Je pre chlapca vhodné osemročné gymnázium?
Maminky, potrebujem radu.
Syn išiel vyskúšať skúšky na 8 ročne gymnázium (okresné mesto, priemerne 8roc gymnázium).
Išiel tam preto, lebo sa tam hlásili kamoši a spolužiaci, netlačili sme ho. Ani sa nejako nepripravoval 🫣 je 1tkar a bystrý. A on tie prijímačky urobil, aj ho prijali. A teraz nevieme, či dat/nedať. Muž má názor, že pre chlapca je gymnázium zbytočne, radšej by ho dal na priemyslovku časom. A ja neviem. Mladému je to jedno 😅
Nemá žiadne vyprofilovane záujmy, že by ho to ťahalo napr k elektrotechnike (zatial).
Aký je váš názor na gymnazium/chlapec/využiteľnosť a budúcnosť?
Dala by som, keď sa rozhodne z kvarty pokojne môže ísť na priemyslovku,
Nemyslím, že by gymnázium bolo pre chlapca zbytočné - je dobrým základom pre VŠ akéhokoľvek smeru
Určite by som ho dala na gymnázium. Veď technický odbor na VŠ najlepšie zvládne s gymplom.
Nemyslím, že by gymnázium bolo pre chlapca zbytočné - je dobrým základom pre VŠ akéhokoľvek smeru
@patka06 niekto mi vravel, ze sa to potom neriesi ako prijimacky, ale ako prestup na inu skolu. A to moze byt len 1 miesto napriklad volne.
áno, rieši sa to ako prestup - lebo už je stredoškolák
Je to na dohode si školou - koľko miest má na prestup. Podľa mňa je to jednoduchšia cesta ako cez prijímačky.
Mám dcéru na OG, po kvarte odišli myslím 4 alebo 5 na odborné SŠ bez problémov
No ak sa tam dostal s takou ľahkosťou, tak žiadna škola nie je lepšia ako gymnázium. Nakoľko je to príprava na VŠ. Dala by som ho tam
Dala by som ho jednoznačne na gympel.. ostatní deviataci budú v strese z prijatia na poriadnu strednú školu a Vy budete v pohodičke, pretože syn tie prijímačky zvládol už teraz. Náš tiež chodil na takéto gymko a teda neľutujeme absolútne. Pre niečo ho prijali, berte to ako znamenie, že toto má byt jeho cesta.
Ja som mala ten istý názor, ako tvoj muž. Napíšem ti, ako to bolo a je u nás. Mám maturanta na 8 ročnom gymnáziu.
Tiež išiel len preto, že jeho kamaráti išli, nakoniec bol jediný, čo sa dostal. Na prijímačky mal dve tri sedenia so svojou učiteľkou, čiže žiadna extra príprava.
Nikdy sa extra neučil, to mladší syn na základnej škole sa učil oveľa viac a nejak tou školou preplaval. Čo bola výhoda, že sme nemali v deviatom ročníku stres z prijimaciek potom. Všetci stresovať, vyberali školy, my sme boli v kľude, veď už bol na gympli. A hlavne, on už v tom čase športoval, tak si neviem predstaviť, kedy by sa pripravoval na prijímačky. Od kvarty mal individuálny plán, takže bolo pre neho super, že poznal spolužiakov a nenastúpil na SŠ a hneď na individuálny.
No ale teraz odmieta ísť na vš... čo bude len s gymplom, netuším. Keby mal odbornú školu, mal by aspoň niečo.
Ja som mala ten istý názor, ako tvoj muž. Napíšem ti, ako to bolo a je u nás. Mám maturanta na 8 ročnom gymnáziu.
Tiež išiel len preto, že jeho kamaráti išli, nakoniec bol jediný, čo sa dostal. Na prijímačky mal dve tri sedenia so svojou učiteľkou, čiže žiadna extra príprava.
Nikdy sa extra neučil, to mladší syn na základnej škole sa učil oveľa viac a nejak tou školou preplaval. Čo bola výhoda, že sme nemali v deviatom ročníku stres z prijimaciek potom. Všetci stresovať, vyberali školy, my sme boli v kľude, veď už bol na gympli. A hlavne, on už v tom čase športoval, tak si neviem predstaviť, kedy by sa pripravoval na prijímačky. Od kvarty mal individuálny plán, takže bolo pre neho super, že poznal spolužiakov a nenastúpil na SŠ a hneď na individuálny.
No ale teraz odmieta ísť na vš... čo bude len s gymplom, netuším. Keby mal odbornú školu, mal by aspoň niečo.
@tilly syn teraz na 8r gymku maturuje,v triede maju troch,ktori uz maju vlastny biznis a uzivia sa aj bez vs,ale nakoniec na vs idu..
V rodine chlapec s gym. siel na 4r do,zqhranicia,potom sa vratil ,pochopil,ze vs treba a teraz študuje aj rodinu zaklada..
Chcem tym napisat,ze oni dozreju,rozkukaju sa a vacsinou na tej vs aj skoncia
moj starsi bol frajer, naco postup, vysledky stacia, rata doteraz vsetko z hlavy. Len vdaka tomu sa na osemrocny nedostal - kedze zbytocne postracal body. A teda ti poviem, od sedmicky uz na zakladke vyrazne trpel medzi spoluziakmi a v osmicke videl vykupenie v bilingvali, kam sa dostal. Ono bystre deti realne medzi tymi pomalsimi trpia, toto je tragedia nepochopenia inkluzie v nasich podmienkach.
mladsi je na osemrocnom, teraz v tercii. Stastne dieta, medzi svojimi, rovnako bystrymi spoluziakmi - tam sa mentalne nasiel a je spokojny.
zaver --- ak je bystry, isto ho na 8 rocne zapis. Ak by sa zmenilo cokolvek - a gympel mu nesadol, moze po kvarte prestupit. Tazsi a narocnejsi prestup je na bilingvalne sekcie ---- tam byva realne par miest a potrebuju viac bodov aby tam prestupili, avsak prestup na odbornu skolu problem nebude --- a ak osemrocny gympel nebude zvladat, vzdy ho mozes dat v ramcii prima - kvarta naspat na zakladku.
@tilly syn teraz na 8r gymku maturuje,v triede maju troch,ktori uz maju vlastny biznis a uzivia sa aj bez vs,ale nakoniec na vs idu..
V rodine chlapec s gym. siel na 4r do,zqhranicia,potom sa vratil ,pochopil,ze vs treba a teraz študuje aj rodinu zaklada..
Chcem tym napisat,ze oni dozreju,rozkukaju sa a vacsinou na tej vs aj skoncia
@janinah tiež si myslím, že možno, keď raz ukončí športovú kariéru, urobí si vš. On je zvyknutý sa učiť nárazovo a veľa a učí sa pomerne ľahko, u neho by bola škoda nemať vš.
Keď sa vôbec nemusel pripravovať a aj tak bol prijatý asi je šikovnejší ako si chlap myslí. Ak by sa mu tam nepáčilo môže prestúpiť naspäť na základnú školu alebo potom na strednú akú si vyberie. Nemusí byť v 8 ročnom až dokonca.
Keď sa vôbec nemusel pripravovať a aj tak bol prijatý asi je šikovnejší ako si chlap myslí. Ak by sa mu tam nepáčilo môže prestúpiť naspäť na základnú školu alebo potom na strednú akú si vyberie. Nemusí byť v 8 ročnom až dokonca.
@januska12323 to som prave nevedela, ze sa da naspat vratit i na zakladku. To je dobry zalozny plan 👌
Da sa vrátiť späť na ZŠ. Kolegyňa tak mala syna, na začiatku decembra sa vratil späť na ZŠ. Jemu nesadli učitelia, zrejme nebol ešte taky vyspelý. Tam ich uz brali ako stredoškolákov. Učivo mu problém nerobilo.
Najvacsie sito na technickych vyskach je matika. Az v podstate potom maju z odbornych skol vacsiu vyhodu ako gymnazisti
@patka06 Presne tak. Ak by sa po skonceni strednej odbornej skoly rozhodol studovat na vysokej, bude ma priblem, hlavne v prvých rocnikoch, lebo na VS da predpoklada rozsah vedomosti na gymnazialnej urovni. Bude to musiet dobiehat doucovanim, takze bude stracat cas.
Mam vlastne skusenosti a zazil to aj nas vnuk.
Ak je sikovny, osemrocne gymnazium je najepsia volba. Naozaj viem o com pisem.
Najvacsie sito na technickych vyskach je matika. Az v podstate potom maju z odbornych skol vacsiu vyhodu ako gymnazisti
@guiseppinka
@guiseppinka Nesuhlasim. Vnuk mal elektrotechnicku priemyslovku. Zacat studovat na technickej univerzite (FEI). Matematika zo strednej rozhodne nestacila, gymnaziati kavou zadnou, on drel. Vyhody mal az od tretieho rocnika,kde mu stredna skola velmi pomohla.
@guiseppinka
@guiseppinka Nesuhlasim. Vnuk mal elektrotechnicku priemyslovku. Zacat studovat na technickej univerzite (FEI). Matematika zo strednej rozhodne nestacila, gymnaziati kavou zadnou, on drel. Vyhody mal az od tretieho rocnika,kde mu stredna skola velmi pomohla.
@evansova ves presne to som napisala aj ja. Prve dva rocniky profituju gymnazisti (najvacsie sito je vacsinou druhy rocnik) a az potom profituju z odbornych skol... tam uz su gymnazisti strateni
8 ročné gymnázium patrí medzi rodičmi preferované školy,a to nie len kvôli úrovni vzdelávania, ale pre množstvo variácií počas štúdia,napr.znamej syn prešiel z 8 ročného gymnázia na bilingválne.Urcite je to dobrá voľba, keď má syn predpoklady na štúdium na VŠ.Drzim palce,aby ste sa rozhodli správne
jasne, ze by som ho dala, ked sa dostal (a este aj bez douciek).
Toto čo je za otázku že či je pre CHLAPCA vhodné gymnázium. Áno je to vhodná škola pokiaľ na to má, ako hocijaká iná škola pre hocikoho kto sa o to zaujíma. Pomoc. Vraj rok 2025.
Buď rada že máš šikovného syna a keď sa tam dostal bez problémov podpor ho. Keď tak prestúpi na inú SŠ keď ho to nebude baviť.
"Muz ma nazor,ze pre chlapca je gymnazium zbytocne."Tak tu sa mi rozum zastavil.Chudak chlapec.
Mate doma zrejme bystre inteligentne dieta,ktore ma potencial na viac ako nejaka priemyslovka.
"Muz ma nazor,ze pre chlapca je gymnazium zbytocne."Tak tu sa mi rozum zastavil.Chudak chlapec.
Mate doma zrejme bystre inteligentne dieta,ktore ma potencial na viac ako nejaka priemyslovka.
@maminkadeticiek len toto zial nuektorym rodicom nevysvetlis. Idu si svoje a nehladia na decka.... By som ti mohla rozpravat...

Ked je bystry jednotkar, tak samozrejme, ze gymnazium je prenho idealna volba.