Hrozné správanie 7-ročného syna
Milé maminky,
chcela by som sa na vás obrátiť s mojim problémom so synom. Má 7 rokov, ukončil prvú triedu a jeho správanie je hrozné, vždy bol náročný no nástupom do školy sa to ešte zhoršilo. Má dvoch spolužiakov, ktorí sa nevedia zmestiť do kože, sú neustále riešení aj v riaditeľni a môj syn ich priam žerie, ale v škole našťastie nevyvádza, no doma je to hrozné. Stále vykrikuje, rôzne slová, či iba všelijaké zvuky, či pesničky, naozaj hrozne nahlas, stále iba počúvam holé cecky, chlpaté vajca, samé ho.ná a sr.čky, stále sa chytá medzi nohy a tancuje, sťahuje trenky a otvára zadok a podobné nechutnosti. Ja už neviem čo robiť, vysvetľovanie nepomáha, zákazy nepomáhajú, tresty nepomáhajú. Nemôžem už s ním ani nikde chodiť, hanbím sa, nechať ho s inými deťmi tiež nie. Minule sme boli na oslave a bolo tam plno deti a to co predvádzal bolo otrasné, stále sa fackal, stále mal otvorenú pusu a robil hrozné zvuky, no fakt ako z ústavu vypustený. Zobrala som ho preč od detí, znadala som mu, musel sedieť pri nás dlho za trest, pekne vydržal, ospravedlnil sa, že už nebude, pustila som ho a keď som išla za chvíľu nenapadne skontrolovať tak zase tam hovoril o vajciach a pod. Co robiť? Mne s ním už nie je ani doma príjemne
To si síce neviem predstaviť, že by to robili moje deti, ale asi by som ho natočila, keď rozpráva o chlpatých vajciach a pustila to pred ním učiteľke…. Verím, že táto rada nie je z príručke o výchove, ale verím, že druhý krát by si rozmyslel, či bude pred tebou otvárať ritulku
Neviem si predstaviť, že by sa takto správalo zdravé 7 ročné dieťa bez diagnózy. Tiež mám doma 7 ročného (a tiež 9 ročného ) syna, ktorý vie, že ho veľmi ľúbim, ale že musí rešpektovať, že doma máme nejaké pravidlá. Tiež priniesol tento rok ako prvák nejaké blbé básničky, povedala som, že to, že to hovoria spolužiaci neznamená, že to má hovoriť aj on. Ak bol mimoriadny protivný, povedala som mu, že toto robiť a hovoriť nebude a ak sa mu u nás nepáči tak tu má topánky a môže ísť inde. A bol kľud.
Keď píšeš, ze v škole si to odpustí, to by mohlo zabrať
Máš rad sport ? Dajte ho na nejaký nech si tam vybije energiu !! Skúste tímový sport
Ja by som sa schuti zasmiala ak urobí nejakú srandu, ale hneď v zápätí by som mu vysvetlila že je to neslušné. A naši vydávajú zvuky stále. Ak je to niečo čo mi vadí,tak ich upozorním že ma to rozčuľuje. Pri mne to už nerobia ale s deckami áno. Niekedy mám pocit, že sa tak aj dorozumevaju - jak opice.
Práve preto, že je vytúžený ho tak sleduješ. Podľa mňa je to tiež len obdobie...
A ešte, teraz u nás fičí mačka prdiaca do mikrofónu. Tak že keď niekde ideme, držím ich ďalej od mikrofónov... 😄
@barborachors je mi veľmi ľúto, čo si musela prežiť... zle sa mi to aj číta, nie preziva.
urcite ta to nejak ovplyvnilo, neexistuje, ze nie.
uz len to, ze s posmechom napises a vkastne uplnou vaznostou, ze decko treba doslova zmlatit... tvoja miera empatie je nulova. to, ze je pre teba normalne zmlatit decko, az bude mat modriny, svedci o tom, ze z teba evidentne rodicia vymlatili cit, empatiu, zmysel pre ludskost. a pomyslenie, ze zmlatim vlastne decko tymto sposobom, decko, ktore je mensie, slabsie, nemoze sa branit... ufff, akym pravom....
sorry, toto fakt nedavam.
@victoriab presne to ma napadlo..
@victoriab aj mne, baby, az je mi nevolno hned takto rano.
@lucia13022023
@barborachors ja len dúfam, že nemáš deti a ze ich ani nikdy mať nebudeš
@barborachors Zmlatit dieta? Dat “vychovnu” bitku? Preco? Lebo rodic? A ked potom take mlatene dieta zmlati dalsie dieta, lebo neposlucha jeho poziadavky, tak to je tiez ok? Alebo to uz nie? Nasilie nikdy nie je dobre a spravne. Nikdy. Udriet jedine v obrane. Ale vychovne to nie je.
@barborachors toto snad jedna matka nemoze mysliet vazne....
Ďakujem všetkým, ktorý mi pomohli, poradili, ale už asi opúšťam diskusiu. Lebo mlátiť deti k modrinam, no úf. Za to, že sa to robilo v minulosti, tak to neznamená, že to bolo správne a ešte ze aj rodičov za to stále ľúbiť, no ja neviem. Ale tak ak človek iné nepozná 🤷♀️ tak pre takého človeka to je správne. Ja mam 40 rokov, mňa moji rodičia nemlatili, nikdy som nedostala facku, či zaracha a ani môjho brata, ktorý teda kľudne dieťa nebol. Ale môjho muža mlatili, však výchova, s rodičmi sa od 15tich stretáva minimum, hneď ako sa dalo odišiel z domu, z detstva si moc toho nepamätá, veľa vypustil, ostali mu bitky v hlave, dlho bol nedostupný pre mňa, pre kamošov, dlho trvalo kým zistil, že sú aj normálne rodiny. On sa upol na šport, od 8 rokov ho nič nezaujímalo len šport. My sme spolu inak od tých 15 rokov, viem čím všetkým si od vtedy prešiel a ze ešte teraz je poznačený svojim detstvom. K svokrovcom ideme raz za cca 2 mesiace a vidím ako malého nemajú radi, nikdy ho radi nemali, oni by ho zbili aj za to keď plakal ako bábo, lebo údajne moc plače.
Syn nebol vždy takýto, myslím, že ak by išlo o diagnózu tak sa to nezhorsi v decembri 🤦♀️ ako áno, možno adhd tam môže byť, nevylučujem,on bol vždy živý, ale toto začalo v škole, prvého polroka bol skôr taký pozorovateľ a doma skúšal to co vidí v škole, v začiatkoch som to brala, že veď to je normálne, hold ma tam aj zlý vzor, no vždy som mu povedala, že sa mi to nepáči, prišli aj rôzne neslušné básničky a vulgarizmy, ok to sme si tiež vysvetlili, keďže u nás sa vulgárne nerozpráva, tak pre neho to bolo strašne smiešne, ale už keď tí chlapci sa tam naozaj vymkli z podkontroly tak to začalo byť neznesiteľné. Veľa som sa o tom bavila s učiteľkou, ona sama nevie co s tými chalanmi robiť, rieši to aj riaditeľka, dostať zo školy ich nevedia, ale vraj od septembra by mali mať asistentku, no tak som zvedavá.
V pondelok obvolam psychologicky a uvidíme teda co ďalej, ja ešte stále dúfala, že cez leto sa skludni ak tých chalanov neuvidí 🙏 len ten Ho od pondelka bude náročný
Vieš prečo si myslím, ze nemá dg, nerobí to pri oficiálnej autorite. Len doma, ihrisko atď. Tam nie je takáto kontrola. Nuž skúša. A skúša dosť. Ale bude to isto dobre! Aj bez bitky! A budeš na Vás hrdá.
Zvládnete to a raz sa na tom budete rehliť 👊👍
Tymi trestami nic nedosiahnes (ani odmenami), prosim ta, pozri si tu stranku Deti jsou taky lidi. Prilis davas na to, co ti tu vypisuju, robis chybu, lebo odmeny, tresty a bitky nikam nevedu len k vacsiemu stresu.
Ked to robi pri hre (preziva emocne vypätie pri nej) tym spravanim si pomaha regulovat silne emocie (vzrusenie z hry, asi je sutazivy). Ale to len hadam, nebola som pri tom. Moze mat aj ADHD, poruchu pozornosti. Kamoskin brat mal nezvladnute ADHD a nakoniec ako 9-rocny skoncil v ustave, lebo podpalil byt. Zober ho prosim ta k tomu psychologovi a precitaj si nejaku knizku o vychove alebo si pozri tu stranku DJTL.
@scila presne tak. Ja som to uz pisala niekde vyssie. U nas toez bol po roku skoly problem (ale len doma). Nevychadzalo to ale priamo z dietata. Velmi ovplyvnila spravanie skola. Rozhovory s nami rodicmi, psychologickou, zmena skoly a teraz po dalsom roku mozem povedat, ze mam takmer to iste dieta, co a spravanie tyka, ako predtym. Toto, co opisuje autorka, to je uz dost cez. Treba to riesit, ale nie bitkou. Chlapec ma urcite nejaku diagnozu.
ja si myslim ze tam nebude diagnoza. V skole sa tak nesprava, v skole len pozoruje a obdivuje tych frajerikov a chce byt taky popularny a vtipny ako ti dvaja. V skole sa hanbi ale doma pri mame ma istotu tak to opakuje.
Nas mal pred rokom nieco podobne, nie taky extrem. V skolke sa od predskolokov naucil taky zadkovy tanec ako cernosky ked trasu zadkom :DD niekedy si dal aj gate dole, tiez to robil len doma. No to mala byt najvacsia sranda. Ked predskolaci odisli do skoly a tak s tym prestal.
Teraz ma 6 rokov a hanbi si dat kratase aby mu neboli vidiet trenky :D
Tu Ta odsudia presne take, co nic ine nerobia len odsudzuju. Ja mam 7rocneho a ked mu prepne najprv hranice, teda zakazy a ked ho to neskludni a prekroci medze tak mu jedna leti a vtedy hned pochopi ktora bije. A potom staci uz len ukazat ruku a hned ho prejde akekolvek psycho spravanie. A potom nadleduje teror v podobe domacich prac, od umyvacky, ponozky, upratovanie svojej izby atd. A to je potom ako med. Deti skusaju, moj keby ma terorizoval tak velice rychlo by bol vystahovany z domu na ulici a to mu kludne poviem, ze sa moze pobalit.
Su deti a deti... a niektore deti proste potrebuju pevnu ruku.
Prepáč, necitala som všetko, čo píšu. Ale mna tak napadlo pár veci:
- stále mu dávaj najavo lásku, povedz mu, že ho máš rada aj keď takto vystraja a nepáči sa ti to, ale na tvojich citoch sa nič nezmení
- skús sa mu 0,5-1h denne venovať ale že úplne naplno, rob to, čo navrhne on, alebo sa striedajte, nejako to nehodnot (samozrejme zdravý rozum zachovaj), blbnite, jašte sa, niekedy sa môžete striedať s mužom
- dobre by bolo zistiť dôvod prečo to robí, ak sa chce hlavne predvádzať a zaujať druhých, skús presmerovať jeho aktivitu vhodnejšie, daj mu tipy, čo by sa mohol naučiť, nejakú smiešnu básnicku, pesničku ktorou iných rozveseli, nacviči nejakú scénku, povie zopár vtipov, naučí sa nejaký tanec, kúsok z fyzickej obratnosti, žonglovat,.. hocičo
@barborachors Ty si uplne v poriadku, stastna bytost, vyrovnana, iba sa ti zda normalne mlatit druhych. Ja len dufam, ze nemas deti.
@lianka123 aj chape, co robi zle a preco to nema robit? Alebo to prestane robit len preto, ze sa boji, ze mu struhnes?
Vies co, ja mam tiez takehoto prijeb.nca. on dobre vie, co robí. Potrestanie je vynechat ho, nezobrat, nekúpit, xobrat, nedat, atd. Proste bude na nule. Ja dobre viem, co je to mat imbecila jedneho za 8 detí, a dobre viem, co je to mat jedno decko tak sprosté, ze ked si v jednom meste, neni tam druhé také, jak sa kam pozres, ze ta boli z neho iba zaludok cele dni, ze iba vrieskas a ze kazdy den len reves, ze rodit si nemala. A na okolí to vidis tak, ze vobec nikto s nim nechce byt z dospelých, kazdý ti povie, ze s ním je vstup pre teba zakázaný....... ak ho zoberies inde, ludia po nom len vrieskajú.
@tiika prepac, ale taketo decko , viem z mojej skúsenosti, ze ma rozum kohuta a nic nepomoze. Tu len aby matka nejako prezivala....., nic iné.
@kassandra25 Ak sa k nemu správaš tak ako sa o ňom vyjadruješ.. Nečudujem sa mu, že sa takto správa.
Odporúčam psychiatra... Ale aj pre teba.
@mimka1402 moja, nevies citat, ze pre uplne kazdeho jedneho cloveka je to cista zijuca katastrofa, a kazdy jeden clovek sa tak uz vyjadril, ci jemu, ci mne. Tak nerozpravaj, neni si ty diamant medzi hovnami a tiez by si z 5000 ludi, ktori ho poznaju, nepovedala nazivo nieco ine, ako tych 5000.
Asi je čas prestať ho mlátiť a trieskať po zadku a začať sa s ním naozaj rozpravat. Zveruje sa Vám? Možno testuje vašu lásku a teda keď vidí, že cítite hanbu... pred kým cítite hanbu vlastne?
Ja by som sla za ucitelkou a upozornila na tych chlapcov, ze maju vplyv ich spravanim na inde deti ktore sa to od nich ucia
@julish netrieskam ho, nemlatim ho, nemám s čím prestať, ty sa nauč čítať kym sa vyjadríš, otras
@kassandra25 nemyslím si, že matka je odsúdená len prežívať a nič iné jej nepomôže. Cítim z teba veľkú frustráciu, no nemusíš súdiť vsetky ženy a deti podľa seba. Už len to, že autorka sa na syna nepozerá ako na toho najhoršieho, nenalepkuje ho tým, že je sprostý, ma kohútik rozum, vidi jeho dobre stránky, to, že v škole a v krúžkoch s ním nie je problém, je medzi vami rozdiel. To, že ty nevidíš riešenie, ešte neznamena, že neexistuje. Najväčšia zmena prichádza od seba.

tak záleží. ja tiez nie som za telesne tresty ale ked decku suchnes rukou po zadku a myslíš ze to pomoze 🤦♂️ No nepomoze. Tu pomoze len terapia sokom, proste treba decko poriadne zmlatit ze bude mat safaladky na zadku a vziat mu vsetku elektroniku, veci, hračky. A nepolavit. Ale on veľmi dobre vie ze ho biť nebudete, skace vam po hlave. My ked sme boli zli, vytali nas remeňom a sme tu. A nemame ani tetanie ani depresie, ani nie sme nijako straumovani a rodičov milujem. Ale bitky to boli dobré 😂 dnes sa len smejem, ale my sme boli čerti, potom sa to casom ukludnilo. Naozaj mu treba vytrieskat hnaty, uz nie je taky malý a neboj, len mu to prospeje 👍