icon

Je deviaty ročník základnej školy prínosom?

luba555
3. dec 2016

Ahojte, aký je váš názor na deviaty ročník ZS? Ja som chodila 8 rokov a bola som rada,keď som nastúpila na strednú Učivo bolo pre mňa zaujímavejšie. A potom som sa ponáhľala do zahraničia pracovať. Žiadne prázdniny sonechcela. Vraj je 9.ročník prínosom pre sociálne slabšie rodiny, ale ja v tom pre nich vidím skôr záťaž. Aký je váš názor?
PSinak ľutujem, že som nešla na VŠ.

Strana
z3
zuzula777
3. dec 2016

Ja som chodila na osmeročné gymnázium v čase, keď sa ešte chodilo zo štvrtého ročníka - teda deviatku sme mali vynechanú, a nemám pocit, žeby mi ten jeden ročník chýbal...

hettinka
3. dec 2016

@zuzula777 nemali ste ho "vynechaný", ale učiv bolo rozložené do ostatných tried.

Dcéra absolvovala 9. ročník minulý rok, nemyslím si, že by tam nič nerobili, práve naopak, je tam dosť veľa učenia aj z matematiky, chémie, biológie, dejepisu ... myslela som si, že budú už len viac-menej opakovať na monitor a bude to ľahšie, ale prvý polrok sa učili ešte veľa, v 2. polroku ešte tiež aj nové učivá + opakovanie na Monitor. Ten teraz posunuli o mesiac, potom hned boli prijímačky, takže decká sa učia prakticky do konca školského roka.

persica
Odpoveď bola odstránená
ceresnovci
3. dec 2016

Stredna skola nieje o vydrzani... dokonca ani neje povinna ak ma niekto potrebu pracovat a nestudovat. Nech sa poci. Po odkruteni povinnej skolskej dochadzky nedrzi deti v skole nic.

persica
Odpoveď bola odstránená
guiseppinka
3. dec 2016

@persica vobec si nemyslim, ze 9.rocnik je zbytocnost... ja som po zakladke sla na odbornu skolu a po roku na gympel a od zaciatku... takze strednu som mala 5 rokov. Maturovala sim tesne pred 20. A vobec si nemyslim, ze by mi to uskodilo... prave naopak - za ten rok dlhsie v skole som dozrela, ziskala rozhlad... povinna skolska dohadzka je 10 rokov... a stale su 3 rocne odbory... nikto nikoho do skoly nenuti chodit...

A tuto sa riesi zbytocnost deviatky, ale to, ze deckam sa odklada nastup do skoly je ok... takze v podstate na co vlastne skolu?

katulienkax
3. dec 2016

Si myslim ze je prínosom akurát pre tých slabších co sa na výšku nehrnú. Ale ak mam ambíciu ist na vysokú je to strata casu. Ja som skončila výšku 23 ročná, taký lekár skončil 24 ročný + ďalšie atestácie a potom všetci tlačia na teba ze kedy bude rodina a tak a teraz po 9 ročníku končia 24 roční a lekári 25 roční no des. A druha stránka veci ta oveľa horšia pre mna chvalabohu lepšia kedže som vypadla z 8 triedy preč pri predstave žeby som mala byt s tými mojimi priblblymi spolužiakmi este o rok dlhšie no hrôza des. 7, 8 ročník bol des pre mna hlavne kvôli kolektívu. Gympel bol pre mna oveľa oveľa lepsie ked som prestúpila.

hettinka
3. dec 2016

@katulienkax a načo sa náhliť, ved rodiny sa dnes aj tak zakladajú v 30-35 rokoch, aj neskor ...
okrem toho hned na začiatku rodičia deťom odkladajú nástup do školy, v drvivej väčšine prípadov úplne zbytočne a potom riešia, načo je 9. ročník a mohli by skončiť skor ...

kedysi muži chodili na vojnu, dnes tam "ušetria" rok

guiseppinka
3. dec 2016

@hettinka a pri pohlade na dnesnych "muzov" by som ich na tu vojnu poslala minimalne na rok...

persica
Odpoveď bola odstránená
rogana
3. dec 2016

Ako učiteľka môžem jednoznačne skonštatovať, že žiaci sú v 9.ročníku zrelší a uvedomelejší pri výbere budúceho povolania, či ďalšieho štúdia. Za jeden rok dokážu prejsť tak veľkou rozumovou a vývinovou premenou, že je to niekedy až na neuverenie. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa k takejto zmene v minulosti pristúpilo.

hettinka
3. dec 2016

@persica je dosť ľudí, ktorí 8-ročným gymnáziom šliapnu vedľa ... sú aj deti, ktoré majú na to dosť intelektu, ale nie sú to študijné typy a ak by sa mali rozhodovať neskôr, nešli by na všeobecnovzdelávaciu školu, ktorá pripravuje na vysokoškolské štúdium, ale inak z nej človek "nič nemá" v zmysle, že sa nenaučí žiadne remeslo. A to sa v 5. triede ešte nevie ... v dcérinej škole sa deti začali profilovať až niekde v 7. - 8. triede a až tam začali vznikať aj výraznejšie rozdiely v prospechu.

Inak, jej spolužiačky, ktoré išli z 8. triedy na bilingválku si museli dobrať matematiku, ten rok tam vyslovene chýba. My sme boli na stretnutí na bilingválnom gymnáziu v Sučanoch a tiež to hovorili, že oni na ôsmakov ohľad neberú, že by s nimi potom doberali deviatacke učivo ... oni to berú tak, že síce môžu prísť po 8. triede, ale tú 9. triedu si doberú.

sorciera24
3. dec 2016

@hettinka podla mna je uplne mimo, ked ma dieta napr. rok odklad a strednu konci v 20tke......z vlasnej skusenosti a rpaxe mozem povedat, ze 20rocny dospeli clovek uz nema, co robit na strednej, ma bud pracovat alebo byt na VS....a nakolko odklady su teraz "trendy"+ ta 9tka....no, neviem, enviem....ja sa ani encudujem, ze dnesni mladi muzi zakaldaju rodiny neskor...ak vobec......v20tke este na strednej, v 30tke este na vyske, v 35tke este u mamy.....moj pohlad....

hettinka
3. dec 2016

@sorciera24 ak aj just v 20-ke skončí strednú, tak VŠ musí mať hotovú v 26 ... ale u mamy by bývali aj v 40-ke, ved to je také pohodlné.
Inak, 8-ročná ZŠ bola iba krátko, predtým tiež bola 9 rokov, len menej ľudí študovalo na VŠ. A malo by sa to zasa uberať týmto trendom, menej vysokoškolákov, viac pracujúcich mladých ľudí. VŠ sa dá robiť aj popri zamestnaní a aspoň by vedeli, čo majú študovať a čo do života potrebujú.

ibrunova
3. dec 2016

Moja dcéra šla na bilingválny gympel po ukočení 8. ročníka, matiku na prijímačky sme si trošku doma dobrali, zvládla to..Prišla na gympel a tam sa učia na matike niečo celkom iné, nič jej zo ZŠ nechýba.. Teraz je druháčka a učí sa výborne..

sorciera24
3. dec 2016

@hettinka ja som prave z generacie...bez 9tky a uplne v pohode som zvladlav 18tich ist na VS, v 23 ju dokoncit, hned sa zamestnant a pracovat na budovani pribytku ci rodiny......
skor, "dopely" v 20tke uz je fak dospely a mal by byt aj tak zodpovedny.......fakt, decka v 20tke na SS uz envedia, co od dobroty....
skor, co viem, tak 9tka bola preto, aby bolo menej "nezamesntanych"...mozno sa mylim......
bolo by super, keby to slo tym smerom...ale akosik to nevidim....akor opacne...na VS uz ide snad kazdy(9tka ne9tka)..cize zatial v tomto smere prinos moc nevidim....

hettinka
3. dec 2016

ja učím na SŠ a maturanti majú väčšinou 19 ... len ak majú odklady, prípadne striedajú školy, alebo prepadnú, vtedy končia v 20-ke (a neskôr) ... a to sú tí, čo nevedia, čo so sebou, ale to nie je o veku, skôr o povahe a výchove.

Tiež som z generácie, že som mala 24, ked som skončila VŠ, hned sa vydala, mala dieťa ... ale dnes je "nová doba" 😀 Je to aj o rodičoch, že podporujú decko v nesamostatnosti. Dnes sa predsa dá aj spraviť si denne len Bc. a Mgr. dorobiť už popri práce externe (na väčšine fakúlt, asi okrem medicíny)

pribinak
3. dec 2016

@guiseppinka moj muz ked počuje takyto nazor, tak hovori, ze by dnešné rozmaznané zeny poslal tak o staci 30-40 spat
Nase mamky mali obchody otvorené len pocas tyzdna, max v sobotu doobeda, nemali umývačky riadu, microwlnky, pampersky, nemali tak casto auto v rodine, neexistovali všelijaký domáci roboti - pomocníci, neboli mobily, internet a nase mamky vychovali v priemere 3-4 deti a vsetko zvládali
Dnes mame urevane zeny, ktore za vsetko mrncia, nic nestíhajú a nezvládajú, keby sa mali vratit o 30rokov spat, vacsina neprežije, ale vsetky hned posielajú mužov na vojnu

sorciera24
3. dec 2016

@hettinka podobne ucim, preto pisem svoj pohald...ze este 19ok, ale 20...uz je moc podla mna...ano, rodicia ich v tom podporuju......aj na tej strednej su im stale za azdkom......no, co ja viem.....som rada, ze som tu 9tku neabsolvovala...je fakt, ze tam socialne a psych. dozreju, cize na strednu ti nepridu decka v puberte a maju ju uz az sebou.....ale ucim aj v 9. ....a no.....hmmmm.....ako pisem, som rada, ze som ju nikdy neabsolvovala a zvladla zit bez nej so vsetkymi vyhodami;).....ale to je moj nazor...

danulicek
3. dec 2016

celkom úprimne - myslím, že 9-ty ročník je to menšie "zlo" v porovnaní s tým, že rodičia vo veľkom odkladajú deťom školskú dochádzku (teda prvák nastupuje do školy aj ako 8 ročný, hoci by nemusel) a s tým, že najradšej by niektorí za svoje deti dýchali aj do 30-tky, tam by som skôr hľadala chybu v nesamostatnosti, nie v 9-tom ročníku. Potom je jasné, že dieťa nemá ambíciu sa osamostatniť a založiť si vlastnú rodinu. Tu by nepomohlo ani zrušenie 9-teho ročníka. Deti dnešnej doby majú problém pochopiť základné veci, napr. čítanie s porozumením a potom sú na poriadnej strednej či vysokej stratené; výchova prináša, že sa cítia viac ako učiteľka a keď vidím dnešné deti a puberťákov, tak si myslím, že je celkom jedno, či chodia 8 alebo 9 rokov do ZŠ.

Mne napríklad ten 9-ty ročník pomohol v tom, že som si ujasnila, kam chcem ísť aj po skončení strednej školy a hlavne, učitelia nás v deviatej triede pripravovali systematicky na prijímačky a štýlom, aký je na strednej škole (žiadne diktovanie, ale výklad/opakovanie učiva a kto si čo stihol zapísať, to mal; kto nie, mal smolu). Ja som síce na prijímačkach napokon nebola, ale potom som aspoň nemala veľký šok na gympli, keď do nás začali hustiť úplne iným spôsobom, aký bol celé roky na ZŠ./ Nechýbal by mi ten deviaty ročník z pohľadu nového učiva určite, ale ani ma o nič neukrátil. Na výšku som išla denne len prvé tri roky, ďalšie som si dorobila externe, nakoľko hneď po škole sme sa chceli brať (muž je o rok starší ako ja) a tomu sme prispôsobovali aj financie a prípravy.

Naopak, brat na VŠ nešiel, pracuje hneď od skončenia SŠ (mal 18 rokov, keď končil, absolvoval 9 tried + 4-ročné štúdium) a nemyslím, že je "slabší, čo sa na VŠ nehrnie", ako to tu niekde bolo spomenuté. Proste skončil odbornú školu a chcel ísť robiť, nie visieť našim na krku do 25-ky, hoci by mohol, lebo ho do toho tlačili. Jeho predstava však bola iná, no napriek tomu sa do zakladania rodiny nehrnie 🙂 Ale to s tým 9-tym ročníkom vôbec nesúvisí.. Takže podľa mňa je príčina tej nezodpovednosti, nesamostatnosti atď. niekde inde, nie v 9-ročnej dochádzke.

guiseppinka
3. dec 2016

@pribinak to so zenami je tiez pravda... ked vidim ze 20 rocna nie je schopna udrzat v ruke noz a nedajboze chciet od nej, aby zapla pracku... ale vsetko je o vychove a pristupe k detom... kto z deti robi bozikov a stred vesmiru, tak nech sa necuduje...

hettinka
3. dec 2016

@guiseppinka je to tým, že deťom sa rodičia nevenujú ... najskor do 17:00 v škôlke, potom v družine, milion krúžkov, rodičia čakajú, že škola a krúžky budú suplovať rodinnú výchovu ... a cez víkendy dobiehajú "stratený čas" a liečia si zlé svedomie tým, že s deťmi behajú po výletoch, doma nič nemusia ... niekedy by bolo lepšie mať doma o 500 eur menej na výplatu, ale s deťmi tráviť čas, ktorý im nikto nenahradí. Aj to upratovanie a varenie spolu je dôležité, ako inak to majú vedieť?

jamabe
3. dec 2016

Ja som triedna ôsmakom.. keď ich porovnám s deviatakmi - tak je to dosť rozdiel... sú takí hravejší, detskejší - nevyzretí 🙂 Pozorujem to už pár rokov - v 7. triede s nimi plieska puberta najhoršie, v 8. sa začnú skľudňovať a v 9. už sú pohodoví, dá sa s nimi lepšie porozprávať (na "vyššej" úrovni). V osmičke väčšina netuší, čo by chceli robiť, v deviatke už majú často veľmi jasné predstavy. Toľko k dozrievaniu. Tam vidím zmysel 9. ročníka.
Čo sa ale týka učiva, keď sa tak rozprávam s kolegami, tak v mnohých predmetoch je to umelo natiahnuté na tých 9 rokov.. Jazyky nie, ale také prírodovedné predmety, spoločenskovedné áno.. aj keď nemám prehľad o všetkých..

eliska13
3. dec 2016

@pribinak ved ano mali jasle kde supli deti a pracovna doba bola do 15-16 nebol ziadny tlak v praci bodaj by vsetko nestihali🙂muzi boli tiez doma skoro z prace, vela zien byvalo viacgeneracne.Mas pravdu stihali domacnost, ale deti behali po ulici a matky sa im nejako extra nevenovali nebolo bezne, ze mami chodia s detmi na ihrisko, kruzky, doucovanie
Zase nerobte z dnesnych zien harpye🙂

danusskaaa
3. dec 2016

Ak ide dieťa na gymnázium tak je učivo rozložené tak, aby to čo sa berie v deviatke stihlo skôr. Ide sa rýchlejším tempom. Ale ak dieťa študuje ZS tak ju dosť potrebuje. Veľké rozdiely vidno v žiakov, ktorí nastúpia na bilingvalne gymnázium z 8 ročníka. Hlavne matematika, fyzika i chémia sú pre nich na strednej veľmi ťažké, keďže sa berie že základy vedia. Dejepis, biológia, geografia sa dajú naštudovať ale predmety, kde treba prepočítať príklady a hlavne pochopiť postupom je pre nich obtiažne. Napr. V matematike sa berie 5 úplne nových tém z 8. Tri sú kvázi opakovanie a trošku pridaná obtiažnosť, ale 5 je takých o ktorých ešte počas ZS vôbec nemali.

eliska13
3. dec 2016

@hettinka "nova doba" vies dnesne mlade baby, ak si dorobia VS maju ambiciu po tolkych rokoch studia nieco zarobit, naucit sa, pocestovat...nepoznam mladu kocku, ktora ma hnred tuzbu mat deti, rodinu.Zase ktory VS si moze po skole prenajat ci kupit byt na hypo? Ja kvitujem ten styl, ze si ludia zakladaju rodiny po 30 tke.Zeny su dnes sikovne maju moznost volby chceli sme emancipaciu mame ju🙂Skor vidim trend u ludi po 30 tke ze chlapi tuzia po detoch a zeny este nie.A bude to dalsou generaciou este horsie.Ano ludia si velmi piplu deti sama som taka ista a neviem preco to tak je.Ale zase aj v Taliansku ziju takmer 40 tnici chlapi pri mamach🙂)

valy
3. dec 2016

@sorciera24 puberta je velmi individualna, pocas strednej podla mna stale prebieha. tiez si myslim, ze ten deviaty rocnik je strata casu, aj odklad skolskej dochadzky, aj odkladanie rodiny a casto aj prace a kariery niekedy po tridsiatke. k dospelym ludom sa spravame ako k detom.

pribinak
3. dec 2016

@eliska13 nie vsetci končili v praci o 15.00hod, aj vtedy sa robilo do 18.00 a vo fabrikách ci na 12tky
Ani to, ze sa rodicia detom nevenovali, naši s nami chodili na výlety, venovali sa nam
A chodili aj na ihriska, ani vtedy nechodili male deti same na ihrisko
Šupnúť dieta do jasli mozes aj dnes, aj polročne

hettinka
3. dec 2016

@eliska13 aj ja som po VŠ mala ambíciu nesedieť doma na zadku, využiť vzdelanie, pracovať a cestovať (hoci najviac som cestovala práve v čase VŠ, keďže v tom čase ma človek veľké výhody, ako študent) ... a to všetko sa dá aj s deťmi. Deťmi život nekončí, len skôr je to dnes o tom, že mladé ženy aj muži sú príliš pohodlní, nechce sa im, užívajú si slobodu a pocit, že nemusia byť za nikoho zodpovední, len za seba. Našťastie nie všetci...

Inak, nie každý ide na VŠ a ak by nebol 9. ročník, absolventi 3-ročných odborov na SOU by skončili školu 17-roční, neplnoletí, čo je v istom zmysle problém.

sorciera24
3. dec 2016

@valy jasne, ze je individualna...ale nie rapidne,.....vyvinova psychologia nepusti......18rocny clovek uz v puberte nie je...aj ked, niekedy sa aj 40rocny spravaju ako pubertaci, ze?😝

Strana
z3