Pani ucitelka nam kázala naucit sa básnicku na triedne kolo HK pre druhákov. Nedala nejaké podmienky ani dĺžku. Nasla som dve ale neviem či sú vhodne. Čo poviete?
Podľa mňa, vhodné sú, ale už sú také "otrepané" veľmi takéto porota nechce.
prvá je pekná..
skús ísť do knižnice mne tam pomohli vždy...
Ved je kopa nových básničiek, nemusí byt ani jedna z týchto 🙂 staci ti len pozriet na nete. Moja druhacka sa naučila od Jany Pavlikovej- Bodkovana kráska.
Ak ide len o nutnost, že sa musí niečo naučiť tak v pohode. Ale na súťaž určite nie. Toto recitovala moja dcéra v 3r.
Určite pre 7-8r dieťa nevhodné.
To vazne este toto existuje? Uz teraz sa mi vlasy dupkom stavaju nenavidela som sa ucit basnicky naspamet vlastne ziadnu latku odrapkat poezii nerozumiem a vobec ju nevyhladavam a moja dcera je asi po mne. S poruchami ucenia som rada ze stihame latku ked mi prinesie ulohu naucit sa 5 minutovu basnicku asi vyskocim rovno z okna..
Skús pozrieť básne na prednes Janka Barillová alebo spisovateľ Valentín Šefčík
Moja dcéra v druhom rocniku mala báseň od Janky Barillovej
https://janbari-verse.webnode.sk/news/narodenin...
2-5min je pri proze...basne pre druhakov tak 4-6strof po 4 verse ked su
@katrin21 ahaaa super Dakujem za vysvetlenie
Ta minutaz nikdy nezodpoveda, druhak tak 4-6 strof staci
Moja dcera v 2.rocniku vyhrala s touto basnickou, strasne sa jej to hodilo , poradili mi ju tu na koniku
https://www.zones.sk/studentske-prace/basne/249...
Dokonca ju naspievala darinka rolincova Sen hviezdy. Tak dcera si ju tak zamilovala,ze ju sla este aj spievat na sutaz zo spevackeho kruzku . Tam ale skoncila posledna 🤣
Toho Chorého medvedíka mal aj môj syn minulý rok na Hviezdoslavovom Kubíne, skončil ako druhý, ale bola som aj tak hrdá naňho😏je otrepaná tá basnička, ale veľmi milá..Ja som to riešila s učiteľkou, či by mohla byť táto básnička vhodná na recitovanie.
skuste v kniznici knihu Vesmir a pehy si tam pekne basne
Ja tiez riesim podobne pre druhaka (u nas Holleho pamatnik) a od tr.uc mame instrukcie ze kedze druhaci spadaju do kategorie 2-4 rocnik basen ma mat 6-8 strof. 😊
na FB je skupina ucim sa doma a tam dali link na stranku ucimsadoma.weblahko.sk kde pridali podkategoriu Hviezdoslavov kubin, skus popozerat.
Môže to byť.. inak ono by Ti ju mala pani učiteľka schváliť. Mne sa tieto staršie básne páčia, rada čítam aj dospelacku poéziu. Tie od Barillovej ma neoslovili, ale je to vec vkusu. Ak nechcete súťažiť, ale iba splniť úlohu, určite stačia aj tieto básne.
Moja mala Bola raz jedna trieda.Niektore spolužiačky mali Môj macik
Ono je najlepšie keď učiteľka zadá že sa majú naučiť básničku ale od koho alebo nejakú predstavu nedajú žiadnu. Nám napísala aby mala 5 odsekov. Tak ja som dala do Googlu básničky pre 2 ročník ZŠ a táto sa nám páčila. Ale bohužiaľ nám bolo povedané aj keď to vedel pekne všetko, že sa nemá učiť básničku pre škôlkarov 😆
Ako zase dobre na Hviezdoslavov Kubín sa to nechyta ale ja som počítala že nech vedia básničku a potom sa vyberie pod dohľadom učiteľky iná ktorou sa bude reprezentovať nejaké dieťa tam.😆 Takze som to asi ja nepochopila alebo učiteľka nedá jasné pokyny
Za mňa veľmi dobrý výber
Ja milujem básničky od Janky Belašičovej, krásne sa rýmujú, dobre sa pamätajú. Dajú sa aj pekne zdramatizovať alebo zhudobniť. ☺️ Ja si myslím, že je to o tom, čo sa Vám páči. My sa riadime tiež počtom strôf, koľko by malo dieťa zvládnuť. Pokiaľ nechce byť dieťa herec, čo sa dá vycítiť, tak by som sa tým netrápila.
Súhlasím, že aj Valentín Šefčík ma aj vtipné, zaujímavé básne. Deti sa s ním zoznamujú v 3. ročníku. Pŕs staršie deti by som ho odporučila. Alebo Daniel Hevier, Terézia Mešťanová ma prebasnené rozprávky. Dlhé, ale dobre sa učia, lebo deti poznajú obsah. Ale naša klenotnica starých spisovateľov je tiež nádherná. Pre mňa však nie je nič otrepané. ☺️❤️ Je to proste len o tom, čo sa nám páči. Ani ja básne veľmi nečítam, ale keď sa dostanem k dobrej, je to fakt potrava pre dušu. 🤗 Ja si tiež z detstva pamätám. Držím nám palce pri hľadaní básničiek. 🍀
Na internete som čítala že by mali mat 2-5 min lenze čo som si pozerala ostatne diskusie skoro žiadna nebola taka dlha a vraj ich deti mali… tak neviem