Je nový vzdelávací systém lepší?
Dobrý deň, prosím vás je lepšie vyučovanie podľa starého systému výučby, alebo je lepší nový vzdelávací systém?
Má niekto skúseností, vie to prosím porovnať?
Ďakujem
@zuzana76 vidis, je v tej AJ dobry, tak asi chape zmysel naucit sa AJ. A podla mna chape aj to, ze vyplnat pracak nie je jedina cesta a mozno to vyplnanie neznasa. (ako by som mojho syna videla, vie plynule AJ uz asi od 12-tich a pracak vyplnal stylom, ze ucitelka si vlasy trhala a nakoniec rezignovala a nevyzadovala ho od neho. Aj tak uz davno vedel vsetko, co v tom pracaku bolo a otravovalo ho vyplnat to..) Ja ta chapem, ze ty si myslis, ze je to nezodpovednost a ono istym sposobom aj je, ale pozri sa na to z druhej strany. Resp. skus porozmyslat, co ty zasadne nerobis, hoc druhy to od teba vyzaduje a povazuje za nezodpovedne, ze to nerobis..
@zuzana76 chapem ta, ale realne, kto by mal byt za to zodpovedny? V tomto pripade ty si nariadila kupit pracak, rodic kupil, dieta stratilo. Teoreticky ma byt zodpovedne dieta (kedze stratilo), ale iba teoreticky - pretoze to dieta ten pracak nechcelo, nepotrebovalo, bolo v podsate donutene ho mat. Rodic ho kupil = suhlasil s pracakom. No kto teda je zodpovedny? Ja viem, ze vacsina povie, ze dieta, ale ja to takto nevidim.. A zaroven chapem tvoje nasratie a aj otcove. Podla mna dieta nemoze preberat zodpovednost za nieco, s cim nesuhlasilo. Si predstavujem situaciu, ze niekto mi da do ruky milion a povie mi, ze ho mam strazit. No neprevezmem za to zodpovednost ani nahodou, Lebo ja som sa nerozhodla, ze budem strazca penazi 😅
@zuzana76 to snad teraz nemyslite vazne, ze ziak strati ucebnu pomocku, rodic si vymysli, ze to zaplatite a vy zo svojho budete kupovat ziakovi knihy..
To, ze rodic je trubiroh, co to na vas skusal a nema dostatocne IQ je jedna vec. Ale ze vy si myslite a dokonca ste o tom presvedcena, ze by ste mu tu ucebnicu museli a mali kupit, tak to je pre mna nepochopitelne.
To si fakt myslite, ze toto je vasa povinnost?
@letfenixa To je princíp slobodných demokratických škôl.
@anna_anicka83 to čo je za nezmyselný argument, prečo by ste sa nemohli spojiť medzi sebou a zároveň si to prispôsobiť sebe? Ozaj nechápem tieto obmedzene rozhodnutia, niekto povie preto-lebo a hotovo.
@letfenixa nemôžeš porovnávať, keď ide o zdravie a život. Jasné, že ak dieťa chce vbehnut pod auto alebo potrebuje zákrok, lebo ide o zdravie, tak nenechám ho rozhodovať. V učení mu tú zodpovednosť kľudne prenechám. Samozrejme, budem sa k tomu stavať tak, že to na neho nechodím ( ako v tom príklade vyššie s desiatou)..
@zuzanockamt áno, presne tak, v slobodných školách normálna vec.
@zuzana76 neviem, či sa učivo zredukovalo, no vzrástla úroveň alebo nároky, no napr. tých vybraných slov je omnoho viac, než sme sa ucili my, v biológii sme sa ucili len základy, najdôležitejšie rozdelenie, jednoduché princípy - keď vidím, ako do hĺbky a detailne sa ide teraz, pripadá mi to skôr ako úroveň VŠ nie ZŠ. Projekty, ktoré žiak ani sam bez cudzej pomoci nedokáže zvládnuť, na čo je to dobre? Nie tie projekty, ale požiadavky a zadania.
Na jednej strane nemusí byt na škodu, keď tých poznatkov je viac, nech si vyberie každý to, čo ho baví, no mali by byt na báze dobrovoľnosti nie povinnosti - ako napr. poznámky pod ciarou, vedeli ste, že…? (to mna vždy bavilo citat).
@tiika Myslis, ze vzrastla uroven? Spytaj sa lubovolneho ucitela matematiky na VS, aka je uroven studentov prichadzajucich zo SS teraz a pred napr. 30-timi rokmi. Potom pochopis, ze ta uroven je teraz nizsia.
@zuzana76 pride mi až neskutocne, prečo sa toľko zameriavame vôbec na hľadanie vinníka, hádzanie/zbavovanie sa/určovanie zodpovednosti namiesto hľadanie riešenia?
Veď pomenujeme problém, skutočnosť tak ako sa stala a skúsme sa dohodnúť, ako teda ďalej namiesto toho, kto to ma riešiť a niesť následky.
Keď by sa zmenil tento náš pohľad, možno by sme sa zhodli, že každý sme nejakym spôsobom prispeli k danej situacii, každý môžeme k jej zlepšeniu niečo urobit… a to je oveľa účinnejšie než myslenie - kto je teraz za to zodpovedný? A v ďalšom dejstve ma byt potrestaný…
@dskjhfdlkdjhl áno, myslím úroveň učiva nie úroveň vzdelania, a to práve nemusí korešpondovať.
Skús si predstaviť, že sa snazis naučiť anglicky a niekto ta zacne hneď drvit Shakespeara. Čo si z toho odnesies, zapamätas, pochopíš? Budeš v tom mat jedine zmätok, nebudes schopná pochopiť základy. V porovnaní s nejakymi básnickami, pesničkami, obrazkovou knižkou?
@tiika A Ty mas dojem, ze matematiku dnes niekto na ZS a SS uci komplikovanejsie ako pred 30timi rokmi? Ci co si mi tym chcela povedat? Ucivo sa neustale (v dobrej viere) redukovalo, aby mali viac casu na precvicenie nejakeho zakladu a vysledok je 0, 0 nic.
@akje kde som pisala ja, ze to budem kupovat? to bola recnicka otazka, pane Boze, alebo poznamka, jasne, ze by som ju nekupila, nie som padnuta na hlavu, to mi otec odkazal po ziakovi. Ucebnica sa nasla v druhej skupinke u ineho ziaka. To bolo na ilustraciu, ze aj takyto jedinci sa najdu, ze vsetko je zodpovednostou a chybou ucitela.
mna by zaujimalo, ako tam maju vyriesene s bezpecnostou a dozormi. Ak maju deti povolene skusat rozne veci - lozit, robit aj nebezpecnejsie veci, kto za ne nesie zodpovednost.
@letfenixa tak mozno neskor zisti, dokupi si, mozno nekupi vobec, bude sa ucit z niecoho ineho. V takej skole sa mozno vsetky deti ucia predmet svojim vlastnym tempom a skusenostami, knihy maju pravdepodobne spolocne v kniznici, ulohy nemavaju, takze si nic nenosia domov. V takej skole ani nemusia mat hodiny, kazde dieta sa uci kedy chce a co chce. Ked aktualne nechce, nema motivaciu, tak sa hra, cita si. Toto ide, ak by nebolo kurikulum - kazde dieta by malo iny subor vedomosti, ku ktorym by sa dopracovalo podla vlastnych zaujmov.
Musí tam byť vysoká angažovanosť rodičov.
@akvi Ja som zvažovala, resp.zvažujem tento štýl pre mladšie dieťa - Asperger s dobrou prognózou fungovania v kolektíve, s minimálnymi obmedzeniami, no neviem. Hlavne financie ma brzdia, lebo teda nie je to zadarmo ako štátne školstvo.
@letfenixa realne, jazyk a cokolvek ine sa naozaj da naucit aj bez nejakeho PZ. V dnesnej dobe fakt nik nie je odkazany, aby mal ucebnicu a PZ, je milion inych moznosti a vacsinou aj ovela zaujimavejsich a deti sa k nim dostanu, staci, aby mali vytvorene podmienky a vnutronu motivaciu sa to naucit. V slobodnej skole sa napriklad vacsina deti nauci citat bez akejkolvek asistencie dospeleho, vacsinou ich k tomu dovedie ine dieta. Tie nevyhnutne veci, ako zakladne pocty, citanie, pisanie a zaklady AJ sa deti v slobodnych skolach ucia bez zasahu od dospeleho, pretoze to je presne to nevyhnutne minimum, bez ktoreho sa bezne clovek nezaobide. Je az absurdne, ked si predstavim, kolko usilia vynaklada klasicky system na naucenie tychto zakladov.
@zuzana76 bezpecnost - jednak je tam velka miera dovery, deti vacsinou nerobia totalne blbosti, ak vedia, ze tu doveru dostali. A jednak, kedze v dobre fungujucich slobodnych skolach je siroke vekove spektrum deti, vacsinou od 4 do 19 rokov, tak tie starsie deti dokazu usmernit tie mladsie. V minulosti sa takto fungovalo bezne, nie je to nic nove..
@zuzanockamt no pruser je, ze na SK realne fungujuca slobodna skola nie je, resp. ok, je, jedna, v experimentalnom overovani a ja mam trochu obavy, ci funguju zdravo, nepodarilo sa mi zatial dostat info od nikoho, kto by tam mal deti na dennom studiu. Ja poznam ako funguje jedna skola v CR, poznam odtial deti, rodicov aj ucitelku, ale tiez to tam nie je uplne idelane. V CR je tych skol uz pomerne dost, kazda ma nejake svoje specifika, ale kedze su tiez riadne zviazany RVP /ako nas SVP/, tak tiez sa s tym dost boria. Pre mna by dnes cesta bola urcite komunitna skola, tam je velka miera moznosti, aj ked ani to nie je uplny ideal, pretoze vacsinou chyba prave to vekove spektrum deti, ktore je potrebne na zdrave fungovanie. No je to fakt tazke, som rada, ze to uz nemusim riesit..

@akvi tie husle som hrala aj ja 8 rokov ale zas to bolo o tom ze boli dobre 4 deti ktorych rodičia boli sponzori ostatny aj keď boli nadaný boli nič lebo neprispievali