icon

Je povinné stiahnuť deťom Edupage do mobilu?

mlenka121
19. sep 2024

Mojim 12-rocnym detom zacali v tomto skolskom roku mnohe ucitelky zacali zadavat domace ulohy /formou testov/ do edupage alebo smartbooks. Na mna sa obratili mnohi rodicia ako na tiredneho dovernika, ze s tym jednoducho nesuhlasia z roznych dovodov /ci uz nema dieta mobil, alebo nemaju data, alebo doma wifi, nemaju pc.../ Mozme my rodiacia nejak rozumne argumentovat, ze s tym nesuhlasime? Moze za neurobenu du dostat 5-ku? Ma na to ucitel pravo?

nikaeli
21. sep 2024

@mlenka121 veď si si tú odpoveď dala sama.
V úvode sa pýtaš - vyberám - Mojim 12-rocnym detom zacali v tomto skolskom roku mnohe ucitelky zacali zadavat domace ulohy /formou testov/ do edupage. Mozme my rodiacia nejak rozumne argumentovat, ze s tym nesuhlasime?
Teraz, o 16:02 píšeš - Min. Školstva a školský zákon znie, že škola môže zvoliť edu za spôsob KOMUNIKÁCIE medzi rodičom/zakinnym zástupcom a verejnosťou. Ostatne veci ak nemá škola podpísané rodičmi, nemôže vyžadovať.

Taķže záver je aký?
Presne taký, Aký som ti napísala pár strán dozadu. EduPage je oficiálnou a bezplatnou komunikačnou formou medzi školou, rodičmi a žiakmi. Ak teraz píšeš na MK, máš k dispozícii mobil alebo notebook s pripojením na net. Ak majú deti písať nejaký test v škole, pripoja sa na školské wifi. Stále nechápem, kde je problém? domáce úlohy im učiteľ určite zadá aj slovne na konci hodiny.

Môžete namietať proti Smartbooks, nakoľko ide o platenú službu. A stále platí, čo som napísala - ak nechceš mať Edu, tak ho nemaj. Ale všetku podstatnú komunikáciu so školou si potom rieš po vlastnej línii.

zuzanaam
21. sep 2024

@zuzanapjat tiež poznám dosť detí žijúcich "prilepených" na mobile. A mám skôr pocit, že sú to tí, čo ho dostali do ruky v útlom detstve. Ale bližšie som to neskúmala, tak to netvrdím ako hotovú vec. Len mi príde logické, že aký návyk si dieťa vybuduje v útlom detstve, tak potom funguje aj neskôr. Našťastie moje dieťa hry ani tik-tok nezaujíma, ale najviac si píše s kamarátmi. Dúfam, že jej takýto prístup vydrží dlho. Ale presne ako bolo spomenuté vyššie, márniť čas nemá kedy, lebo buď je v škole, na tréningu, v lese so psom, alebo s kamarátmi na ihrisku.

zuzanapjat
21. sep 2024

@zuzanaam tak si vezmi dospelych kolki maju navyky na telefone a pritom v utlom detstve hrali tak max tetris. Ono problem maju tie deti kde sa rodicia nestaraju vobec o to cim maju deti vyplneny volny cas.

mlenka121
autor
21. sep 2024

@nikaeli ešte si raz a pozorne prosím prečítajte čo som napísala o zákone a nedoplnenate slova, ktoré tam nie sú

nikaeli
21. sep 2024

@mlenka121 prosím a kde a čo som doplnila?
ja som iba skopírovala tvoj text (aj s chybami) - hore je tvoj, dole môj. Úplne totožný. Toto nemá význam. Možno by si mala zvážiť funkciu triedneho dôverníka. Veď ty popieraš vlastné slová, ešte aj tie napísané, dokázateľné 🤷🏻‍♀️

stormie
21. sep 2024

@letfenixa ked bude chora nemam problem aby si chybajuce ulohy pozrela cez rodicovsky pristup u mna na mobile alebo cez laptop. A ucitelovi netusim co by mala pisat, lebo za 5 rokov skolskej dochadzky taka potreba nebola - okrem odovzdavania uloh/projektov online pocas kovidu na teams, nastastie od tej doby vsetko odovzdavaju prezencne v skole

mlenka121
autor
21. sep 2024

Pekny večer.
Dakujem všetkým za koment. Pre mna poučenie z tohto je, že do budúcna hľadať tu radu nebudem, lebo sa to čo potrebujem nedozviem.
Potrebné informácie som si zistila u právnika a riaditeľov škôl, aby som pomohla rodičom, ktorí má oslovili.
Ešte raz vdaka každému

letfenixa
22. sep 2024

@stormie nech sa páči, robte si ako chcete. Ale nie vždy učiteľ zada robotu tak, že to vidí aj rodič. Mne žiaci píšu málokedy, ale stáva sa to. A učitelia na našej škole rozlišujú, čo sa píše rodičom a čo žiakom. To, že zatiaľ sa všetko odovzdáva prezenčne, je práve preto, že máte EduPage prvý rok.

stormie
22. sep 2024

@letfenixa co s tym ma prvy rok vyuzivania? Stale mame aktivne ucty na teams a ziaden ucitel nechcel nic odovzdavat obline (okrem obdobia korony) a neviem o tom ze by sa ziakom dalo zadat nieco co rodic neuvidi, ani na rodicovskom nas na to neupozornili

akje
22. sep 2024

@mlenka121 ak som to spravne pochopila, tak informacie sa cez edu odovzdavat mozu, ale ak chcu ucitelia davat testy (znamkovame alebo neznamkovane) cez edupage, musi byt suhlas, tak?

katka700
22. sep 2024

@nikaeli Nie všetci mali v ére dištančného vzdelávania frei. V niektorých profesiach bolo 2x toľko roboty. Po 10 hodinovej sichte robiť s deťmi projekt na ktorý treba ešte zháňať materiál, no ďakujem pekne.
Nevravím že je to tvoj prípad, ale niektoré učitelky sú totálne odtrhnute od reality človeka pracujuceho mimo školstva. Nie, mi cez prázdniny neodychujeme. 4 poobede nie je neskore popoludnie keď sú už všetci dávno doma a s radosťou prídu na triedny aktív - no nie vždy sa dá zobrať pol dňa voľna na poslednú chvíľu. A tak by som mohla pokračovať.

yosi
22. sep 2024

@mlenka121 Moja dcéra (9r) síce má vlastný mobil a aj má nainštalovaný Edupage pre žiaka, tak úlohy si prechádzame spolu cez môj mobil alebo manželkin kde máme komplet Edupage pre rodiča. Nech mi nikto nehovorí, že nemajú ani rodičia mobil, tablet, PC... To sú skôr takí rodičia čo vo všetkom vidia problém, štát ich núti do niečoho a všetci ich chcú špehovať a robiť im zleeee... Áno, tajné služby nemajú čo na práci len špehovať ľudí cez domáce úlohy ich detí. Ale sú aj takí. Nedávno sa mi jeden známy chválil, že zrušil účet v banke aby ho polícia nesledovala. Ale, že má mobil stále pri sebe, to ho naštve

letfenixa
22. sep 2024

@stormie to to má s tým, že zatiaľ škola nevyužíva veľa z toho programu, u nás online vyučovanie prebiehalo/prebieha len cez EduPage.

mircalla
22. sep 2024

@yosi Trefne

zuzanapjat
22. sep 2024

@yosi asi tak... edupage sluzi na špionaž a zničenie deti, ale tik-tok ne. ;) zrušiť učet v banke lebo ti sleduju transakcie - a potom vyhodiť peniaze von balkonom akoze vnučikovi v igelitke 🙂 slovenska realita. a brania sa virtualnej realite tak velmi, ze kliknu na kazdy virus, alebo poslu akoze akcie Slovnaftu poslanim prachov na kolotočarsky učet. Oni brania tak akurat deti pred efektivnym vyuzitim technologii, kym na druhej strane nevedia ani rodicovske zamky spojazdnit.

nikaeli
22. sep 2024

Mne to nedá pokoj a stále nad tým rozmýšľam:
'je rodič povinný stiahnuť EduPage do mobilu?'
Keď pôjdem do hĺbky, nie, nie je. Dieťa nemusí mať mobil a nemusí v ňom mať EduPage. Tým sa ale nevylučuje fakt, aby dieťa malo svoj žiacky účet a prihlásilo sa naň doma z Pc alebo cez mobil rodiča, či v škole cez tablet, notebook. Autorkine deti majú 12, doteraz EduPage nemali? ani rodičia? Môj syn je prvák, žiacky účet na EduPage nemá. No mám ho ja, dokonca nás škola kontaktovala v auguste mailom, že všetky potrebné info máme práve tam. Pokyny pre jedáleň, ŠKD, usmernenia pre prvý deň, dokonca aj zaradenie do triedy. Žiadne papierové oznamy na oknách. Syn má úlohy poznačené hviezdičkou, ja ich cez EduPage odkontrolujem. Naozaj v tom nevidím taký mega problém, ako to tu prezentuje autorka. Škoda, že nám svoje právnické a riaditeľské zistenia nezdieľala. Boli by sme všetci múdrejší a možno aj vyvedení z omylov.

letfenixa
22. sep 2024

@nikaeli tiež si opakovane čítam zadanie, lebo toto nemá nič so stiahnutím EduPage, ani ja, ako učiteľka a rodič, nemám v telefóne aplikáciu, nepotrebujem ju.
Viac ako 'stiahnutie' EduPage by som riešila zadavanie testov na dú.
A presne, škoda že @autorka sa nepodelila so ziskanou informáciou, keď už teda jej konkrétne diskusia nepomohla, ona mohla niekomu inému.

yosi
22. sep 2024

@zuzanapjat Vakcína od farmaceutického gigantu je nebezpečná. Ale kúpiť si z Bazošu od anonymného Aladára liek pre kone a dávkovať si ho podľa rád z Fajsbúku, to je bezpečné. Vypiť pol litra koly je nebezpečné, ale vypiť Savo je v pohode. Preto sme my Slopáci najsprostejším národom v Európe

mircalla
22. sep 2024

@mlenka121 Vo stvrtok o osmej vecer si otvorila temu. Ale pocas piatka si uz mala obratom informacie od pravnika a aj riaditelov skol.
Ozaj si myslis, ze ti na tieto klamstva niekto skoci? Dokonca si nemyslim, ze si triedny dovernik, neexistuje, ze by zvolili takeho blba, a nikoho nererezetntujes. Ty sama nechces edupage a prisla si si sem pre rozumy, ako to bojkotovat....ktore si nedostala

akje
22. sep 2024

@mircalla preco sa tak navazas?
Co ti prekaza na tom, ze si niekto zistuje pravomoci ucitela a skoly v ramci edupage?
Co ti prekaza na tom, ze niekto chce vediet a poznat prava a povinnosti oboch stran pri edupage?

To, ze je to dobry sluha este neznamena, ze to nemoze byt zly pan, ak sa nebude prihliadat na prava rodicov a deti.

Uznavam, ze v prvotnom prispevku znela otazka od autorky kadejako, ale presny dovod preco sa pyta napisala neskor v komentaroch. A nie je to ani zdaleka o vyuzivani edupage ako informativnej stranky, ktora zlahcuje zivot ucitelom, rodicom aj ziakom. To tu nespochybnila.

mircalla
22. sep 2024

@akje Mne uplne stacia jej odpovede, aby som si urobila obraz...Neverim ani reciam, ze vela rodin v skole nema ani tablet, data, ani pc ani telefon, ani wifi....
Tym padom nemali doteraz ani rodicovsky ucet, ze? 12-rocne deti a rodicia nijako nekomunikuju so skolou....vsak nemaju wifi, data, pc, mobil....to ozaj?

mircalla
22. sep 2024

@akje A teda tym padom ti rodicia nemaju ani email....takze ani emailom nekomunikuju....Lebo aby malo dieta ziacky ucet, staci jedno zariadenie v rodine a bud wifi, data alebo karta....tu x deti nema nic nikto z rodiny

yosi
22. sep 2024

@mircalla Keď sme predávali kočiar, tak sa na inzerát na Facebooku ozvala taká rodina, že ani v miestnej osade ich nechceli. Ale na tej chatrči ktorá mohla každú chvíľu padnúť, uprostred bahna mali satelit od T-comu.

mircalla
22. sep 2024

@yosi Ved to a presne na to narazam. Aj romske rodiny hoci nebudu jest, mobil ci TV byt musi

paulita
24. sep 2024

@anjelicek26 aj keby rodičia náhodou nemali dáta, škola musí deťom zabezpečiť prístup na PC (keď takto vyžaduje domáce úlohy). Nech si to tí konkrétni rodičia vybavia so školou.

akje
24. sep 2024

@mircalla takze tebe prekaza to, ze niektori rodicia sa vyhovaraju na data, tak? Ano. Aj podla mna ma vacsina rodicov doma internet. Osobne v tomto smere neviem, ako su na tom rodiny s nizkym prijmom, jednorodicom alebo socialne slabsim zabezpecenim. K nim, bohuzial, neviem dat stanovisko. Taki sa tu pravdepodobne asi ani nevyjadria, ak pouzivaju data zbezne alebo vobec.

A ten zvysok ohladom testovania doma na znamku 50 otazkovym testom na du cez edupage je teda podla teba v poriadku? Ci v tejto casti autorkinej otazky vidis nejaky problem, ze sa informuje?

yorky123
24. sep 2024

@nikaeli Konečne pekná odpoveď, aj pekne napísané a vysvetlené.

ekobaba
24. sep 2024

@akvi často? Tak by ma zaujímalo, čo také protizákonné uvádzajú školy v školskom poriadku? Toto je veľmi vážne konštatovanie! Pozor na takéto vyjadrenia prosím.

zanus
24. sep 2024

@tanyan konecne normalna odpoved. ja len dodam, ze podla mojho skromneho nazoru rodic ma pravo rozhodnut o tom, ci dieta bude mat smartfon a pristup na internet. nie ini rodicia ani ucitelia, ti nemaju paru o tom, z akych dovodov sa tak deje. ak rodic prebera pre dieta informaciu o DU cez edupage (ale toto vlastne plati, aj ak same deti maju pristup), treba dohodnut, kedy najneskor maju byt ulohy zaslane. Lebo u nas na skole sa to dost zvrhlo a ucitelia si zasielali ulohy aj o 11 vecer a decka potom isli neskoro spat, lebo sedeli do polnoci nad ulohami. potom sice ucitelia zahmlievali, ze ta uloha nebmala byt urobena hned na nasledujuci den, ale v sprave to nikdy nebolo jasne napisane.

zanus
24. sep 2024

@nyusika a preco by si mal do skoly po ulohu chodit rodic? ved do skoly chodia deti...