icon

Je v poriadku darovať použité hračky Tajného Santu?

22. dec 2024

Deti si dávali v skole tajného santu. Určite aj mnohé vaše. Len sa chcem spýtať na názor, či je v poriadku tam dávať veci, ktoré boli zjavne používané a ešte tak pre úplne iný vek? Napríklad, že 8r dieťa dostane hračku určenú pre vek 3 roky? Poviem úprimne, ze som z toho za syna sklamaná. Každý rok dostane používanú hračku z poličky z detskej izby...

Strana
z4
lenkakravcova
31. dec 2024

@oneinamillion ja neviem, ale mám pocit, že potrebuješ vyhrať v písanej reči. Nejaký komplex alebo čo? Každý súdny človek pochopil, že ti, ktorí neoslavuju Vianoce chodia pravdepodobne na etiku a nejaký tajný Santa im nič nehovorí. Nič iné za tým netreba hľadať.

lucia245
31. dec 2024

@roberta27 tento rok aj u nás - limit 5€ , tak sme aj kupili. No dostali sme veci v hodnote 20€. Nebolo mi to prijemne...

fairyy
31. dec 2024

@lenkakravcova ja napriklad vobec nechapem preco do santu montujes krestanstvo 🤔 je to velky tucny stary chlap v cervenom.co lieta na saniach so sobmi byva na severnom pole so skriatkamu a na konci roka obdaruva len deti, ktore pocas roka pocuvali.... co to kurnik ma s narodenim jezisa ... je to fiktivna postava vymyslena v amerike pre deti aby pocuvali a prichystali mu mlieko a cookies... to ci niekto je aj neviem akej viery je uplne jedno... a ci chodi na nabozenstvo ci etiku tiez.... santa claus je uplne sekularna postava ... vyhovujuca doslova najviac ateistom lebo si mozu vyzdobit strom, presvedcit deti aby pocuvali a ked budu spat prileti santa s darcekmi.... ako dieta som inak slavila s rodinou vylucne pravoslavne vianoce ziadne ozdobene stromy darceky a nic z reklamy vymyslene 😂😂

lenkakravcova
31. dec 2024

@fairyy Pretože sa toto oslavuje kde? USA. To je čo za krajina? Kresťanská alebo islamská alebo ateistická? Oslavujú to tam hlavne kresťania? Zapájajú sa do "Santu" hlavne kresťania v Európe? Áno. Preto.
Santa nie je odvodený od ateistickych sviatkov ani os islamských, ale práve od kresťanského sviatku sv.mikuláša.

"Santa Claus, známý též jako svatý Mikuláš, Otec Vánoc nebo jednoduše Santa, je legendární osoba, která v mnoha zemích dává dárky všem hodným dětem. Tradičně na Štědrý večer 24. prosince nebo 6. prosince (svátek svatého Mikuláše). Legenda má z části základ v legendárním vyprávění vztahujícím se k osobě svatého Mikuláše."

Preto to riešia hlavne kresťania, a ateisti sa pripoja asi ku každému sviatku kde sa niečo slávi 🙂
Santa Klaus nie je vôbec sekulárna postava. Jedine tak Coca cola z neho urobila komerciu aj pre nekresťanov..

fairyy
31. dec 2024

@lenkakravcova googli dalej 😉 docitas sa ze je to vymyslena postava

lenkakravcova
31. dec 2024

@fairyy Googlim, googlim...

"Santa Claus , tiež známy ako Vianoce svätý , Svätý Mikuláš , Svätý Nick , Kris Kringle alebo jednoducho Santa , je legendárna postava pochádzajúca zo západnej kresťanskej kultúry, ktorá v noci vianočných sviatkov prinesie dary do domovov dobre vychovaných detí. Predvečer (24. decembra) alebo v skorých ranných hodinách vianočného dňa (25. decembra). [1] Moderný Santa Claus vyrastal z tradícií okolo historického svätého Mikuláša (gréckeho biskupa zo 4. storočia a darcu Myry ),Britská postava otca Vianoc a holandská postava Sinterklaas (sám tiež založený na sv. Mikulášovi). Niektorí tvrdia, Santa Claus tiež absorboval prvky germánskeho boha Wodan , ktorý bol spájaný s pagan zimného slnovratu prípade Yule a viedol Wild Hunt , strašidelný sprievod po oblohe."

Nájdi relevantný zdroj ty, ak máš nejaký..

ewellina
31. dec 2024

My máme dobrú skúsenosť. Syn kúpil kamarátovi darček za šesť eur, vybral presne to, o čom naisto vedel, že by ho potešilo - tenisové loptičky. Syn dostal tiež niečo, z čoho mal radosť - hokejový puk. Ako tu už niekto písal, nič nie je dokonalé, ale čo v živote je dokonalé?

maciatkolulu
31. dec 2024

Inak teraz tak rozmýšľam,že muž to mal v práci anjikto sa pre nič nezduva. Myslím,že deti by si tiež veľa nevšímali,kebyže rodičia neriešia. Niekto má peniaze,dá viac,niekto má.menej,dá menej,niekto recykluje🤷. Pokiaľ by to nebola použitá zubná kefka ,no🤣. Ja naozaj nevidím dôvod na nejaky hlavibol z tohto.

jana_eyre_2
31. dec 2024

@fairyy asi o tom veľa nevieš, keď si myslis, že bol vymyslený v Amerike.. ale zase to sú len červené oči voči čomukoľvek čo sa ľuďom spája s USA..

fairyy
31. dec 2024

@jana_eyre_2 s povodnym svatym mikulasom uz ma santa claus len velmi malinko... resp uz asi ani nic ....
Na americké území postavu Sinterklaase přivezli Holanďané v průběhu 17. století poté, co na východním pobřeží vzniklo Nové Nizozemí. Kdo jako první použil jméno “Santa Claus”, není zcela jasné. Proměna Sinterklaase na Santa Clause byl pozvolný proces, na němž měli hlavní zásluhu spisovatelé a ilustrátoři.
Na fyzické podobě Santa Clause má zásluhu ilustrátor Thomas Nast. V časopise Harper’s Weekly se někdy po roce 1863 začal Santa Claus objevovat jako zavalitý a dobrosrdečný mužík s bílým plnovousem, který byl oblečený do červeného kabátu s kožešinou.
Výrazný podíl na popularitě Santa Clause má také ilustrátor a reklamní tvůrce Haddon Sundblom. Od 30. let 20. století začala jeho ilustrace veselého Santy Clause v červeném kostýmu ve svých reklamách používat společnost Coca Cola.
Devátý sob Rudolph s červeným nosem se ke skupině připojil až v roce 1939, kdy se objevil v propagační knize obchodního domu Montgomery Ward.
ale sak ok ked toto povazujete za super krestanske, mne to je fuk a davam vam za pravdu 👍

jana_eyre_2
31. dec 2024

@fairyy neviem či je problem v mojom písaní, alebo v pochopeni, ale ja o kresťanstve nikde nepíšem.. píšem že nebol vymyslený v Amerike, to je všetko..

Vznikol ako mix európskych tradícií..

saxana000
31. dec 2024

@tramtada31 aj moja dcera dostala prstienok z kinderka a vobec to neriesila.tesila sa a chodila s nim ako machrica.su to deti neprezivaju to tak ako rodicia..

sccarlet
1. jan 2025

@saxana000 to znie celkom OK, no 6taci sa už s autami nehrajú..trochu blbé, ale možno by som vysvetlila že sú rôzne deti rodiny....a keď to niekto urobí inak ako my ( je mu to možno jedno), tak takto to dopadne...a nech je to lekcia že aby pristupoval k veciam spravne...a neublíži tým druhému😉

Strana
z4