Je to škola alebo koncentrák?
Dnes prišla dcéra zo školy a v zošite mala poznámku od tr. učiteľky, ktorú mala napísať 20 krát. PO CHODBE CHODíM SO ZATVORENýMI úSTAMI. Dcéra chodí do 2 tr. ZŠ a cez prechádzaciu prestávku sa rozprávala. Pred mesiacom zas písala inú poznámku. CEZ PRESTáVKU SA NENAHáŇA.
A teraz nabehnúť do školy a povedať čo si o tom myslím, alebo nech si učiteľka vypisuje čo chce, a myslieť si svoje. Neviem, nás bolo v triede 36 detí, nie ako teraz 17 a žiadne podobné hlúposti sme domov nenosili. Aj na škole Vašich detí je to podobné?
No, ako to tu citam, som fakt vdacna za nasu dedinsku skolu, kde ma moja druhacka 7 spoluziakov a na prestavku ich vyhanaju na dvor, nech si pobehaju...
Inak si myslim, ze je dost neludske ziadat od malych deti, aby 45 minut ticho sedeli na hodine a potom dalsich 10 minut organizovane mlcali na chodbe, potom dalsich 45 minut ticho sedeli atd. Vsak su to deti.
@dana_l skoro kazdy ma neaku alergiu. Keby sa spisal zoznam vsetkych veci na ktore su ziaci v triede alergicky tak nemozu vobec nic. Urcite sa v triede najde aj celiatik, to ako zakazu jest na desiatu rozky??? A to decko bude mat tu alergiu cely zivot. Tak nech si zvyka, ze ludia okolo neprestanu jest arasidy
@fra uz dlho nie som v skole,tak neviem.posudit,aki su terajsi ucitelia. No mnohi uz zostarli.
A tych kvalitnych je malo. Moja svokra skoncila len minuly rok ucit,ajnto by ju este chceli,mladez si ju pochvalovala,no uz stacili,uz aj polovicny uvazok bol na nu vela.predsa,ma 76rokov.
Urcite jr este doat kvalitnych ucitelov a aj fajn ziakov so zaujmom o ucivo,no vela je aj tych,co maju vsetko na haku,nevedia sa spravat.. Mam.pocit,ze viac,ako za nasich cias. Len vtedy este fakt ten ucitel mal nejaku autoritu. Uz ked som ja ten rok ucila,bola som svedkom,ako do p..vynadal ziak ucitelke-starsej,dalsejtiez uz ucitelke s x rocnou praxou robili zle osmacky no katastrofa.
Mnohokrat je to sice len nejaky ten boj o pozornost,ja som.si vsimla,ze mnohym chyba take to normalne porozumenie od dakoho,vypocutie toho co maju na srdci. Doma.na nich nemali cas... V skole tiez nie je tolko priestoru,ked mas splnit osnovy. Aspon cez velke prestavky som sa s deckami (aj ked som.nebola triedna,rozpravala,peip.cez suplovane hodiny,ak som.nevedela,co maju preberat.
Deti dost ocenia aj to,ze ich vypocujeme,ze sa nam.mozu zdoverit.
Kolegyna z problemovej triedy spravila fajn triedu. Stacilo malo -mat odvahu ich zobrat aj s jej priatelom na obycajny sobotny vylet-opekacku. Zrazu mala autoritu a ziaci boli omnoho ocbotnejsi spolupracovat aj s inymi ucitelmi.
@bonaqa2013 oplatilo sa ti to sem pisat ??? 🙂)))) Len vacsie nervy budes mat z uzasnych rodicov :DDD Na kona sa neoplati pisat taketo veci ... lebo hned leti facka a uzasne odpovede 🙂))
Mozno by bolo fajn... keby ste isli s dcerkou za triednou ucitelkou 🙂 Vyrozpravat si ... co TAKE ZLE vlastne urobila 🙂) ale chodte aj s dcerkou 🙂 Drzim palce... aby ste z triedy odchadzli obe s usmevom 🙂
@bonaqa2013 ČO???? To niekto píše v dnešnej dobe takéto poznámky??? 😀
@gita17 načo hned tak agresívne ked tomu nerozumieš? Ked vedla celiatika zješ rožok nič sa mu nestane, ale alergia na arašidy je o inom. Zažila som to, v autobuse si ujo otvoril arašidy a pani čo sedela za ním sa mi začala dusiť.
@bonaqa2013 poznámky sme dostávali aj my, ja nevidím v tom nijaké týranie a ten názov témy si naozaj zvolila nevhodne.
@extrate neverim, ze sa niekto zacne dusit z vone arasidov, ale keby aj, v tycinkach je arasidov minimum (horalka, snikers). Decko nemoze obmedzovat ostatnych, co mozu/nemoze jest. Musi sa naucit odolat a nie sekyrovat okolie. Keby svet fungoval takto, tak uz pomali nikto nic nema dovolene.
@horana cize, ak ma dieta nejaku potrebu, kt. potrebuje uspokojit, tak povolime....ked chce bhat, nech beha, ked chce ma potrebu niekoho tresnut, nech tresen...atd.????.....ha?......akoze tu hovorime uz o dost velkych detoch, kt. musia prijat pravidla spolocnosti, tak to funguje vsade, nielen v skole! a deti sa to musia naucit..... ja ked mam v praci potrebu si zdriemnut, tak ako mali by sme mat nejaky gaucik, nech si schrupneme...no nie?......lebo mam nejaku potrebu..... a to ani nevravim, ze kazdy jedinec ma nejaku inu potrebu a pod. ......ved takto v spolocnosti sa fungovat neda!....
moj syn je zive striebro...ako fakt, ma vela energie, neposedi a pohyb potrebuje....miloval skolku, lebo tam boli vela vonku a mali vela pohybu......preto som sa aj obavala ako to v skole zvladne obsediet a nevyvadzat to doobedie.....a predstav si, zvladol to, myslim, ze potebu behania ma stale.... ale je v institucii, kde platia nejake pravidla (ktore si nevymysleli sami uctelia)...proste normou skoly je skolsky zakon, tak ako v praci plati zakon a kolektivna zmluva a ine...tak pre ziakov je toto norma....... je to len o dodrziavani pravidiel, kt. sa musia deti naucit....do zivota..... a preco prave nebehat po chodbe v skole?.......ano, presne kvoli urazom! ...uz bez toho je ich dost a co doakzu rodicia robit kvoli tomu....(aby mali ucitelia oci aj v zadku s prepacenim...).....takze ano, je to vlastne kvoli rodicom a ich ochrane deti....poobede maju moznost kruzkoy, ci skolskeho klubu, dke vybiju energiu dost, prip. staci ist s nimi na detske ihrisko...odporucam ako kvlaitne venovat dietatu cas napr. 🙂
@gita17 by si sa cudovala - mne akurat kolegyna hovorila ze ona ma az takuto alergiu - neviem si to predstavit... u nas teda nastastie v rodine nikto na nic alergicki nie je takze taketo veci riesit nemusim🙂
@bonaqa2013 je to divne co p. ucitelka ziada... ako u nas decka kazdu prestavku, ci prsi, snezi su vonku na dvore - decka sa mozu vybehat, vykricat etc. ... moja je 3tiacka , vyucovanie pred 14tou jej nekonci ani jeden den, takze asi vedia preco ich nechavaju vybehat sa... Podla mna deti v tomto veku potrebuju tak pohyb ako aj socialny kontakt, potrebuju aj kricat aj spievat, skakat gumu etc. ... to iste co my sme robili v ich veku...
@sorciera24 ziadne urazy sme v skole zatial nemali, okrem modrin a podobne... deti su velmi obratne, sikovne, viac menej nemame deti obezne... Pocas vyucovania musia byt koncentrovane a dodrziavat pravidla, preco im nedat volnost cez prestavky... Su to stale deti, stale maju tajomstva a velku fantaziu a chcu sa aj hrat...
@dai ja teda neviem ake dlhe mate prestavky, ale pri 10minutovych prestavkach si toto relane neviem predstavit.... ved je zima, 5minut sa deti obliekaju (hadam aj viac) a uz sa vlastne mozu vyzliekat....to ako by mohli stihnut skolsky dvor?......hovorime o prvom stupni....vidim ako sa tie deti chystaju na obed, kym vobec vyrazia, oblecu sa, prejdu do jedalne..... ja osobne za 10minutovu prestavku, stihnem prist ledva do akbinetu vymenit veci a utekat nazad (cestou ma zastavi v primere tak 5 deti......), ak mam vkuse hodiny, WC nehrozi......
moj prvak je rad, ze stihne za prestavku ist na WC a pripravit sa na dalsiu hodinu a uz zvoni....ako fakt si to neviem predstavit....
@zitaje, tak na poslednom rodicku triedna hovorila, ze 6 rocne deti sa dokazu sustredit 6 minut, 7 rocne 7 a ze to [prisposobuje detom. Ked je pocasie, ze vidi ze sa nevedia sustredit, ze sa im prisposobi. Ze maju skratene hodiny a dlhsie prestavky,. ja som z jej pristupu uplne unesena. Je mi luto, ze ich bude mat iba 2 roky a nie 4. A prva reakcia ked nam ju dali som len pocula, ze ej ta je prisna. Je, ale ja som stastna ze je prisna, lebo je super prysholog a je ludska.
@sorciera24 to reagujes na mna???, nechapem, o behani hovorim vyhradne cez prestavky, prave preto ze si myslim ze ked by to tym co citia potrebu to cez ne bolo umoznene mali by mensie pretlaky a menej by bolo incidentov s buchanim (ktore absolutne neschvalujem a tie samotne maju uz byt "trestne" - btw za to je poznamka ojedinele - paradox)
Dospeli v praci uz by sa mali vediet ovladat uz celu dobu, napriek tomu tie najkvalitnejsie firmy pre najlepsie mozgy davaju moznost zacvicit si vramci prac. doby priamo na pracovisku lebo vedia ze ludom to potom viac pali,
pre deti myslim je dost cez hodiny, 45 min davat pozor, potom cez prstavky by mali mat moznost mieroveho ale pohyboveho vybitia, ak citia potrebu.
Su skoly ktore to maju, a fuguje to vyborne, a ostatne nie aby sa inspirovali ale budu si obhajovat preco nie - z mojho pohladu magorizmus najvacsi
PS skolsky klub je OK, ale proti prudu casu nefunguje ani do dalsieho dna nevydrzi, ale aj tam su aj excesy, ako som pisala moj bol napomenuty a poznamka ze sa bavil (!potichu, nekrical, len rozpraval, potvrdene od ucitelky) na keramickom kruzku, toto neexistuje ani v praci nemoznost slovo prehodit
@sorciera24 nase deti maju tiez 10minutove prestavky a stihaju to - nemame ale satne niekde v podzemi, deti maju skrinky a vesiaky pri triede - cize vyjdu z triedy, hodia na seba bundu, daju topanky a idu von - kto ma chut sa blazni, kto nie rozprava sa... velakrat prichadzam s mladsim prave v case prestavok do skolky z logopedie a podobne - funguje to super ( nase deti su ale teda k takemuto spravaniu vedene od skolky - maly ma 4 a urcite im netrva 5 minut sa len obut a to sa deticky obuvaju a obliekaju same... )
U nas maju na dvore dohlad 2 ucitelky plus 2 druzinarky, nikto nezostava cez prestavky v skole...toalety su pri vystupe na dvor, kazde dieta si moze odbehnut... Neviem, u nas deckam dost doveruju ucitelia, skola je zaistena ako celok, ale v ramci nej s amozu volne pohybovat cez prestavky ako aj po vyucovani...
@sorciera24 inak ja som presvedcena o tom ze aj vdaka tomuto na nasej skole viac menej neexistuje sikana, ucitelia deti poznaju ( cize nielen vlastna ucitelka ale aj skolkarske poznaju skolakov, skolacke uz deti od skolky - surodenci sa na dvore mozu stretavat, pomahat si, hrat sa spolu... ) - uprimne, ja som fakt tymto nadsena ...
@horana ano, ale vyslovene som sa vyjadrovala k tomu behaniu.....(ta druha poznamka je odveci a nezda sa mi, nevyjadrujem sa)...ja len vysvetlujem, ze prsote kazda institucia ma svoje pravidla a tie sa dodrziavaju, nech si kdekolvek v spolocnosti.......
45 minut sa na hodinach to dieta ani nepotrebuje sustredit.....a dobry ucitel to vie a prisposobuje tomu hodinu....napr. 10minut pisu, 10 sa rozpravaju, potom vytlieskvaju, nakreslia k tomu, inscenacna metoda a deti su aj pohybovo aspon mierne vybite...... 45 minut vkuse som teda este nevidela napr. prvakov pisat.... 😕
ja by som naozaj chcela vediet, ako to realne funguje cez tie prestavky (ak trvaju 10minut....lebo tolko vacsina prestavok trva)...... ja by som bola za spomenuty dvor, tam ozaj tie urazy nie su, ale smyklave chodby?.......ale dvor za 10minut?.....prosim vysvetlite mi to (na priklade...dakujem 🙂 )
@sorciera24 priklad mas hore - kludne sa chod pozriet na palisady ak to chces vidiet v praxi...
@dai este ma zaujima pocet deti....(lebo pises o sukromnej skole)..... ja teda, ekd zanasam syna do skoly a vidim ako dlho sa obliekaju a este ma ist na WC a nachystat na hodinu...proste to nie je realne......z toho co vidim....
@sorciera24 mame asi 300 deti... tomu ale zodpoveda aj pocet ucitelov - priemerne v triede je cca. 16 deti. U nas ta skola ale funguje tak nejak rodinne - aj p. upratovacky a kucharky poznaju vsetky deti a rodicov, detto ucitelky ako som pisala navzajom, podporuju sa tu surodenecke vztahy, cize urcita ucitelka zazije celu rodinu postupne ( samozrejme ze ucitelky starsich surodencov naopak poznaju pomaly od bruska aj tych mladsich etc. ) - detto maminy ktore nepracuju chodia pomahat do kniznice, na recepciu, pomahaju s dozorom, ine mamicky zo zahranicia chodia detom uz od skolky citat kvoli kontaktom s co najviac native speakermi...
Na hodiny sa chystaju deti rano, veci maju inak v lavici a len vytahuju co potrebuju, ako som pisala veci na prezlecenie maju pri triedach, toalety pri dvore. Nasi dokonca nemaju ani desiatu z domu, dostavaju ju v jedalni a stihaju sa tam vsetky deti postupne zastavit a zobrat si von...
Ja ti neviem - nejak to funguje... je to dobre zorganizovane podla mna a hlavne vsetci chcu aby to fungovalo... Aj nove deti co pridu z vonku do skoly sa vedia velmi rychlo na tento system adaptovat
@sorciera24 45 min - nevyjadrila som sa dobre, pojem sustredit sa, nahradzujem, robit vkuse co sa po nom ziada podla pokynov, je mi jasne ze podnety sa striedaju
Ked ma dieta aspon trochu kvalitne prezuvky nesmyka sa na chodbe.
Ja nie som proti pravidlam, len vysvetlujem ze mnohe institucie maju tie pravidla stare a skostnatene, z mojho pohladu.
Koncentrák to určite nie je. Ale z môjho pohľadu učiteľky sa mi zdá poznámka o zatvorených ústach prehnaná. Chápem, že p. uč. bola zrejme nahnevaná, ale ja v takýchto situáciách zoberiem žiacku knižku, položím si ju na stôl a píšem poznámku až na konci prestávky (niekedy ju vrátim aj bez poznámky), keď trošku vychladnem. Naozaj je pravda, že keď som na veľkej prestávke ako dozor a mám tam cca 130 detí na jednej chodbe, je to dosť ťažké udržať si chladnú hlavu, ak niekoho musím neustále upozorňovať a to dieťa si z mojich pokynov nič nerobí. Ja si myslím, že poznámka nie je myslená doslovne, len je nešikovne napísaná, možno naozaj v zápale hnevu alebo nervozity. Je dobré takéto situácie diskutovať s učiteľkou.
@dai u nas je podobne... okrem tych skolskych desiat 😉 rodinne vztahy, cca 160-170 deti komplet cela skola, vsetci sa pozname, upratovacky vedia aj mena skolkarov, surodencov skolakov. jeden rodic, majitel malej farmy, napr. pravidelne nosi na skolsky dvor zajaciky a ine domace zvieratka Akcia -hladkame zvieratka 😅 a cela skola vlaci zajace po rukach a odusu hladkame , alebo idem trieda aj s rodicmi a ucitelkou na spolocnu opekacku do lesa za mesto, alebo je uplne bezne, ze ucitelka je na oslave narodenin ziaka, pomaly s celou triedou plus rodicmi 😅 atd. atd.
sikanu nepozname, poznamky nepozname..
@dai no ty ale vidis svoju realitu,s voju skolu....baviem sa o velkych statnych skolach, kde ani priestory nie su prisposobene na to, co pises.....inak ja ti enviem, s tymi vztahmi, co popisujes funguje aj u ans kurat, ze bez toho kazdoprestavkoveho dvora.....
inak ale na stranke mate tie prestavky len 2 napisane: http://www.deutscheschule.sk/sk/01-skola-10-cel... ci?
@jolinka presne tak to aj u nas funguje😀 Ja osobne mam z toho velmi dobry pocit ked vidim ze moje deti pozna menom fakt od skolnika po p. kucharku kazdy, detto mna aj muza vedia vsetci priradit k detom - pridem si po deti a uz z dialky pocujem ine deti ako kricia na moje ze im prisla mama ( tie deti pritom nie su spoluziaci ani mojho syna ani dcery )🙂
@sorciera24 okrem 5minutovych su to vsetky🙂 ci? desiata je tiez na dvore, olovrant deti len z dvora vybehnu zobrat a opaet su naspaet.. ako za tych 5 minut to nedaju ani nase deti🙂
Uprimne, v tomto si myslim ze je to skor o voli a organizacii - ty pises alebo niekto to tu pisal ze 1 ucitelka ma dohlad nad 150 detmi ktore su uzavrete v tmavej chodbe... toto by ani u nas nefungovalo - je tam vzdy viac uciteliek a priestor je vaecsi, svetly... cez tie 5minutove su ziaci v triede kde ale opaet maju citacie kutiky, v triede ich nikto na silu nedrzi, mozu behat po chodbach ( moja mala chodi pomaly kazdu prestavku ked nie je vonku pozriet maleho do skolky co je o poschodie nizsie - ale teda je to aj o tej dovere a vole - nevadi to ucitelkam v skole ani v skolke... )

@bonaqa2013, chod za ucitelkou a spytaj sa co sa stalo. A ked mas problem so samotnou uckou, chod za riaditelkou. Co ti tu baby pomozu? Maju to ist riesit za teba? Naco ti budu slova utechy, ze chuda tvoja dcera, ale je ta ucitelka krava..... k comu to je? Chod do skoly a ries to.