icon

Hodnotenie integrovaných detí na základnej škole

darkabarka23
23. sep 2013

Milé mamičky,chcem a vás opýtať na vaše skúsenosti s hodnotením na ZŠ,ak máte integrované dieťa v triede medzi deťmi,ktoré integrované nie sú.Mám dcérku v 6.ročníku ZŠ,od začiatku sme mali problémy s učením,ale ku psychologičke sme sa dostali až minulý rok,kde teda sme dospeli k diagnóze porucha učenia,pozornosti,sústredenia a diagnóza znela integrácia v triede.Dcérka je momentálne riadne hodnotená,a už od začiatku máme veľmi zlé známky z matematiky.Mám obavu,aby dcérka nemusela opakovať ročník.Veľmi veľa sa jej venujem,a snažím sa jej pomôcť,matematické operácie sú však pre ňu nepochopiteľné a ťažko zvládateľné,preto sa ja vás pýtam,či majú vaše deti s integráciou hodnotenie upravené k tejto diagnóze,nakoľko u nás to tak zatiaľ nie je,a teda ak to má byť inak,rada by som to v škole riešila.

novana
21. mar 2017

@adamkohlusko, si na verejnom fóre, ak nie si schopná vypočuť si názor, ktorý sa nestotožňuje s tvojim, založte si súkromnú skupinu, a tam si preťahujte medové motúzy popod nos.

paloma2811
21. mar 2017

@zltyslonik Toto forum som otvorila ja,prečo sa miešaš do matiek a detičiek ktore maju integrovane a postihnute deti,teba sa naše problemy vobec netykaju,mi si tu jedna druhej radime a navzajom sa podporujeme ale ty ani len netušiš o čom pišeš skus sa somnou vymenit na par dni a starat sa a žit s autistom hned by ta tie silne slova prešli,Slušna občanka.

adamkohlusko
21. mar 2017

@novana prepac, ved nazor si rada vypocujem,ale nechapem,preco ma urazat ine mamicky, ked ten nazor este aj vyjadruje mamicka,ktorej deti sa to netyka, nechapem tieto zeny,co sa potrebuju za kazdu cenu vyjadrovat a urazat ine. myslim vo vseobecnosti, pride mi to trochu odveci... pretoze vypisovat tu bludy, akoze ake sme nedotknutelne a podobne... ale to je na dlho,skoda vysvetlovat ludom co o tom nic nevedia. sak kazda si moze dietatko prelozit tam,kam jej to vyhovuje a kludne aj na sukromnu,moj syn tiez menil skolu presne kvoli tomuto.

kacena4
21. mar 2017

@novana prepac nejde tu o medove motuze popod nos, ale mne osobne sa nepaci sposob komunikacie - nazvat moje dieta - "decko" "postihnute" "nedodrbala" ... toto podla mna nie je vhodny slovnik a to som vybrala len par slov z jedneho prispevku - pritom to, ze ma dieta dyslexiu ci nieco podobne este neznamena ze je postihnute.
mna to osobne uraza preto, lebo ja som ztp a mam aj dieta ztp, teda ozaj postihnute a viem aky je v tom rozdiel ☹ ozaj to zaboli, ked ti niekto toto napise a osocuje nie len teba ale aj tvoje dieta ci skolsky system a problem ma on sam...

adamkohlusko
21. mar 2017

@paloma2811 my nastastie len dyslexiu a dysortografiu,ale viem co to stoji sil a preto si ani neviem predstavit, kolko sil to stoji vas. a ano rada teba aj maminky s podobnym osudom aj POLUTUJEM AJ POCHOPIM 😀

adamkohlusko
21. mar 2017

@paloma2811 zmen temu na sukromnu,uz sa to tu zvrhava 😀

paloma2811
21. mar 2017

@kacena4 Ahoj kačenka,čitam že za zlostiš na zltehoslonika,ale s toho si nič nerob vela vraj matiek vie o čom tu pišeme a je pre ne lahke kritizovat,ked si denne neprechadzaju tym čim mi.Ako sa mate ,čo noveho ja som synovu dobavila tu školu ako chcel neverila by si pomohol nam naš farar,už sme posielali aj prihlašku bola som za riaditelkou a zoberu ho bez problemou,dokonca ak to bude zvladat za tie tri roky skusime aj maturu,to zaleži od vysledkou počas študia nieje to super.A inegracia nieje problemom dokonca bude mat na každom predmete asistentku,konečne mi spadol kamen zo srdca.

paloma2811
21. mar 2017

@adamkohlusko Asi ju naozaj budem musiet zmenit na sukromnu,lebo nazory niektorych ludi su šokujuce................

novana
21. mar 2017

@kacena4, súcitím s každou mamičkou, ktorej dieťa má zdravotné problémy, ale žiadna učiteľka nemá šancu zvládnuť integrovaných aj neintegrovaných v jednej triede. Jedine, že by mal každý svojho asistenta, a preto si netreba nahovárať, že to učiteľka zvláda, lebo ani jedným sa nedostne to, čo by si zaslúžili. Áno, náš školský system nie je dobrý.

paloma2811
21. mar 2017

@adamkohlusko Dakujem za pochopenie, za seba aj ine mamičky.

adamkohlusko
21. mar 2017

@novana nasa je asi superman 😀 maju v triede tri integrovane deti a jednu asistentku,je hlavne dolezite,ako velmi deti potrebuju asistentku. moj syn napriklad len pri slovnych ulohach precitat zadanie, a podobne,maju chlapceka,ktory ju potrebuje stale,take v reale to vyzera tak,ze syn sedi normalne v triede a ked nieco potrebuje zdvihne ruku asistentke a ta pride a poradi, skontroluje ci ma napisane vsetky poznamky, ked tak dopise,triedna dava sediet taketo deticky pokope v jednom rade vedla deti neintegrovanych,cize tie s tym nijako netrpia, ale to vela zavazi o ucitelovi a ochote pracovat s takto obdarovanymi detmi 🙂 urcite je horsie,ked sa deti nevedia vtrepat do koze a nerespektuju ucitelku a teda dajme ruku na srdce,ze kolko takych deti je v triede aj ked tam ziadne integrovane nie je 🙂 presne viem,co sa riesi na rodicku, nikdy sa u nas ziaden rodic nestazoval, na integrovane deti, ani ucitelka,tieto deti maju vacsinou totiz vela prace aby vsetko stihali ako spoluziaci

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
paloma2811
21. mar 2017

@zltyslonik nemiešaj sa do temy ktorej vobec nerozumieš,ak sa ti nepači mat svoje dieta medzi našimi daj si ho premna za mna aj na mars,ty si začala utočit na nas nie mi na teba tak teras tu nehraj obet.

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
paloma2811
21. mar 2017

ty sa izoluj a aj tvoje nadne dieta dufam že na tu svoju arogantnost a nenavist voči ztp ludom raz doplatiš,nemam chut ti odpisovat na tie tvoje hluposti Mudrejši ustupi☹

piliarka
21. mar 2017

Ak sa mozem prideť a vrátiť k téme...dcérka je v 2.roč. a v oktobry(tento šk.rok) nám odporucili prestup na špec.školu...Ja sa toho bojim...je slabšia ale aj velmi citlivá a tichá.Na špec.škole sú aj deti s poruch.správania.Asistentku má mat ale chodí cca 1x tyzdenne a to je malo.Neviem co robiť.Táto skola jej asistentku nezabezpecila...😕

mokoo
21. mar 2017

@zltyslonik to si ozaj az tak negativna osoba ako sa prezentujes? Podla mna si len smutna zo zivota, negativne naladena, je mi ta hrozne luto, pisem to v dobrom lebo kazdy prispevok co od teba citam je negativny, arogantny, posmesny ako keby si silou mocou upriamovala na seba pozornost aby si ta clovek vsimol, skus sa nad sebou prosim ta zamysliet ci tvoja potreba prejavit sa v tom horsom svetle je az tak silna aby si kazila ludom tvojimi prispevkami diskusiu a sem tam aj naladu... na tvoj odpovedajuci komentar reagovat nebudem pretoze urcite bude vedeny v tom istom style ako ostatne komentare od teba 😉 prajem ti pekný vecer a viac usmevu na tvari

kacena4
22. mar 2017

@zltyslonik
@piliarka v kazdom pripade do specky sa dostanu len deti ktore maju na to, nieviem ako to napisat pre obe mamicky (citlivo a vhocne, kedze pisem protikladne...) do specky zasadne beru deti ktore maju znizeny intelekt, t.j. normointelekt, nie deti, ktore nejak vybocuju v beznej triede, ci uz adhd, tichostou, nestihanim, poruchou pozornosti, nesustredenim, plachostou..... toto si treba uvedomit! mojho syna my tiez ucitelk "odporucila" do specky, ale hold, nie vsetky deti tam patria... t.j. ani deti s adhd, neposlusne a podobne, pilarka takze neboj spravia vam tam testy a uvidite na com ste, popr. chodte do poradne v meste nech vam tam spravia testy a podla nich uvidite co vam nejde a zistite ci vobec patrite do specky mozno ma len nejake dis, ktore sa da korigovat a je velmi sikovna a do specky vobec nepatri!! drzim palceky

paloma2811
22. mar 2017

@piliarka Ak ti možem poradit z vlastnej skusenosti,neboj sa špecialnej školy učitelia tam maju velmi pozitivny a pekny vztah prave k takymto detom tichim utiahnutim.Ja som dala syna v prvom ročniku na zakladnu školu ako integrovaneho ale vobec to nezvladal aj ked mal asistentku,zdrave deti vedia byt velmi zle a vela krat sa mu aj vysmievali,premna ako matku to bolo velmi tažke,tak som ho v druhom ročniku zobrala a dala do špecialnej v meste a urobyla som dobre naučil sa pisat,čitat v triede boli šiesti a boli tam aj taky betari ale učitelka ich zvladala na jednotku.Nechala som ho tam po piaty ročnik,v šiestom som ho preložila na zš v našej obci videlo sa mi že zmudrel a choval sa inak ako tamte deti v špecke a urobyla som velmi dobre teraz je deviatak mal asistentku na každy predmet ale to zaleži os školy ako ti vyjdu v ustreti,len si daj pozor ked bude dcera v siedmom ročniku a bude integrovana,nepisala si či sa uči podla varianu A učivo špecialnych škol,tak si daj velky pozor moče byt inegrovana posledne tri roky ale nesmi sa učit podla toho variantu inak sa ti nebude moc dostat nikde na strednu školu ja som toto riešila v poslednej dobe a nikde mi ho nechceli zobrat bola som zufala a to chcel byt len kadernik,ale dobry ludia nam pomohli a konečne sa mu splni sen,takže asi tak tolko ti možem poradit,držim palce.

piliarka
22. mar 2017

Dakujem krásne☺kazdá rada ma potesí...len u nas je len taka mensia specialka a neviem...mame var.A...najhorsie je ze jedny mi povedie špec. ano iny nie.(myslim spec.pedagogicky)A musim sa rozhodnut rychlo...

ella_smella
27. mar 2017

Taky trefny clanok k diskusii, ktora tu prebiehala pred par dnami...
http://www.atypmagazin.cz/2017/03/27/pro-integr...

paloma2811
27. mar 2017

@ella_smella Mila ella smella bavime sa tu o chorych detoch s postyhnutim aspon moj ho ma,povedz mi ako by si si predstavovala autistu bez integracie v zš medzi zdravymi detmi,alebo si mysliš že on nema narok byt medzi zdravymi asi si presvedčena o tom že dieta s nejakou špec,diagnozou musi byt zatvorene v nejakom sanatoriu pre duševne chorych lebo okrada štat a zdrave deti o ich privilegia rozumiem tomu dobre.Hnevam sa na takychto ludi a o to ešte viac ak su to matky preto reagujem vždy na takyto članok podraždene ,ale nepiš o vecaich ktorym nerozumieš a nepreživaš denne to čo ja.

kacena4
27. mar 2017

@paloma2811 ahojko ten clanok si zle pochopila, bol cesky, t.j. u nas je integracia uplne niekde inde ako v cechach, vdaka Bohu hoci sa casto na nu este stale stazujeme... a @ella_smella ta na 100% chape, tiez to ma doma...

lilke
27. mar 2017

@piliarka necitala som vsetko. ale napisala si, ze je snaha ucitelky presunut dcerku do specialnej skoly. Specialna je byvala osobitna. Do takejto? tam moze nastupit iba dietatko, ktore ma v papieroch zo specialno-pedagogickej poradne potvrdenu mentalnu retardaciu. Nie hranicne pasmo. Ma tvoja dcerka? Ak nie, nepatri tam. V specialnej skole je velmi zredukovane ucivo. Napr. v 1.rocniku sa ucia pocitat iba do 5, v beznej skole preberu do 20. citanie a pisanie celej abecedy preberu za 2 roky. Ak pojde dcerka na specialnu, uz nikdy nepojde na beznu, nemoze. Ani na strednu.

piliarka
27. mar 2017

@lilke 1.roč.sme prešli celkom fajn - mali sme asistentku.Máme neprepojené "hemosférky"čiže pamatová čast je ok ale logika nie(to je zjednodusene☺)Teraz v 2.roč. ma v OKTOBRI ked mala skola peniaze na ucte(za dieta)zavolali a povedali mi ze asistentku pre nu nemaju ,ucivo nezvladne,a ak ju necham tam tak skonci ako 6-tacka.Lebo prepadne v 3.roc.aj v 4.roc.aj 5.roc. a skonci v 6-tom.Toto mi fakt povedala p.zástupkyna....Pritom ma integraciu a indiv.prístup.A ja som fakt bezradná lebo ona sa snazí leen to ide pomalsie.Ale vie aj citat aj pisat....je to slabsie ale vie😢Ja jej nechcem ublížit a ak budem presvedcena ze špec.je pre nu ok tak nemam nic proti....ale nie som o tom presvedcená😕

katarina644
27. mar 2017

necitala som vsetko. ale lezu mi maminy na nervy, ktore radia a nevedia o com su deti, ktore sa integruju medzi zdrave deti. ja mam syna z fyzickym postihnutim, ale musim ho ucit pekne rozpravat, musela som ho naucit kakat, co pre maminy so zdravymi detmi nic nehovori. ale hovorim a pisem velmi rada. hodinu by som nechala mamickam dieta, ktore je integrovane do spolocnosti a som zvedava ci to vydrzia. vsetko len silne slova. a my precitlivene? nech sa paci mozete si to vyskusat.

eliska13
27. mar 2017

@piliarka a preco uz nemoze mat asistentku, ked v prvom rocniku mala?neskusala si si sama hladat?nasa znama tak dopadla so synom skola nemala asistentku posielali ho prec, az jej na min.skolstva poradili kde hladat a teraz chodi dalej do skoly s asistentkou.Isla by som k psychologice a tam sa poradila, lebo pre dieta to moze byt frustrujuce, ked sa snazi a nic z toho.Ja by som sa speci ci inej skoly nebala moj syn je 4 tak a tempo je sialene

lilke
27. mar 2017

@piliarka a co ma napisane v papieroch z poradne? okrem odporucania na integraciu... prip. si dohodni dalsi termin na vysetrenie, a s ludmi z poradne sa porad.
a co hovori na tvoju dcerku triedna? ak ona nechce s nou pracovat, a bezna skola je pre nu vhodna, tak len zmenu skoly.
my sme mali podobny problem so zastupkynou, ale este pred nastupom do skoly. riaditelka ze dietko vezme. mala som prist na 2.stretnutie, no riaditelka v ten den vypadla na PN, tak nas vzala zastupkyna. a ta, ze neprijme, leda ze by museli platat pocet deti. do oci-priamo... pritom ani nepozrela do papierov. potom mi volala riaditelka, ze vezmu. ale radsej som vybrala inu skolu s dobrym menom, sice cez cele mesto, a zacala som aj soferovat. takze aj nejake vyhody 🙂 dietko nadsene, my spokojni, ucitelka super.

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
lilke
27. mar 2017

@zltyslonik necitala som vsetky tvoje predchadzajuce prispevky, len cca. posledne 3. neviem, ci mas negativnu osobnu skusenost, alebo preco si priam zatrpknuta... pre info, mam integrovane dieta. ma bohuzial handicap, oficialne by malo byt supnute v jednej z tych specializovanych skol. nema absolutne ziadne ulavy, pre skolu vyhrava vramci okresu sportove i vedomostne sutaze. oznamilo mi, ze citanie neznasa, lebo spoluziaci citaju pomaly, a ono sa nudi. 🙂 s handicapom, no spomaluju ho prave ti standardni. no oficialne na beznej skole musi byt integrovane. brblat by som mala skor ja... a ver, ze takychto pripadov je dost.
Navyse vacsina uciteliek ani nevie pracovat s "inymi" detmi, pokial su to deti, ktore su ticho kdesi v kutiku, tak si ich vedenie necha kvoli financiam v triede, a ucitel sa venuje vacsine triedy. Makaju doma rodicia. Ak je osobny asistent, do istej miery je rodic odbremeneny. A problemom su prave poruchy spravania, alebo vo vacsine pripadov skor rozmaznane, nevychovane deti. A to nie su pravdepodobne pripady rodicov z tejto temy.