icon

Je možné problémového spolužiaka preradiť do inej triedy?

helimama
29. dec 2011

Prosím o radu, je možné, aby na základe nejakej petície bolo problémové dieťa preradené do inej triedy, príp. aj do inej školy? Môj syn je druháčik na ZŠ a v triede majú dosť problémového spolužiaka, ktorý všetky ostatné deti bije. Minule syna pohrýzol do nohy a brucha (tam mal až krvavý hryzanec), pred sviatkami mu rozbil nos, v prvom ročníku dokonca syn prišiel domov s monoklom. Samozrejme, že to všetko riešime aj s triednou učiteľkou, no tá je bezmocná. Škole bol prisľúbený asistent/ka k tomuto chlapcovi, nakoľko sa jedná o veľmi problémové dieťa, ale zatiaľ ostalo len pri sľuboch. Ja sa v tom nevyznám a tak neviem, ako dlho trvá, kým taký asistent nastúpi. Tento chlapec na vyučovanie chodí nepripravený, sám sa túla po dedine v neskorých večerných hodinách. Pochádza, no neviem ako to napísať, jeho matka je alkoholička a v tom je myslím celý problém. Je to vlastne chúďa dieťa, vychovávané ulicou, ale nie je predsa možné ho stále takto ospravedlňovať a nechať ho, aby ubližoval ostatným. Prosím, mali ste niektorá podobnú skúsenosť? Ako ste to vyriešili? Ďakujem za všetky info.

maca_p
17. máj 2012

@helimama tak iste, nakoniec z toho vide ako porazeny maly tyran a to len preto, ze dospelaci pred problemom pozeraju do prava, do lava a nie na fakty, ktore svedcia o probleme. cim skor sa to pohne, tym lepsie pre vsetkych z vas.
kolko deciek skoncilo utyranych, nakoniec sa potvrdila necinnost organov, ktore mali konat? xyz... kazdy skandal trva 3 dni. teba bude ohovatat cela dedina, ale to je nic oproti tomu, ze raz tyranov najazd pre niekoho dopadne fatalne. alebo pre samotneho chalana...

helimama
autor
17. máj 2012

@maca_p ľudia v dedine ma netrápia, tých k životu nepotrebujem, tak nech si ohovárajú, ja mám svedomie čisté, len vieš čoho sa ja najviac bojím, že keď to ohlásim, začnú sa mi mstiť, a hlavne mojim deťom, mám z toho fakt dosť veľké obavy, no ja už ale už som si ústa otvorila a povedala som si svoje, po tom rodičku som naštartovaná a rozhodnutá, že malinký problémik a idem na sociálku, už nebudem brať na nich ohľad, a hádam to pomôže aj chlapcovi

abbey1
17. máj 2012

@helimama Ohlásiť to môžeš anonymne. Kľudne i na okresnom úrade sociálnycj vecí a rodiny. A nemusí ani dedina klebetiť. Ľudia vedia byť svine. Ale ty vlastne pomôžeš aj tomu chlapcovi, keď je situácia v rodine taká, ako sa javí.

sendy182
17. máj 2012

učiteľka resp. riaditeľka dá podnet k odbornému vyšetreniu / detský psychológ, psychiater/. Ak je v triede neprispôsobivý alebo zanedbaný žiak tak určite treba konať, pohovory to neriešia, poznám deti ktoré odobrala sociálka a sú v domove, a je im tam žiaľ lepšie, ako doma a mať alkoholičku mamu.

maznacik007
18. máj 2012

@helimama dajte podnet aj vy sama... oni pridu na skolu to presetrit aj k nemu domov.... a zaroven podajte staznost zriadovatelovi skoly co je mestsky alebo obecny urad... oni su tiez povinny to presetrit... a pokial je moznost dajte tam ze prelozite deti na inu skolu...
verte ze v takomto pripade pomoze jedine socialka... pri takychto rodicoch

macamac
18. máj 2012

@helimama ahoj.
no to mi je ľúto,ako ste dopadli ☹

teraz som to prekonzultovala, takže:
škola má právo pri nespolupráci rodičov s problémovým dieťaťom sa obrátiť na súd. spísať problémy, doložiť zápisnice z rodičovského, poznámky,... a v danej veci rozhodne súd, ktorý môže nariadiť lekárske vyšetrenia.

no- dúfam,že škola bude ochotná spolupracovať. verím,že áno.
vy ako rodičia toto môžte ísť oznámiť riaditeľovi. ak by nebol ochotný, treba mu povedať, že dávate sťažnosť jeho nadriadením, prípadne zavolajte školskú inšpekciu- na toto máte právo ako rodičia.

držím palce a verím,že to vyriešite k spokojnosti oboch strán- pomôžete svojim deťom a v konečnom dôsledku aj tomu chlapcovi, ktorý zrejme očividne za svoje správanie nemôže 😒

maznacik007
18. máj 2012

@macamac skola sa nechce obratit ani na socialku... co je jej povinnost a zisti zanedbavanie vychovy a starostlivosti u dietata... takze zeby sa obratila na sud je totalny sen... najjednoduchsie bude dat oznamenie na socialku aj anonymne....

kralicica
18. máj 2012

a ked ho preradia, napise nam ina mamicka dietata z dalsej triedy, ze ci ho mozu preradit? 😉

janinah
18. máj 2012

otrasné,čoho sú niektoré nevychované deti schopné ,lebo ak by boli normálne vychovávané,tak toľko zloby a zákernosti sa v nich nemôže skrývať 😒
teraz mám v súvislosti s tým jednu dilemu,tak možno mi poradíte- syn nastupuje do 1.roč. a na prij.pohovore do školy som zistila,že do tej istej školy nastupuje aj jeho spolužiak zo škôlky,problémové dieťa,ktoré bije,nadáva,nerozpráva,ale vrieska až je nonstop zachrípnutý /napr.učiteľka zo škôlky je nešťastná,lebo ten chlapec ide do školy v prírode a ona sa bojí ako to všetko ustrážia,on si z ničoho nič začne škrtiť malého slabého spolužiaka,drgať ho zo schodov..../ dotyčný chlapec býva v susedstve,takže aj ja ho registrujem,chlapci sa s ním nechcú hrať a on dolieza a chce na seba upozorniť tak,že niekoho udrie palicou po hlave...jeho rodičia o ničom,ten chlapec možno od 3r. chodí s klučikom na krku sám vonku 😒 moja otázka- išli by ste na mojom mieste za riaditeľkou školy a vybavili,aby syn nebol v jednej triede s tým problémovým chlapcom? pýtala som sa školkovej učiteľky a ona vraví,že v každej triede sa také deti nájdu,že sa tomu pp nevyhneme,treba to naše dieťa naučiť sa brániť a správne reagovať...môj syn je taký normálny chlapec,ale bojím sa,že tamten by ho postupom času mohol "zviesť na zlé chodníčky"...

macamac
18. máj 2012

@janinah z praxe ti môžem potvrdiť, že bohužiaľ skutočne sa v každej triede nájde nejaký problémový žiak.
a škrtenie-neviem, čo je to za módu, ale stretávam sa s tým tiež 😒
je to podľa mňa jedno,lebo ak si uvedomíš,že každý normálny rodič by šiel s takouto požiadavkou za riaditeľom,nebolo by v jeho silách vyhovieť každému-lebo aj ten chlapec musí niekde chodiť.
v škole bude problém hlavne cez prestávky, lebo na hodine bude nejaká činnosť,tam sa nebude prejavovať.
my to riešime aj tak,že problémové deti má dozorujúci učiteľ počas prestávok pri sebe. inak to nejde. nemôže byť len v jednej triede pri problémových deťoch, keď má na starosti ešte 3 iné triedy a v nich ďalších lapajov + záchody treba tiež ustrážiť 😒
doba je zlá, priniesla so sebou veľa agresívnych detí. ale každý problém je riešiteľný, pri snahe všetkých zúčastnených cesta existuje 😉

helimama
autor
27. jún 2012

@bodka13
@macamac
@yvetulka
@hajanka
@maznacik007
@evi55
@katecameron
@janinah
@renab
@bets
@dulkagabulka
@ajca123
@abbey1 takže dievčence, pre nás je tento problém vyriešený, chlapca nechali prepadnúť; no samozrejme jeho problém vyriešený nie je a ako tu už niektoré z vás napísali, možno tu onedlho napíše iná maminka, ktorá bude mať podobný problém (ale chlapcova to určite nebude). Prajem vám aj vašim detičkám krásne leto, užite si prázdniny a ešte raz všetkým moc krásne ďakujem.

bodka13
28. jún 2012

@helimama hmmm....zaujímavé riešenie 😒 a tým,že bude starší od svojich nových spolužiakov bude si dovoľovať ešte viac 😠 ...skutočný problém sa zase neriešil 😉

bunda
27. sep 2012

Ahoj ,ja mám podobný problém , prišli sme k názoru že odchádzame na inú školu .vnúčik je piatak ,tento problém nevznikol dnes ani včera ale od prvého ročníka ,máme za sebou už asi všetko od buchnátov od modrín až po vyrazený dych ..škola a pani riaditeľka nič nevidia ,nechcú vidieť ..samozrejme ak to nie je náš chlapec šikanovaný týmto chlapcom tak je to iný jeho spolužiak .. do konca aj dievčatá od neho dostali facky... pani riaditeľka mi oznámila vraj ona má zviazané ruky ona dieťa nemôže vyhodiť zo školy a matka si postavila hlavu vraj jej dieťa patrí do tejto školy ..problémový žiak chodí psychologičke už od prvého ročníka ,ak sa stal incident ,povedalo sa to triednej uč. ale nikdy sa nič neriešilo ..rodičia sú bezradný a vedenie školy má to v paži po slovenský povedané ,nechce si priznať že je tu šikana ..až nedávno som začala komunikáciu písomnou formou ..aby som mala dôkazy ..no jeden deň mi pani riaditeľka dá za pravdu a na druhý deň vám povie jedným dychom vraj ho ostatný žiaci provokujú atď..keď som sa pýtala p.riaditeľky ako sa majú deti proti nemu brániť ..nenašla odpoveď ...ak desať ročný chlapec vidí ako sú všetci bezmocný rodičia aj vedenie školy tak si našli riešenie oni sami ..dostanem -vrátim ..no čo neschvaľujem ..no až teraz príde gól ...mama problém.žiaka mi zavolala a vyhrážala sa mi aby som dala pokoj jej chlapcovi atd.. telefóne sa mi vyhrážal tiež aj jej priateľ .. súčasný .. o čo ide škole ?..robí to za peniaze čo dostavajú za takéhoto žiaka ?..no tak sme si povedali , fajn -dosť ..dcéra ho berie na inú školu ...

bunda
27. sep 2012

@macamac Ahoj ale čo ak škola nechce vidieť problém?...čo ak to dieťa má podporu u rodiča -matka ktorá ho bráni zubami nechtami ... to dieťa vie že urobilo zle ale tu je jeho matka ktorá mu verí a zvaľuje vinu na ostatných ..ak sa vždy nájde výhovorka na jeho činy .... to dieťa to má v sebe ...potom máme výhražné telefóny ešte aj od jej partnerov či súčasných či minulých .to dieťa viem ,že trpí ono za to nemôže, že nemá doma raj ..ale to už je o inom ...

bunda
28. sep 2012

@yvetulka, riaditeľka o tom vie čo sa deje v triede ale ,tvári sa ako mŕtvy chrobák ..má rok do dôchodku ..škola bojovala o existenciu ,tento školský rok majú sedem prváčikov ...čo dodať ,ľahostajnosť ??asi áno má to v paži !!

bunda
28. sep 2012

@macamac ,ahoj chcem sa opýtať ,ak škola konkrétne p.riaditeľka vie o daných veciach čo v tom prípade ??..

yvetulka
28. sep 2012

@bunda no fakt, co dodat, lahostajnost, toto ma vie teda riadne vytocit, skoda....

bunda
28. sep 2012

@esemeska ,ahoj ako sa máte dnes ??...Dúfam,že to už prestalo zlé obdobie ..

macamac
28. sep 2012

@bunda ahoj. prečítala som si- no veru, nič moc 😒 poznám takéto prípady a viem pochopiť aj vašu bezradnosť.
ja som si konkrétne kvôli asi trom takto problémovým žiakom v triede zvolala mimoriadne rodičovské združenie, kde som dôrazne rodičov upozornila, že takéto správanie nebudem tolerovať. že za všetky závažné priestupky budú záznamy v triednej knihe a pozvaný na pohovor do školy rodič+dieťa, ja a riaditeľka školy. z čoho sa potom písali zápisnice. a bolo to aj tak. musím ti povedať, je to dlhý boj a stojí ma to nemálo psychických síl. triedu si ťahám druhý rok, dostala som ich ako druhákov. bolo to kruté prebudenie po druhej rodičovskej. ALE- ja mám a mala som snahu riešiť to a dôsledne. a nepopustiť. a to je u vás ten problém- triedna nerobí nič, alebo málo.
u mňa nastalo výrazné zlepšenie, lebo ja som bola dohodnutá s rodičmi tých žiakov, že raz týždenne, resp. niektorá každý deň, sa chodili informovať na dieťa a dieťa vedelo, že je dôsledne "sledované" 😅 😀 😉 skutočne to zabralo- i keď občas ešte čosi kdesi sa pritrafí, ale to už je taká "norma"- že v každej triede je lapaj 😉 ale už nie sú bitky, ublíženia na zdraví, krádeže,....

čo môžete robiť?
nuž ak zlyháva pomoc na prvej úrovni - škola, čo je triedna + riaditeľ, treba teda slušne prísť za riaditeľom a povedať mu, že keďže on problém nerieši, bohužiaľ, aj on má svojich nadriadených a postupujete vec vyššie, t.j. na zriaďovateľa školy / v obci starosta/, resp. napíšete sťažnosť na školskú inšpekciu. a ver, že ony to riešiť musia.

držím palce a kľudne sa pýtaj.

nie je možné, aby kvôli jednému žiakovi odišla celá trieda preč. to učiteľke by nevadilo, že príde o prácu?

to hrozilo aj v mojom prípade-veľa rodičov zvažovalo preradiť deti inde, potom by sa zlučovali ročníky a jedna uč. by bola nadbytočná. / to zvažovali počas prvého ročníka, keď som bola na MD/. ale potom ich teda zverili mne- a...písala som vyššie 😉

anesim
28. sep 2012

@bunda verím, ti, že je to hrozné ak je v triede takýto žiak. Ale škola naozaj nemôže vyhodiť žiaka zo školy alebo ho poslať na inú školu, s tým musí súhlasiť rodič. Treba písať a riešiť každý priestupok toho žiaka, poprípade sa škola môže obrátiť na sociálku a riešiť to s ňou. Ak rodič problémového žiaka nemá záujem , nevidí problémy tak myslíš, že koľko krát príde ten rodič do školy? Raz? Dva rát? Potom už asi nie. A ak aj dieťa dostane zníženú známku zo správania, tak mu to bude jedno - bohužiaľ to je to jediné čo môže škola urobiť, potom už musí zasiahnuť niekto iný- sociálka, súd, ale to môže trvať aj vyše roka.

888888
13. nov 2013

Ahojte chcela by som sa Vás popýtať mam taký dosť závažný problém moja dcéra je v škole šikanovaní od jednej žiačky akože žiadny dôvod nemá asi len toľko že to nahala od nej zaisť takto ďaleko a stala sa jej terčom predtým boli kamarátky ale ako aj ona sama povedala keď sa jej triedna učiteľka spýtala prečo to robíš s úsmevom jej odpovedala že preto lebo sa jej rodičia rozviedli tak dáko to vysvetlila , boli sme u pána riaditeľa a jeho reakcia bola hneď aby som svoju dcéru dala preložiť do druhej školy a mi sme navrhli že nak ju preloží ako že moju dcéru do druhej triedy a teraz sa vyhovára že to vraj ja ako rodič nemôžem žiadať od vedenia školy ,Poradte mi prosím ako mam svojej dcére pomôcť keď už sa boji aj do školy isť že čo bude tam. Môžem ja ako rodič žiadať o preloženie do druhej triedy keď je tam volné miesto.

simonko44
29. apr 2014

ahojte baby tazko sa to cita...ja sama mam prvacika-problemove dieta. takze sa viem vzit do role odsudzovaj rodiny. My sme normalna rodina nie sme alkoholici ani sa nase dieta netula po dedine, a napriek tomu je s nim problem.TYM NECHCEM OSPRAVEDLNIT DOTYCNU MAMICKU!!! Ale narozdiel od tej spominanej mame ja pravidelne navstevujem psychologicku poradnu a to nie zato ze ma o to poziadala skola ale preto, ze sama s tym chcem nieco robit a verte mi je tazke vychovavat taketo dieta. Snazime sa s manzelom riesit tieto problemy aj ked moj syn netyra spoluziakov ale neustale narusa hodinu dokonca sa zacal vulgarne vyjadrovat hoci sa u nas nerozprava skaredo... vzdy sa snazim riesit danu situaciu, ale niekedy mam pocit ze nieje problem len v synovi ale v ucitelke. myslim si ze ho niekedy obvinuje nepravom a on sa to snazi riesit tym ze je stredobodom pozornosti... dnes dostal poznamku typu ,,ZIAK SA SPRAVAL NESLUSNE K SPOLUZIAKOM" ked som sa ho spytala co sa stalo povedal ze ho spoluziak buchol a on mu to vratil. Nedalo mi to pokoj tak som si zavolala toho spoluziaka a spytala som sa ho ako to vlastne bolo a tiez mi to potvrdil, ale on nedostal poznamku a moj syn ano. A teraz mi poradte ci je problem len v synovi ,,zato,ze je ZIVSI nez ostatne deti", alebo uz ucitelka nema trpezlivost s nim...Este som chcela napisat, ze je moj syn hyperaktivny. Dakujem za pochopenie a kazdu radu prijmem aj ked mozno nebude pozitivna

elis3
10. nov 2014

Caff ženy :D K problému. Mám prváka, nekonfliktný má rád deti. V triede majú jedného postihnutého chlapca, vraj z rakovinou bol aj v modrom z neba. Tento chlapec chodil s mojim už do škôlky a už vtedy som počúval aký je to zlý a zákerný chlapec a nikto ho nemá rád. Čo čert nechcel stretli sa znovu v prvej triede. Sám s ním zatiaľ nejaké veľké problémy nemal až na to že ho raz udrel autíčkom do tváre, ale pravidelne počujem sťažnosti ostatných rodičov. Naposledy kopol dievčatko tak nešťastne že mala narazenú slezinu. Deti sa boja úder vrátiť, lebo vedia že je chorý tak každý radšej bolesť pretrpí. Lenže je už toho veľa a chlapec sa zo všetkým schováva za svoju chorobu a keď niečo poviete jeho matke ona na to že nič riešiť nebude. Dievčatá sa boja chodiť do školy, jedna chcela aj utiecť, len vrátnička ju stihla zastaviť. Sťažovali sa rodičia triednej učiteľke a tá pani odporučila ísť s dcérou k psychológovi, pre to že jej dcéra stále v škole plače. Ale ona plače zo strachu. Je pravda že tento chlapec je už 8 ročný a ostatný tak 6-7 rokov. Osobne a nie som sám som synovi poradil nech to chlapcovi vráti a nenechá sa otĺkať. Určite nebude so mnou veľa z Vás súhlasiť, ale aj dieťa musí byť schopné sa obrániť samo a nejaký ten úder vrátiť. Samozrejme že každý rodič si bráni to svoje. Nikomu neprajem nič zlé ale kto ublíži môjmu dieťaťu musí počítať z následkami.

juliakocka
10. máj 2016

@simonko44 preradiť dieťa do špeciálnej skoly

tofifka
7. nov 2016

Dobrý deň, vedel by mi (nám) niekto kompetentný pomôcť? Prečítala som si príspevky, máme podobný problém v 1.ročníku ZŠ. Problémový žiak ubližuje spolužiakom, vyrušuje na hodine, rozptyľuje pozornosť celej triedy vrátane učiteľky. Nebudem rozpisovať detaily, ale je nezvládnuteľný a to je len začiatok roka a je prvák. Došlo to tak ďaleko, že učiteľka musí celý deň pri ňom byť, aby neubližovať deťom v triede, chodia s ním aj na wc a nonstop je pri ňom učiteľka, zástupca alebo riaditeľka. Učiteľka sa nevenuje ostatným deťom v učive, lebo na neho celý deň dohliada. Nemôžu mávať telesnú, lebo sa to s ním nedá zvládnuť a ustriehnuť ho tak, aby mohli ostatné deti cvičiť. Na rodičovské prišla okrem triednej, riaditeľka, zástupca, školský psychológ, ktorý sa snažia presvedčiť psychológa, ktorý vyšetruje chlapca, že je nezvládnuteľný a patrí do inej školy. Problém sa snažia riešiť či už zástupca alebo riaditeľ, nie ako v ostatných príspevkoch, ale nemajú kompetencie, nakoľko chlapec prešiel všetkými možnými vyšetreniami a podľa psychologičky je chlapec múdry a budú ho liečiť a musí byť integrovaný medzi ostatné deti, lebo v škôlke ho izolovali a neprospelo mu to. Asi im to tak vychádza podľa tabuliek a akýkoľvek iný psychológ by dal možno rovnaký posudok, lebo chlapec je asi ozaj múdry a využíva to vo svoj prospech. Ale pomôžte nám po psychickej stránke. Nedá sa to už vydržať, učiteľka na rodičovskom plakala, že už ďalej nevládze psychicky, že ostatné deti nemôže učiť, lebo sa mu musí venovať, lebo keď z neho na sekundu spustí oči, ublíži niekomu alebo urobí niečo zlé. Že nemôže spávať, nevládze už takto ďalej, lebo celú energiu vydá na neho a to každý deň... To, že ubližuje deťom a čím bude starší, tým to bude vo väčšom rozsahu už ani nehovorím.. Rodičia chcú dať deti do inej školy... ak zavrú triedu, riaditeľ školy chce abdikovať .... KDE ŽIJEME???? Je to normálne, že kvôli jednému spratkovi prídu o nervy dobrý a inteligentný ľudia?? Neexistuje nijaké riešenie, aby chlapca preradili?? Chlapec je z normálnej rodiny, čiže na sociálku sa veľmi nedá obrátiť. Ale nie je možnosť nejakej petície na mesto, ministerstvo alebo odvolanie sa proti psychologickému posudku dieťaťa,.... NEVIEM, HĽADÁM NEJAKÚ CHUBU V "ZÁKONE" !!! Nevie niekto poradiť? Škola už asi spravila všetko, obrátila sa aj na ministerstvo o požiadanie asistenta ... tým, že psychologický posudok je, že dieťa má byť integrované medzi ostatné deti, tak sú bezmocní... NEEXISTUJE NEJAKÉ ODVOLANIE proti tomu alebo petícia, trestné oznámenie na ublížení, ... čokoľvek ?? Je mi strašne ľúto učiteľky, je veľmi zlatá a takýto spratok jej zničí život a ďalším ostatným... POMôŽTE

jeennyv
7. nov 2016

@tofifka co na to rodicia chlapca ...mozno som to v prispevku prehliadla, ale nejak to tam neregistrujem

tofifka
7. nov 2016

dnes z 3 hodinového rodičovského odišli ako páni, že oni takéto urážky na svojho syna počúvať nebudú... tak sa pokračovalo v hľadaní riešenia ďalej.. útočili na rodičov chlapca ostatní rodičia, že sa deti boja chodiť do školy, stali sa z nich agresívnejší ako chodia s ním do školy, a pod.. ale oni sa len vyhovárajú, že on je taký a bránila ho jeho psychologička, že nasadila liečbu a musí byť s deťmi, aby sa integroval.. padli aj vyhrážky rodičov, že ak ublíži im deťom, tak ubližia oni jemu.. po hodine asi odišli

tofifka
7. nov 2016

akékoľvek možné cesty preradenia na inú školu, padli na tom psychologickom posudku, ktoré je teraz "posvätné"???.. nedá sa na to nijako odvolať? prehodnotiť? posunúť na iné miesta?? Odbor sociálnych vecí, zdravia a rodiny?? školskú inšpekciu??
škola je bezradná.. bez súhlasu rodičov nemôže nič urobiť a psychologička povedala, že názor nezmení..
ešte som zabudla spomenúť, že chlapec si vyberá obete.. učiteľka povedala, že napr. dievčatko, ktoré ho ignoruje, tak toho prestal šikanovať, lebo je pre neho nezaujímavé... rodičia sa ešte pýtali, že teda aby sa vžili do ich kože, že čo majú s ním robiť??!!.. vedia, že sú v práve a nemôžu ho vyhodiť zo školy, tak to neriešia
myslela som si, že pokiaľ je takého agresívne dieťa v škole, tak škola má právo ho vyhodiť, nakoľko nerešpektuje pravidlá.. na čo sú potom známky zo správania??

stella333
8. nov 2016

@tofifka Co keby sa ostatne deti spojili a branili sa proti nemu spolocne? Aby teda nejako pochopil, ze ak chce mat kamaratov, patrit do kolektivum, ze sa musi inak spravat. Mozno by psychologicka mala poradit detom ako sa branit. Mozu ho vylucit s akcii, vyletov a mozno pochopi on aj rodicia, ze takto to nejde dalej.

danusskaaa
8. nov 2016

Situáciu treba hneď riešiť a nie s triedou, keďže nekoná!!! Petícia na preradenie nepomoze- ak je škola spadovou školou pre žiaka ta ho vyhodiť nemôže! Treba spísať papier, kde budú konkrétne napísané problémy a aj tí, že už niekoľkokrát to bolo riešené s učiteľkou, ale zmena neprišla. Takýto list poslať riaditeľovi, zriaďovateľovi školy i na socialku. Žiadny človek (aj keď má doma problémy) nemôže ublížovat iným. Takéto podnety (písomne) musia byť vybavené podľa zákona na 30 dní. Bohužiaľ, asi sa moc nezmeni. Riaditeľ, môže odporučiť rôzne vyšetrenia (zákonný zástupca s nimi súhlasiť nemusí...) a aj ak bude mať papier na ADHD (ako príčina všetkého) správanie sa nezmení! Čiastočne by mohol pomôcť asistent ktorý bude nonstop pri dieťati - treba na neho však peniaze, doporučenie od psychológa, žiadosť od školy a hlavne súhlas zákonného zástupcu (čo je v takýchto prípadoch ťažké)!!! Ak sa veci ani po tomto nepohnu, jedine riešenie je volať políciu pri každom ublíženi! Bohužiaľ, takéto oznámenie stojí kopec času zainteresovaných, ale jediné oni vyriešia vec. Po troch takýchto zásahoch (ak úraz nebude fakt otrasny) bude súd a keďže asi je viditeľné že dieťa nie je v rodine vpohode, tak bude preradení do inej rodiny, prípadne ak je to so správaním také zlé pôjde do centra. Na jednej strane mi je ľúto takýchto deti ( bohužiaľ, rodičov si nevyberaju) ale na strane druhej chlapec ničí iné deti aj učiteľov! Nech sa jemu i celej triede pomôže čo najskôr. Čím dlhšie to bude pretrvávať, bude to horšie a horšie!!!