icon

Je povinné stiahnuť deťom Edupage do mobilu?

mlenka121
19. sep 2024

Mojim 12-rocnym detom zacali v tomto skolskom roku mnohe ucitelky zacali zadavat domace ulohy /formou testov/ do edupage alebo smartbooks. Na mna sa obratili mnohi rodicia ako na tiredneho dovernika, ze s tym jednoducho nesuhlasia z roznych dovodov /ci uz nema dieta mobil, alebo nemaju data, alebo doma wifi, nemaju pc.../ Mozme my rodiacia nejak rozumne argumentovat, ze s tym nesuhlasime? Moze za neurobenu du dostat 5-ku? Ma na to ucitel pravo?

Strana
z11
mircalla
24. sep 2024

@akje Su typy rodicov, co budu schvalne hladat x dovodov, ako sa vyhnut edupage. Pre mna neexistuje logicky a dobry dovod, preco to nepouzivat aspon na DRUHOM stupni.
Mladsia dcera ma konto, je tretiacka, ale nepouziva to.
Stale som si neprecitala jediny dobry dovod, preco to nepouzivat aspon neskor na 2. stupni (deti maju 12 rokov!!!) okrem vymyslov, ze nikto v rodine nema data, pc, wifi, mobil. V tejto triede ich je hned kopa. Tomu neverim, pretoze ozaj aj ti romovia radsej nebudu jest, ale mobil byt musi.

Nikdy sme nemali testovanie 50 otazok cez Edupage doma na znamku. Deti maju 14 a 9, daco uz cez Edupage preskakali

akje
24. sep 2024

@mircalla autorka tu vsak riesi prave to, co ty si s dcerkou este riesit nemusela (a ani ja este 🙂).
Ak si citala poriadne vsetky autorkine prispevky, hlavnou temou nie je vyuzivanie edupage a zber podpisov, aby ho pouzivat nemuseli... a vyhli sa uplne beznemu vyuzivaniu nastroja na informovanie..

Hlavnou temou (ktoru autorka neskor specifikovala v komentaroch) je, ze ucitelka chce zasielat testy na domace ulohy. A teda riesi dost dolezitu otazku. Ako to je po pravnej stranke, ak chce ucitel/skola vyuzivat edupage NIELEN na informovanie rodicov a ziakov..

Ale aj na testovanie a znamkovanie mimo vyucovacich hodin ziaka..

mircalla
24. sep 2024

@akje Pokial rodicia argumentuju tym, ze nemame data, nemame mobil, nemame wifi - logicky ho nevyuzivali vobec. Domace ulohy nesli cez Edupage.
Vacsinou su domace ulohy v DU napisane, co maju robit strana x/y atd
Ano, su tam aj testy, je to jeden test za cas, mozno raz za tyzden ci dva, viac syn nemal online testov, pripadne projekt staci si tam precitat zadanie a nasledne ho poslat vypracovany cez edupage napriklad v powerpointe
Myslim, ze to nikoho nezabije.
Ako ma ziak robit podla teba projekty bez edupage? Nema robit projekty? Skusme inak, vies co je projekt? Ci skola nema zadavat detom projekty lebo medved?

ja_bb
24. sep 2024

@mlenka121 myslím,že ak niekto nema wifi alebo hocico, stále existuje komunikacia,nech sa to vysvetli ucitelke a ulohy nech si zapisuje do slovnicka napr.aj naši to tak majú,lebo sami si zapisu a ostane lepšie v pamati,ako keď im to znacila ucitelka do knih,niekomu zabudla atď. Teraz je to na ziakoch,musia si odpísat do zositka. Ja som tiež nie za elektronicke zadavanie ci uz uloh alebo hocicoho, vždy je niekto, kto to naozaj nemôže mat,takže riesenie si myslím je,len sa o tom pobavit s ucitelom,možno ani nevie o tej situacii v rodine.

akje
24. sep 2024

@mircalla toto sa ma tu uz niekto pytal a aj som na to odpovedala. Vyjadrila som sa aj k projektom, na ktore sa pytas pozitivne.

Autorka tu jasne napisala, ze s ulohami a par-otazkovymi testami na DU cez edupage nema problem.. presne tak, ako aj ty.. mate na to uplne rovnaky pohlad..

Riesi tu vsak tie 50 otazkove testy cez edupage na DU a na znamku.

zuzanapjat
24. sep 2024

@akje my sme takyto test elektronicky z anj dostali uz ako tretiaci, teda u 8-9 rocnych deti. Škola uči deti pouzivat aj vlastny mail na rozlicnych hodinach. Cez edu si syn ako tretiak skusal testy ako pripravu na celoslovenske sutaze napr. v matematike. Ja to beriem ako prirodzenu sucast vzdelavania v dnesnej dobe. Je to ako vlastnit kružidlo, alebo pracovny zošit. Myslim si, ze kazdy rodič, by mal toto svojmu dieťaťu umožnit, pretoze to nie je prehnane a ani to dieťaťu neškodi, prave naopak. Ak su ale rodičia čo tvrdia, že na to nemaju peniaze (čo v dnešnej dobe sa da aj to vyriešiť ako som x krat načrtla) tak nech teda si vybavia s učitelkou že ich deti nech to neodovzdavaju, ale neznamkovane. Ostatné ale nech áno.

akje
24. sep 2024

@zuzanapjat som za to, aby to bola uloha. A ziak mal moznost vyskusat si a overit si, co vie. Sama som si robievala testy z kniziek pocas skolskych dni. Je to iba prospesne..

Ale aby to bol test na doma s 50 otazkami, to nechcem. Kym niekde neuvidim pravnu upravu toho, ze ucitel moze testovat ziakov na znamku velkymi testami cez edupage.

zuzanapjat
24. sep 2024

@akje 50 otázok to mi pride neuveritelne. Jedine zeby sa myslelo 50 otazok rozdelenych napr na viac testov

mircalla
24. sep 2024

@akje Akoze nema? vsak ako dovody uviedli, ze sa nemaju ako pripojit....ci nemaju s cim. Zrazu s tymto nie je problem, problem je len s testami...zaujimave
Takze maju moznost sa pripojit, ci nie? Ak viem urobit projekt mozem aj test. Jasne je napisane, ze tito rodicia uvadzaju ako problem technicke podmienky
Tak o co tu ide, o nemoznost pouzivat Edupage ci neochotu pouzivat Edupage na rozne veci?

akje
24. sep 2024

@mircalla myslim si, ze ide o obe veci.

akvi
24. sep 2024

@ekobaba áno, často. Veľa svojho času venujem pomoci ľuďom, ktorí riešia nejaké problémy v škole. A áno, veľa škôl buď nepozná znenie zákona, ktorého sú povinné sa držať, alebo aj možno pozná, ale dáva si do ŠP veci, ktoré sú v rozpore so zakonom.

simca06022011
24. sep 2024

Edupage maju u nas deti od prveho stupna uz, ale tie ulohy tam zadavaju informacne, vedia to aj vopred na hodine, co je na ulohu. Plus niekedy zaslu pracovne listy (najma ak vela deti chyba). Par krat nejake rychle testy, z jazykov najma, na precvicenie. Nic take ako testy na znamku, ved to nech si riesi ucitel v skole. Len ono je to asi pohodlnejsie, natukaju doma, pocitac opravi, vyhodnoti... Riadila by som sa tym, co je v skolskom poriadku, a riesila to potom v provom rade podla toho aky objem veci by nam posielali na robenie. Odtial potial proste. Testovat deti ma podla mna ucitel v skole. ked si s dcerou sadnem s mobilom a natukame spravne odpovede do edupage, kao vie ucitel, ze ta znamka je objektivna? a ze to vobec robilo dieta? :D
Ale inak vyhovarat sa na to, ze dieta nema mobil, wifi.. dnes.. nemaju doma pc.. a nemozu mat ani len edupage .. to je take divne 🙂)
A elektronizacia v skolstve, opicili sme sa po istej zapadnej krajine, a tam ... cuduj sa svete sa vracaju k peru a zositu. Vobec tie klikacky a tukacky a obrazovky detom nic nedavaju. Ako rozptylenie, zaujimavost, na prezentacie, ukazky ok.. ale to je tak vsetko.

evkatk
24. sep 2024

Dať dieťaťu mobil na hranie, je tá najväčšia hlúposť na ničenie neurotransmit. v mozgu a gumavaniu mozgov hramy. Ale Edupage nie je o hrách. Už nášmu malému sme mobil aj tablet dávali na lúštenie úloh primeraných veku cez Edupage max. denne na 1/ hod. Zvykol si na to a utvrdil v tom, že mobil , tablet, počítač, sú potrebné len na prácu a nie na hry (mama it- čkárka) a iba hlúpy tupci sa na nich hrajú. Používa aj ho aj teraz len na precvičovanie učiva, ktoré preberajú a všetko potrebné do školy a to len na nevyhnutný čas. Je vecou rodičov, ako v tomto výchovne na dieťa od malička pôsobia. Ak im mobil u dieťaťa vyhovuje na to, aby od dieťaťa mali pokoj,kým ono hrá hry, nech sa nečudujú, že im vyrastie závislák. Taký potom má potrebu neustále hrať hry, nastáva vážna porucha až neschopnosť učenia sa, silná nespavosť zhoršený prospech, nervozita bez hrania sa na mobile. No k vzdelávaniu a úspešnosti ho potrebuje, ale nie na hranie sa. No ono musí byť presvedčené, že hra na mobile je hlúposť.

zuzulka558
24. sep 2024

Moja nemá ani mat nebude kým nemusí,, v škole si značia co maju za úlohu dnes zabudla označiť tak nech sa páči nech si zisti u spolužiačky, nejaká zodpovednosť musí byť ak by som zbadala na edupage co mam ja a pozerá si aj ona ze zadaná úloha nová to jej ukážem alebo iné veci v ňom

evkatk
24. sep 2024

Domáce úlohy elektronicky, neprispievajú k vzdelávniu a učeniu sa doma. Domácou úlohou sa dieťa má učiť preberané učivo, doplňovať si to, čo preberali v škole aj z iných zdrojov (knihy, časopisy, Tv,...). Vedú deti v samostatnosti a hlavne k zodpovednosti. Domácou úlohou v žiadnom prípade nemôžu byť testy, ktoré sa oznámkujú a nahradia testy na skúšanie. To by ich mohol vyplniť ktokoľvek a dieťa by sa viezlo na jednotkách a možno nevedelo počítať ani do 20. Učiteľ svoju účasť na vzdelávaní dieťaťa nemôže si zjednodušovať, max. zadať domáce úlohy a v škole ich rozoberať aj krátko frontálne. Test má byť hodnoverný výsledok toho, čo dieťa vie, aby sa mohlo pokračovať v novom učive. A to sa dá urobiť individuálne v škole u detí ZŠ. Iné je to SŠ. kde poctivý študent robi to, čo robí, vedome pre seba aj budúce prijímačky.

zuzikju
15. okt 2024

@irusa presne tak!!!! súhlasím a každý rodič by mal zmýšľať týmto smerom. Mali by sa vrátiť späť papierové žiačky knížky, ručné písané oznamy, ospravedlnenky a úlohy! a mali by sme sa postaviť proti digitalizácii vo vzdelávacom systéme a školstve ako takom. Nenormálna doba! A podporujú to len rovnako hnilí rodičia ktorým je pohodlnejšie namiesto napríklad písanej ospravedlnenky stlačiť klik na obrazovke a vybavené.. potom samozrejme, ze podporujú aj digitálne úlohy..
Deti treba učiť zodpovednosti, aby si vedeli zapísať domácu úlohu a doma ju spraviť a nie aby sa rodič po práci ešte logoval na internet a zisťoval aké majú ulohy a nedajbože este digitálne ulohy...
Krivá doba!

kp7333
15. okt 2024

@zuzikju tak sa teda vzdajme vsetkych technologii, co nam ulahcuju zivot. vyhodme televizory, umyvacky, pracky,mikrovlnky, sporaky... Varme si na ohniku, perme v potoku a riady umyvajme rucne. Preco potlacat pokrok len v skolstve???

zuzikju
15. okt 2024

@mircalla prosím!?!? To co je za lebo medveď otázky a zmýšľanie!? Čože jediný spasiteľ pri pisani projektov je edupage!? No comment!
Stačia kľúčové slová a knižných zdrojov má doma každý XY!!!!!! Prečo deťom neukázať, že sa to dá aj inak...!?!?! nie lebo medveď ale lebo rodič!

mircalla
15. okt 2024

@zuzikju Ty si zjavne nikdy ziadny projekt nepisala. A je super, ze si tak ekologicky zalozena (to myslim ironicky) a setris lesy. Kazde dieta bude nosit papiere do skoly.....taky projekt ma aj 10-15 stran.....namiesto toho, aby to poslal online. Bravo. Mozno ked budes mat vacsie deti, pochopis, ze bez online komunikacie nic nefunguje...

mircalla
15. okt 2024

@zuzikju Kazda normalna firma ci domacnost sa snazi eliminovat spotrebu papiera kvoli zivotnemu prostrediu, evidentne okrem teba. Je rozdiel pridat hotovy projekt do Edupage a rozdiel priniest do skoly 15 stran papiera.

zanus
15. okt 2024

digitalizacia - dobry sluha ale zly pan. Ked sa zacnu aj na inych skolach diat veci ako popisem nizsie, potom nebudete edupage velebit do neba. aj u nas doslova vsetko (ospravedlnenky, platby, ulohy, pisomne vyhlasenia, informovane suhlasy, prihlasovanie na sutaze, atd. prebieha LEN cez edupage. zrazu nam vsak (a nikto nevedel, ze preco, vraj chyba v systeme...) na mesiac zmizli tlacidla z prihlasovania obedov a nevedeli sme dieta skoro meiac prihlasit na obedy. 100 x som sa pytala kompetentnych, ze ci je alternativna moznost prihlasenia na obed, nic. nie je. proste mame smolu. darmo ma dieta narok na obedy, nedostalo ich... lebo sa nedalo prihlasit v !skvelom! edupage.

zuzanapjat
15. okt 2024

@zanus mne nedávno edupage tiež neskutočne blbol. Strašné nervy som mala.... dva dni som sa s tou appkou babrala. Potom nabehol po druhom nainštalovaní akoby nič.

nikaeli
15. okt 2024

@zanus mi nepovedz, že keď si zavolala do jedálne, že ti vedúca neprihlásila dieťa na obed? tomu neverím....

simca06022011
15. okt 2024

@zanus a to ziadne dieta nechodilo na obedy? tazko sa mi tomu veri...

zanus
17. okt 2024

@simca06022011 ja neviem, kolko deti malo na ucte tuto chybu, sam nebol ale vacsina na obedy chodila (jednoznacne islo o zle nastavenie klienta v zakladnom profile - teda to neviem ovplyvnit. tych chyb v casti platieb bolo viac, na tie sa stazovali aj ostatni, ale vacsinu aspon nevyradilo z prihlasovania...). tel. c. nefungovalo, pretoze jedalen momentalne nema veducu, na maily neodpovedali. zastupujuca osoba taketo prihlasovanie telefonicky neumoznila, ale ani nezabezpecila opravu na konte v edupage. pytala som sa na to x-krat, ale kedze vsetko je nastavene na prihlasovanie cez edupage a odklikavanie prevzatia obeda kartou, nic take umoznene nebolo. ale dakujem za radu vsetkym najmudrejsim 🙂

hacinka
3. júl 2025
@melanta

@mlenka121 rady nezodpovedajú položenej otázke. Ale otázku položil evidentne človek bez zdravého úsudku. Je mi ľúto detí, ktorých rodičia sa chcú hrať na hrdinov a držať deti ďalej od súčasnosti.

@melanta Mne je ľúto rodičov ako vy, ktorí si myslia, že je to vyvoj vpred. Ani ja nesuhlasim s týmto "vyvojom" a že to.nie je vyvoj vpred, na to už dnes lekári z odboru neurovied celkom nahlas upozorňujú, takže je dosť možné, že práve vy ste zaspali dobu a nie rodič, ktorý položil otázku vo.fóre.

hacinka
3. júl 2025
@zuzikju

@irusa presne tak!!!! súhlasím a každý rodič by mal zmýšľať týmto smerom. Mali by sa vrátiť späť papierové žiačky knížky, ručné písané oznamy, ospravedlnenky a úlohy! a mali by sme sa postaviť proti digitalizácii vo vzdelávacom systéme a školstve ako takom. Nenormálna doba! A podporujú to len rovnako hnilí rodičia ktorým je pohodlnejšie namiesto napríklad písanej ospravedlnenky stlačiť klik na obrazovke a vybavené.. potom samozrejme, ze podporujú aj digitálne úlohy..
Deti treba učiť zodpovednosti, aby si vedeli zapísať domácu úlohu a doma ju spraviť a nie aby sa rodič po práci ešte logoval na internet a zisťoval aké majú ulohy a nedajbože este digitálne ulohy...
Krivá doba!

@zuzikju Moja reč! Plný súhlas s vami ♥️

Strana
z11