icon

Je bežné, že deti platia školské výlety aj učiteľom?

7. okt 2022

Dobrý deň,
otázka najmä na tých, čo sú učitelia alebo majú nejakú skúsenosť. Je bežné, že deti platia školský výlet do sumou aj za učiteľov? Učitelia nemajú hradené tieto náklady v rámci vyššej výplaty za to odbor napríklad?

Nie že by mne vadilo zaplatiť za učiteľov niečo, viem aké majú bežné platy, ale dcéra s týmto došla a ževraj to vadí väčšine rodičov spolužiakov, tak by ma zaujímalo, že ako to je a ako to vidíte, lebo ja som si doteraz myslela, že to zaplatí škola(stát)...

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
dskjhfdlkdjhl
11. okt 2022

@abbey1 nie si sama, tu sa Ti to toci, niekto spomenie napr. treningy a preteky, ked na to nejaka ucitelka zareaguje, tak je uz mimo temu, potom sa tu zrazu objavi MHD a este niekto tvrdi, ze o MHD je to tu cele, tak potom clovek nevie, co si ma mysliet. Teda, ja radsej nebudem pisat, co si myslim, lebo ma z tejto spolocnosti este vykazu😀

matullienka
11. okt 2022

@bilberryday je rozdiel keď ti dovolí ale ťa nevysle, tým pádom nemá povinnosť ti niečo preplácať

dskjhfdlkdjhl
11. okt 2022

@matullienka Chcelo by to to vykladove leporelo🙂

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
matullienka
11. okt 2022

@bilberryday každy školský výlet si organizuje trieda A riaditeľ len dáva súhlas, to ale neznamená, ze bude učiteľke preplácať náklady na tento výlet. Predstav si my sme mali stužkovú v Taliansku, museli sme mať súhlas riaditeľky, ale podmienkou bolo, ze finančne je to v našej réžii. A rovnako to je aj pri školských výletoch

matullienka
11. okt 2022

@bilberryday a áno platili sme 2 ucitelkam cestu aj ubytovanie na 5 dní

letfenixa
11. okt 2022

@bilberryday nasi ziaci chodievaju na taku malu geologicku exkurziu primestkymi spojmi, obvykle 2 triedy. Pár rokov dozadu mesto ako zriaďovateľ spolupracovalo s dopravným podnikom a bolo možné si objednať MHD/primestsky bus zadarmo. To už neexistuje. Vlakom sa žiaci vozia zadarmo a učitelia si lístok kupujú. Áno, takéto lístky sú preplacane. Ale nemôže to byť do Tramtarie, len do najbližších okresných miest. Jednoducho financie školy nepustia.

viestta
12. okt 2022

@bilberryday skus mi vysvetliť, prečo by ten kto organizuje výlet, exkurziu vybavoval skupinovy lístok pre žiakov, ktorí majú zo zákona nárok na bezplatnú prepravu vlakmi po území SR a na spojoch prevádzkovaných ŽSR? Takí žiaci platia len za miestenky ak sú v danom spojí potrebné, a tie platia v plnej cene.

dskjhfdlkdjhl
12. okt 2022

Este take zamyslenie. Niektore uzivatelky sem pisu, ze vlastne oni neutocia na ucitelov, ale chcu ucitelom otvorit oci, aby bojovali za to, co im patri, teda za preplatenie cesty od skoly/statu. A presne tie iste uzivatelky o par riadkov nizsie/vyssie pisu, ze ucitelia nevedia nic ine, iba ziadat peniaze. Cize na jednej strane-ucitelia bojujte za svoje peniaze, na druhej strane-ucitelia drzte huby a krok.

zuzana76
12. okt 2022

@dskjhfdlkdjhl uplne najlepsie, ucitelia zaplatte si to zo svojho, len nech my mame vsetko zadarmo, inak pocuvala som spravy a vraj navrh statneho rozpoctu na rok 2023 je taky strasny, ze zdravotna starostlivost bude luxusom, tak sa zamyslime vsetci. Neobhajujem nikoho, nie som na nicej strane, ale viem pochopit, ze zdravotnictvo, aj skolstvo nie su zadarmo, zubara uz davno mam takeho, ze som tam nechala tisice eur, lebo keby som mala cakat na termin u bezneho zubara, tak sa nedockam, tak si radsej priplatim a mam kvalitu a termin a necakam. Viem, ze nie vsetci maju tieto moznosti, ale ucitelia su v tom nevinne, ale samozrejme vzdy na chvoste a ti najhorsi, ktori za vsetko mozu, este aj ked sa rodic zle vyspi.

zuzana76
12. okt 2022

a potom vlastne tato tema bude bezpredmetna, lebo ked nebudu mat ludia peniaze na zdravotnictvo, tak ziadne vylety sa nebudu organizovat, kedze tie si uz vobec nebudu moct dovolit

juma2
12. okt 2022

@zuzana76 presne tak

zuzanockamt
12. okt 2022

Dočítala som opäť tých x nových strán a teda nechce sa mi veriť, že užívateľka, ktorá najviac oponuje je vraj tiež učiteľka. Možno je, ale iba vyštudovala a učila minimálne.
A zase som sa utvrdila v tom, že moje rozhodnutie nezúčastňovať sa a neorganizovať viacdenné výlety bolo dobré. A jednodňovky len v pracovnom čase.

mooonika1975
12. okt 2022

@zuzanockamt
ani ja, raz som sa podujala, okrem toho, že som mala 24 hodinku, doslova a do pismena, nočné ťahala, odpadla nad ránom na dve hodiny, tak som dostala až 30€ za týždeň. A keby mi ešte niekto povedal, že si mám zaplatiť vstup, ubytovanie, stravu, tak by som počúrala od smiechu....
Nebudem robiť nič navyše, proste rodič to neoceni, vidi len problemy, nedajboh aby sa niečo stalo, tak sedim v base. ...za 30€ ku výplate 😂

zuzanockamt
12. okt 2022

@mooonika1975 Ja som sa tak rozhodla minulý rok. Predtým som chodila, dokonca aj zahraničie. Ale vekom a rokmi praxe som múdrejšia.

mooonika1975
12. okt 2022

@zuzanockamt ja už nie, nestoji mi to za tie nervy, radšej som s vlastnou rodinou.

kristianko1
13. okt 2022

@lienka.7 ahoj bola som učiteľka.....takze áno sumu v Tom má zaplatenú ale niektorí učitelia si to hradili aj sami ale nemám nič ale vôbec nič proti tomu ak sa im deti na to vyzbierali....k tomu že prídu až večer a macza to náhradné voľno som sa zasmiala.....také niečo u nás nefungovalo....bolo to na úkor môjho súkromného času....a verte mi ...učitelia keby nemusia a nechcu kvôli deťom toto nerobia....je tam toľko nebezpečenstva že sa drtom dačo stane...a keď im dajú rozchod to tŕpnu aby sa všetky deti vrátili....nechcite vidieť ten stres na tvárach učiteľov keď niekto meškal a všade sme ich hľadali.ked sme sa vrátili z výletu boli sme radi a konečne si vydýchli....nie je to naozaj tak že si to učiteľ užíva...i
U nás boli aj ucitia čo to kvôli tomuto nerobia ich deti nikdy neslina výlet zaplatili si keď doplnili miesta na výlet iných tried

sinusoida
15. okt 2022

Učiteľ tam nejde na výlet, ale je to jeho práca a akože má si zaplatiť, že pracuje? Zorganizoval výlet, robí dozor stď. To by potom mohli ísť deti samé na výlet...bez učiteľa. 😄

18lucy11
15. okt 2022

@xena0 veď ste presne napísala že je to pre učiteľa práca aj keď je s deťmi na výlete tak to ma normálne zaplatené nejde na ten výlet s deťmi zadarmo ma zato plat

matejkoo
15. okt 2022

ja som pocas vysky robila v cestovke, kt. sa specializovala na skolske zajazdy (i do zahranicia) a teda vsetky vydavky na pedagogicky dozor sa rozratali a platili to rodicia

xena0
16. okt 2022

@18lucy11 napíšem len, neprečítala ste to s porozumením.…
Úväzok učiteľa nie je 24hod. Čiže v popise práce viac dňový výlet nemá;)

zuzana76
16. okt 2022

@18lucy11 ma aj nemá, učiteľ nemá veľa veci zaplatených, ma svoj štandardný plat, možno niekde majú za všetko čo je navyše jeho pracovnej doby nejaké hodiny náhradného voľna, ale zväčša to bolo tak, že bola som s detmi 7 dni v zahraničí a dostala som možno 2 hodiny voľna na den za celý ten čas, pritom som s nimi bola 24 hodín, 24 hodín denne zodpovedná, ale nakoniec mi za celý pobyt zarátali možno 2 -3 dni náhradného voľna, inak nič

dievcinka22
16. okt 2022

Určite viete o tej učiteľke, čo sedí vo väzení...bola na lyžiarskom s deťmi a dievčatá sa večer vybrali šmýkať samé a jedna z nich zomrela, teraz učiteľka sedí vo väzení..nikdy nevieš ako dopadne taký "zaplatený výlet" stále si jednou nohou v base

zuzana76
16. okt 2022

@dievcinka22 ta učiteľka dostala podmienku a zákaz činnosti tuším na 3-4 roky, takže asi nesedí v base

dievcinka22
16. okt 2022

@zuzana76 nesledujem to už, ale určite už do školstva nepôjde

zuzana76
16. okt 2022

@dievcinka22 to asi nie, navyše ma zápis v registri trestov, takže by ju ani nevzali

margaretka
5. máj 2023

@sardinka32 učiteľ je v práci a na služobnej ceste,sa spamatajte stále tu meliete ako keby robili učitelia dobrovoľníctvo , áno je zodpovedná ale každé zamestnanie s ľuďmi je obrovská zodpovednosť ,, s deťmi o to viac, rodičia podpisuju za čo zodpovedá rodic ak niečo dieťa urobí zle alebo porusi školský poriadok,je to ich práca ak sa rozhodnú ísť na výlet idú keď nie nejdú poznám učiteľov čo deti nevzali za celý rok na žiadny výlet ale aj také čo v kuse vymýšľajú exkurzie výlety kultúrne podujatia zakomponované v predmetoch ktoré práve máji čo berú vymyslia výlet v tej téme takým klobúk dolu. Riešite že sa večer vrátia áno ako hocikto večer z práce - služobnej cesty , ako lekár operuje dlhšie a pod ... Učiteľov si vážim ale toto čo tu čítam nechápem

margaretka
5. máj 2023

@xena0 učiteľ na školskom výlete má podpísany cestovný príkaz a sú mu uhradené cestovné diéty za odpracovaný čas, mzda a náhradné voľno ....

gabesz1
6. máj 2023

Úplne súhlasím!!! Máte 100 % pravdu. Ďakujem za Vašu reakciu!!! Žiaľ, mnoho rodičov si neuvedomuje tú obrovskú zodpovednosť čo nesie so sebou takýto výlet! A nielen výlet! Mám pocit, že rodič to už berie ako psiu povinnosť brať dieťa na výlet!