocniku a velmi je spokojna. Ja som prelozila v 5 roc,uz 3 mesiace pred koncom skol.roka.

karpinka
7. feb 2017

môj syn navštevuje od tretej triedy je piatak, integráciu - papier dostal až do piatej triedy, má poruchu sústredenia, dislexiu a disortografiu - tak to tam má uvedené. Učenie je des, občas už viem ako ho zaujať, ale je to krátkodobé, pracujem iba na čiastočný úväzok, lebo ak by som chodila dopráce do večera, tak on sa už nedokáže večer sústrediť, nechodí na obedy, rovno domov, odpočinie si a potom sa učíme, niekedy hodinu, dve aj tri, je to des, rok mi trvalo kým som pochopila, že to nerobí úmyselne, a v škole im to tiež chvíľku trvalo, ale pár detí tam takých majú - sme na dedine, takže nie tak veľa ako v meste, takže vedia ako na to, a teraz majú nového triedneho, veľmi super, na vysvedčení mal teraz tri trojky, ale myslím, že na polroku prižmúrili oči, diktáty doplňuje iba a aj tam má 19-20 chýb, a angličtina je dec, to je pre neho ako pre mňa čínske znaky, a matika mu síce ide dobre, ale samozrejme slovné úlohy nechápe, sedí so spolužiačkou, čo mu môže prečítať zadanie, potom už vie čo má robiť, aj monitor mal samostatne s inou učiteľkou a ona im čítala zadania. Takže ja som spokojná, ak by mu pomáhali viac, tak by sa už ani neučil, ak napíše zle, môže si opraviť odpovedou, niekedy mu dajú aj dva krát šancu na opravu, zapíšu mu aj zlé ale aj to dobré, ale aj tak je to veľká drina, keďže jeho pamäť na učivo je krátkodobá, tak stále opakujeme staré učivá.... a aj nové...., držím palce aj vám 🙂

paloma2811
7. feb 2017

@karpinka Ahoj,karpinka presne viem o čom pišeš,mi sme to mali ešte horšie lebo nikto sa k nemu nemohol okrem mna ani približit,ale odkedy chodi zo zdravimi detmi do triedy je to ovela,ovela lepšie taketo deti s poruchou učenia to maju velmi tažke, lenže oni sa chcu podobat zdravim detom aspon moj syn sa tak chova,len ta chcem upozornit už teraz si zhanaj info o strednych školach pre syna,ja mam take problemi bol integrovany učeny podla variantu B a teraz ho nikde nechceu prijat len na soš špecialnu a tam ho nedam,nikto ma za tych devet rokov zo školy neupozornil ako to bude ked bude chciet ist na soš že je prakticky odpisany,ma sen ktory mu nedokažem splnit chce byt kadernikom ma na to ale legislativa nepusti,niekedy lutujem že som pristupila na integraciu,mal mat same štyrky a prechadzat s ročnika do ročnika len tak, tak,ale za aku cenu že by bol v normalnej triede neštastny a hlupy,je premna všetkym na svete a je mi strašne tažko lebo sa jedna o jeho buducnost a ja ju nijako nemožem zmenit,verim že ty a tvoj synček budete mat viac štastia,prajem vela trpezlivosti obom.

karpinka
7. feb 2017

@paloma2811 ďakujem, no určite sa informujem u pedagogičky ako to je s tými školami, ďakujem za info, no on chce byť automechanik, tak uvidíme, a kamoškyn syn išiel za kuchára, ale to môj nechce, tak hádam ako mechanik, si bude môcť spraviť maturitu. Aj synovec, bol integrovaný a rok dozadu maturoval a tiež sa učil za automechanika, tak uvidíme, možno sa jeho sny časom zmenia ešte má nejaký ten rôčik , kým si bude vyberať.... a to vážne nemôže ísť na školu za kaderníka??? to je divné.... a smutné, že to tak je.... ☹

paloma2811
8. feb 2017

@karpinka Je to naozaj velmi smutne,syn je asperger to je ta najlahšia forma autizmu je však velmi šikovny a po rozhovore s našou psychologičkou že či by zvladol byt kadernikom v tomto povolani je predsa len hluk,zapach a vela ludi a to niektory /aspici tak ich volaju/ nezvladnu,mojmu to však psycholog len odporučil s tym že každa choroba je individualna.Chyba však je v tom že aj ked je inegrovany,jediny v triede medzi zdravymi spolužiakmi učivo ma ako deti v špecialnej triede a na to ma nik neupozornil, že ak je už integrovany a uči sa tou pomalou metodou, skusit sa učit nie podla špecialnich osnov a treaz ked sa mu snažim najst školu podla jeho predstav mi vytykaju že ako matka som o tom mala vediet,lenže mne to za tych devet rokov nikto nepovedal a teraz je už neskoro.

karpinka
8. feb 2017

@paloma2811 som zvedavá, kto neštudovaný by o tom vedel a hlavne, keď tu sa zákony menia každú chvíľku, skôr myslím, že mal na to upozorniť pedagog, ktorý odporúčal integráciu, pri podpise tej žiadosti. Verím, že si nahnevaná, je to predsa len budúcnosť dieťaťa...... ☹

ice2210
8. feb 2017

@karpinka nemyslím si,ze by mal na to pedagog upozorňovať... K tomu,aby bol integrovaný museli navštíviť buď CPPPaP alebo CŠPP. To je jedine kompetentné zariadenie,ktoré môže vydať odporúčanie na integráciu. Na základe výsledkov ich vyšetrení a odporúčaní rodič žiada o integráciu. Takže škola je v tom nevinne. Je len povinná sa riadiť odporúčaniami CPPPaP alebo CŠPP pri vzdelávaní žiaka so ŠVVP. Taaakze ak máte p.psychologicku niekde v poradni tak sa pýtajte tam prečo Vás na to neupozornili.... Museli ste podpisovať kopec dokumentov. Čítali ste ich? Vedeli ste o co vlastne ziadate? Precitali ste si s cim suhlasite svojim podpisom? Kto Vám písal žiadosť o integráciu?

ice2210
8. feb 2017

@paloma2811 a este aj k tomu ze Vám to nikto nepovedal... Veď individuálny vychovno vzdelávací plan ste museli podpísať a súhlasiť s ním... Mali ste byť oboznamena s metódami,formami atď. ako sa bude pracovať s vaším synom. A tak isto na vysvedčení vzadu by malo byť uvedené ze postupoval podľa osnov ŠZŠ. Ja rodičom čítam celý indiv.plán ako aj informovaný súhlas,aby vedeli co podpisujú,ci súhlasia s tým ako bude ich dieťa postupovať vo vzdelávaní a pod.,dokonca rodičom odovzdavam na protipodpis kópiu všetkého co u mňa podpisu :-/

karpinka
8. feb 2017

@ice2210 myslela som špeciálneho pedagoga, zle som to nazvala, my chodíme do CPPP mimo školy, lebo v škole nemajú špec. pedagoga, tak som to myslela 😀

karpinka
8. feb 2017

@ice2210 a ako paloma písala, jej syn má aj iný problém, takže tam je to možno preto, môj syn nemá iné ochorenie, autizmus a podobne, tak si nemyslím, že tam bude problém, má iba poruchu sústredenia a dislexu a disortografiu, čo sa môže časom upraviť natoľko, že integráciu nebude potrebovať, testy robia každé dva roky, takže o dva roky možno povedia, že už ju nepotrebuje....

ice2210
9. feb 2017

@karpinka to je v poriadku, ze špeciálny pedagóg. Ale stále platí ze to musi byť odborník z CPPPaP alebo CŠPP... A aj keď ma škola spec pedagóga -ten NEMOZE vydať odporúčanie na integráciu. Musí to byť tá ktorá poradňa... Som sama školský spec pedagóg na strednej škole čiže neklamem a viem o čom hovorím. Je jedno v tomto pripade o akú poruchu ide. A tie poruchy,ktoré ma Váš syn su úplne bežné a ja mám takých v škole väčšinu. V pohode mi s tým decká maturuju, robia vyucne listy ci stáže v zahraničí. Nie je to žiadna prekážka...

luxor32
9. feb 2017

@ice2210 aspon rodiča usmerni a poradí..

ice2210
9. feb 2017

@karpinka a poruchy Vasho syna nemaju vplyv na intelekt. Poradna určite robila intelektove testy. Ak su v norme môže aj na maturitny odbor. No ak syn palomy nemá intelekt v norme (co zistí v správe z poradne zo psychologického vysetrenia) a ešte aj bol vzdelavany ako žiak variantu B (stredné ment.postihnutie) zo zákona nie je môžne pokračovať v štúdiu na bežnej strednej škole. Ale predpokladám,ze keďže ma jeden z druhov autizmu a ten sa zväčša spája aj s mentálnym postihnutím-teda znizenym intelektom- preto je aj vzdelavany variantom B a nechcú mu dovoliť pokračovať v bežnej strednej škole ale na špeciálnej. Nechcem tu nikoho poucovat ani nič podobne,no niektoré veci vám tu nie su jasné a chcem vám to vysvetliť aby ste pochopili prečo to tak je a ako to v praxi funguje 😊 niektoré veci nie su fer,nie su tak ako by ste/sme chceli... No problém nie je v učiteľoch,riaditeloch ani v školách...Je to v ľuďoch,co robia zákony od stola a nevedia si vaše situácie a osudy ani len predstaviť... Aj my specialni pedagógovia sa borime každý deň a týmito problémami... Chceme vam a vašim detom pomôcť no mnohokrát máme aj my zviazané ruky...

karpinka
9. feb 2017

@ice2210 ja osobne mám so špec pedad.z centra super skúsenosti, je to úžasná žena a veľmi pomáha môjmu synovi, chodím tam tak často ako treba, a venujem sa mu ako sa len dá, viem že tieto diagnozy sú už dnes bežné a som rada, že sa k nim pristupuje takto a nie ako kedysi, že proste boli tie deti akože hlúpe. Môjmu synovi stačí prečítať a vysvetliť zadanie a hneď vie čo má robiť, alebo mu dať trochu viac času a miesto 5ky má 3ku. Takže si vážim prácu každého pedagoga - aj tvoju, a viem, že sa denne stretávate s rôznymi prípadmi, takže veľa zdaru v práci 🙂

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
99renca
Odpoveď bola odstránená
kacena4
21. mar 2017

@zltyslonik prepac nechapem o com pisem moj ma vysoke iq je nadany ale je aj disortografik, t.j. nevie gramatiku a robi chyby - ma byt za to "degradovany" na iq hupaceho konika za to a diskriminovany len preto ze hoci vie odrapkat vybrane slova odzadu odpredu o polnoci nevie ich pouzit v realnom zivote... proste ma diagnozu a nepomozem si, tak preco by mu mali znamkovat diktaty a hodnotit pisomne prace na gramatiku v nich, toto mu proste preskakuju vo vsetkych predmetoch - ostatne je normalne hodnoteny - aj o tomto je integracia - skus sa zamysliet a nie len dehonestovat integraciu - aspon tak som to vnimala z tvojho prispevku o "zaostalych" detoch ☹

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
kacena4
21. mar 2017

@zltyslonik teda prepac ale vobec nevies asi o com je integracia ☹ ta ma presne vymedzene pravidla... vozickar je oslobodeny od telesnej at jedna, at dva diagnoza mi presne hovori na co dieta ma a na co nie. to ma v integracii presne napisane (aspon by mal mat) napr. znamkuje sa len po 3jku vyssie uz nie lebo je to pre dieta demotivujuce hoci sa snazi proste nema sancu danu konkretnu vec zvladnut. a prepac, ale preco by napr. moj syn hoci jeho IQ bolo pred zaciatkom nastupu do skoly cca 140 mal ist do specky, len preto ze ma problem s gramatikou??!! chodil dokonca do skoly pre nadane deti!! t.j. do specky nema vobec narok chodit! nastuduj si trosku zakony kym vypustis blud a pourazas rodicov integrovanych deti, lebo mna osobne sa to vzdy dotkne ☹ ked o nom takto hovoria a prenasaju toto spravanie aj na svoje deti, ktore im to davaju pocitit potom v triede a je z toho sikana ☹ nase deti si tvrdo vydru kazdu znamku ci uz 1tku ci 3jku a obcas su to aj 5tky takze ziadne automaticke 1tky!! nase deti sa doma ucia niekolko hodin a my s nim iste aj v 5 ci 9tom rocniku a mrzi ma ze sa najdu ludia ktory sa na to takto pozeraju ☹
najhorsie je ze slj sa odzrkadluje vo vsetkych predmetoch nie len na slovencine citanine a pisanie ziak potrebuje na kazdom jednom predmete takze sa dieta "realizovat" moze fakt tazsie na inych predmetoch ☹
ale uz sa nejdem rozpisovat dalej, nema to vyznam... ☹

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
adamkohlusko
21. mar 2017

@zltyslonik fuha, ty si matka? nechcem ta urazit a dat sa na tvoju uroven,ako to ty tu robis ostatnym mamickam ,ale uvedom si, ze je rozdiel medzi integrovanym a integrovanym dietatom,nie kazde je rovnake,moj syn napriklad je intergrovany,je tretiak, ale teda nema ziadne ulavy,okrem papiera a toho,ze sem tam ( rozumej jeden diktat z desiatich) ucitelka prizmuri oko a neda 4 ale 3. aby si si nemyslela,ze dostava same jednotky 😀 nebud naivna a miesto takychto stupidnych reci, co tu vypisujes,si radsej nieco nastuduj,kym tu zacnes maminky urazat, radsej si precitaj so synom nejaku knizku a nebud nestastna,ze sa musis ucit so synom a venovat mu nejaky svoj cas, moj syn ma rovnako vela uloh a ucenia ako jeho spoluziaci, ktori nie su integrovani a akurat zataz je to pre nas,co sa musime so svojimi integrovanymi detmi ucit raz tak dlhsie ako ty so svojim synom bez poruch. snad z tvojho dietata vyrastie lepsi clovek ako si ty, prajem ti do zivota len to najlepsie 🙂

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
kacena4
21. mar 2017

@zltyslonik mozno by si to mala riesit s ucitelkou asi to nezvlada a nie s nami, nase ucitelky to bez problemov zvladaju a neurazat nase deti...

adamkohlusko
21. mar 2017

@zltyslonik my sa nemusime lutovat, nemame preco, lutujem ludi ako ty 🙂 ale to sa tazko vysvetluje, viem ako je moje dieta hodnotene,nema ZIADNU INU STUPNICU . riesilo sa to na pedagogickej porade, s triednou ucitelkou, psychologickou, specialnou psychologickou, takze viem ake papiere som podpisovala a pokial viem,tak nikdy sa na rodicku neriesia deti integrovane, ale prave mali spratkovia,ktori maju prave matere,ktore su taketo plne komplexov a radsej sa tu povysuju na ine 🙂 a temu si si asi pomylila ty, tato tema je pre mamicky integrovanych deti, kde si PORADIA A POCHOPIA JEDNA DRUHU, tvoja sprava tu len kritizuje a uraza

adamkohlusko
21. mar 2017

@zltyslonik a neviem aky argument tu chces napisat, pretoze jedine bludy tu vypisujes ty 🙂