icon

Je tu pani učiteľka, ktorá bude učiť prvákov?

manka
18. máj 2013

Ahojte. Syn ma nastupit do skoly v zahranici. A este k tomu sk. rok zacina az vo februari. Takze ho budem musiet ucit doma citat a pisat po Slovensky. Urcite budem potrebovat rady a vedenie "odbornika" Akym tempom ist, akym stylom ... atd. Je tu nejaka ochotna pani ucitelka, ktora by nam mohla pomoct? Dakujem

axenka
19. máj 2013

Ahoj Manka
Neviem sice, kde v zahranici si, ale my byvame v Australii, kde sa skolsky rok zacina taktiez vo februari, tj, po letnych prazdninach. 🙂
Ja mam dceru, ktora plynule rozprava aj anglicky, aj slovensky. Skolu zacala tento rok vo februari a ide jej to super. Sice rocnik je to nulty, ale ucia sa tam uz vsetko, citat, pisat, pocitat (az do 100 a spat).
Ja som ju este pred zacatim jej povinnej skolskej dochadzky oboznamila so slabikarom a pisankami z prveho rocnika zakladnych skol na Slovensku. Objednala som si pracovne zosity a ucebnice a zacali sme sami. Taktiez som ju zapisala na hodiny slovenciny, kde sa kazdu sobotu doobeda konala vyuka pre slovenske deti. Ja sama som ucitelka pre 1-4 ZS, aj ked s minimanou praxou, teoriu si este pamatam. Na tu slovencinu chodievala dcera prvy stvrtrok a tento druhy, ktory zacal len pred troma tyzdnami, uz sme ju nedali. Pre mna je dolezita anglictina, kedze tu zijeme a preto chcem, aby ju mala bezchybnu, co sa tyka spellovania a citania. Slovencinu, si myslim, casom pochopi, kedze je to jazyk foneticky a pre deti je fonetika logicka. A ypsilony ju casom doucim.
No a dovod, preco som prestala so slovenskou skolou bol ten, ze pri spellovani anglickych slovicok sa jej plietlo anglicke e so slovenskym i. Povedala som si, ze najprv nech mala pochopi anglicku abecedu a ma v tom jasno, potom jej ukazem pisanie slovenciny. Dbam vsak na to, aby sme sa stale a stale rozpravali slovensky, cim sa jej aj zvysuje slovna zasoba.
Myslim, riad sa podla seba, podla toho, co si myslis, ze syn pochopi. Zacni tak, ako v slabikari, kde si budes pridavat pismenko po pismenku.
Vela stastia. 🙂

manka
autor
23. máj 2013

@axenka Ahoj. My budeme v Sao Paule. a na letne prazdniny - december, januar, by sme mali chodit domov /aj na komisionalne skusky/
Museli sme sa zapisat aj na SK, lebo maly uz ma 6 rokov.
Syn pojde tiez do nulteho rocnika od augusta, aspon 2. semester stihneme. Aj sa nam dost tazko zhanala skola, lebo oni uz v 5 rokoch tiez beru citanie, pisanie, pocitanie. A cakali, ze uz to bude vediet.
Ked nechodite na SK na skusky a v zahranici budete stale, ta slovencina nie je az taka dolezita.
No budem mudrejsia, ked uz zacneme...