Je možné problémového spolužiaka preradiť do inej triedy?
Prosím o radu, je možné, aby na základe nejakej petície bolo problémové dieťa preradené do inej triedy, príp. aj do inej školy? Môj syn je druháčik na ZŠ a v triede majú dosť problémového spolužiaka, ktorý všetky ostatné deti bije. Minule syna pohrýzol do nohy a brucha (tam mal až krvavý hryzanec), pred sviatkami mu rozbil nos, v prvom ročníku dokonca syn prišiel domov s monoklom. Samozrejme, že to všetko riešime aj s triednou učiteľkou, no tá je bezmocná. Škole bol prisľúbený asistent/ka k tomuto chlapcovi, nakoľko sa jedná o veľmi problémové dieťa, ale zatiaľ ostalo len pri sľuboch. Ja sa v tom nevyznám a tak neviem, ako dlho trvá, kým taký asistent nastúpi. Tento chlapec na vyučovanie chodí nepripravený, sám sa túla po dedine v neskorých večerných hodinách. Pochádza, no neviem ako to napísať, jeho matka je alkoholička a v tom je myslím celý problém. Je to vlastne chúďa dieťa, vychovávané ulicou, ale nie je predsa možné ho stále takto ospravedlňovať a nechať ho, aby ubližoval ostatným. Prosím, mali ste niektorá podobnú skúsenosť? Ako ste to vyriešili? Ďakujem za všetky info.
@tofifka bohužiaľ, ak psychológ nenapíse že potrebuje "liečbu" prípadne osobitnú školu, žiak sa musí vzdelávať v normálnej škole. A asi sami viete, že dnes sa dá vybaviť všetko a chlapec bude vždy len žiak ktorý potrebuje individuálny prístup zabezpečený integráciou v klasickej škole! Smutné 😣 obdivujem aj učiteľku, že to takto zvláda... Ako som písala aj predtým, ak žiak fyzicky ubližuje ostatným, treba volať políciu, oni už budú konať, avšak je to zase len ale na vedení školy a treba sa pripraviť na opletacky. Avšak treba to stopnúť čo najskôr, lebo sa to bude ťahať a bude to len a len horšie. Bojovať ako celok - rodičia + učiteľka + riaditeľ! Akonáhle to bude riešiť súd, jeden psychologický posudok nebude stačiť!!!
@danusskaaa Ďakujem za odborný príspevok. Skúsim niečo podniknúť. O asistenta už asi škola požiadala na ministerstve, že to bude trvať možno aj rok - neviem celý postup. To podľa mňa nie je riešenie. Chlapca treba inak vychovávať a venovať sa mu podľa mňa pod dohľadom.
Triede už skôr hrozí, že rodičia zoberú deti do iných škôl, zavrú triedu a zvyšné deti presunú do druhej triedy vrátane chlapca. Druhá učiteľka bude na prášky a riaditeľ odstúpi...
Podľa mňa to nie je jeho spádová škola, nepatrí tam podľa trvalého bydliska. Potom by sa dalo niečo urobiť?
@tofifka ak škola nie je spadova tak môže byť vylúčený!!! Na podnet riaditeľa (alebo zriaďovateľa) bude vyradení a musí ho prijať na povinnú školskú dochádzku škola podľa bydliska. Vybavenie asistenta fakt trvá dlho 😣 a či pomôže je otázne. Bohužiaľ, väčšinou odchádzajú žiaci ktorí nie sú problémový, lebo žiadny rodič si nenechá zničiť svoje dieťa! Držím palce, nech skoro niečo vybojujete a nech sa môžu vaše detičky vzdelávať vklude.
@danusskaaa Ešte raz ďakujem 😵 ... budem sa držať vašich rád, možno sa nám niečo podarí
@danusskaaa Prosím vás, vedeli by ste mi povedať na základe akého zákona, paragrafu alebo čoho môže byť vylúčený, ak škola nie je spádová?
@tofifka tak to Vám takto nepoviem, ale zriaďovateľ (alebo riaditeľ) môže na základe viacerých podnetov žiaka vylúčiť. Nespôsobil sa, bije druhých, terorizuje žiakov a určite i učiteľa, nespolupraca rodičov a hlavne písomný dôkaz viacerých rodičov že sa niečo deje (to je podstatná vec, nech to nie je len o jednom človeku, ale viacerých "svedkoch"). Len zákon prinúti rodičov dať malého vyšetriť - objektívne posúdiť jeho stav i ďalší postup. Toto posúdenie však už nie je ako klasické súkromné centra, kde píšu všetko čo im rodič nadiktuje, prípadne všetkým detskám tu istú diagnózu ADHD a iba integrovať...
Ja by som v tomto bola svina- isla by som za matkou a ponukla jej vela penazi na chlast ak ho prelozi na inu skolu.

to by bolo asi ťažké, deti sa medzi sebou ešte veľmi nepoznajú a asi by nebolo dobré ich nahovárať, aby sa mu postavili.. či mi veríte či nie, učiteľka ho ani na sekundu nemôže spustiť z oka, nemôže učiť deti, striedajú sa pri ňom cez prestávku, aby ho strážili... jeho psychologička bude chodiť každé 3 týždne na 2 hodiny a bude učiť deti, ako sa k nemu majú správať. A to celý život bude pri ňom musieť niekto stáť, aby neublížil ľuďom... ja tomu nerozumiem 😨