Je to škola alebo koncentrák?
Dnes prišla dcéra zo školy a v zošite mala poznámku od tr. učiteľky, ktorú mala napísať 20 krát. PO CHODBE CHODíM SO ZATVORENýMI úSTAMI. Dcéra chodí do 2 tr. ZŠ a cez prechádzaciu prestávku sa rozprávala. Pred mesiacom zas písala inú poznámku. CEZ PRESTáVKU SA NENAHáŇA.
A teraz nabehnúť do školy a povedať čo si o tom myslím, alebo nech si učiteľka vypisuje čo chce, a myslieť si svoje. Neviem, nás bolo v triede 36 detí, nie ako teraz 17 a žiadne podobné hlúposti sme domov nenosili. Aj na škole Vašich detí je to podobné?
@dana_l my syna rano vozime na school bus, ak ide muz tym smerom, tak ho berie rovno do skoly a poobede prejde domov rychlo, ale ked sa ochladi asi pojdem na zastavku pre neho na aute, lebo on sa rad zabudne na ihrisku, pokeca s kadekym a miesto 5 minut ide domov pol hodiny 😠
este mimo temy, ake mate pocasie? u nas stale celkom "teplo" este som ani kolesa na aute neprehodila ....
@sisaka my sme vymenili. mali sme sneh pred par dnami. ale pricina bola ze som mala defekt na aute a bolo pre muza vyhodnejsie vymenit to za zimne (mame na rims) ako behat dat opravovat a potom by musel aj druhu menit lebo sa to nedalo dat opravit ale len kupit novu pneumatiku.
hlasia ze zima bude mierna, ale vraj v januari by sa malo aj "zozimit" tak uvidim co tym myslia.
pamatam si pred 4 rokmi ked sa narodili dvojicky, tak som s nimi bola v marci len v bundach a deti behali na bikes a zo zeme vykukali krokusy 😀
nase maju len tak 3 minuty peso na bus. a kedze su male tak ich nepustia von kym tam na ne niekto necaka. ja ich chodim zobrat peso, muz ich vyvaza 😀
@dai
@bonaqa2013
Nasa dedinska skola funguje tiez tak - ale to je mala skola, je tu tusim 92 ziakov. A podobne ako u dai, tiez nie su satne, len vedla triedy lavicka s vesiakmi a pod lavickou maju obuv a nad lavickou zavesene bundy a vrecusko s telesnou. Cez prestavky ostava v triede iba tyzdennik. Deti su bud na vybetonovanom skolskom dvore, alebo na skolskom ihrisku (maju tam taky dreveny hrad, hojdacky) pripadne hraju futbal (tych 5 minut 😀 ) a sice sem moje baby chodia iba od septembra, ale pocula som len o jednom uraze, ten sa stal priamo na hodine telesnej vychovy, nie cez prestavku.
Ono je to aj o tom, ze ked maju deti zodpovednost za seba aspon do nejakej miery (cize nie su vecne organizovane), maju sancu byt ovela sikovnejsie a samostatnejsie... Teraz v septembri, ked zacali moje deti chodit tu do skoly, som denno-denne stresovala, lebo moja mala 7,5-rocna dcera isla (ako uplne vsetci 😀 ) na bicykli do skoly cez pol dediny po ceste. Susedia sa mi len s takym zhovievavym usmevom tisko smiali 😅 uz som si zvykla, do skoly chodi so sestrou, domov niekedy aj uplne sama. Ja som mestsky clovek, prvy raz zijem na dedine 😅 Tu chodia uz aj skolkari na bicykloch, aj v skolke maju taku striesku, kde si nechavaju odrazadla a bicaky, vyzera to celkom srandovne 😎 .
Trocha volnosti detom rozhodne neuskodi, prave naopak. Netreba ich vecne obmedzovat a organizovat. A vobec nesuhlasim ani s tym, ze sa deti musia naucit obemedzovat svoje potreby, lebo to budu potrebovat v zivote, ze vsade je taky system a pod. Teda - do istej miery samozrejme ano, ale s mierou a hlavne s rozumom, a nie z dovodu, ze aj v dospelosti to budu potrebovat v zamestnani, ale pre ich osobnostny rast. Ja napr. odkedy som skoncila skolu, som nemala taku pracu, aby som musela od 8.00 sediet v kancelarii 8 hodin denne, tusim by som to dlhsie ako par dni ani nevydrzala 😅 a to mam skoro 40. Takze zit sa da vselijak 😉 .
@dai ono je to tak... tak ako hovoris , " Vsetko sa da, ked sa chce" .... a to CHCE je vzdy dane motivaciou skoly a je v podstate jedno z akeho dovodu.
Motivaciou pre vytvorenie prijemneho rodinneho prostredia, bez sikany, vychova prisna ale aj laskou... je v sukromnych skolach napr. snaha udrzat si zdroje od rodicov, rodicia musia mat poskytnutu nejaku hodnotu navyse, ak maju vrazit do sukr. skoly peniaze , ktore by nedali v statnej.
Alebo dedinske skoly, tam samozrejme rodinne prostredie vyplyva aj z maleho poctu ziakov, dlhorocne poznanie sa ludi, ale motivacia skoly je aj udrzat si deti a nebyt zrusena, ak rodicia zacnu decka vozit do mesta, do "lepsich" skol, tak dedinska skola moze byt nenavratne zrusena 😒 😒
Alebo spominana nasa skola, nie je ani dedinska ani sukromna... ale jej motivacia vyplyva z prirodzeneho ubytku narodnostnej mensiny. Je to skola v KE s vyuc. jazykom madarskym, v kosiciach je specifikum, ze madari tvoria vacsinou vzdelanu vrstvu a deti su vychovavane bilingvalne s dorazom na dobre vzdelanie...oni si mozu vybrat z dalsich 43 slovenskych skol v meste, take onake, priemerne, prestizne, slabe... tie najlepsie ale maju natresk a ked nie si z obvodu, casto nemas sancu. Takze nasa skola musi takisto poskytnut nieco navyse, cim prilaka tieto deti. To nie je ako na juhu slovenska, ze decka idu do mad. skol, lebo nevedia po slovensky a ich rodicom po x generacii nezamestnanym je ich vzdelanie fuk. tam naopak dat dieta na slov. skolu je nieco lepsie a viac...
Bohuzial velke skoly s dostatkom deti nemaju tuto motivaciu , respektive to casto ani to prave velka masa deti vo velkych priestoroch ani neumoznuje. My mame 3 km od bydliska taku skolu, chodia tam susedove deti , 1200 ziakov, hluk, preplnenost, vela deti je socialne slabsich, romskych, rozmohla sa sikana, deti aj ucitelia su v strese. Dokonca ta skola ma take maniere, ze zacala zamerne segregovat deti, romske od bielych /vedla skoly je dalsia specialka, kde postupne presuvaju prepadavajuce romske deti 😝/ a aj medzi "bielymi" sa dalej segreguje, vytvara sa trieda A , pre deti s prospechoch do urciteho cisla, a zvysne "hlupejsie" su v B, C , D... atd. no hruza. A to je dedinska skola, ale dedina velka skoro ako mestecko, zvazane deti aj z malych dediniek bez skoly ... 😝 😝 Nase deti tam mali podla obvodu chodit... no ani za svet 🤐
Toto nie je velkostou skoly. Moje dieta chodi na obrovsku skolu (cca 2000 ziakov) a chodia cez prestavky von, behanie a vykrikovanie je uplne v pohode (cez prestavky, pochopitelne), ked sa pre pocasie ist von neda (silny vietor, krupobitie a taketo chutovky), pustia ich aspon do telocvicni alebo haly, vestibulu, proste velkeho priestoru. Satne maju priamo v triede, vonku su za okamih. Ale ucitelia sa nezosmiesnuju idiotskymi poznamkami. Ak ma dieta problem, ktory je pre rodica riesitelny (nenosi si pomocky, nepripravuje sa, nieco sa nedokaze naucit), obracia sa ucitel mailom alebo telefonicky priamo na rodica a dohodnu si stretnutie. Problemy v skole riesi ucitel v skole - je to jeho uzemie a jeho autorita. Pravdu povediac, co mam ja coby rodic robit s poznamkou, ze sa moje dieta rozpravalo na hodine so susedom? Alebo ze sa s niekym vykecavalo cez prestavku? (no a?) Na kieho paroma tam je potom ten ucitel, ked si ani taketo jednoduche veci nevie s dietatom vybavit? Odkial chce vziat autoritu, ked kazdu kravinu "zaluje" rodicom?
A normalna skola ma protiurazove poistenie...
@jolinka asi tak....otazne je ake ,,paky,, maju rakusky učitelia na deti a celkovo ake je tam ,,ovzdušie,, lebo tu učitel nič neznamena...Moji obaja bratranci su učitelia v Nemecku a tam je to uplne inak ale tiez podla rozpravania ziadna ,,selanka,, Tam je učitel zamestnanec štatu a miesto mu prideluje ,,štát,, čize napr. mojmu bratrancovi čo byva v Norimbergu prišiel list ze potrebuju učitela v meste XY čo je napr. 100km od Norimbergu a musi tam ist pracovať....takze aj to je ten ,,skvelý,, zapad a veci čo bezne nevidime - ze on ma rodinu v N. a robotu v X. az mal koli tomu zdravotne problémy od stresu čo behal medzi 2 mestami za rodinou - ziadal o prelozenie bolo mu to zamietnute no hotova odysea o tom by sa tiež dalo rozpravať čo tam všetko musia strpieť ale to je samozrejme o inom.
ako ja osobne ucitelom na slovensku vobec nezavidim, tie dnesne deti niektore a to ako vsetci hadzu zakazdym vinu na ucitelov no nonsens.
@jolinka, je to francuzske lyceum v Rakusku 😉 , ale na tom az tak nezalezi, ide o to, ze kde je vola, tam je cesta. Ucitel tam sice na jednej strane je "pan", cize moze rozhodovat o forme a sposobe vzdelavania (ale za mnozstvo "beznych" slovenskych ucitelskych pripomienok by mali padaka az by to ficalo. Komentare o nevychovanych spratkoch, debiloch a podobne si tu ziaden ucitel nedovoli), ale nesie aj priamu zodpovednost za fakt, ci dieta cosi naucil. Takze dieta "zrazu" v maji kandidujuce na prepadnutie predstavuje pre ucitela velmi vazny problem (je ine, ked je problem jasny uz kdesi v novembri, ucitel riesi a riesi a ani rodicia a ani ziak nemaju zaujem). Ani nechat taketo dieta prejst do vyssej triedy "s prizmurenymi ocami" nie je riesenie, ucitelia sa kazdy rok menia, prave preto, aby dieta pre osobne sympatie ci antipatie nestagnovalo v predmete a ziaden novy nie je ochotny kryt nedostatky povodneho (ktore by v konecnom dosledku padli na jeho hlavu). Takze na jednu stranu je sice ucitel autorita, na druhej ma aj zodpovednost. Rakuski ucitelia tu az tak radi neucia, lebo podobne ako slovenski kolegovia, by velmi radi boli autoritou, ale ta zodpovednost, ta im az tak nevonia...
A co poviete na toto?Chlapec druhak od začiatku školského roka nemal nikdy urobenu úlohu.Nikdy.Ucitelka uz nemá kde písať poznámky a odkazy matke.Mala by podľa Vas ucitelka toto zohľadniť na známke na vysvedčeni?
@drnda37 To sa ucitelka este s tou matkou neskontaktovala, aby zistila co je vo veci? Ved ucitelia maju kontakt na rodicov, mail, telefon...ked neodpoveda na odkazy do zrkadielka, dokedy chce cakat? Predokladam, kedze uz boli od zac. roku 2 rodicka ze ani tam z ich rodiny nikto nebol, to je podozrive, na co este caka ta ucitelka? My tu nemame krystalovu gulu aby sme vestili ich rodinne pomery.
@drnda37 podla mna sa neda takto na MK povedať čo ma učitelka 100% robiť. - tu nikto nenapiše presne čo sa deje tu sa ,,vari z vody,, ..zial su aj takí rodičia čo maju všetko na haku a tam učitel nič nezmoze a nie je to chyba dieťaťa ale rodiča. S matkou treba mať osobny pohovor - možno ani netuši ze niečo take ma dieťa v ,,žakuli,,.
Ak je to šikovné dieťa, ktore sa inak uči a nema s učivom problém tak zase koli uloham dať ,,zlu,, znamku? Na druhej strane ako k tomu pridu deti, ktore sa pripravuju? Je to iste na pohovor s rodičom od toho by som ja osobne odvijala ,,další postup,,.
@horana posiela odkazy po staršom surodencovi a nic.Otec je v lochu a matka nemá záujem.Na rodicku bola raz v prvej triede a to hned v septembri.Chlapec si z toho robí srandicky a dáva uz žiacku popredu ucitelke na poznámku.Ani jednu básnickú sa nenaucil.Uz sa rodičia rozprávajú o tom,ze aké mu da vysvedčenie,lebo ze by to bolo nefér voči ich deťom,ak to nezohladni.Vas názor?
@dai ano, chodim skoro spat, vlastne este skor, nakolko maly mi je cele noci hore...tak do polnoci, aby som sa aspon trocha vyspala, kym ako tak spi....
ano, dalo by sa predlzit prestavky (je to samozrejme na skole....ona urcuje pravidla, resp. vedenie skoly)....neviem ako to na danej skole (nasej bolo).....ale mozno uprednsotili to, ze deti koncia napr. 11.40 a staci im na vybehanie medzi 4mi hodinami 1 taka prestavka,a ko to, ekby mali koncit po 14tej...co je podla mna pre prvy stupen dost neskoro.....a od 12tej uz behaju stale..... ako zasadny rozdiel nevidim.......u nas sa rodicia nestazuju....
ja som hlavne reagovala an tie potreby, ze ekd ich dieta ma, tak musia byt uspokojene.....no su pravidla, kt. sa musia naucit dodrziavat....ak sa to nepaci, das dieta tam, kde budu uspokojene jeho potreby...ako t y;) ......ja by som tak nekonala, ale to som ja....
aj nasi stredoskolaci maju potrebu chodit fajcit, mame im preto teraz zriadit fajciarsky kutik pred skolu, nech si pobafkaju?....asi nie, ze?.......jasne, budes teraz porovnavat pohyb a fajcenim....neda sa....hovorim o potrebe a ta je tam i tam....a vidim sama, ze pohyb sa da zapojit do vyucovacich aktivit...ako som uz popisala 🙂
@drnda37 Ako nepomaha co konkretne? Neberie telofon? List od riaditelky doporuceny. Oficialne predvolanie. Ved to moze dat skola na socialku podnet, keby sa zatlkala, pochybujem ze ozaj skusili vsetky moznosti, skor mechanicky posielaju nejake odkazy na papierikoch, by som sa na to vy.... ., normalne to posunut dalej.
@sorciera24 k tomu co pises pre dai, by som za seba povedala ze fajcenie a pohyb sa skutocne neda porovnat, fajcenie doslova zabija (vedecky potvrdene), pohyb naozaj uzdravuje (vedecky potvrdene), preto je to zly priklad, su to opozita. Pri pohybe ani nejde o to co si ziak "zmysli" ale o realnu potrebu nie jeho mozgu - vymslania co od dobroty, ale opravnenu, fiziologicku, jeho organizmu. Ked mu ju neposkytneme, zacne mat rozne devastacne mechanizmy, minimalne horsie sustredenie, neschopnost odburat stres, maximalne az agresiu. Vies, ono s tym ze ked ty povies na zeny co sa im nepaci, nech daju svoje deti do takych skol kde to je mozne, len to je tak, ze tie su bud drahe - sukromne na co nie kazdy ma, alebo je ich tak malo ze dochadzat by bolo nerealne. Ale treba o tom hovorit. Som si ista ako bolo "za nasich cias" bezne sediet s rukami za chrbtom v skole, co dnes si tukame po cele, za mojho otca bolo normalne chodit klacat do kuta, este za jeho otca dostavat trstenicou..tak ze za nasich deti nebudu chapat preco sme my nedovolovali sa detom prehebut a preco dokonca poniektori rodicia v tom skoly obhajovali, z rutiny, zleho zvyku, zotrvacnosti...alebo "pre ich dobro aby sa neposmykli" budu na to pozerat ako na zjavenie na take dovody.
@jolinka s tou motivaciou si to skvelo spisala, celkom s tym suhlasim. Ta nasa dedinska skola bola dlho 4-triedka, teraz za posledne 4 roky znova zaviedli vyssie rocniky, postupne, teraz su prvi osmaci po vela rokoch. Vsetci sa tesia, ze je zase komplet ZS a snazia sa, aby to tak bolo aj nadalej 🙂
@horana vysvetlila som to vyssie...preco som porovnavala neporovnatelne.....
ano, my sme to prezili aj bez devastacnych ucinkov......stacil nam pohyb na sk. dvore cez velku prestavku.... vies, tazko povedat, co bolo/je normalne a ake to bude amt nasledky....ano, sedeli sme s rukami za chrbtom, nasi rodicia aj v kute....ale ludia z ans vyrastli samostani, schopni prisposobit sa, prijat nadriadenho ako autoritu a pod (preto ja si na celo netukam). ....kdezto deti, kt. nemaju pravidla, tam to moze dopadnut v dopelosti a neskor tiez devastacne....ale to len zistime..... ake moze mat nasledky ak im dovolime vsetko.....lebo maju potreby...... (sama neviem, nechame sa prekvapit)......
cize nepisala by som zlych zvykoch...aspon nie pausalne.....aj toto mozu byt zle zvyky, ze detom povolime to, co si zaziadaju...... ja proti pohybu nemam nic! pohyb je dolezity, vidim to na synovi a inych energy detoch, ze sa potrebuje vybit......ak si citala moje pripsevky, pisala som o vhodnom zakomponovani do vyucovania, co sa da (my sme este za sociku bezne v priebehu hodiny urobili 10 drepov a bolo).....a dobry ucitel to zvladne,.....ale podla mna je do zivota velmi dolezite sa naucit aj pravidla, ak chodi dieta do skoly, kt. tieto pravidla ma, tak ich musi dodrziavat....proste je to tak.......
inak fakt ako nechpes, ze po chodbach plnych schodov je nebezpecne behat?.......uz ta vidim, keby v plnej ryychlosti niekto tvojmu dietatu vybil zuby, ako nabehnes do skoly a este spucnes ucitelku, ze kde mala oci......(dobre, mozno nie ty, ale drviva rodicov isto...ako vidis, riesia aj blbosti)..... a nakolko ide o zdravie deti, za kt. su ucitelia zodpovedni, tak logicky, ze vyssie riziko urazov presadzovat nebudu.....ani ucitelia a teda ani rodicia....sk. dvor, telocvicna...to je ok...
@horana pokial sa matka riadne stara a dieťa navštevuje školu t.j. ma pravidelnu školsku dochadzku, nema nejako extremne vymeškane hodiny, dieťa nie je zanedbane, hladne, tyrane.. atd. tak aky podnet da škola na sociálku??? Ze matka nepodpisuje ziacku knizku a dieťa nerobí domace ulohy? Rodina moze byť ,,pod sociálnym dohladom,, ale to uz musi byt naozaj padny dovod.
@jolinka suhlasim len z časti - škola sa musi riadiť legislativou a školskym zakonom...takze napr. na wc nieje mozné umiestnovať ziadne kamery lebo je to protizakonne aj keby napr. väčšina rodičov suhlasila (čo by nesuhlasila, neverim tomu) ...takze ,,srať,, sa bude mimo misu, nema to kto ustriehnut ani ako riešiť. Najde sa kopa rodičov,ktorí povedia, ze ved je tam upratovačka tak snad nebude tých 300 eur dostavať ,,zadarmo,,.
Dokonca ta skola ma take maniere, ze zacala zamerne segregovat deti, romske od bielych - ja ako matka by som tiež nechcela aby väčšina ziakov v triede mojich deti boli romovia - nerobi to dobrotu...nech si myslí kto chce čo chce to je miešanie hrušiek s jablkami a chcem vidieť ine matky tu na fore ako by ,,kludne spavali,, ze v triede ich dieťaťa je 20 romskych 5 bielych - romske deti maju svoje špecifika, a treba sa im podla toho venovať - hygiena, navyky, pre nich vzdelanie ,,nema hodnotu,, ale to je na dlho robila som aj v špecke a jednoducho to ,,nevykoreníš,, tam ten vplyv rodiny je tak silný ze to škola ,,neprebije,, neni šanca. Samozrejme segregácia podla prospechu na A,B,C...ťažko sudiť...
@sorciera24 Zial si myslim ze nasa gneracia celkovo prijima tie autority az moc povolne. Prijat a prijat je rozdiel. Nechame sa obabravat politikmi, sefmi - je tu neraz pracovna kultura typu divocina neakceptovatelna na Zapade (nie ze tam by bolo vsetko lepsie, ale totalita sa na nas podpisala a ten ucebny proces bol jeden z jej zrkadiel). Nechame si diktovt az moc, vo svetovych porovnaniach su nasi ziaci malo kreativny, a ja hovorim lebo su udupani.
Podla mna sa to nema ako inak zakomponovat do vyucovania bez toho aby sa diametralne zmenila struktura vyucovacieho procesu, co by mmch nebolo zle, len prave to je to co hovorim, nesmieme sa tvarit ze sucasny stav je dobry, v mnohom nie je, resp. mohol by byt lepsi. Prikladom za hranicami, ktore funguju mame dost.
@sardinka335 Podnet by podla mna stacil ze sa dlhodobejsie "nehlasi" na vyzvu skoly, skratka nekomunikuje + ziak nerobi domace ulohy nikdy, to uz je dovod na preverenie. Nie dohlad, ale niekto by to mal skontrolovat, teoreticky sa jej mohlo nieco stat, skratka je to relevantne..
@sardinka335 ako tej poznamke o srani na vecku mimo misu a kamery na toaletach... to fakt nechapem, k comu ako bolo 😕 😕 u nas nie su kamery na hajzloch, pravdu povediac neviem ani o dalsich kamerach, je to klasicka statna skola, s klasickym rozpoctom...ochota skoly vychadzat viac v ustrety, viac sa venovat detom /napr. v druzinach pripravuju deti na vyucovanie, citaju s nimi, pisu ulohy do 4teho rocnika/ je dana snahou skoly udrzat si deti, k teme behania po chodbach uz som spominala, je to stara budova, ktora ma siroke chodby ale nie doslova namestia na kruhove prechadzanie, deti maju vicemene volny pohyb cez prestavky, samozrejme ked niekto obzvlast dupoce ci nahana sa dokopy viac pubertakov, je ucitelkou upozorneny ale nie su na to extra predpisy , vela zalezi od konkretnej triedy, co ja viem zvykli hlavne v mesiacoch ked nebolo treba navliekat spustu oblecenia, vyjst aj cez velku prestavku na dvor vybehat deti. hned poobede takisto az potom nasledovala druzina, proste to tam nie je velmi riadene stylom, mlc a chod do kruhu. Nakoniec je ich aj menej, bezne je v rocniku jedna trieda s 15-20 detmi, obcas su aj 2 triedy po 13-15 deti, to uz sa berie za silny rocnik... to sa lahsie ustriehne.
sama ale vies, ze skoly sa od seba lisia pristupom, casto velke rozdiely...a napriek tomu mozu vsetky dodrzovat platnu legislativu a skolsky zakon 😉 zakony maju siroke mantinely a este sirsi vyklad 😵
@horana ano, suhalsim, ale to chce celkovu zmenu systemu...nie nieco vytrhnut z kontextu, lebo to narobi viac sarapaty ako osohu.....pre mna je cely system postaveny nic moc.....ale ministerstvo nam toho vela neumoznuje.....ja vidim problem ovela hlbsie nez v prestavkach pre pohyb..... kreatinost je dolezita, ale ak ziaci nebudu mat kreativneho ucitela napr. tak vsetka snaha je nanic....
ja pracujem s pubertakmi a tam teda riesime take problemy, ze by sa tu mnohym hlavy tocili a ani by neverili... skor z praxe som reagovala, ze prilisne povolovanie, povoluje hranice vo vsetkom....a ja to mam pred ocami.....pravidla musia byt, inak by spolocnost nejestvovala ako spolocnost, s tym hadam suhlasis....a pravidla tvoria ludia...... kopa znamych co ma firmy zamestna dnesnych mladych ludi a ti, proste netoleruju uplne normalne pravidla v praci (podla zakona, zaidana sikana)...alebo nerobia, lebo sa im nechce a pod. ....mne sa z toho hlava toci......
inak vela je za hranicami dobreho, ale vela aj nie.....a co je najlepsie to neviem ani ja, ani ty....to ukaze az buducnost.....
@bonaqa2013 ja reagujem len na tvoj úvodný príspevok ...
ako rodič by som sa išla spýtať, že čo tým vlastne učiteľka myslela, lebo tak , či tak nevieš ako dcérku usmerniť a vysvetliť jej, prečo by nemala mať otvorené ústa...a čo keď má zapchatý nos a musí dýchať ústami?...
To, že nemá behať po chodbách jej hádam vysvetliť vieš ... že celej triede dala "ako trest" napísať zatiaľ dve poučky sa mi páči...je to určite výchovnejšie (pedagogickejšie) ako poznámky v žiackej knižke ...
....a či je to na našej škole podobné...no...
na prvom rodičku - triednom aktíve sme my rodičia svojím podpisom vyjadrili súhlas s dodržiavaním pravidiel uvedených v školskom poriadku (je stále „zavesený“ na stránke školy alebo je k dispozícii u riaditeľky)...a tam je aj zmienka o niektorých povinnostiach a právach žiakov, pedagógov aj rodičov ... naše deti majú také „základné pravidlá“ z neho premietnuté na plagát, ktorý je zavesený v triede (čiastočne ho tvorili...)...je tam niečo aj o tom na čo slúži prestávka...
takže, môj názor, celkom súhlasím s tým, že deti nemajú behať cez prestávky po chodbách...ale nie je to hlavne z dôvodu obavy pred úrazom , ale beriem do úvahy aj to, že by sa mali na ďalšiu hodinu pripraviť, ísť sa vycikať, napiť ...aby to skrátka stihli ...majú na to 10 minút a napr. tie toalety nemajú pod nosom a čo sa týka toho, že by si mohli pri behaní náhodou ublížiť...to si môžu aj pri sedení v lavici ...tak cca týždeň dozadu riešili v triede "úraz" - spolužiak prisunul lavice k sebe a pricvakol medzi ne druhému spolužiakovi prst - tak nešťastne, že mu ho zlomil...
čo sa týka organizácie prestávok, už som to tu niekde písala...naše deti chodia cez veľkú prestávku von (ak neleje ako z krhly) – na dvor resp. ihrisko pre loptové hry (basketbal, futbal, volejbal...) a tam sa prechádzajú, v lete skáču škôlku (ako kedysi my) a chalani sa naháňajú (ako kedysi naši chalani) ... a samozrejme majú tam pedagogický dozor (niekedy učiteľom vypomáhajú aj žiaci z 8. a 9. triedy)
majú aj desiatovú prestávku a vtedy zostávajú v triede a desiatujú ... samozrejme, že niekedy sa potrebujú porozprávať a nestihnú sa najesť a dojedajú úchytkom cez ďalšiu hodinu (stáva sa😀) a niektorí učitelia reagujú poznámkou, niektorí sa tvária, že to nevidia a niektorí nechajú žiačika dojesť, celá trieda čaká a ten čas, čo im „ukrojil“ z hodiny na úkor ostatných, si vezmú z nasledujúcej prestávky (toto sa stalo len raz a z pochopiteľných dôvodov sa to už pri tom konkrétnom učiteľovi nestalo...veď predsa, všetci chcú mať prestávku)...
takže, ak sa len tak hypoteticky nad tým divným "konaním" vašej triednej učiteľky zamyslím (skúsim bez zaujatosti, keďže sa nejedná o moje dieťa, tak sa mi možno aj podarí odosobniť) ... keby som tak bola učiteľka a zistila by som, že moji milí žiačikovia mi lietajú po chodbe, namiesto toho, aby sa pekne vycikali, alebo napili alebo inak zmysluplnejšie využili tú 10 minútovú prestávku, tak by som im dala napísať na papier, alebo do zošita vetičku, že „po chodbe sa nebehá ...“ a dúfala by som, že im aj rodičia doma dohovoria ... a tú druhú „poučku“ ...“že po chodbe chodím so zatvorenými ústami ...“ ...tak možno by mi toto napadlo v prípade, že by ma- aj napriek mojim xy priateľským upozorneniam (že, nemajú napr. kričať alebo že majú papkať a nevykecávať sa...), milí žiačikovia ignorovali ...jááj atoto teda robia určite ... zažila som, keď som chodievala vyzdvihnúť dcérku v 1. a 2. ročníku zo školy a pár-krát som musela ísť pre ňu do triedy, tak učiteľka ani nepočula, keď som vošla, taký tam bol hluk ...a keď zakričala, aby boli ticho, tak na sekundu zmĺkli a kým som sa nadýchla k vysvetleniu, čo tam vlastne chcem, už zasa vrieskali ...
@sorciera24 nam ked povedala ucitelka ze ideme pisat diktat tak neexistovalo aby niekto komu sa nechcelo (to sa nechcelo nikomu) jednoducho nepisal povedal ze nebude lebo sa mu nechce alebo ze by to odmietol, ako sa to deje teraz bezne. Rovno by dostal nedostatocnu a este aj poznamku ze odmietol spolupracovat. Nikomu z nas v triede ani len nenapadlo nieco taketo. Proste sme to mali ako autoritu ako rodicov doma tak isto ked mi nechutilo doma co mama navarila tak som to musela zjest tak ci tak hoc aj nasilu a dnes? ked decku nechuti tak jest nemusi .... ale taki su rodicia, taka bude aj spolocnost leniva neschopna ziadna ambicia aj vola vytrvalost ked nieco zacnem aj dokoncim
@deltaa ved o tom pisem...a uz to vidno, lebo 20rocni ludia toto uz robia v zamestnani!...lebo si to mohli "vdaka" rodicom (ved oni vybavia) dovolit..... nic nie je cierno-biele.....som za pohyb, ale pravidla su predsa v kazdej spolocnosti....kto nedodrziava, je predsa potrestany alebo vyluceny.......funguje to tak roky, aby bola spolocnost udrzatelna....az ked sa hranice azcinaju posuvat....zacinaju sa aj vo svete /spolocnosti diat veci ako sa deju.......(moj nazor)

@sisaka poprchat aj nase vyzenu von. rukavice uz davam automaticky dvoje. jedny su na snurke na vetrovke a do ruksaka nahradne 😀 nase navlecieme do oteplovaciek uz rano. v skole potom vyzliekaju. my mame moznost nechat ich ist do a zo skoly na school bus a tak musia cakat vonku na bus a tym padom su naobliekane aby nezamrzli