Hodnotenie integrovaných detí na základnej škole
Milé mamičky,chcem a vás opýtať na vaše skúsenosti s hodnotením na ZŠ,ak máte integrované dieťa v triede medzi deťmi,ktoré integrované nie sú.Mám dcérku v 6.ročníku ZŠ,od začiatku sme mali problémy s učením,ale ku psychologičke sme sa dostali až minulý rok,kde teda sme dospeli k diagnóze porucha učenia,pozornosti,sústredenia a diagnóza znela integrácia v triede.Dcérka je momentálne riadne hodnotená,a už od začiatku máme veľmi zlé známky z matematiky.Mám obavu,aby dcérka nemusela opakovať ročník.Veľmi veľa sa jej venujem,a snažím sa jej pomôcť,matematické operácie sú však pre ňu nepochopiteľné a ťažko zvládateľné,preto sa ja vás pýtam,či majú vaše deti s integráciou hodnotenie upravené k tejto diagnóze,nakoľko u nás to tak zatiaľ nie je,a teda ak to má byť inak,rada by som to v škole riešila.
@zltyslonik ja len nechapem,preco sa tu vyjadrujes k tejto teme, sak ked pocitujes krivdu, ries rovno na rodicku v triede svojho dietata, nechapem, preco ju riesis s nami, nase deti nechodia s tvojim do triedy,cize tak ci tak to neovpyvnime 🙂 uvidis,ako sa postavi skola a rodicia v triede, ktoru navstevuje tvoje dieta. mozno u vas v triede to funguje inak ako u nasich deti. tazko mi je sudit, neviem ci si bola niekedy na otvorenej hodine tvojho dietata, u nas taka moznost je a poviem ti,ze teda ozaj malo rodicov ju vyuziva. skoc za triednou, pokecaj s nou,ona najlepsie sa ti vyjadri, tiez oslov rodicov integrovanych deti v tvojej triede, lebo tu zbytocne s nami riesis nieco za pocitacom. alebo na to nemas uz take velke usta ako tu? vies,ja sa snazim pochopit aj teba, ale akosi sa mi nedari,ale sak nevadi, vidim,ze nie som tu sama 🙂
@dmmm och bože keby som vás mala tu😍 moje dieta má "len" poruchu sústr.a ucenia máme vsetky papiere a odporucania...všetky vyšetrenia , zdravotne všetko ok...ale sedí sama v zadnej lavici a vsetko co má mat nemá a odporucili nás do špec.školy...píse a robí vsetko to co ostatný a ked nestíha(co je dost casto)nerobí nič....úlohy ked nestihne poznačiť tak nemá...A to je v 2.roč.
@zltyslonik no vies, to je tazko takto na fore riesit, to je caro hovoreneho slova 🙂 vies, niekedy to tak zaboli,lebo naozaj to stoji vela usilia, ved vsetky sme tu matky a urcite kazda sa vidi vo svojom dietati, ale je to velmi tazke, kedysi bola skola o uplne niecom inom a preto ani nebolo treba deti integrovat a teda vsetko islo ako malo alebo teda akosi to vacsina predstavovala, moj syn teda nejake extra vyhody nema,je to skor o tom,ze ucitelka mu sice pocita inak chyby, napriklad pri diktate vynecha 10 makcenov, tak mu to pocita ako jednu chybu, dlzne ako druhu,ale napriklad i/y pocita vsetky, kedze je dyslektik a dysgrafik, vybrane slova normalne sa uci a je hodnoteni ako ostatne deti a podobne, pri citani ho nehodnoti,ale ked sa maju naucit basnicku, uci sa normalne ako zvysok a podobne aj na ostatnych predmetoch, normalne aj 5 dostane ako ine deti,ked nevie ucivo. je tretiak, proste v skole funguje ako ostatne deti,ale doma to chce vela prace, musim sa s nim vela ucit, pracovat, presne pre to,aby v skole ako tak stihal, obdivujem ich ucitelku,ze to ozaj nepocituju ine deti, pretoze sa kazdemu venuje naplno, ale to teda hlavne jej zasluha a sikovnost. a myslim,ze taki by mali byt vsetci pedagogovia, maju v triede aj asistentku,ako som pisala v predchadzajucich prispevkoch,ktora prave s detmi ako je moj syn a dalsie pracuje mimo ucitelku. cize ucitelka sa moze plne venovat zvysku triedy 🙂 ono tvoje prispevky vyzneli dost utocne,ked si ich precitas spatne. nemozes sa cudovat nasim reakciam, tak ako ty sa bijes za svoje dieta,tak aj my za nase 🙂 a o tom je rola milujucej matky 🙂
@dmmm tesi ma,ze je stale vela spravnych ludi medzi pedagogmi, inak vsetko dobre k dnesnemu sviatku 🙂 tiez pri prvom priznaku a naznaku PORUCHY SPRAVANIA hladam chybu najskor v sebe ako rodicovi az potom v dietati a cuduj sa svet,ono to funguje, samozrejme,ze deticky ako autisti, a podobne su ina kapitola, ale tak na to nie som odbornik 🙂 my sme nastastie " obdareni " len dyslexiou a disortografiou 🙂
Ahojte, prosím Vás o radu ( dúfam, že to patrí do tekto diskusie )- syn je integrovaný , t.č. druhák a idú písať diktát. Hodnotený bude len z polovice textu. No ja stále neviem, ako mu mám potom vysveliť , prečo je hodnotený inak ako ostatné deti. Je totiž vnímavý, porovnáva sa s ostatnými, je citlivý na neúspech...... prosím poraďte, ako si s týmto poradiť, že proste bude mať určité výnimky ? V triede je jediný integrovaný , zatiaĺ len zo SLJ a čítania. Ďakujem veľmi pekne za každú odpoveď
Ahoj som tu nova. Chcem sa opýtať, pred pol rokom mi učiteľka na rodičovskom dala podpísať papier so súhlasom na testy z matematiky lebo dcéra ma s týmto predmetom problém. Pol roka prešlo a dcére žiadne testy škola nerobila. Mám si ja sama vyhľadať pomoc alebo by to mala urobiť špecialna pedagogička na škole? Ďakujem za odpoveď
nikto mi prosím neporadí
povedala že na hodine matematiky bola špecialna pedagogička a podla nej ma dcéra poruchu učenia z tohto predmetu am dala mi podpísat súhlas s vyšetrením, či to bola prihláška neviem. a keď som sa na rodičku pýtala kedy to bude tak som dostala odpoveď že ta pedagogička čo je na škole nema zatial čas. Pol roka je podla mna dlhá doba aby si ten čas nenašla.
nemam s týmto žiadne skusenosti, tak preto sa chcem poradiť.
Ďakujem
@smejo333 byť Vami sama dcéru objednam na vyšetrenie v CPPPaP. Následne by som odovzdala správu z vyšetrenia škole a so spec.pedagogickou zvolila ďalší postup. Pokiaľ viem (pracujem ako školský špeciálny pedavovo) sama nemôže robiť testy,ktoré by sa mohli brat ako smerodajné... Diagnózu môže stanoviť iba CPPPaP a ta odporúča škole postupy a prístupy k žiakovi s poruchou... ako aj vsetko ostatné. Oni su inštitúcia, bez ktorej sa my specialni pedagógovia nepohneme. Takže neviem na co čaká... Dcéra mala byť uz dávno objednana a vysetrena pri podozrení...
pokiaľ ju tam nepošle nemôžem sa na také vyšetrenie objednať aj sama?
Ďakujem. Hlavne keď som sa učitelky na každom rodičku pýtala čo s tým že nebol čas ale rieši sa to. Tak dávno by som ju už objednala aj ja.
dlho trvaju tie testy? Myslim kolkokrát sa tam musi ist, či to je vyriešene v priebehu jedného dňa.
no super. to mi rovno učitelka mohla povedať objednajte si ju sama. A nie dať nejaký papier podpísať ktorý bol evidentne k ničomu.
@novana tak pardon 😊 to som nechcela... Ale ešte som nevidela vyšetrenie robené na jeden krát. Vždy je správa z vyšetrenia iného dátumu a ja som nepovedala ze vyšetrenie trvá dlho,ale ze ho nerobia v jeden deň. Takže am som naozaj niekoho vystresovala ospravedlňujem sa. Nemyslela som to tak....
to radšej mohla povedať davno by som ju objednala a vedela na čom som. Nevadí pohladam si to dceru objednam, a na najbližšom rodičku sa opýtam kde to zlyhalo.
nevystresovala si ma , len si mi odpovedala na otázku.

Vážené dámy (prípadne aj páni).
Náhodou som natrafil na túto diskusiu a ako učiteľa s dvadsaťročnou praxou ma oslovila.
Nečítal som všetky príspevky, len niekoľko posledných. Mnohí rodičia si, ako je to zvykom, zastávajú svoje dieťa za každú cenu a nie sú ochotní prijať iný, aj keď osožný, názor.
Počas praxe som sa stretol s rôznymi deťmi, od ľahkých príznakov rôznych dys... až po ťažšiu mozgovú dysfunkciu. Všetky deti sa dali v pohode vyučovať v bežnej ZŠ bez potreby asistentov. Niekedy stačilo upraviť trochu osnovy pre žiaka, inokedy značne redukovať učivo. To všetko je možné však len na základe odporúčania z CPPPaP a psychológa.
Dieťa s autizmom je však iný problém. Takéto dieťa nie je schopné v podstate žiadnej samostatnej činnosti a tam je asistent a špecializovaný prístup nevyhnutný. U dieťať s poruchou učenia stačí upraviť obsah učiva, prípadne ho zredukovať, resp. rozdeliť na viac ročníkov alebo poskytnúť viac času na osvojenie daného učiva.
Momentálne mám v triede dvoch žiakov s poruchou učenia a s poruchou pozornosti. Majú potrebné vyšetrenia a škola má o tom doklad, na základe ktorého k nim môžem ináč pristupovať. Počas roka sedia pred katedrou, aby som ich mal stále pod kontrolou. Nemajú hodnotené práce, v ktorých sa píše, môžu odpovedať ústne. Diktáty píšu formou doplňovačiek prípadne iba niektoré vety alebo slová. Viac je u nich hodnotená snaha a pokrok, než momentálny výsledok. Jeden z týchto žiakov má tiež problémy s matematikou. Učivo, ktoré sme mali pred dvomi mesiacmi pochopil asi pred týždňom. Síce neskôr, ale predsa. A svet sa nezrútil. Navyše to bol pre to dieťa obrovský životný úspech.
Takže stačí len chcieť.
Zabudol som ešte pridať problematiku porúch správania. Žiadne poruchy správania totiž nie sú! Je to naozaj len schovávanie nevychovaných detí za úradný doklad na rozdiel od detí, ktoré majú problém s učením alebo vážny zdravotný problém.