icon

Ide o nejakú poruchu?

7. dec 2022

Mam doma prvaka. Som z neho zufala. Uz som si takmer ista, ze ma nejaku poruchu. Objednali sme ho aj k psych. Ale termin ma az buduci rok. Aj ucitelka povedala, ze sa to riesi az po pol roku v skole. Ak by sa v tom niekto nasiel, budem rada ked sa podelite o skusenosti.
- pise skaredo, pri diktate si pismenka myli a napriklad ked mu nadiktujem slovo ,,sivà" tak on napise sv, alebo sama - sm
- cita hrozne pomaly, ucitelka ho nemohla nechat ani docitat, lebo deti sa nudili...
- nevie si nic zapamatat, od mala mal problem naucit sa basnicku, museli sme mu ju milion krat povedat, proste 4 riadky sa ucil mesiac, kym bol schopny to sam povedat. Takisto boli problem farby, to sme vseliak mozne skusali, hovorili sme farby aut, hladali zelene veci....
- ma 6 rokov, po 6 narodeninach mal velky problem si to zapamatat, vlastne aj dnes musi par sekund porozmyslat. Cislice vie takym sposobom, ze ked mu ukazem cislo 8, tak si na prstoch porata a zisti, ze to je osem. Proste vie, ktory prst je 8, len to musi zratat, nepovie hned 8. A to sme to omielali donemoty. Napocitat vie do 15. Dalej ked ho aj naucim, za tyzden zabudne. Adresu som neni schopna ho naucit.

Ja neviem ci to je slaba pamat, dyslexia, alebo nejaka ina dys...
Ak ste mali nieco podobne, ako to vekom pokracovalo? Ako deti fungovali v kolektive, nesmiali sa im? Mali kamaratov?
Som z neho zufala...

Strana
z2
gertrudaosem
10. dec 2022

Mňa zaujíma ako sa dostal do školy. Chodil predsa do škôlky a mal učiteľky? Robia sa aj testy školskej zrelosti. Podľa veku vidím že nemal ani odklad. To si nikdy nikto doteraz nevšimol že mal/má problém?

gertrudaosem
10. dec 2022

@negymama po pol roku návrat do školky?? Asi už nieee

gertrudaosem
10. dec 2022

@luccija nie je bežné, aby 3-3,5 ročné dieťa vedelo svoju adresu. Bohužiaľ aj z 5 ročných to nevie ani polovica

autor
10. dec 2022

@gertrudaosem testy spravil. Mal tam nejake veci horsie, povedali nam aby sme to trenovali cez prazdniny, ale ze nic hrozne. Chodil do sukromnej skolky a vlastne som sa neskor dopocula, ze to tam chodi tak, ze pani ucitelky len chvalia deti, proste maju nakazane povedat, co rodicia chcu pocut

mooonika1975
10. dec 2022

ale ty si mala vedieť, či zvládne školu. Veď rodič s dieťaťom doma pracuje, vedela si, že sa uči zle basničky, doma kreslenie ,strihanie, to všetko je jemná motorika ? KeĎ ste doma strihali, kreslili, tak si nezbadala nič divné ? Ono je nezrelý . Vyzerá to tak. A to , že hovoriš, že rozpráva nespisovne ? Tomu moc nerozumiem ? Veď spisovnú reč prirodzene odpočúva.

autor
11. dec 2022

@mooonika1975 prepac, ale ja predsa niesom pedagog. Ked ho porovnam s detmi v okoli, tak v niecom je vyrazne lepsi a v niecom zaostava. Brala som to tak, ze deti su rozne a kedze testy spravil, nechcela som mu davat odklad. Kreslit ho nikdy nebavilo a vystrihnut nieco nema problem. A nespisovne hovori len slova ako ,, mosel - musel, nocht - necht, " ine mi ani nenapadnu. Asi to chytil od starych rodicov

bodkolienka81
12. dec 2022

A mne pride ako hociktory prvak :D
Akurat by som bola v kontakte s ucitelkou a pre moj dobry pocit to checkla so psychologom..

linduska86
12. dec 2022

@mooonika1975 s tymto s tebou nesuhlasim, ze odpocuva.. poznam aj Rusnákov nárečie a deti nevedia niekedy po slovensky.. a ked to zoberiemee z druhej strany.. Rómske deti vedia iba po rómsky a po slovensky nevedia naprieke tomu, žee slovencina je ich spisovny jazyk..

mooonika1975
12. dec 2022

@linduska86 tak chcela som napisať rodný jazyk, teda ak doma rodič rozpráva po slovensky, tak dieťa odpočuje.

autor
12. dec 2022

@bodkolienka81 no bodajby si mala pravdu. Lebo ja niekedy pri nom stracam nadej ... Pritom on ide do obchodu ked treba, postrazi brata, podla mna je taky spolahlivy, ked ho porovnam s inymi 6 rocnymi v mojom okoli. Ale teda poznam len 3 v jeho veku a kazdy je uplne iny. Mame 8 rocneho suseda a suseda ho nepusti sameho do skoly hoci chodi tu v dedine. Ale, ze on nehladi. Aj mne skoro zrazil kocik ked sa bicykloval ( nastastie ho mama zachytila). Nas chodi do skoly do mesta a chceme ho od pol roka naucit domov chodit autobusom. Samozrejme s telefonom ( preistotu).

sidicek
12. dec 2022

Podľa mňa poruchy s pamäťou súvisia aj s učením. Mesiac ste sa učili 4 verše?to je problém ako ma čítať, písať ci počítať, keď si dobre nepamätá čísla a písmená?Tu pamäť by som trénovala už dávno.

modrykolibrik
12. dec 2022

Ahoj pripomína mi to mňa keď som chodila do školy. Mala som tiež to isté ako on ale mňa nikto nediagnostikoval ale sama som si začala všímať co mi pomáha. Ja si veľa veci pamätám tým ze si dane predmety alebo vety uložila do pamäte a potom som to vyťahovala. Skus ho učiť hravou formou aby ho to bavilo a druha vec snaž sa mu dane veci vkladať do viet ktoré mu nerobia problém si zapamätať. A len opakovať opakovať. Mozog si to časom ulozi

modrykolibrik
12. dec 2022

Príp. Mi pomáhalo si napríklad ťaháky písať ale v jednoduchších vetách aby som si ich lepšie pamätala. Skus mu to zjednodusovat

linduska86
13. dec 2022

Podľa mňa milá autorka by si s ním mala ísť na vyšetrenie a ne odkladať to... Načo čakáš akože?

linduska86
13. dec 2022

Púšťať samého s telefónom??? Akože prepáč ale toto nie.. Videla som také malé 8rocne dieťa vo vlaku samé... Chudák decko... Ved raz vyrastie.... A pôjde samo ale v 6 rokoch mi to príde skoro. Ja som svojho začala púšťať ako 9 ročného a ako 10 ročného ho aj nechám samého doma chvíľu... Ak idem na dlhšie mimo dom príde niekto postrazit.stale je to male dieťa a som za neho plne zodpovedná

autor
13. dec 2022

@linduska86 no asi na to vysetrenie mila komentujuca. Vies, ono nie kazda psychologicka caka na moje dieta kedy pride a termin mame v januári. A presne o tychto rozdieloch som pisala, zastavku ma kusok od skoly, nevidim v tom taky problem, kedze viem, ze sa na neho mozem spolahnut. Nebude cestovat 20 km, ani 3 x prestupovat. Druhaci uz cestuju takto bezne. Proste nastupi na bus a na zastavke ho pockam.

lienocka128
4. feb 2023

Boli ste uz na vysetreni?ako ste dopadli?ja doma zazivam toto iste so synom

lmackayova
23. okt 2025

@anonym_autor ahoj,ako ste dopadli prosim? My mame doma to iste,dcera je druhacka a ked sa po 2 dnoch neustaleho opakovania rocnych obdobi a dni v tyzdni nevie zorientovat,co je co,som zufala.ma velke problemy citat,pisat,ale celkovo je na tom hrozne zle v porovnani s inymi detmi. Ako ste vyriesili problem vy? Dakujem za kazdu pomoc

autor
23. okt 2025
@lmackayova

@anonym_autor ahoj,ako ste dopadli prosim? My mame doma to iste,dcera je druhacka a ked sa po 2 dnoch neustaleho opakovania rocnych obdobi a dni v tyzdni nevie zorientovat,co je co,som zufala.ma velke problemy citat,pisat,ale celkovo je na tom hrozne zle v porovnani s inymi detmi. Ako ste vyriesili problem vy? Dakujem za kazdu pomoc

@lmackayova ahoj. Máme potvrdenú dysgrafiu a dyslexiu. Je to ako na hojdačke, minulý rok mal asistentku 2 h týždenne a tento rok k nej chodí každý deň, je to nejaká iná mladá baba a môžem povedať, že mu to veľmi pomáha. Ja mám ďalšie dve malé deti pori ňom, snažím sa mu venovať, no nedá sa to tak, ako keby bol trebárs jedináčik. Čo sa týka učenia takýchto veci, ako ročne obdobia, stále výrazne zaostáva a trvá mi to dlho ale už to nie je taký extrém. Niekedy aj prekvapí a naučí sa pomerne rýchlo. Iné veci opakujeme dokola a ďalší deň ich nevie. Alebo keď sa naučí ( napríklad hodiny) a dlhšie neopakujeme tak zabudne. Celkovo je to ale o dosť lepšie. Treba riešiť CPPP, mne bolo proti srsti aby mal také veľké úľavy, doteraz s mnohými nesúhlasom, ktoré by mal podľa CPPP mať, ale na tom sme sa s asistentkou a učiteľkou dohodli, že skrátka také úľavy mať nebude ( napríklad násobilka na stole - naučiť sa ju musí, keď nevie nech počíta). Človek potom aj to jeho detstvo dosť rieši, lebo nechcem aby sa točilo len okolo učenia .. no skrátka je to celé náročné. Držím palce

Strana
z2