Je nový vzdelávací systém lepší?
Dobrý deň, prosím vás je lepšie vyučovanie podľa starého systému výučby, alebo je lepší nový vzdelávací systém?
Má niekto skúseností, vie to prosím porovnať?
Ďakujem
@akvi Áno, ja sa teším, že by konečne mohli byť niektoré predmety v blokovej výučbe. Ja som si to robila aj sama, keďže na 1.stupni si to ešte učiteľ môže prispôsobiť. Ale keď sa teraz pozerám na to, ako sa škola, kde učím chystá na reformu, tak si myslím, že kým to bude naozaj fungovať ubehne ešte veľa vody. Keď som sa pýtala, či sa nemôžeme spojiť s nejakou školou, ktorá už má niečo za sebou, tak nie, lebo každá škola si to musí prispôsobiť a v tomto prípade bude naozaj veľa záležať od vedenia a učiteľov, či to bude fungovať efektívne.
@akje Ked si Ty koncila ZS, tak ja som uz mala 7 rokov oducenych. A znovu opakujem-od revolucie sa neustale redukuje, konkretne napr. v matematike my sme v 8. rocniku mali goniometricke funkcie, sustavy lin. rovnic a mnoho dalsich celkov, ktore su aktualne na SS. Takze samozrejme, mozes verit viac svojej ucitelke, ale ja na rozdiel od Teba viem, o com pisem.
@akvi mne je toto uplne jasne, ale ak ma reforma naozaj fungovat, tak by aj rodicia mali zacat uplne inak pristupovat k tomu vsetkemu. Aktualne je to tak, ze rodicov zaujimaju hlavne znamky, ak dieta dostane horsiu znamku, tak namiesto toho, aby skumali, co to dieta nevie, tak sa idu stazovat, lebo isto za to moze ucitel a takto by sa dalo pokracovat. To, co zazivam napr. ja vo vyuku s prvakmi na VS, to je neuveritelne. Ale to by bolo na velmi dlhu debatu.
@zuzana76 chapem, co myslis. Lenze to je presne o tom, kam sa ucitelia dopracovali tym, ze si nevedia drzat hranicu. Verim, ze su rodicia, ktori neuspech svojho dietata hadzu na ucitela. Zaroven im ciastocne rozumiem, pretoze to cele vznika tym, ze rodic aj ked by chcel, tak nema dosah na to, kto a co uci jeho dieta. V tomto pripade štát vzal zodpovednosť aj rodicom. Kruh sa uzatvara a problem je na svete. Vsimni si, ze su dve odvetvia v state, ktore funguju da sa povedat hrozne - skolstvo a zdravotnictvo. Obe odvetvia su presne o tom vzati zodpovednosti ludom a iluzii, ze JA ŠTÁT sa postaram.
@dskjhfdlkdjhl ok, ona ucila slovensky jazyk a literaturu. Tam to bolo teda ako v rokoch 2002-2004?
@akvi ja ako rodic platim aj doucivanie dietata a venujem sa mu, nenechavam vsetko na skolu, tak ako nenechavam zdravie len v rukach lekara, ja musim zdravo zit, aby som si zachovala zdravie. Cize ano, ludia nechcu prevziat zodpovednost za vzdelavanie a ani za svoje zdravie. Nevravim o pruseroch lekarov, ked niečo dovržú, ale sam clovek sa musi predsa zdravo stravovat, nefajčiť, nepiť. Pozri na nasu spolocnost. Ja by som niektorym ludom nedala volebne pravo, lebo potom to tu vyzera naozaj strasne.
@dskjhfdlkdjhl ano, mali by. Zaroven ja verim tomu, ze to by nebol taky problem, ak by prebrali zodpovednost (nejdem sa opakovat, pisala som aj vyssie o tej zodpovednosti).. A preberu ju vsetci vtedy, ak im to bude umoznene. Ved to je ako s dietatom - pride den, ked mu napriklad prenechas zodpovedost za robenie desiaty. A dieta mozno pofrfle, ale vo vysledku tu zodpovednost prevezme a zariadi sa.. Je to vlastne velmi jednoduche.
@akvi vieš čo robi vacsina rodicov, da dietatu peniaze, vacsina deti si kupuje desiatu v bufete (bud skolskom, alebo po ceste do skoly) a nieze sa nenaucili robit desiatu, ale aj rodic sa zbavil zodpovednosti, dal mu peniaze a nevidi, ze dieta si kupi chipsy a blbosti, sladke vody...
@akje O slovencine Ti moze velmi fundovane napisat @zuzanockamt, ale pokial mam ja infoirmacie, tak ani tam od revolucie nedoslo k navyseniu, ale naopak, k redukcii.
@akvi No, ja si teda absolutne nerobim v tomto smere iluzie. Aj teraz su rodicia zodpovedni (napr. ja urcite medzi nich patrim) a potom ti ostatni. Ja som zodpovedna bez ohladu na to, ci mi to niekto urci, a niekto zodpoveny nebude nikdy a ver tomu, ze takych je hodne. Ale bolo by fajn, keby si mala pravdu.
@akje Aj v SJL došlo k redukcii, učivo sa poposúvalo do vyšších ročníkov. Vetná skladba z 3.ročníka do 6.ročníka. Vzory PM až na druhý stupeň. Vybrané slová rozťahané v 3.a 4.ročníku.
@zuzana76 no to, ze rodic da decku peniaze a to nakupi cipsy - to je presne nie o tom, ze rodic prenechal zodpovednost, ale presne, ako vravis, zbavil sa zodpovednosti a hodil ju na decko, ktore tu zodpovednost nezvladlo prebrat. Ale ja to nemyslim v takomto prevedeni. Skutocne odovzdanie zodpovednosti je o inom..
@dskjhfdlkdjhl ved preto som oslovila ju. Lebo viem, ze je slovencinarka.
@akvi ale takto to robi vacsina rodicov, naozaj a to ma stve, lebo to vidim denne a nielen v tej desiatej, vo vsetkom. Dieta si nepodpise ucebnice (napr ucebnica ANJ, pracovny zosit, ktory si kupi), potom sa stratil a ja ako ucitel mam patrat, kde je, lebo sa stala urcite "kradez" a otecko mu novy nekupi - mi odkazal otec po dietati, lebo ja si to mam ustriehnut. Dietatu vzalo pracak ine dieta, to mam este davat aj pozor, co si davaju do tasiek? Jednoducho ziadna zodpovednost.
@dskjhfdlkdjhl to nemozes vediet, ako sa zachovaju ludia. Ja si praveze myslim, ze vacsina by tu zodpovednost prevzala, ak by im bola dana. Ono zodpovednost prevezme aj ten, kto sa nezachova uplne idealne, ale to je uplne ok predsa. Akurat do toho nesmie vstupovat štát s jeho bezbrehou plosnou pomocou. Ak niekto chlasce a fajci, nech si plati viac penazi za osetrenie. Kludne moze fajcit a chlastat dalej, je to jeho volba, jeho zodpovednost. Ale preco sa mu mame vsetci skladat na liecenie??
@lynda888 klobúk dole, bodaj by bolo viac takých učiteľov ako si ty 😊moja staršia dcéra mala takú pani učiteľku na prvom stupni, to bolo niečo skvelé, super prístup, dieťa sa tešilo do školy, minimum úloh, veľa aktivít vrámci vyučovania... Zato mladšia dcéra mala učiteľku tesne pred dôchodkom, ktorá ich po rukách bila drevenym ukazovatkom, natrepala kopu úloh na doma a dieťa mi nechcelo chodiť do školy, ráno vracanie, bolesti brucha atď... Keď sa rodicia sťažovali, riaditeľ školy všetko tutllal... Boli susedia s pani učiteľkou a dobrý kamarati
Na našej škole to ešte nie je, ale dúfam ze budu učitelia schopný skúšať pred tabuľu a nie len písomky a 5 minútovky,, aj odpoveď je základ dieťa sa vie vyjadrovať slovami a nie len nooooo takto a hmmmm a dcera mi povie to je jedno aj tak máme len písomky neskúša nás polovica podvádza opisuje,,, 1.stupen mali hravu formu pre mňa niečo otrasné to bolo
@zuzulka558 no, uhm, ja som učila na modernej súkromnej škole a tam sme mali ústne skúšanie deti zakázané. Vraj je to pre deti príliš veľký stres.
@alenka7777 tak potom to je asi aj na štátnych moja neznáša písomky, napíše ich super ale vidím ten stres, keby odpovedala povie jej aj nemožné co v učebnici nie je
@zuzana76 neospravedlnujem dieta, iba ti davam iny pohlad na to. Dieta si nevybralo, ze sa bude ucit cudzi jazyk a nevybralo si, ze chce vyplnat pracak. A to je v tom velmi podstatne. Ak by si to dieta samo urcilo, ze sa chce naucit cudzi jazyk a ty ako jeho ucitel, by si mu odporucila pracak, tak si myslim, ze by k tomu inak pristupovalo. Ja ked sa ucim hrat na husle = cinnost, ktoru som si sama vybrala, tak ucitel mi dava hrat nudne etudy, ktore ma nebavia. Vystetlil mi, co sa na nich naucim a ja, aj ked ich neznasam, tak ich hram.. Vidis ten rozdiel? Je to najpodstatnejsia vec v tom. A teda odpoved na otazku - ano, snazim sa v zivote robit len to, co ma bavi. A v tom, co ma bavi, sa nachadzaju aj cinnosti, ktore ma nebavia. Ale motivacia robit to, co ma naplna je silnejsia, ako odpor k ciastkovym uloham, ktore musim urobit.
@akvi ale to dieta vie tiez, ze sa prostrednictvom knih uci, inak v ANj je velmi dobry, ale je to lajdak, nema knihu, zosit, pero, pride si pozicat odo mna, dnes to tak robi vela deti. Pani ucitelka, ja nemam pero, nepoziciate mi? Neexistuje domaca priprava do skoly - jednoduchy ukon pobalenia veci dnes deti nepoznaju. nahadzu mnohe veci, potom si nechavaju veci v skole, lebo naco si nosit domov, ked uz ani ulohy nemavaju, potom sa im vypise pero a nemaju ho, niekedy aj viac dni. atd...

@akje K narastu uciva nedoslo, to je to, co nedava absolutne zmysel.