icon

Je povinné platiť ZRPŠ?

11. sep 2022

Zaplatiť alebo nie 🤔 som matka troch detí samoživiteľka

zuzki1
13. sep 2022

Naša učiteľka hneď po zrps písala cez edupage správu , že rodičia ktorí sú v hmotnej núdzi nech ju ontom informujú a poslala nám aj kontakt na nejakú pani z mestského úradu cez ktorú sa dá vybaviť nejaký príspevok pre takýchto rodičov . Od zrps sú oslobodení a napr keď máš na škole viac deti jedno platí plnú sumu a ďalšie už len 5€.

lunademonica
13. sep 2022

@jajo1 a ste isli na koniec sveta s tymi detmi, ze jedno miesto v buse stalo visc ako rocny prispevok? Ved napr. z BA do Prahy stoji listok 20€ - dospelacky! Myslim ze nikto nema problem nieco priplatit, len rodic akosi nevidi tu hodnotu, a tolko vyletov zas nemaju, a aj tak treba doplacat zas a zas a na ucebnice zvlast, my sme si este aj do obchodu po tie knihy museli ist sami....

sim_icek
13. sep 2022

Tuto to jeden pán fajn vysvetlil či to platiť a prečo to nie je povinné https://vm.tiktok.com/ZMNoXDYsN/

isabella15
13. sep 2022

@joannita 120 eur je absolutna zlodejina, neakceptovatelne. Mali ste odmietnut.

srdeenko19
13. sep 2022

U nás sa to vola rodičovský príspevok a je to 10e na polrok. (dedina). V MŠ to bolo 10e na celý školsky rok. (mesto)

floren
Autor odpoveď zmazal
isabella15
13. sep 2022

@kristiii lebo v tejto republike sa len odrbava, preto si treba vsetko skontrolovat prip. aj vediet odmietnut.

floren
13. sep 2022

U nás sa platí 20e. Na nástenke máme presný zoznam,čo sa kupuje a vyúčtovanie. Stále majú nejaký program. Okrem toho som doniesla 4 krabice vreckoviek, 1 vlhčené a 1 čaj. V susednej dedine sa platí 30 e a všetko kupujú rodicia.

petulda333
13. sep 2022

@joannita syn chodil do skolky v meste ,zrps 15e na rok, dcera na dedinu a ta plati 5e na rok

luba28
13. sep 2022

@raffaella hanba??,,a to prstom na teba ukazu,ze ty si nedala??,,

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
luba28
13. sep 2022

@zuzki1 ako oslobodeni ked to nie je povinne??,,,

zemiakovysalat
13. sep 2022

@elizabet173 divný pristup. U nas v škole kazdy rok rodicia prispeli, bud malovanie alebo kupili nove zavesy atd. Tu v dedine zas robia rodicovsky ples, peniaze idu školke,ale tak isto vidiet ako spolu drzia. Na den deti rodicia zabezpecili skakaci hrad, druhy obcerstvenie, z druhej dediny majitel pizzerky priniesol pizzu. Okrem toho na halloweena daruju im tekvice a budu tekvicove slavnosti.
Tak isto ked dieta nosila uz vseliake papiere zo školky zastavila som tescu a kupila krabicu kancelarskeho papiera. Proste nezrujnuje nas, kamoska kupila im kallax skrinu lebo potrebovali ulozny priestor.
Samozrejme kazda podla možnosti

zuzki1
13. sep 2022

@luba28 rozumiem ze to nie je povinne , ale ocakava sa to , takze od rodičov v hmotnej núdzi sa to neočakáva

raffaella
13. sep 2022

@luba28 mne by stačilo už len to vedomie, že to tak je.

baskustek
13. sep 2022

Možno sa nezúčastňujú súťaží a balíček na Mikuláša mal nižšiu hodnotu, ale nepoužívajú školský majetok, športové náradie, nechodia spolu s ostatnými do labáku, na vynovené školské ihrisko, atď.? Všetko toto sa hradí aj zo ZRPŠ. Keď máš 3 deti, stačí zaplatiť aspoň za jedného. Nechcela by som, aby potom pozerali učiteľky či riaditeľ na moje deti cez prsty, že nezaplatili, ale výhody čerpajú aj ony.

zemiakovysalat
13. sep 2022

@zuzki1 mna by realne zaujimalo kto vie prezit v hmotnej nudzi, lebo v nasom okoli kto je v hmotnej nudzi toci biznis lepsie ako hocikto iny, akurat na čierno. Tam je ohranicene asi s 260 eurami... nie je sanca z tohi mesiac prezit.

zdenka_tamasi
13. sep 2022

Môžem Ti pomôcť poslať aspoň pár eur, ak chceš, napíš prosím Ťa správu tu IP či čo to je

luba28
13. sep 2022

@zuzki1 kedysi ked to povinne bolo tak to platilo,,

angela85
13. sep 2022

U nás sa platí vždy len za jedno dieťa,aj keď do školy chodia tri. Ale rozumiem tvojej situácii. Na začiatku školského roka je to poriadna zaťaz. Platí sa hneď strava, zrps, pracaky, časopisy,družina,rôzne krúžky a pomaly to vychádza na jedno dieťa aj 200€ keď máš tri tak je to už poriadna suma. A ešte treba mať zabezpečené prezývky,úbor,zošity a potreby na výtvarnú. Nedajbože hneď nejaký plavecký. My to nemáme problém zaplatiť ale verím že mnohé domácnosti áno a ty hneď tri deti a samoživiteľka

terina25
13. sep 2022

Ja neplatim. Nie je to povinne

joannita
13. sep 2022

@isabella15 zistovala som si ostatne skolky v masej mestskej casti a vsetky maju od 100 do 130e 🤷‍♀️🤦‍♀️

bambulka814
13. sep 2022

Inak v našej škôlke od minulého roka dostávajú príspevky na hygienické potreby (po covide), pamätám si, že Grohling to asi spomínal, takže nekupujeme už žiadne toaletaky, ani mydla, dokonca ani posteľné prádlo nemáme uz svoje, nakúpili aj to. Takže nechápem, predo iné škôlky toto riešia stále cez rodičov.

zuzki1
13. sep 2022

@zemiakovysalat to je druha vec , žiaľ keď to niekto vydokladuje i keď v reáli nemá na to nárok s tým my nič neurobíme . U nás konkrétne je jeden chlapec z rómskej rodiny ktorého mamička sa hneď prihlásila .

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
vevesh
13. sep 2022

@jajo1 mozes mi prosim ta vysvetlit, preco je cena za autobus bez zrps vyssia ako rocny poplatok zrps?🤔🤔

jajo1
13. sep 2022

@vevesh celkom nerozumiem otázke, ale vysvetlím, ako som to myslela - ročný poplatok za zrpš v našej škole je 15,00 eur. Z tohto "fondu" zrpš sa štvrtákom preplácal autobus na školu v prírode tým žiakom, ktorí prispeli do zrpš. Jeden žiak do zrpš neprispel a tak sa autobus rozrátal na osoby a poplatok za autobus na jednu osobu bol cca 22 eur. Takže ak rodič chcel, aby dieťa išlo do školy v prírode, musel uhradiť 22,00 eur za dopravu. A takto som teda myslela, že poplatok do zrpš bol menší ako úhrada autobusu v prípade, že rodič zrpš nezaplatil.

blondiee83
13. sep 2022

Dievčatá, nečítala som všetky komentáre Ale odporúčam chodiť na rodicovske združenia, kde pokladničná kniha koluje nonstop a pozrieť do nej. Budete mat aspon ptehlad, na co sa prbiaze využívajú. Z mojich skusenosti-malo ľudí sa do nej pozrie, ani netušia, ako a z čoho skola/trieda/materská škola funguje a hospodári
Mne by ani nenapadlo nezaplatit-vsak tie peniaze nevyuziva učiteľka na svoje potreby, ale sú výlučne pre deti, vo si v spomínanej knihe môžete overiť.
Len sa treba zaujímať...
U nás napr obec nikdy ničím neprispeje-skola aj škôlka fungujú len zo ZRPS a dobrovolnych príspevkov od rodičov (jasne, teraz nemyslím platy ci energie)...
Ak chcela škôlka nové hračky, nábytok, hojdačky, museli sme zorganizovať ples a z výťažku sa yo kupuje... To je len príklad, ale obdobne funguje aj ZŠ

vevesh
13. sep 2022

@jajo1 aj tak je to cele na hlavu, vsak ak bola dotacia od niekal inakial, tak ziak ma narok na dotaciu tiez, aj ked zrps nezaplatil a mal len zaplatit alikvotnu ciastku, aka isla zo zrps na jedneho ziaka🧐🧐 neexistuje, ze je poplatok za autobus na ziaka vacsi ako samotny poplatok zrps...

vevesh
13. sep 2022

@blondiee83 u nas je vsetko zastresovane cez triedny fond, ziadne zrps. Zrps sa u nas stara o vonkajsok skoly a hry pre deti (zaobstaravaju vonkajsie preliezky, hracky, kriedy, sportovy den a pod. a funguje to na principe solidarnosti- je to urcene pre vsetky deti). Triedny fond ma na starosti balicky na mikulasa, vylety, potreby pre triedu, darceky na narodeniny a atd. Triedny fond je povinny, zrps je u nas dobrovolne.