icon

Je ospravedlnenka od doktora pre školu nevyhnutná?

9. nov 2025

Prosím vás, dcéra od 1. 9. má vymeškané 16 hodín, je štvrtáčka.
V piatok nebola v škole, boli sme na ORL.
Bola sa len ráno fotiť v škole a učiteľka jej povedala, že chce ospravedlnenku od doktora. Chcem sa spýtať: je to potrebné, alebo nie?
Ja som lekára nepýtala, lebo sestrička mi vravela, že žiadne ospravedlnenky oni deťom nedavajú.

anonym_592161
9. nov 2025

@anonym_autor staci od rodica.abo cez edupage

anonym_fbcdd1
9. nov 2025

@anonym_autor osoravednenie od rodiča zo zdravotných dôvodov - pokiaľ nepresiahne počet hodín stanovený v danom ročníku a pokiaľ nechýba viac ako 5 po sebe idúcich pracovných dní. Triedny učiteľ však môže ospravedlnenie vyžiadať v prípade, že ma podozrenie na úmyselne vymeskavanie.
Cez edupage daj žiadosť o ospravedlnenie, ak ti ju neakceptuje, rieš s triednou dôvod.

lauricka
11. nov 2025

@anonym_autor do 5 dní ospravedlňuje rodič, nepotrebujete od lekára. Určite máte pravidlá ospravedlňovania v školskom poriadku, že?

anonym_ea3be7
11. nov 2025

Bežné kontroly na jeden deň, prípadne pol dňa - zubár, očné... vždy nosíme pečiatku od lekárov a nikdy s tým žiadny lekár problém nemal. Tých 5 dní sa týka choroby dieťaťa. Takto to máme v školskom poriadku. Práve kvôli tomu, že mnohí rodičia nechávali deti účelovo na jeden deň doma, keď bola ohlásená písomka.

luluciaa
11. nov 2025

Záleží či v škola je v bežnom alebo prísnejším režime ..na to Váš mali informovať na začiatku šk.roka...

vikusinka
12. nov 2025

Je to lepšie, ak je pečiatka od lekára. Všetky ospravedlnenia ešte kontroluje aj vedenie školy, nie len triedny učiteľ. Aspoň u nás je to tak.

kaktusik007
17. nov 2025
@vikusinka

Je to lepšie, ak je pečiatka od lekára. Všetky ospravedlnenia ešte kontroluje aj vedenie školy, nie len triedny učiteľ. Aspoň u nás je to tak.

@vikusinka fuu,... toto uz mi pride ako buzeracia....

vikusinka
17. nov 2025
@kaktusik007

@vikusinka fuu,... toto uz mi pride ako buzeracia....

@kaktusik007 my to tak neberieme, nakoľko som na škole,kde je veľa Rómov a záškoláctvo a potom sa to ťahá na sociálnych úradoch. Tak je ti prísne nastavenie pravidiel potrebné.

skeblicka777
17. nov 2025

@anonym_autor lekár ospravedlnenky nedáva, lebo? Keďže u nás ani na ZŠ a syn je teraz už na strednej škole, nemajú žiacke knižky, založila som zošit a tam vždy vypýtam pečiatku, žiadny lekár s tým problém nemal. Tak ako píšu, ja by som zadala do edupage, lekárske vyšetrenie a uvidíš. Veď keď ste boli na ORL, nemáš problém ukázať prinajhoršom správu, keď nemáš teda pečiatku. ja by som prekryla údaje o diagnóze, to učku zaujímať nemusí.