icon

Je to škola alebo koncentrák?

bonaqa2013
1. dec 2015

Dnes prišla dcéra zo školy a v zošite mala poznámku od tr. učiteľky, ktorú mala napísať 20 krát. PO CHODBE CHODíM SO ZATVORENýMI úSTAMI. Dcéra chodí do 2 tr. ZŠ a cez prechádzaciu prestávku sa rozprávala. Pred mesiacom zas písala inú poznámku. CEZ PRESTáVKU SA NENAHáŇA.
A teraz nabehnúť do školy a povedať čo si o tom myslím, alebo nech si učiteľka vypisuje čo chce, a myslieť si svoje. Neviem, nás bolo v triede 36 detí, nie ako teraz 17 a žiadne podobné hlúposti sme domov nenosili. Aj na škole Vašich detí je to podobné?

rawmamka
4. dec 2015

@denisekkk Nikto tu nepísal, pokiaľ viem, že dieťa zakladateľky tejto témy dokopalo učiteľku......napísala si do správnej témy ? 😉 Pre mňa je pedagóg ten, čo vie dieťa usmerniť a viesť bez toho, aby mal potrebu dieťa ponižovať, práve naopak - rozvíja v ňom pozitívne vlastnosti, je mu dobrým príkladom v každodennom živote a odovzdáva mu svoje vedomosti na úrovni, ktorá je pre dieťa dosiahnuteľná, aby malo radosť z učenia sa nových vecí. Pedagóg by mal fungovať ako prirodzená autorita, poznám našťastie aj takých, ale žiaľ stretla som sa aj s pseudoučiteľmi, ktorí síce majú pedagogické vzdelanie, ale učiteľmi, by som ich v žiadnom prípade nenazvala.

rawmamka
4. dec 2015

@denisekkk A btw - nakukla som do tvojich príspevkov a myslím, že máš rovnaký názor ako ja - sama si tuším v septembri 2013 písala o tom ako učiteľky vo vašej MŠ cápu 2-3 ročné deti po zadku v rámci "hry" na pečiatky..........Napísala si, že to je pre deti ponižujúce a okamžite odhlasuješ svoje dieť zo školy, vec doriešiš....bola si právom rozhorčená matka. Pretože argument, že dieťa si má odmalička zvykať na nespravodlivosť, neprávosť, horšie zaobchádzanie...nie je pre mňa argument. Škoda len, že tak ako si obhajovala svoje dieťa, nevnímaš cudzie dieťa - v tomto prípade @takitka . Sú totižto aj také učiteľky, ktoré sú už unavené zo školstva, detí, z celého života,....a ventilujú si svoje pocity práve na tých, ktorí sa nedokážu brániť. A áno - neublížila jej fyzicky - "nezodrala ju z kože" (výraz ako od Dobšinského ☹ ), ale niekedy môže byť psychická bolesť, krivda 1000x horšia ako tá fyzická. A to by si ty ako vyštudovaný pedagóg (teda aspoň tak o sebe píšeš) mala vedieť.

katrinka8
4. dec 2015

@burka8 - heh, u nás sa to tak volalo, že prechádzacia prestávka. Ale zase my sme z toho istého mesta ako zakladateľka, tak možno je to len miestny názov 😀 Hoci som si myslela, že sa to tak všade volá...
@bonaqa2013 - ale fakt to v ktorej škole tak funguje? Či mi tam dieťa náhodou nepôjde ☹

denisekkk
4. dec 2015

@rawmamka suhlasim takmer vo vsetkom!!!! mas pravdu ze deti sa nemaju ponizovat a bit uz vobec nie...je pravda ze niekedy uz ma clovek namale .. V ziadnom pripade neobhajujem zatrpknute ucitelky ktore si vybijaju svoje komplexy na detoch ale treba sa na to pozerat z viac stran. Ja za seba mozem povedat ze niektore deti su v dnesnej dobe citovo zanedbane a upozornuju na seba kadejako. Som aj rodic aj ucitel vidim ake je to na oboch stranach a poviem ti prve co ma zaujima je ci dieta poslucha a to sa spytam ucitelky vzdy ked som s nou. keby neposluchala a doniesla poznamku tak sa s nou o tom porozpravam a zas to riesim z ucitelkov ale nie agresivne a utocne. Pochop ze je to taka robota kde si jednou nohou v base kazdy den, dieta spadne a ty si zodpovedna ale ked ti dieta vynada do p... doslova co urobis??? Napises poznamku -jedine co mozes.

denisekkk
4. dec 2015

@rawmamka a o tom dokopani to je len zo zivota priklad , kt zazila kolegyna... do takych extremov to zachadza a poviem ti da sa riesit aj narusene dieta ano aj prikladom aj povzbudenim ale akonahle ich mas v triede viac neurobis nic....mozno som nahovno ucitelka co ti poviem ale moje deti sa na mna lepia vzdy ked ma vidia a nemyslim si ze by som im niekedy krivdila....u nas su poznamky ked je fakt zle inak musia nosit ovocia za kazde negativne slovo na svoju osobu alebo inu osobu :D aj za to ma skritizujes :D

pokladik5
4. dec 2015

denisekkk ja som dnes riesila s ucitelkou nieco zo vcerajsieho vyletu , a musela s om zdvihnut hlas , inak by ma ucka vobec nepocuvala, a dokonca jej chcela dat poznamku mojej dcere a nakonieco to akoncilo pri ospravedlneni , . keby osm neprisla hned do skoly tak ma poznamku . a podlasie nasa ucitelka , dnes mali mikulasa, ona im na druhej hodine vyslovene povie mna nezaujima mikulas otvorime knihiy a ucime sa . mikulas prisiel a ona pretacala ocami . ona je uz x rokov na dochodku a este u ci ked ju to nebavi tak nech to nerobi , lebo ich ma viest k niecomu dobremu do zivota, nie k odporu .
moj nazor , ja osm matka ja vychovavam , ona je druha matka ona taktiez vychovava, ja s a snazim a ona to kazi , lebo im to nevie spravne vysvetlit , na vsetko nadava. uraza ich , ja osm priklad na moju dceru nepocula nic dobreho , len zle. ma nabeh na dys... a ani raz ma nezavolala do s koly pritom ked pridem zanou mi povie nemusi ist psychologicke, poznamku napise formou , ze vnej vycitat ze zbite ju , nie vysvetlite jej ale zbiteju , lebo chodi po chodbe , keby utekala nic nepoviem , ale ide len n a zachod. mozno to ma len zamienku ze ide len na zachod ale chce vypadnut z triedy, lebo ju tam nic nedrzi ..
a este , dnes rano ako som prisla za uckou , cakala som 15 minut kady ucitel povedal ze je v skole a nikto nevedel kde je , nikde nebola ona fajci mimo skolu lebo s om ju x krat videla. a zrazu sa objavila ? a este sa mi chcela vyhnut ? nepekne riesenie ucitelky k matke dcery ktora ma problemy v triede.
ale.. poznam ucitelky ktore sa detom venuju aj cez prestavky, rozpravaju sa, pomahaju detom .. ale moj nazor , ucitelku kt. to nebavi nema tam co robit.
a inak s a s dcerou rozpravam o vsetkom .

denisekkk
4. dec 2015

@pokladik5 no taky clovek v skolstve nema co robit suhlasim, sak som to napisala ze su dve strany veci a treba ich mat obe precitane 🙂 ja byt na tvojom mieste ziadam aby ju dali do nej triedy(dceru) alebo zmenu ucitelky . ja som pisala o jednom extreme a je jasne ze je aj druhy ale v poslednom case aj ked chcem a davame detom zo seba vsetko, pripravujeme sa aj po veceroch a vikendoch, kupujeme pomocky pripadne pozornost za vlastne...deti to nevidia a nevazia si...:( niektore ano ale tych je neskutocne malo, nikto nevidi co je za pracou ucitela kym neuci ale ja som toho nazoru ze kazdy ucitel by mal prejst psychotestami predtym ako ide ucit . Bodaj by sa to zaviedlo....ale ziakov nezmenime

rawmamka
4. dec 2015

@denisekkk Chápem, že existujú extrémy na jednej aj druhej strane, ale povedzme si na rovinu - dieťa sa zlé nerodí, dieťa sa zlým stáva, či už zlou výchovou rodičov, nevhodnými podmienkami pre život alebo aj nesprávnym prístupom pedagóga. Pedagóg by mal byť už vyzretá dospelá osoba (teda nie dieťa, ktoré sa formuje, vyvíja a potrebuje VHODNÝM spôsobom usmerniť), ktorá má na prácu s deťmi predpoklady či už mentálne alebo duševné - to jest aj v hlave aj v srdci 🙂. Ak týmto nedisponuje, nech to radšej nerobí, lebo môže pokaziť veľmi veľa......

Diskutujeme tu však o konkrétnom dieťati, o konkrétnej poznámke a ja verím, že mamka tohto konkrétneho dievčatka, malej druháčky je podľa jej odpovedí zodpovedná, milujúca mama, ktorá sa určite doma svojho dieťaťa pýta a nemá problém pýtať sa ani v škole. Neriešme preboha témy všeobecne, to môžeme debatovať rovno o svetovom mieri.

Ja verím tomu, že čoskoro nastane aj na tom našom malom Slovensku čas, keď učitelia budú lepšie hodnotení, ale zároveň sa od nich bude požadovať kvalita a prístup k deťom - tak ako to už spomínali tu viaceré, aj maminka, ktorá má skúsenosti s tým ako to fubguje v zahraničí. A konečne sa oddelí zrno od pliev a v školstve zaduje čerstvý vietor 🙂 . Pozerala som si nedávno demografické krivky a o pár rôčkov bude na SK nadbytok pedagógov, takže sito sa už chystá.......Čítala som aj rozhovor s ministrom školstva (a to ho teda vôbec nemusím) a tiež je toho názoru, že sa treba zamerať na kvalitu pedagógov, lebo je to bieda veliká peveliká, česť svetlým výnimkám.
Na ZŠ kam chodí moja dcéra sa už ľady našťastie pohli, pretože rodičia a najmä deti boli nespokojní s prístupom jednej z učiteliek, viacerí išli za riaditeľkou a vieš ako to skončilo ? Milá p.učiteľka dostala výpoveď a teraz robí vychovávateľku na inej škole, za ani nie polovičnú mzdu 🙂. A nebolo to z rozmaru rodičov, ale bolo to práve o tom, že k deťom pristupovala nevhodným spôsobom.

eli74
4. dec 2015

@bonaqa2013
Uz si bola za ucitelkou? Mohla by si tam ist cez tu velku prechadzku, ked sa maju prechadzat, bez toho, aby o tom tvoja dcera vedela. Odsledovat ako to tam prebieha. Mozno pochopis aj ucitelku a budes mat iny nazor.

deltaa
6. dec 2015

@dai co ty mozes vychovavat ostatnych ty si mozes vychovat svoje deti

domculik
6. dec 2015

Baby je jedna velka pravda, bez ohladu na autorkin prispevok, mozno to nie je jej pripad, ale aj tak: deti su dnes hnusne, nevychovane, drze, arogantne, egoisticke a ucitelia zial mozu omnoho menej ako kedysi kvoli naaaaramne socialnemu systemu. Ale mnohe z tych deti by si zasluzili take zaucho a kopanec do r.ti az by zahucalo, ale namiesto toho casto si vysluzia iba nepochopitelny sucit rodicov, cim sa z nich stavaju este vacsi grazli !

deltaa
6. dec 2015

@domculik a hlavne ze tu budu niektori tvrdit ze je to alibisticky nazor nechapem co je alibisticke na tom ze sa vychova deti menila spolu so spolocnostou aka je? Na to sa moze iba niekto urazit koho sa to dotklo ale kazdy rodic si mysli ze to jeho dieta je dar a je vynimocne a potom ho rozmaznava

dai
6. dec 2015

@deltaa nabuduce poprosim citat s porozumenim😉 pisem ze je alibisticke tu rozpravat o tom aka je mladez zla a pritom si neprevziat zodpovednost za vychovu svojho vlastneho dietata doma...
Nie - tvoje dieta ja nevychovam- vychovavam svoje - moje su slusne, nehresia, pozdravia, postavia sa v autobuse starsim, maju uctu k inym - pritom ziju v tejto spolocnosti a v tejtp dobe... jasne ze kazde dieta je dar co ale neznamena automaticky ze je rozmaznavane...
Uprimne ludia ja fakt dakujem bohu kazdy den ze mi dovoluje svet vidiet krasny, lebo vidiet ho ocami niektorych z vas musi byt velmi smutne☹

dai
6. dec 2015

@domculik ty mas kolko takych deti doma? Ak ano preco ich nevuchovavas inak?

domculik
6. dec 2015

@dai a preco by som ja mala mat take deti doma ? 😀 ja sa snazim aby som take nemala, myslim ze je to z mojich prispevkov uplne zrejme ! 🙂

gretocka
6. dec 2015

@domculik dovolim si oponovat, deti su stale rovnake - detske a nezbedne, to len okolie v ktorom vyrastaju sa rapidne zmenilo..... a to uz je otazka na kazdeho z nas rodicov, ake prostredie a hodnoty vstepujeme svojim detom....

zuzana76
6. dec 2015

@horana sa ta spytam jednu otazku, ako by si ucila dieta ty napr cudzi jazyk, ked mas na to 3x 45 minut , ja som sa naucila 3 jazyky aktivne a zatial jeden pasivne, ale sama, ucitelka vysvetlila gramaticke ucivo, robili sme cvicenia na hodine na pouzitie slovnej zasoby, speaking, listening atd... ale gro ucenia zostalo na mne, teda naucit sa tu slovnu zasobu, utvrdit si gramatiku, ja mam zase pocit, ze dnesne deti sa neucia vôbec 😖 , resp, ucia sa vybrane predmety, z ktorých idu napr maturovat.

dai
6. dec 2015

@domculik ty pises ze deti su dnes drze, hnusne etc.... ci zase len tie cudzie, ze? 🙂 ci ty si myslis ze si jediny rodic na svete co vychovava?

domculik
6. dec 2015

@gretocka
@dai kocky ja na nikoho neutocim, toboz nie na vas. ja mam male dieta zatial aby som to vedela porovnat, ale bohuzial, stale viac vidim okolo seba nevychovanejsie decka, co potvrdzuju aj viaceri moji znami pedagogovia. mozem ale suhlasit s tym ze su take znacne preto, ze sa zmenila doba a s nou aj rodicia ale myslim ze aj s tym sa da vela robit. netvrdim ze ja budem idealna a ze moje dieta bude idealne ale kedze vidim ten negativny dopad tak sa budem co najviac snazit aby take nebolo. Pretoze zas nemozem povedat, su aj dnes aj zlate deti, ale zovseobecnila som to preto ze stale pribuda tych nevychovanych zial.

jajka257
6. dec 2015

@pokladik5 mozem sa ta opytat, preco stale riesis fajcenie ucitelky?

dai
6. dec 2015

@domculik ja zase vidim vela krasnych deti i mladych ludi okolo seba ... a ked mi 8rocna dcera sa sama pred obchodom rozbehne za babickou sa jej spytat ci nepotrebuje pomoct ci ked vidi vonku predajcu nota bene tak mi v obchode povie ze nechce nic sladke ak bude moct kupit casopis od uja aby mal korunky etc. Tak si nemyslim ze je to s dnesnymi detmi take zle ako tu pravidelne citam:-/ su deti take aj take... tak ako v kazdej dobe

jajka257
6. dec 2015

No, tak ja som aj rodic aj ucitel a rovno poviem, ze po velkej prestavke mam akurat dost. Som ohucana, nabehana a bolia ma hlasivky. Odporucam kazdej mamicke, ktora nechape , preco mahu byt deti ticho aj cez prestavku, skusit tak tyzden, ked ma tri dni dozor a este kazdy den oduci 6 hodin a pochopi nepochopitelne poznamky uciteliek. A pre tie, ktore si myslia, ze prestavka je urcena na behanie, odporucam ist strazit 70 behajucich deti, lebo pohyb je zdravy a potom si precitat svoje povinnosti a aj to, ze ak bude uraz je zodpovedna a moze skoncit vo vazeni. Lebo potom pridu rodicia a pytaju sa , preco ucitel ziakov neusmernil a dovolil im behat, lebo ved VPS hovori to a to....

horana
6. dec 2015

@zuzana76 Ako by som to uciala ja? Predovsetkym podla ucelenej koncepcie, nejakeho overeneho radu ucebnic, ktory ma postupnost, zavazne od nizsich tried po vyssie. Nie ako v triede syna, kde kazdeho pol roka sa zacinalo z inej ucebnice, jedna neznamkovala vobec, ina len pisomne a slovicka (z hodiny na hodinu 40 novych slovicok! - vazne nekecam, prisaham, to ani v jazykovke nie je take tempo, dalsia zase ujizdela na pesnickach, atd atd. vysledok - gulas v hlavach ziakov a medzery v zakladoch)... Teda za skolu by som ocakavala ze da peniaze viac nez do vybavenia do adekvatneho zapolatenia anglictinarov, okrem toho sama bude sledovat ich uroven. Nie kazdy kto vie jazyk vie ho aj ucit, na to treba byt patricny typ osobnosti. A prave na zaklade toho sa deti bud chytia alebo nie. Mam priklad triedy (strykova dcera chodila tam) kde bola uzasna anglictinarka, uz pred rokmi a dobra tretina ziakov sa samovolne rada tomu zacala venovat profesionalne (prekladatelia, cuitelia jazyka, motivovalo ich to k uceniu sa aj inych jazykov), to nie je nahoda totiz a aj ti co nie ten jazyk povacsinou priam milovali. "Vedlajsia trieda" co mala anglicitinarku na nic, len gro ziakov malo jazyk ako postrach, obavali sa hodin, nechut do ucenia. Jasne ze v koncovke je to na ziakovi ci sa chce ucit ci nie, ale dobry ucitel vie mnohym pomoct motivovat ich priam zazracne, zly udupat aj potencionalny talent.
Nie kazdy ma talent na jazyky taky ze sa ich uci sam, mozno ty ano, preto nechapes tych priemernych ziakov v tomto, preto tebe tazko vobec to hodonotit. Musela by si to zazit na predmete ktory ti prirodzene skor nesiel aby si pochopila o com hovorim.

gretocka
6. dec 2015

aby som ale povedala aj "B" k tomu co som napisala.... sklanam hlavu a skladam klobuk pred vsetkymi ucitelkami, pretoze napriek tomu co som napisala, je zial naozaj realita taka, ze deti si dnes dovolia voci ucitelom aj voci sebe navzajom ovela viac ako sme si dovolili kedysi my....
Len tvrdim, ze to nie je chyba tych deti.... zial.
Ja sa snazim moje deti vzdy viest k ucte voci ludom okolo. Mame nepisane pravidlo, ze mimo domu sa musia spravat este slusnejsie ako doma....
tiez mam este male deti, ale moje sestry uz maju deti na strednych skolach a tak vidim, ze to ide vychovat z deti slusnych ludi... klucove je co vidia deti doma, lebo ich spravanie je zrkadlom nasich postupov a pristupov. A to plati ako u malych deti tak aj u pubertakov.

horana
6. dec 2015

@jajka257 Len to je take porazenecke. Je jasne ze system je uz nefunkcny, generacia je diametralne ina, pravidla ine nez za nasich cias aj potreby ziakov. Nie horsie, len ine. A my sa nevieme prisposobit, nevieme na to reagovat tak hovorime zli nevychovani ziaci. Ale napriek tomu nemame dost energie ani snahy zacat menit system, len budeme fnukat ze to nefunguje. Radsej sa zubami nechtami drzat na pokraji uz stareho rucajuceho sa ale nepustime sa toho ani za nic. Lebo nic lepsie nas nenapada (sme vychovani bez invencie, len posluchat a udzovat status, nic ine nas neucili tym druhom discipliny ktoru nam vstepili), vyzadujeme teda aspon sucit, ked uz nic ine. Ziaci sa zas citia nepochopeni, tak to logicky odmietaju. Ucitelka je nabehana, ziaci nevybehani, ucitelku bolia hlasivky a je ohucana, deti neposluchaju lebo nemaju kde energiu vybit. Niekde je chyba. Aby sme neskoncili vo vazeni, pohyb im nedovolime, radsej nech sa navzajom zeru a sikanuju v triedach z tych pretlakov, nam je to jedno, hlavne ze za to uz nebudeme zodpovedne.
Chce to generaciu ucitelov, mozno vzniknutych prave z tohto chaosu, ktori citili zlyhanie tejto generacie ucitelov (resp. systemu skolstva) na sebe, ktori zaroven v sebe ale uz maju prvky invencie, pozerat sa do zahranicia, skumat alternativy, inspirovat sa nimi. Nieco ako Panovi ucitelovi z lasky, ten mohol dojist aj medzi divochov ale prave preto ze ich pochopil, nebojoval s nimi ale ani nefnukal ziskal respekt. Ono to k tomu smeruje, len zrejme tato generacia uz na to nema (vynimky a par osobnosti sa najde vzdy v kazdej dobe), musi to vyhnut same, casom...
Tym nehovorim ze si nevazim pracu ucitelov, ono to paradoxne nie je tak uplne ani ich vina, len upozornujem na zlomovost tejto doby, kedy stare vzorce, len mierne modifikovane uz x generacii definitivne prestavaju platit.

jajka257
6. dec 2015

@horana no neviem o akom ucitelovi ci ucitelke pises...ja sa nedrzim stareho, nevies ako komunikujem, ale hned si si nasla, ze mam zastarane nazory....s detmi vychadzam vynikajuco.....na mojich prestavkach je klud, decka stoja pri mne a kecaju so mnou.....vo svojej triede travim vacsinu prestavok.....nuz len tak na okraj, ja som nikde nepovedala, ze su zli a neviem aki este, len som ti opisala beznu prestavku a pracu ucitela....aj ja som uz ucitel chaosu....ked som zacinala ucit, bola som o 5 rokov starsia ako moji ziaci, takze som s nimi mala spolocnu rec....a ked hovoris o zmene, tak po tej zmene ucitelia volaju uz dlho, lenze nic sa nedeje. A nemozes cakat ani ani ini rodicia, ze ucitelia spravia zmenu, maju zviazane ruky a nemaju na to prostriedky......a novi ucitelia? Ti nebudu, mladi robit za tie platy do skolstva nepojdu, ja uz 5 rokov cakam na mladu ucitelku a miesyo toho vzdy pride dochodca, ktori zije v minulom veku a len frfle na decka ake su drze, teda najskor treba zmenu inde. A k tomu placu, ked ucitelia strajkuju, su to svine, ked su ticho, tak su zbabelci. Slovaci nevedia nic o skolstve, ale radi moralizuju a chceli by zadarmo vsetko.

wetka
6. dec 2015

@horana Inšpirovať sa v zahraničí? Najlepšie v USA, teda na Floride. Tam nevychovaného žiaka nerieši učiteľ, pošle ho za výchovným poradcom, ktorý podľa závažnosti priestupku rozhodne o ďalších krokoch. Npr. ho na 1,2,3... dni vylúčia zo školy. Je na rodičovi, či si na tieto dni zaobstará opatrovateľku či zoberie dovolenku... Keby to aj u nás tak fungovalo, rapídne by sa znížil počet žiakov "s nevybitou energiou".

pokladik5
7. dec 2015

@jajka257 ako pises ze travis v triede vo svojej vacsinu prestavok sa mi lpaci , preto riesim fajcenie ucitelky, lebo nikdy nieje v triede, a pritom nadava na ziakov ze si r obia zle. ona bude na fajcovke a deti si ublizia tko bude na vine potom .. ja to nemyslim v zlom , som sice proti fajceniu , ale neodsudzujem nech si clovek fajci kolko chce. ale v tej triede by mohla byt a venovat s a problemu . a ked to nezvlada. tak nech ide prec .. samozrejme nie som proti ucitelom , ved maju ucit ale nech nedavaju poznakmy bez riesenia.. ako som pisala vysie .. prisla dcera domov a poznamku nedostala, dala deckam ospravedlnit s a navzajom , ale len z dovodu aby som do s koly nechodila a nieco riesila, takze bola presvedcena o niecom co ani nebola pravda , keby som tam neprisla tak ma poznamku a uz ma nikto nepresvedci o opaku . a tiez pises ze si s detmi rozumies, aj to je pekne , moja dcera si nasla kabelu v smetnom kosi , a uz s a bala to aj ucitelke povedat, lebo zakazdym jej povedala ze to su vase problemi vyrieste si t sami , su to len tretiaci . ona by snimi mala komunikovat.

sardinka335
7. dec 2015

@wetka super napad...lenze tu aby bol učitel pedagogom, detektívom - kto moze za to čo sa stalo, sudcom - kto je na vine, mediátor a probátor v jednej osobe.....to je nonsens aby učitel riešil ešte vychovne problémy ziakov to kde sme? Na to je vychovný poradca, školsky psycholog, špeciálny pedagog a ten kto šikanuje, neustale porušuje šk. poriadok ma byť odlifrovaný na tieto miesta a nie ze ja budem ako medzi mlynskými kamenmi hladať do nekonečna riešenia aby sa dieťa ,,unormálnilo,, pritom ja na to ani nemám kvalifikáciu to riešiť nejako odborne tiež len ,,tapam,, pripadne po večeroch čitam nejake publikácie ze čo a ako. Ja si tam mam odučiť predmet, sprostredkovať deťom nejake vedomosti, zaujimavosti, pripraviť si pre nich niečo čo ich bude baviť , stráviť tu hodinu zmysluplne, nebranim sa ani niečomu volnejšiemu ale nie tam robiť rozhodcu, bachara lebo niektorí sa nevedia spratať do kože. Tu si vzdelanie nikto neváži. Tam sa zbierame na černoška z Afriky aby mohol chodiť do školy lebo ak nema zaplatene tak sa tam s nim nikto nebavi a moze odkračať domov... 😖

dai
7. dec 2015

@sardinka335 pre mna je vyucovanie automaticky spojene s vychovou... ved to sa neda prist do triedy, odrecitovat si ucivo a odist... tym ako ucis zaroven deti aj vychovavas... Ja teda som husakove dieta ale zazila som uz v mojej dobe ucitelov ktori boli svojim pristupom k uceniu pokrokovi - dejiny milujem vdaka mojmu otcovi a ucitelke dejepisu na ZS - milovali sme jej hodiny komplet cela trieda - tak zaujimavo podane dejiny, to sa nevidelo casto ( ked som prisla na strednu tak 3/4 mojich spoluziakov dejiny neznasali lebo ze biflovacka - to som ja nezazila...), detto chemiu - kolko pokusov mi sme sa narobili a tolko srandy pritom - len vdaka mojmu staruckemu chemikarovi a jeho pristupu... ( tu chemiu mi na strednej nasledne zhnusila dalsia ucitelka...) Cize to ako kto uci nie je podla mna spojene s dobou, skor s osobnostou ucitela ako takeho a tym ci svoju pracu miluje alebo to robi len preto ze nic ine nevie... Toto deti podla mna dokazu velmi vycitit:-/ a odzrkadluje sa to aj na ich spravani sa na hodine, voci danemu ucitelovi etc. ...

To ze tu si vzdelanie nikto nevazi beriem len ako floskulu od teba... Toto 100% nie je pravda - opaet ale aj tu treba toto vstepovat detom uz od malicka - mne ked mala mrnci ze sa jej nechce do skoly a pod. tak vzdy dostane prednasku o tom ake je vzdelanie dolezite a ake ma stastie ze do skoly chodit moze , co vsetko sa tam nove dozvie , co s tym v buducnosti bude moct robit etc. ...
Zial to ze si nieco nevazime velakrat suvisi aj s dostupnostou - je to prirodzene ze veci ktore vnimame ako automaticky zadarmo kedykolvek pre kazdeho dostupne sa stavaju samozrejmymi a zial mnohokrat sa uplne zabudne aku hodnotu ,maju ( myslim ze zdravotnictvo je v SR na tom rovnako ako skolstvo ) - tu ja som za tvrde poplatky - skolstvo pre kazdeho ale okrem socialnych pripadov nech si to pekne rodicia zaplatia - potom si to aj inak budu vazit, aj penazi bude viac pre ucitelov a aj inak zacnu s ucitelmi komunikovat ( kedze ked uz za nieco platim tak mam aj nejake poziadavky a ocakavania )