Je v poriadku darovať použité hračky Tajného Santu?
Deti si dávali v skole tajného santu. Určite aj mnohé vaše. Len sa chcem spýtať na názor, či je v poriadku tam dávať veci, ktoré boli zjavne používané a ešte tak pre úplne iný vek? Napríklad, že 8r dieťa dostane hračku určenú pre vek 3 roky? Poviem úprimne, ze som z toho za syna sklamaná. Každý rok dostane používanú hračku z poličky z detskej izby...
Stale nepises ako to zobral syn. Bol tiez sklamany ako ty? Myslis si ze tvojho syna nemaju radi a preto mu odflaknu darceky?
Ja by som to neriesila. Pre mna by to bolo nepodstatne ci je ten darcek vyuzitelny, odflaknuty, alebo aj ziadny. Je to len mala akcia v skole. Jej uspech, alebo neuspech nema velku vahu na moje stastie a to iste by som ucila aj dieta. Mne by sa najviac pacilo ak by tuto akciu robili deti same. Ze oni sami si davaju darceky bez zapojenia rodicov.
@lenkakravcova co ma secret santa s krestanstvom ?
ja mám dvoch synov, starší štvrták to má od prvého ročníka, volajú to adventný anjelik a u nich je to skôr o tom, že sa celý advent za spolužiaka/spolužiačku modlia a nenápadne mu pomáhajú a robia radosť (obrázok, lízatko, donesený čaj v jedálni... ). Na vianočnej besiedke si dávajú darček, vždy sme sa snažili vybrať pekný darček vhodný pre toho, koho si vyžreboval a vždy aj dostal darček, ktorý ho potešil. Tento rok im dala pani učiteľka limit 3€ plus niečo handmade. Tak sme kúpili vianočné ponožky a zdobený väčší medovník.
Mladší syn druhák to mal teraz prvýkrát. Princíp ten istý, len pani učiteľka nenapísala sumu a ja som akosi automaticky aj u neho brala tie 3€, tak sme vybrali pre spolužiačku krásny porcelánový zvonček na stromček s jej menom a k tomu tiež zdobený medovník. Môjho syna si ale vyžreboval chlapec, ktorého mamina vždy musí byť "naj" v darčekoch, takže doniesol plnú tašku somarín z pepca (ceruzky, zápisník, vianočné lízatká, postavičky hrdinov, čokoládu, diamantové maľovanie) a samozrejme celá trieda mu závidela, že má tam veľa darčekov a aj on sa samozrejme veľmi tešil, koľko toho dostal, ale bol smutný, že Terezke dal len dva darčeky... a vraj sa jej veľmi páčila tácočka mnou zdobených medovníčkov, ktoré niesol pani učiteľke. Keďže Terezka býva v našom paneláku, tak jej poobede šiel takú tácku ešte zaniesť a bola veľmi šťastná. Tak som bola za neho rada a budúci rok poprosím pani učiteľku, aby nám rodičom určila sumu, nech sa deti cítia rovnocenne.
Ale teda synovia sa každý rok na to tešia 🙂
Ja učím na strednej škola a nikdy som to v triede neorganizovala... predsa nie každý sa musí s každým, tak nech sa sami obdarujú s kým chcú... ja som každému kúpila rovnako ceruzku s nápisom "nemysli si, že na teba nemyslím", keďže ich čakajú maturity
U nás majú deti bud dačo vyrobit alebo zo svojich hraciek dačo dat nie nové kupovat
Moja trieda mala túto aktivitu, pretože si ju sami priali. Nemyslite si, že si to vymyslí učiteľ len tak, že "chce". Spoločne s triedou sme si určili pravidlá, ktoré som potom oznámila aj rodičom. Nebol žiadny problém.
@fairyy s náboženstvom asi nič, ale typicky toto robia v kresťanských krajinách (USA a pod.)
Inak ešte by som k tejto téme chcela dodať - tajným Santom deti učíme akurát tak to, že za darček mám očakávať darček a obdarovať ostatných nie je úprimne preto, že chceme urobiť druhému radosť, ale len chceme niečo pre nás v rovnakej hodnote ako dalo dieťa... Toto je fakt hodnota ktorú ľudia chcú učiť svoje deti? Zvláštne..
Ja darčeky nedávam preto, že nieco očakávam, ale preto, že mám človeka ktorému niečo dám rada a robim to len preto aby som videla že.sa poteší... To.by som bola rada keby vedeli aj moje deti.. (a aj to vedia)
Tak môj syn nedostal nič. Daroval vylosovanému dievčatku úplne nového malého plyšáka, ale on nedostal absolútne nič. Poviem na rovinu, že prišiel domov sklamaný. A to by ho potešil hoci aj cukrík - on je v tomto ohľade skromný. Osobne som proti tomuto typu zábavky, tak akosi mi uniká jej podstata...
Áno dostal,neriešim. Po pár dňoch som to proste vyhodila.
u nás v škole to mali tiež, akurát že u staršieho syna sa dohodli že do 3€, tak ma syn poprosil kúpiť pre vyžrebovaného spolužiaka balík kartičiek futbalistov a zo svojich sladkostí od Mikuláša mu zobral cukríky, že sa chce podeliť a mladší prvak bola dohoda, že darčeky pre vyžrebovaného spolužiaka/spolužiačku majú sami niečo vyrobiť...tak nakreslil pekný obrázok, napísal venovanie a zobral perničky vo sme doma piekli a dostal namaľovaný obrázok a doma vyrobenú omaľovánku a myslím že to bolo milé, žiadne zbytočné veci...raz starší syn dostal taký vianočný pohár a ako sa z neho tešil si neviete predstaviť 😉
@lucka2108 toto je super, takto sa mi to paci. U nas sa davaju 30€ dary. Nie som s tym stotoznena, nepaci sa mi to. Nie som sama, ale rodicia nas prehlasovali. Moja dcera dostala lego friends v hodnote 20€. To mi pride sialene. Dokonca niektore deti si povedali, co si prosia. My sme obdarovavali pani ucitelku, kupili sme sviecku za 5 €.
@jana_eyre_2 tak ak chceš aby každé dieťa niečo dostalo tak musí aj dať. Nie je nič zlé ,ak sa dieťa teší z darceka ,poznám mnohých co to nevedia.Dieta sa teší 2x z toho ako prekvapí obdarovaného a z toho co samo dostane .Ty ako dospelá kupuješ darčeky?Asi to je tvoj "jazyk lasky"ok ale nemusí to tak mat každý. Ja napr. nie ,tých co mam rada radšej navštevujem či zavolám na vylet.
@sidicek lenže každé dieťa predsa dostane doma, nerozumiem prečo by malo dostávať od spolužiakov, často aj od takých čo mu mimo sviatkov napríklad robia zle.. alebo také dieťa nebodaj bude musieť obdarovať ak si ho vylosuje.. to nemá nič spoločné s tesenim sa z darčeka a už vôbec nie z lasky.. je to.len vynútené vymieňanie si veci.. je 100 spôsobov ako deťom vymyslieť zaujímavé zábavky pred vianocami ktoré by ich zblížili ako to, že musia ísť do obchodu kúpiť vec za 5€ z ktorej je potom druhá strana sklamaná lebo má pocit že kúpili lepšie ako dostali..
@jana_eyre_2 podľa mňa práve naopak. Pobada to dieťa vyžrebovaného lepšie spoznať a vyrovnať sa aj so situáciou, keď darček čo dostalo ono, nespĺňa práve jeho očakávania. Môže sa naučiť, že darovať je viac ako byť obdarovaný. Ja doteraz mam najväčšiu radosť ak sa trafím a poteším obdarovaného hoci maličkosťou.
Tiež sa dieťa môže naučiť, že hodnota daru nie je v jeho cenovke, ale láske, ktorú doň vkladáme, v snahe potešiť druhého.
Áno niektorí to odflaknu, niektorí preženú, niektorí si nemôžu dovoliť nový darček, niektorí neznášajú hand made...atď. nie je to dokonalé a nebude. Ale ani život nie dokonalý.
Dieťa sa môže sústrediť na to, ako sa potešil ním obdarovaný. A ze nejde o výmenný obchod.
V triede, kde su veľké rozdiely by som zvolila variant adventneho kalendára, keď si deti vylosujú číslo a vždy tam iný nájde nejakú drobnosť.
Gumové cukríky, lizanku, oriešky, atď.
@janage to by malo nejaký zmysel keby im to niekto aj takto vysvetľoval, podal a zopakoval.. lenže to sa často nedeje a vidno to aj v tejto téme.. každý rok je tu nejaká téma kde sú ľudia nespokojní, urazení, sklamaní z darčekov v tajnom santovi a vôbec z toho nemám pocit že by to niečomu pomáhalo.. moje deti našťastie toto v škole nemajú a úprimne dúfam že to nikoho ani nenapadne, lebo to zase bude len o Tom že budem ten mimon.. áno, život nie je dokonalý avšak jednoducho v tomto konkrétnom zvyku nevidím žiadnu pridanú hodnotu..
@janage spoznať človeka a vyrovnať sa,že niekedy aj dostanem niečo čo nechcem sa dá aj inou aktivitou a dokonca celoročne bez toho,aby sa museli zaťažovať ostatní finančne. Okrem toho, naučiť sa vyrovnať sa s tým,že som dostal nejakú blbosť je vecou celkovej výchovy od rodiča a nie jednorázovo v rámci triednej akcie.
Ahoj, ja ti napíšem iba toľko (diskusiu som nečítala): Som rodič aj pedagóg a toto je podľa mňa tá najväčšia somarina aká môže byť...
Najstaršiu dcéru mám už na 2. stupni (piatačka) a ešte pred sviatkami im ich triedna povedala, že v hodnote 5 eur majú kúpiť pre spolužiaka (spolužiačku) niečo pekné akože pod stromček a potom to aj zabaliť. Deti si mali medzi sebou losovať mená, no keďže niektoré deti a možno aj rodičia nesúhlasili, tak deti sa popárovali samé.
Moja dcéra kúpila veci v hodnote 10 eur, lebo jej spolužiačka (mali si spolu vymeniť darčeky) povedala, že jej kúpila veci v hodnote 15 eur. Ešte som hovorila dcére, že nech tomu neverí, lebo proste dievča poznám a viem aká je. No aj napriek tomu som jej do balička ešte prihodila fixky - ak by náhodou. Dcéra prišla domov nakoniec smutná s jedným malým roztrhnutým plyšákom. Možno si aj poplakala - chúďa, to už neviem.
V triede ich je 25, tak ani nemusím hovoriť, že jedno dievča z ich triedy darček darovalo, no nedostalo. Prišla vraj po chorobe s darčekom pre nejakú spolužiačku, no tá spolužiačka vraj podarovala niečo inej spolužiačke... celé zle.
Ja sama mám ôsmakov, prevažne chlapcov, no neviem si predstaviť, ako by toto dopadlo... dievča mám v triede iba jedno. No kolegyňa, čo má deviatakov išla do toho, ale neviem ako to dopadlo. Deti v jej triede si losovali mená. Osobne si neviem predstaviť, čo by taká deviatačka kúpila deviatakovi a opačne.
@jana_eyre_2
@barbie2023 ono aj darčeky si môžeme dávať počas celého roka, ale Vianočné sú predsa len viac výnimočné. Možno nie pre všetkých. Tak ako narodeninový či meninový darček je iný ako bežný.
A Vianoce by predsa mali byť o darovaní. Svojho času, pozornosti, aj veci čo potešia a nemusia byť ani drahé ani veľké. Jednoducho o šírení dobra. Iste dá sa aj inokedy cez rok. A nemá zmysel to robiť nasilu.
@janage ale ja si myslím, že medzi deťmi by sa malo učiť že dobro sa šíri inak ako kupenim darčeka raz do roka.. ale už sa nechcem opakovať a úplne súhlasím s barbie, že toto ma byt ucene primarne v rodine..
keď myslíš že je to dobrý zvyk, neberiem ti to, ja v ňom však nevidím zmysel..
ale pre istotu opakujem - vravím len o tomto konkrétnom obdarovanim medzi deťmi v triede "tajnom santovi" - nech to zase niekto úplne nepretoci, že hovorím o všetkých obdarovavaniach na Vianoce.. kto chce, prečíta si všetko čo som napísala a snáď si z toho vezme suvisly kontext.. to je zase čaro napísaného..
@janage áno ,ale nemá to čo hľadať v škole. Vianoce sa môžu aj inak osláviť v rámci aktivít v školskom prostredí a nie ďalšími zbytočnosťami. Dakedy sa to nerobilo a tu sme a myslím,že ozaj toto nie je cesta k lepšej budúcnosti ani nič čo by zmenilo svet akýmkoľvek spôsobom keď sa to robiť nebude.
@janage unas v skole kazdy rok na vianoce vyhlasia akciu na donesenie vianocneho cukrovia pre ludi co asi nebudu mat to stastie moct si kupit nieco sladke na stol cez tie sviatky. A to sa mi paci omnoho viacej ako darovanie sprostosti medzi detmi. Deti su uplne opite z darcekov co dostanu - uz ani nedokazu ocenit, ze im nieco daruju - stretnutie s inym clovekom je uz len o tom kto co donesie a da, nie preto, zeby mali spolu stravit prijemny cas a uzivat si jeden druheho.
@lenkakravcova čo to prosím ťa splietaš, “deti ktoré Vianoce neslavia”.. a hneď za tým “že by vynechali deti, ktoré chodia na etiku lebo sú iného, než kresťanského vierovyznania..” ???!!
Za prvé, kde na Slovensku neslavime Vianoce?
Za druhé, čo to ma s tým, či dieťa chodí na etiku??😆😆
Vážne nechápem pointu tvojho prispevku..
@oneinamillion no vidím že nechápeš. 😃 Podľa sčítania ľudu máme na Slovensku okolo 60% kresťanov. Potom sú tu iní. Vieš, sú tu aj deti muslimov, budhistov, dokonca židov a hinduistov. A všetky tieto deti chodia na etiku a neslavia Vianoce. Kus zamyslenia sa niekedy stačí. 🙂
@lenkakravcova takze tvrdíš, že kto chodi na etiku, neslávi Vianoce? Kravina 🙂
Asi taká veľká, ako že ten, kto nie je kresťan, musi byt hinduista alebo moslim 🤣🤣
@oneinamillion tí čo Vianoce neslavia na etiku chodia. 🙂
@oneinamillion to, či píše Lenka, je pravda, sama mám viacero žiačok, v ktorých rodine sa Vianoce nestavia, pretože sú moslimovia
@lienka175 to ja vôbec nerozporujem, že moslimovia neslavia Vianoce a že ich je na Slovensku nejaké mizive percento. Rozporujem to, ako hlupo to @lenkakravcova napisala, že na Slovensku je 60% kresťanov a potom ti, čo chodia na etiku. A to sú moslimovia hinduisti židia… (mmch kde ostali mormóni a adventisti atd😆).
To je fakt smiesne, takéto čiernobiele vnímanie. Prečo by nemohol kresťan chodiť na etiku?
A štvrtina obyvateľstva tuna pre diskutujúcu proste neexistuje - z prostého faktu, že sú ateisti 🤷♀️
@lenkakravcova a 99% etikarov v každej triede Vianoce slávi 🙂

to je divné naši to mávajú od prvej triedy vždy sa dá kúpiť niečo malé napriklad v pepcu. dievcatam kupujeme nieco vianocne do vlasov tento rok sme mali chlapca ktorý je v triede nový a syn ho este moc nepozná tak sme mu kúpili ozdobu na stromcek a jeho menom. ono asi naozaj záleží od rodiny keď niekto nemá vztah k takymto veciam darmo.