icon

Inklúzia na školách

cipogoat
17. júl 2025

Zdravím vás, zaujíma ma váš úprimný názor na inklúziu na školách či už pre deti s mentálnym alebo fyzickým postihnutím.

Strana
z2
kacena4
17. júl 2025

inkluzia nie je len pre deti s postihnutim, ale pre vsetky deti rovnako, aj pre to ktoremu zomiera rodic ci blizka osoba, aj pre to ktore je nadane a potrebuje "iny" pristup...

anonym_f6edab
17. júl 2025

@cipogoat zalezi od diagnozy... preco by dieta dajme tomu na vozicku, nemohlo studovat na normalnej skole... aspon sa deti priucia tolerancii...

viestta
17. júl 2025

A tvoj nazor? Mas s nou nejake skusenosti? Ci uz ako rodic ziaka so zvlastnymi potrebami, rodic ziaka s normointelektom alebo ako pedagog, zamestnanec skoly...

anonym_8994a4
17. júl 2025

@cipogoat inkluzia je fakt, ktorý treba prijať. Ľudia sú rôzni a musia sa navzájom rešpektovať. A to treba učiť aj deti, či už sú to gajovia, lesbičky, autisti, alebo vozičkári.

anonym_5abefe
17. júl 2025

Táto téma sa tu recykluje každý mesiac. Že vás to ešte baví.

vilma7
17. júl 2025

Tak žiaľ je to špeciálna téma, ja pracujem s dospelými osobami s postihnutím, pracujem v zariadení kde sú ubytovaní dospelaci s rôznymi druhmi postihnutia a aj u nás osoby s rôznymi postihnutiami pracujú v zahradnictve, kuchyni, atď...pokiaľ im škola vie dať a poskytnúť všetko čo k svojmu vývinu, štúdiu poskytujú, tak povedzme ôk...ale ak je nedostatok personálu, odborníkov atď, tak to dieťa nedostane dostatočné podnety na to, aby prosperovalo.
Ja si myslím, že aj napríklad osoby s Down S.sa lepšie cítia medzi svojimi, kde si môžu nájsť vzťah, partnera atď...My napríklad ideme s klientmi aj na diskotéku pre osoby s postihnutím a tam sa určite cítia z môjho pohľadu lepšie, ako keby sme ich odniesli na bežnú diskotéku, kde by každému bili do očí a boli očumovani...
Samozrejme je zas rozdiel telesne a mentálne znevyhodnenie, a zas či k tomu došlo aj v neskoršom veku, alebo už od narodenia...hráva tam veľmi veľa faktorov rolu.
Ale čo sa týka bývania atď...myslím fakt, že sa lepšie cítia medzi "svojimi".

cipogoat
autor
17. júl 2025
@anonym_f6edab

@cipogoat zalezi od diagnozy... preco by dieta dajme tomu na vozicku, nemohlo studovat na normalnej skole... aspon sa deti priucia tolerancii...

@anonym_f6edab ved práve, poznám bohužiaľ školy kde by bolo aj vozičkarovi ťažko...

cipogoat
autor
17. júl 2025
@anonym_8994a4

@cipogoat inkluzia je fakt, ktorý treba prijať. Ľudia sú rôzni a musia sa navzájom rešpektovať. A to treba učiť aj deti, či už sú to gajovia, lesbičky, autisti, alebo vozičkári.

@anonym_8994a4 súhlasím, ale je rozdiel ak ma niekto v triede napr. vozíčkara a niekto zase autistu...

fajnova
17. júl 2025

Ja ako osoba pracujúca s postihnutými deťmi som paradoxne proti bezhlavej inklúzii. Mohla by som napísať roman o mojich dôvodoch. Vypichnem ale jednu dôležitú vec, najviac na ňu doplácajú normodecka.

xsuzannex
17. júl 2025

Ja zas tvrdim to, ze som za inkluziu, ale treba na nu vytvorit podmienky. Priklad: darmo chcem inkluziu pre vozickara v 3poschodovej skole bez vytahu..
Inkluzia nie je len o tom, ze dam znevyhodnene dieta do triedy k zdeavym detom.

sumilenka
17. júl 2025

@cipogoat Myšlienka pekná, prax však ukazuje niečo iné. Som učiteľka a osobne mi to celé príde násilné pre žiakov aj pre učiteľa. Ešte fyzicky hendikep je v poriadku, tieto deti sa dokážu pekne začleniť, ale autista potrebuje jednoznačne špeciálny prístup. V konečnom dôsledku na tom všetkom doplácajú ostatné deti, ktoré sa nemôžu realizovať.

nikpa
17. júl 2025

@cipogoat myšlienka pekná ale prax iná. Ťažká, komplikovana a v konečnom dôsledku, často prináša pre hlavného zúčastneného viac stresu a negatív ako keby bol medzi svojimi. Nehovoriac o tom, ako to ovplyvňuje ostatné deti, spolužiakov...

anonym_f57e65
17. júl 2025

Ze je to jedna katastrofa, na ktoru akurat tak doplacaju zdrave deti.. Mame jedneho takeho v triede a okrem toho, ze sikanuje deti (samozrejme sa pred tym zatvaraju oci, ved chudacik je nedotknutelny), tak je rozvrateny cely vyucovaci proces..

anonym_f6edab
17. júl 2025
@anonym_f57e65

Ze je to jedna katastrofa, na ktoru akurat tak doplacaju zdrave deti.. Mame jedneho takeho v triede a okrem toho, ze sikanuje deti (samozrejme sa pred tym zatvaraju oci, ved chudacik je nedotknutelny), tak je rozvrateny cely vyucovaci proces..

@anonym_f57e65 takeho jedneho co... autistu, beznoheho, dyslektika alebo akeho jedneho?

kacena4
18. júl 2025
@anonym_f57e65

@anonym_f57e65 j
kazde dieta musi respektovat skolsky poriadok a integrované u nas nie je problem aj tieto deti nechať prepadnut ci dat 3 zo spravania je to len dieta ktore musi mať nastavene hranice ci je zdrave ci nie. ak mate sikanu tak sa neprizeraj ale nahlas ju nech sa riesi

pininka1
18. júl 2025
@fajnova

Ja ako osoba pracujúca s postihnutými deťmi som paradoxne proti bezhlavej inklúzii. Mohla by som napísať roman o mojich dôvodoch. Vypichnem ale jednu dôležitú vec, najviac na ňu doplácajú normodecka.

@fajnova veľký súhlas. Pracujem s autistami a viem aká náročná práca to je a akí rôznorodi vedia byť. Zo špeciálnych škôl sa robí hrozba a pritom pri tej naj učiteľke v bežnej škole sa nikdy nevytvorí taky prístup ako v triede so 6timi deťmi max. Deti ktoré sú hraničné, resp potrebujú len niečo do vysvetľovať ostávajú na kraji záujmu, resp z nich robíme deti s diagnózou pretože sa učiteľka nemá času im venovať. Typické Slovensko, najprv prijmeme zákon a až potom riešime realitu. Koľko je kde asistentov a ako často chodia. U mojej dcéry v škole prišla raz za 3 týždne. To ma aký efekt??? A to mali v triede dvoch autistov a nie zrovna ľahké stavy.

simona20201309
18. júl 2025

@cipogoat je to najväčšia somaria akú kedy niekto vymyslel!!! Nie, nie a nie!!! Nie len tie deti nedostanú potrebnú pozornosť, ale doplácajú nato zdravé deti. A na tie bezproblémové a nadané už vôbec neostáva čas ani energia. Ostávajú bez potrebnej pozornosti lebo sa neustále riešia diagnózy ktoré tam nemajú čo robiť

medea2003
23. júl 2025

Poznám talianske skolstvo. Tam zrušili špeciálne školy v roku 1977. V normálnej triede nájdete dokonca aj deti ležiakov. Známej syn mal spolužiaka s DMO. Tu by sa všetci ukričali, ako je to na úkor zdravých detí. Ale nie je. Deti v triede majú učebné plány podľa schopností. spoločnosť sa naučila, že všetci patríme k sebe. A zaujímavé, talianske deti sú na tom v medzinárodných rebríčkoch oveľa lepšie ako tie slovenské, odkiaľ sa z tried vyhadzujú aj deti s Aspergerom.

lucia245
23. júl 2025

@cipogoat som zásadne proti. Aby jeden autista obmedzoval výučbu ďalších 25 deti, lebo podľa jeho rodičov je v poriadku a nepotrebuje asistenta a rodičia zvyšných zdravých detí potom doma dve hodiny po večeroch dorabali s deťmi neprebrate učivo... To je uz vrchol

bosorkabb
23. júl 2025
@medea2003

Poznám talianske skolstvo. Tam zrušili špeciálne školy v roku 1977. V normálnej triede nájdete dokonca aj deti ležiakov. Známej syn mal spolužiaka s DMO. Tu by sa všetci ukričali, ako je to na úkor zdravých detí. Ale nie je. Deti v triede majú učebné plány podľa schopností. spoločnosť sa naučila, že všetci patríme k sebe. A zaujímavé, talianske deti sú na tom v medzinárodných rebríčkoch oveľa lepšie ako tie slovenské, odkiaľ sa z tried vyhadzujú aj deti s Aspergerom.

@medea2003 len predpokladám že ich nie je v triede 26 a jeden učiteľ.
Ja súhlasím s inkuziou ako v zahraničí ale treba pozrieť aj počet detí v triedach, počet učiteľov, asistentov.

medea2003
Autor odpoveď zmazal
medea2003
23. júl 2025
@bosorkabb

@medea2003 len predpokladám že ich nie je v triede 26 a jeden učiteľ.
Ja súhlasím s inkuziou ako v zahraničí ale treba pozrieť aj počet detí v triedach, počet učiteľov, asistentov.

@bosorkabb Máš pravdu, každé takéto dieťa má vlastného "asistenta", niečo ako u nás špeciálny pedagóg, ktorý sa s triednym učiteľom spolupodieľa na práci celej triedy. Pracujú na tom roky, aby to fungovalo a idú do toho iné peniaze ako u nás. Navyše každý učiteľ musí prejsť množstvom kurzom a vzdelávaním v tejto oblasti. Tento rok majú napríklad všetky kurzy vyslovene zamerané na prácu s deťmi s autizmom. U nás vôbec učitelia nevedia, ako na tieto deti. Mám osobnú skúsenosť, že dieťa v meltdowne ťahá učiteľka za ruku po zemi a vyhadzuje ho za dieťa, pričom drží kľučku zvnútra, keď sa dobíjalo naspäť. Nechať dieťa v tomto stave bez dozoru, to je na basu. To, čo máme na Slovensku, to je len paškvil, nie inkluzívne školstvo. Za súčasných podmienok je to fakt nerealizovateľné. Ale keď sme sa prihlásili k inkluzívnemu školstvu, tak by tu mala byť aj nejaká povinnosť zo strany štátu vytvoriť pre to podmienky. Škoda, hlavne pre tie deti, že u nás nič nefunguje.

lienka.7
23. júl 2025

@cipogoat ja som proti. Vyjadrila som to už niekoľko krát.
Nie je možné aby pod ruskom inklúzie neprisposobive deti narušili vyučovací proces a doplácajú na to zdravé deti.
A inak, týmto násilným procesom co stvara Drucker odíde zo školstva ešte viac učiteľov. Btw, inklúzia v praxi podľa pána múdreho je asi
taka, ze zo tuším 60.000 žiadosti o asistentov schválili 9.000 tuším??? (Pokojne ma opravte). Dôvod? Ze školy a škôlky aj tak podvádzali a nepotrebovali ich🤣🤣🤣🤣 no comment👎👎👎

zuzanockamt
23. júl 2025

@cipogoat Ja som za. Dokonca aj MP variant A sa dá zvládnuť. Fyzický postih sa zvládal v pohode aj pred 30 rokmi. A deti s dys, VFA, AS, ADHD, NKS sú v bežnej škole zvládnuteľné s asistentom. Len je to brutálne náročné pre učiteľa.

jj_anka
23. júl 2025

Tak ja učím, mám autistu v triede, ktorý má mať 100% asistenta, ale nemá, lebo ho nemáme. Poviem vám , že je to masaker . Okrem toho , že je autiskta , ma Adhd , NKS, agresívny je a jeden učiteľ ma čo robiť. Našla som spôsob ako s ním pracovať, ale teda stojí ma to toľko úsilia čo celá trieda nie. Nie sme pripravení na inklúziu, školy nemajú to , čo by potrebovali na inklúziu, takže celé zle .

nikaeli
23. júl 2025
@fajnova

@fajnova ja s tebou súhlasím, vyjadrovala som sa tu už k tejto téme viackrát. Pracujem v špec.MŠ s deťmi s PAS. Doma mám šikovného a zvedavého prváka. Neviem si predstaviť, aby mal v triede niekoho z mojich detí. Naše školstvo nie je pripravené na inklúziu. Bežný pedagóg nepozná špecifiká jednotlivých diagnóz, chýbajú asistenti a hlavne dnešní rodičia takmer vôbec nespolupracujú so školou a informácie od učiteľov často vnímajú ako sťažnosť. Ak však ich dieťa neustále vyrušuje, či ubližuje iným, nemôžu predsa očakávať, že mu to bude tolerované iba preto, že je 'iné'. Špeciálne školy nevznikli len tak z rozmaru. Boli vytvorené práve preto, aby mali tieto deti zabezpečený prístup, prostredie, pomôcky, metodiku a vôbec všetko tak, ako potrebujú - aby mali možnosť byť úspešní, aby mali kamarátov, ktorí na nich nebudú zazerať. Inklúzia nie je zlý nápad, ale vymyslieť niečo od stola a viac sa nestarať, to nestačí.

bosorkabb
23. júl 2025
@medea2003

@bosorkabb Máš pravdu, každé takéto dieťa má vlastného "asistenta", niečo ako u nás špeciálny pedagóg, ktorý sa s triednym učiteľom spolupodieľa na práci celej triedy. Pracujú na tom roky, aby to fungovalo a idú do toho iné peniaze ako u nás. Navyše každý učiteľ musí prejsť množstvom kurzom a vzdelávaním v tejto oblasti. Tento rok majú napríklad všetky kurzy vyslovene zamerané na prácu s deťmi s autizmom. U nás vôbec učitelia nevedia, ako na tieto deti. Mám osobnú skúsenosť, že dieťa v meltdowne ťahá učiteľka za ruku po zemi a vyhadzuje ho za dieťa, pričom drží kľučku zvnútra, keď sa dobíjalo naspäť. Nechať dieťa v tomto stave bez dozoru, to je na basu. To, čo máme na Slovensku, to je len paškvil, nie inkluzívne školstvo. Za súčasných podmienok je to fakt nerealizovateľné. Ale keď sme sa prihlásili k inkluzívnemu školstvu, tak by tu mala byť aj nejaká povinnosť zo strany štátu vytvoriť pre to podmienky. Škoda, hlavne pre tie deti, že u nás nič nefunguje.

@medea2003 aj som si myslela. Sesternica pracuje v školstve vo Veľkej Británii a tam nehrozí že je učiteľ sám v triede, dokonca majú kamery. Sú v triede 3. Učiteľ, asistent a pomocník učiteľa. Ak treba pridajú ďalšiu osobu.
Ale neexistuje také ako zažívam u nás že učiteľka nechce asistenta do triedy, kričí že ju počuje celé poschodie. Aj to vyhadzovanie za dvere. Chvalabohu to už nerobí lebo dieťa si odišlo a bola panika v škole.
Naše školy veľa krát ani nechcú inkluziu. Len sa tak tvária.
Mám kamarátku ktorá učí v špeciálnej škole a nie raz jej učitelia v bežnej ZŠ povedali ako dobre im je lebo majú vyšší plat a menej detí.

lllaila
23. júl 2025

@cipogoat mne sa ako laikovi slovo inklúzia nepáči, pretože integrovanému jedincovi automaticky dáva signál, že je iný a treba ho integrovať 🤪 fyzický handicap toto ozaj nepotrebuje

nikaeli
23. júl 2025
@bosorkabb

@medea2003 aj som si myslela. Sesternica pracuje v školstve vo Veľkej Británii a tam nehrozí že je učiteľ sám v triede, dokonca majú kamery. Sú v triede 3. Učiteľ, asistent a pomocník učiteľa. Ak treba pridajú ďalšiu osobu.
Ale neexistuje také ako zažívam u nás že učiteľka nechce asistenta do triedy, kričí že ju počuje celé poschodie. Aj to vyhadzovanie za dvere. Chvalabohu to už nerobí lebo dieťa si odišlo a bola panika v škole.
Naše školy veľa krát ani nechcú inkluziu. Len sa tak tvária.
Mám kamarátku ktorá učí v špeciálnej škole a nie raz jej učitelia v bežnej ZŠ povedali ako dobre im je lebo majú vyšší plat a menej detí.

@bosorkabb hej, výborne nám je. Veď aj asistentov máme, čo by som chcela - dve na šesť detí (!). Už len čakám tú obľúbenú vetu všetkých neznalých, že sedím s vyloženými nohami, pijem kávu a o 12ej s kabelkou na pleci utekám domov 🤦🏻‍♀️ ja takých odborníkov pozývam k nám - asistentov je nedostatok a keď si naozaj myslia, že naša práca je 'nič', nech prídu - budú sa mať rovnako skvele ako my 🙂

bosorkabb
23. júl 2025
@nikaeli

@bosorkabb hej, výborne nám je. Veď aj asistentov máme, čo by som chcela - dve na šesť detí (!). Už len čakám tú obľúbenú vetu všetkých neznalých, že sedím s vyloženými nohami, pijem kávu a o 12ej s kabelkou na pleci utekám domov 🤦🏻‍♀️ ja takých odborníkov pozývam k nám - asistentov je nedostatok a keď si naozaj myslia, že naša práca je 'nič', nech prídu - budú sa mať rovnako skvele ako my 🙂

@nikaeli ja nerozumiem prečo to učiteľ robí inému učiteľovi. Veď podmienky musí poznať.
Čo potom laik.

Strana
z2