Je povinné platiť ZRPŠ?
Zaplatiť alebo nie 🤔 som matka troch detí samoživiteľka
Sedem rokov som bola pokladničkou zrpš, peniaze spravovali rodičia, zvolení zástupcovia tried. Vždy sa našli nejakí rodičia čo nezaplatili (20 eur / rok) a aj napriek tomu sa tým deťom dali odmeny za súťaž, darček k MDD a pod. Zhodli sme sa na tom, že dieťa nemôže za to, že rodič je, aký je. Ak niekto mal viac detí, alebo iné momentálne problémy, dalo sa platiť tak, ako sa im dalo. Mnoho rodičov zaplatilo, frflalo, že veľa, že načo a pod. Za celých 7 rokov sa však ani jeden rodič nezaujímal, na čo konkrétne sa ich peniaze dali. Každé jedno plenárne združenie som tam sedela s pokladničnou knihou a dokladmi a nikto nič.
Takže za mňa áno, ak viem kde tie peniaze končia. V opačnom prípade nie.
@joannita my platime 10,-eur za mesiac, takze 100,- za rok. Mensia statna skolka - Kosice. Co sa z toho uhradilo mame vzdy moznost vidiet.
Abybskm sa zachivala korektne nakontaktovala by som sa diakretne na pani riaditelku,vysvetlila situaciu a dohodla sa s nou o nezaplateni.
@vevesh jasne, neuvedomila som si, ze vacsie skoky to tak maju... ale tak pokl knihu ci nejaky rozpis, na co boli financie použité, rmusia mať aj oni a určite je možné do toho nahliadnuť 🙂
Toto milujem. Tak potom nech si tvoje deti cokolvek co budu potrebovat napr na tvorenie prinesu z domu
Preco by sa im mali ine deti skladat? Verim, ze sa tu najde mnoho materi, co to teraz prestanu platit. Otras.
@kristiii to je také malomestiacke- že prečo majú byť z mojich peňazí kúpené odmeny na súťaž, keď moje dieťa nesutazi 🤦♀️
Bože, moje nehrá hokej, nechodi na futbal, ani do hladiska a nejdem sa hádzať o zem, keď sa stavia ci renovuje stadion aj z mojich daní .. nechodím do SND do BA a tiež sa nehadzem o zem, že sa postavilo aj z mojich daní...
Niektoré by sa mohli aspoň trolinku zamyslieť skôr ako napíšu donebavolajucu hovafinu
@blondiee83 👍
@bambulka814 áno, dostávajú, ale papier bol taký, že keď sa deti utierali, tak sa roztrhol. Mydlo také, že deti mali z neho neustále suché, popraskané ruky… Takže zo ZRPŠ sa hradia trošku viac kvalitné potreby. Tiež kupujú jemnejší práci prostriedok, aby viac deťom vyhovoval… Takže nie je to len o tom, že však dostávajú… V neposlednom rade, ZRPŠ odsúhlasuje rada rodičov. Tam sú zástupcovia tried/ročníkov (podľa dohody), ktorých si zvolia rodičia. V škôlke sme si to odhlasovali na rodičovskom. V škole na školskej rade, kde opäť hlasovali zvolení rodičia. Takže všetko je to v podstate o komunikácii. Ak to niekomu nevyhovuje, musí sa ozvať.
@gab1sol hmm, pochopila som to tak, že je to príspevok a každá škôlke si nakúpi potreby, aké chce, nemusí to byť hneď najhoršej kvality.
@blondiee83 to je tym, ze financna (a zial aj taka vseobecna) gramotnost mnohych ludi (nielen na MK) je na bode mrazu.
My si vždy platíme za výlety, divadlo, atď z vlastného.mikulaske darčeky sú na skole tak ze si deti dávajú navzájom (blbý výmysel školy lebo jedno dieťa dostalo 5balickov lebo bolo obľúbené a iné nedostalo vôbec)tak som vždy kúpila par sladkosti a dala to celej triede aby dostal každý.a sútaže chodili iba vyvolený a ti co sa tomu venovali nakoľko sme športová škola.v škôlke mame zrps a tam to beriem lebo z toho nakupujú ceruzky výkresy atď ale v škole všetko musíme doniest z domu.
@bambulka814 no, lenže keď za ten príspevok môžu kúpiť len také, tak nevykuzlia z toho nič a lepšie kúpia len skrz ZRPŠ. Inak povedané, ak dostanem 1e, nekúpim si za to 2e toaletný (napríklad).
Myslím že nie je...Platíme poctivo ako asi väčšia rodičov a aj napriek tomu stále doplácame za divadlo,kino,alebo niečo iné...To že dostane na Mikuláša,, akože balíček,,?kôli tomu tam platíme toľké peniaze 🤔
@elizabet173 tamze malovanie nie, ale poumyvat ano, tie dane neplatitet aj na plat upratovacky?
Bolo to presne cca pred rokom v TV novinach: tento prispevok nie je povinne platit ❗❗❗
Tento prispevok je od uciteliek prezentovany ako "povinny", ale nie je tomu tak. Tento prispevok od Teba nemoze nikto vymahat, ani kompenzovat na Tvojom dietati ziadnym pozeranim "cez prsty". Minimum skol vie tieto financie vydokladovat - cest vynimkam.
Ja osobne som tento prispevok v skolke platila, ale na ZŠ neplatim s tym, ze odkazem po synovi triednej pani ucitelke, ze to nie je povinne - bolo to v TV novinach a je pani ucitelka je ticho a viac to nekomentovala.
Nerob si starosti, vobec to neuhrad. V Tvojej situacii sa tym nezatazuj, to radsej doloz a kup detom zimne topanky.
@vevesh ak zrpš funguje ako občianske združenie a získava peniaze z 2% z daní a rôznych dotácií a grantov, tak niektorí rodičia musia tie žiadosti o dotácie /projekty pripraviť, rovnako ako urobiť zopár aktivít, aby mohlo byť zaregistrovane v zozname žiadateľov o 2% z daní. Robia to pre deti, vo svojom voľnom čase a bez nároku na odmenu. Prečo očakávaš, že tvoje dieťa, ktoré nemá zaplatené zrpš, má mať akýkoľvek "narok" na peniaze, ktoré získalo zrpš na svoju činnosť? Stačí, že pri Mikulášovi a MDD sa nerozlišuje a sladkosti dostanú všetci bez rozdielu, príspevky na všetko ostatné nech si pekne zaplatia.
Takéto zmýšľanie je na hlavu
@elizabet173 zaplatim, lebo rada podporim školku/školu kam chodia moje deti.. Tiež ku nám majú ludsky pristup... ale to je jedno. Nemienim vykrikovat im že je to dobrovolne atd, lebo tych 20 euro proste o to nestoji, tiež všetky poplatky hned platim aby nemusela 3x pytat ucitelka, nebudem zhovadit sa za 20 eur ale to je moj osobny nazor.
@luczach Nie, príspevok ZRPŠ nie je povinný, používa sa na úhradu aktivít a pomôcok pre DETI. Nie pre učiteľov, ani rodičov.
Môžeš napísať čo konkrétne sa platilo zo zrpš vo vašej škole, čo tak veľmi prekážalo? U nás sa z týchto peňazí uhrádzajú sladkosti na MDD aj Mikuláša pre všetkých (aj takých co nezaplatili), knihy do knižnice, odmeny, kreatívny materiál na tvorivé aktivity, papiere a tonery, licencie (napr Kozmix, alfbook a pod), vystúpenia, koncert, výlety, exkurzie, príspevky na dopravu / lyžiarsky, plavecký, mydla, papierové utierky a WC papier (aby nemuseli používať to úplne najlacnejšie co dostanú od zriaďovateľa), hry a hračky v družine. Z 2% a projektov majú vybudované 2 učebne v záhrade, tulivaky v knižnici aj na chodbe, programovateľné stavebnice Lego, vonkajšie ihrisko s drevenými prvkami a mohla by som pokračovať.
@zirafkasaska este raz, u nas zrps zastresuje sportove aktivity a okolie skoly. Nie vylety, nie mikulasa, nie potreby do skoly. Na to mame triedny fond a tam sa aj riesia "socialne pripady" a nasa (ne)ochota im prispiet.
A myslim, ze je to dost neferove vocim ostatnym triedam a detom, ak sa na danom zajazde len pre jednu triedu minulo tak vela na autobus, ze zhltlo zrps aj ostatnym triedam a tie logicky dostali o to menej!! A darcovske 2% predsa su dobrovolne a ci to daju na zajazd jednej triede ci na tabulu druhej, tak to je predsa pre vsetky deti a aj vsetky deti bez ohladu na prispevok maju narok na tuto dotaciu. Ja zase nechapem taketo "socialne hospodarenie". Povinne, ale nepovovinne a plus este vydieranie nepovinnosti cez to, aby dieta sedelo v kute, lebo rodicia nemali/nedali NEpovovinny prispevok....
@zemiakovysalat ty píšeš o 20 eurách sú tu príspevky aj o 120 eurách, pri troch deťoch...mne je to fuk, mňa sa to už dávno netýka, ale keď sa ma to týkalo, tak som bola rada, že sme mali prehľad na čo boli tie financie použité a mali sme možnosť sa k tomu vyjadriť
@vevesh u nás to je inak, triedne fondy sú na dohode medzi rodičmi a učiteľmi, o zrpš rozhoduju zástupcovia tried. Peniaze sa rozdeľuju medzi triedy férovo, či si zaplatia bus alebo vstupné alebo idú na zmrzlinu je úplne jedno, stačí že učiteľka dá k tomu doklad. Najviac reči však majú rodičia, ktorí nezaplatia zrpš, nedajú ani % z daní, nemajú ani potuchy, čo sa z týchto peňazí uhrádza, len považujú za nesprávne ak ich dieťa "má sedieť v kúte"
@blondiee83 veď práve. Mne len pri takýchto diskusiách nikdy hlava neberie, že ľudia nemajú problém míňať desiatky eur mesačne na predražené paušály, netflix či Voyo, o cigaretách a pod radšej pomlčim, ale keď príde na nejaký poplatok v škole, tak koľkí hundrú, na čo toto, na čo zas hento? Šak na ich deti preboha. Veď napríklad to zrps na ZŠ vychádza väčšinou tak 2 eura mesačne na prvé dieťa. Na ďalšie nič alebo nižšiu sumu. A ak má niekto podozrenie, že sa tie peniaze rozhajdákajú, tak sa treba zaujímať, na čo sa míňajú a nie sa len potichučky sťažovať a neplatiť, lebo veď to nie je povinné.
@kristiii a hovadinky z pepco 🙈🤣 kazdy mesiac nova deka a spol.
@zemiakovysalat to pepco som mala aj rozpísané v príspevku 😆 ale nechcela som, aby to vyznelo, že je zlé, ak ľudia kúpia niečo lacné (aj ja tam občas niečo kúpim). Len že niekomu nie je napríklad ľúto kúpiť 10 zbytočných tričiek, lebo veď boli len po 2,50, ale dať pár eur do školy, je zdieranie rodičov
napíšem odpoveď ako učiteľka a zároveň ako matka dvoch detí, v ktorých škole je členom Rady školy... ZRPŠ je príspevok, ktorý nie je od rodičov vymáhateľný, ale áno, každá škola očakáva, že ho rodič zaplatí, pretože do posledného centu idú tie peniaze späť deťom. Tieto peniaze spravuje Rada rodičov, ktorá je zložená zo zástupcov rodičov za každú triedu. Ak tie peniaze chcú učitelia na niečo použiť, musia na začiatku roka podať písomnú žiadosť Rade rodičov, koľko a na čo to potrebujú a ona im to buď schváli alebo nie. Čiže o týchto peniazoch vôbec nerozhodujú učitelia. A ako tu už bola xkrát spomínané, kupujú sa za to balíčky na Mikuláša, MDD, odmeny do súťaží, príspevky na výlety, potreby pre deti a pod. A áno, vo väčšine škôl to funguje tak, že aj keď rodičia nezaplatia, tak ich dieťa čerpá výhody spolu s ostatnými, pretože učiteľ nemá srdce odstrčiť ho, čiže na to doplatia ostatní, lebo im sa z tých nimi zaplatených peňazí dostane menej...
autorke odporúčam kontaktovať vedenie školy a dohodnúť sa na splátkach, nemôže to byť taká suma, aby nebola schopná ju postupne splatiť...
Akurát som sa dočítala výšku nášho príspevku v škôlke v BA - trojročný syn 50€/polrok a predskolak 60€/polrok...čiže 220€ celkovo na rok na dve deti....školák v 1.triede ešte neviem koľko budeme platiť...teším sa :(

@zuzankkaa1 vyssie píšem. Chod na rodicko a pozri sa do pokladnicnej knihy, ktorá tam koluje.
Treba sa zaujímať a nie špekulovať...