Je to škola alebo koncentrák?
Dnes prišla dcéra zo školy a v zošite mala poznámku od tr. učiteľky, ktorú mala napísať 20 krát. PO CHODBE CHODíM SO ZATVORENýMI úSTAMI. Dcéra chodí do 2 tr. ZŠ a cez prechádzaciu prestávku sa rozprávala. Pred mesiacom zas písala inú poznámku. CEZ PRESTáVKU SA NENAHáŇA.
A teraz nabehnúť do školy a povedať čo si o tom myslím, alebo nech si učiteľka vypisuje čo chce, a myslieť si svoje. Neviem, nás bolo v triede 36 detí, nie ako teraz 17 a žiadne podobné hlúposti sme domov nenosili. Aj na škole Vašich detí je to podobné?
@jarusmischo Pre boha, nebola to poznámka! Celá trieda to mala napísať 20x za trest! Prečo neprečítate pozornejšie! !?? Ani tam nepísalo,že cez prestávku majú prechádzať na chodbe zatvorenými ústami!
@sorciera24 to chodis tak skoro spat?🙂
tak ano, sme doma - deti maju len 5 minutove prestavky a take kedy mozu ist von ( v kazdom pripade dalej si stojim za tym ze za 10 minut to v pohode stihaju ) - do ukoncenia vyucovania maju 3 prestavky ktore travia na skolskom dvore - vzdy najmenej 10 minut maju teda deti cas na totalny relax...
a ano, sme doma - vidis ze sa to da jednoducho zrealizovat na akejkolvek skole - staci trochu posunut rozrch hodin, 10minutove prestavky natiahnut na 15 minutove a uz kludne mozu deti namiestno nezmyselneho chodenia do koliecka na tmavej chodbe travit cas vonku na cerstvom vzduchu kde sa vyblaznia, porozpravaju a oddychnute sa opaet vratia na vyucovanie😉
@ullala preto pisem ze si dovolim tvrdit ze 'viac menej' neexistuje... ja ani nikto z mojich znamych sme sa s nou nestretli - mam tam 2 deti a s rodicmi sa pozname na priatelskej urovni - u nas je ale teda milionpaet veci zavedenych ako prevencia sikany ( anonymne schranky na skolskej ako aj triednej urovni, triedna hodina kde sa realne preberaju problemy ziakov, schranka na zverovanie sa , pravidelne sukromne konzultacie s ucitelmi, rodicovske na urovni rodic:ucitel, nie cela trieda etc. ... - moja mala je mala kecalka a teda fakt na tej triednickej rozoberaju kto koho kedy buchol, preco, musia sa ospravedlnit, vysvetluju si ako sa maju spravat etc. ... detto podpora surodeneckych vztahov, vedenie starsich aby si ochranovali mladsich surodencov etc. posobi dost preventivne... )
jasne, ja nepatrim k ludom co hovoria NIKDY BY sa nestalo etc. ... ale moja skusenost za 7 rokov co ta mam dceru v tomto smere je velmi pozitivna ( a to som 2 roky bola v rodicovskej rade kde sa preberali problemy celej skoly, nielen tried kde chodia nase deti a prave tejto teme a prevencii sa venovalo velmi vela casu )
@stella333 a ja tvrdim nieco ine?🙂 ja viem ze dedinske skoly tak funguju a paci sa mi to... ci mas pocit ze som pisala o niecom inom?
moje prispevky su len o tom ze na skole moze fungovat volny pohyb deti bez urazov a pod. a ze nie je nutne deti drzat cez prestavky v chodbe skoly so zavretou pusou
@zitaje konečne ma niekto pochopil... 😉 😉 😉
@katka1981 mslím, že by si to odniesla dcéra....
@gita17 to co mas za prejav?! U nas to funguje tiez tak ako pise @dana_l , sice nemam deti s alergiami, ale ako rodic sa viem vzit do toho, co zazivali este v casoch, ked vyrobky z orechmi neboli na skolach zakazane. Zatoze ty si sa este nestretla s clovekom, co ma vaznu alergiu na orechy neznamena,ze taki neexistuju, zial nektori to maju az take zle, ze staci, ze sa nadychnu a uz idu do anafylaktickeho soku. Vies, co je to pre to dieta, rodica, ucitela? .... asi nie, neprajem ti zazit. Jasne, ze tieto deti si musia zvyknut zit s takouto vaznou alergiou, ale kym su male, tak zial vacsina sa musi prisposobit mensine a vytvorit pre ne co najbezpecnejsie prostredie, aby sa rodicia nemuseli kazdy den stresovat, ked posielaju deti do skoly, ci sa im vratia zdrave a hlavne zive.
@dai ešte napíš kde sa nachádza vaša super škola....
@bonaqa2013, nerozumiem, ako co by si odniesla moja dcera? Napis mi to cele, lebo nechcem si domyslat, neviem co myslis.
@bonaqa2013 uz som pisala a myslim ze sorciera davala aj link - je to nemecka skola na palisadach spojena so skolkou... ale osobne si myslim ze takychto skol je viac - aj jolinka pisala ze ich skola funguje na podobnych zakladoch...
@bonaqa2013 napisem ti, aky bol vyvoj na mojej ZS cca pred 20 rokmi. Ked som nastupila, chodilo sa po uzkych chodbach cez velku prestavku do kruhu a vyzadovalo sa ticho. Jasne, ze sa kazdy snazil rozpravat aspon septom a ta dlha uzka chodba chalanov priam provokovala
@dai vidno, ze idete podla zahranicneho modelu - dokaz, ze ked sa chce, tak sa da - aj chodit von na prestavky, aj zaujimavo ucit, aj mat dobre vztahy v skole.
na Slovensku si ludia demokraciu velmi zvlastne predstavuju a tieto svoje pokrivene predstavy potom odovzdavaju aj svojim detom, necudo, ze to potom v skolach vyzera, tak ako vyzera - chyba nie je len na strane deti, ale aj ucitelov, je to odraz celkovej atmposfery v spolocnosti, ako sa v nej ludia k sebe spravaju a co je akceptovane a co nie.
@bonaqa2013 som nedokoncila 🙂 ... provokovala k tomu, aby vzdy ked sa dozor otocil chrbtom prebehli aj s frajerskym smikom (strasna sranda, hlavne ked mali na nohach slapky). Ucitelka nic ine nerobila, len okrikovala. Vsetkych. Potom niektorym doslo, ze by nas mohli nechat aspon rozpravat. Vsetci boli po prestavke totalne ohucani. Potom sa naši rodicia spojili, uzniesli sa na tom, ze tam chodime ako v base a bol vydany pokyn, ze budeme v triedach s otvorenymi dvermi a dozorujuca ucitelka bude chodit nakukovat do tried, inak bude na chodbe. A bolo. Pocet behajucich sa redukoval na cca 5 chalanov na chodbu a tych si tam ucitelka hned odchytila - zname firmy. V triedach sa behalo minimalne - nie je priestor, nelaka ta to. Samozrejme, v triedach sa rozpravalo, bol hluk, ale co sme si spravili, to sme mali a ucitelka mala na chodbe rozhodne pohodovejsiu sluzbu.
@esterba Aspoň rodičia mali rozum. Mne to nejde aby malé deti boli cez prestávku ticho, aby sedeli na svojich miestach, cez prechádzajúcu chodili ako v base stále dokola.... toto má byť ešte v škole v 21 storočí? pripadá mi to veľmi skostnatelé, zastaralé....
Mne to pride divne aby dieta prislo s poznamkou ze ma byt ticho cez prestavku. My sme sa prechadzali v kruhu ale rozpravat sme sa mohli a v lete sme chodili na dvor kde sme skakali gumu ci hrali cecka....
No na strane druhej dnes su deti uplne ine ako boli kedysi. Dost su drze odvravaju atd... no prepisovat nejake poznamky hoc aj 100x nie je riesenie ☹ Isto ak mas podozrenie alebo sa ti nieco nepaci zo strany ucitelky treba si to vykonzultovat a najst spolocne riesenie. V dnesnej dobe sa rodicovskeho boja ucitelia a nie deti.... taky paradox dnesnej doby
@gita17 moj muz ma alergiu na penicilin. keby nebol v nemocnici v case ked mu dali liek s penicilinom, tak by tu uz nebol. nie je alergia ako alergia. ked mas alergiu na pel a prach a podobne, to sa neda porovnat s potravinami. niektore deti su take alergicke, len sa chytia miesta kde take jedlo bolo a uz dostanu alergicky sok a mozu zomriet.
bud rada ze ty taketo nepoznas a ani nikto z tvojej rodiny ci znamych
@dai @sorciera24 toto je rozpis dna nasich deti. maju tam dve velke prestavky - prvu cast maju na jedenie, ta druha - vzdy ich "vyzenu" von - leto, jesen, zima, jar. len ked prsi alebo je frost warning, tak ostavaju vnutri.
@dai myslis tie period 1,2? ano, to su akoby dva predmety. ale nase su este male tak to nie je ako klasicky u nas na svk. oni pocas tych hodin robia projekty, citaju nieco, pozeraju aj na tv ci pocitaci, su rozdeleni do skupin a kazda skupina robi nieco ine, sedia na koberci a preberaju veci k teme. no funguje to uplne inak ako ked ja som chodila u nas do skoly.
tie activity breaks - teraz zacali deti spominat, ze maju v skole kruzky a tie sa konaju raz tyzdenne a deti si mozu vybrat kruzok a vlastne namiesto toho aby isli von hrat sa na 25 minut, tak sa stretnu ako skupina a robia svoj kruzok - mladsia chce chodit na sach a na craft. starsia chodi na kruzok citania a viem ze spominaju ze maju aj nejake telesne aktivity na vyber. hrat nejake extra hry v telocvicni.
@bonaqa2013, jaj ze by si to odniesla tvoja dcera si myslela? Tak sa porozpravaj s nejakou mamickou, kt. dieta tam chodi, predpokladma, ze uz nejake poznas, co si ony o tom myslia. Ako to vnima tvoja dcera? Trpi tym tak ako ty, menej alebo viac? Lebo ak dala pisat trest celej triede, tak to dieta znasa lepsie akoby to bol jeho osobny trest. Co ti dcera k tomu hovorila?
@bonaqa2013 no, urcite by pomohlo, aby ste sa ako rodicia porozpravali o nejakej rozumnej alternative. U nas to bolo relativne lahke. Male mesto, skoro vsetci sa poznali, aj s personalom skoly. Ale hlavne, nebolo to dlho po revolucii, na školu prisla mladsia riaditelka a naši rodicia boli proste ini, ako tych starsich ziakov. Je pravda, ze po r. 2000 sa pomery na skole, celkovo, ale aj co sa tyka spravania ziakov velmi zhorsili, ale nemyslim si, ze by tomu zabranilo mlcanlive pochodovanie po chodbe.

@dai a sme doma....presne tak cez 5-10minutove prestvaky to nedas....cez 15 a viac uz ano......(este aj my sme chodili cez velku prestavku na dvor za sociku)........cize viacminutove prestavky beriem.....ale tie 5-10 ee......inak u ans maju tu velku prestavku 1.....koncia 11.40, max.12.35 a kreativny pohyb na hodinach funguje......a vztahy mame ako u vas🙂 .....myslim, ze tymto objasnenim, mozeme ukoncit debatu o prestavkach.... 🙂
(nasi mozu chodit po chodbach!...pod behanim si predstavujem nahananie...to nemozu.....a tie urazy nemusia byt sposobene len nekvalitnymi prezuvkami, ako tu bolo spomenute....staci, ekd niekto v tom behu do dietata soti a uraz je tu.......to riziko behu na chodbach vyssie je)....a uz idem spat...dobru noc.....