icon

Je vhodné trestať dieťa za známky?

21. apr 2023

Dievcata poradte. Syn je druhak. Vsetky predmety mu idu na 1,2. Akurat slovencina a diktaty, tam ma stvorky. Ja ktora som v skole vzdy mavala z diktatov jednotky, uz neviem ako mu to vtlct do hlavy, trenujeme slovicka, no on aj tak donesie z dikratu 4.
Hovorim si ci ho za to nejak trestat, nieco mu zakazat, ci to ma vyznam. Alebo ci proste s nim viac trenovat, citat?
Mna rodicia za znamky nikdy netrestali, ale ja som bola celkovo jednotkarka, dvojkarka..
Ja osobne nie som ani za tresty za znamky, ale moj muz je ineho nazoru. Ja vsak vravim, ze mozno proste slovencina nie je jeho silna stranka, ked vsetko ostatne mu ide. Ale tak ci tak zlepsit sa musi, ved so 4 so slovenciny sa asi na dobru skolu nedostane.
Mate niektora tiez podobny problem?
Ako to vnimate vy?

Strana
z2
mira0611
21. apr 2023

Ahoj, ja som sa vzdy ucila, mala som 1-2, diktat furt 3. Na strednej ma vyvolala ucitelka z literatury, musela som odovzdat aj zosit prezrela ho, povedala na konci, ze nechape ako mozem mat 3.z diktatu ak v celom zosite nemam ani 1 chybu.
Diktuj svojmu synovi kazdy druhy den, oprav, nech si chybne slovicka opravi a este mu kup doplnovacky. Ale netrestala by som ho. Keby vedel, tak by to pisal spravne.

viestta
21. apr 2023

Ked mu sustavne nejdu diktaty napriek tomu, ze trenujete moze to byt nejaky ina pricina a tu trestanim neodstranite. Co tak miesto trestov poradit sa s ucitelkou, specialnou pedagogickou nech sa odhali pricina zlyhavania akurat v diktatoch. Treba posudit, ci robi chyby z neznalosti alebo nepozornosti alebo jednoducho nestiha tempo.

zuzulka558
21. apr 2023

Naša ma 1,2 a z AJ sa nájdu aj 3,je tretiacka, ja ju netrestam všetko jej nemôže ísť, viem ze sa snaží a učí ale nebudem ju robiť na svoj obraz,, ma spolužiakov co sa boja ísť za 3 domov ona mi chodí vysmiata

pribinak
21. apr 2023

@anita6666 amen

koniarova
21. apr 2023

Zaplať mu doučovanie. Nech ho tu slovenčinu učí niekto iný. U nás to zabralo. Môj prístup zrejme správny nebol.

abbey1
21. apr 2023

Ty dostávaš nejaký trest za nevydarenú večeru? Druhák je ešte malý. Čiže jeho ucenie máš pod dohľadom. Vieš, koľko sa učeniu venujete, ako sa snaží. Aké tresty teda a za čo?
Určite mu pomôže, keď bude viac čítať. Môže napríklad tebe čítať obľúbenú knihu. Alebo po nejakých príjemných spoločných aktivitách a výletoch môže písať denník. Trénujte nenásilným spôsobom, aby si mu školu i čítanie neznechutila.
Tresty známky sú úplná hlúposť. A v tak nízkych ročníkoch ani nehovorím.

kacernakokse
21. apr 2023

Určite by som netrestala, veď vidieť, že sa snaží, čo ešte má pre to urobiť? Ja som napríklad nikdy nevynikala v jazykoch a aj napriek tomu som skončila nie lahku vysokú školu. Trestom nič nevyriešite, veď sa chudák prestane snažiť úplne, akurát mu dáte do hlavy vzorec, že je jedno ako veľmi sa snaží aj tak bude vždy neschopny. To snad nechce ani tvoj muž. Skúste doučovanie, ten prístup na doučovani je úplne iný ako učenie s rodičmi či na hodine v škole, fakt to má brutálny vplyv na výsledky, keď to dieťa samozrejme chce a snaží sa.

judar
21. apr 2023

Ja nechapem takto zanietench rodicov na znamky co si neuvedomuju ze mat dieta hoc v druhom rocniku zs a trestat ho alebo karhat za znamky je absolutne k nicomu kedze znamky z takychto rocnikov mu budu akurat tak k nicomu...a dalsia podstatna vec je fakt ze kazde dieta ako starne tak je aj diametralne odlisne od inych v uceni ci v chapeni proste vseobecne a to ako rodic neovplyvnis ani trestom ..

nataly420
21. apr 2023

A čuduješ sa veď slovenčina je jeden z najťažších jazykov…. ja som mala vždy 4 dokonca aj 5tku a mohla som sa snažiť ako som chcela.

8aslan147
Odpoveď bola odstránená
alex2299
21. apr 2023

Ja by som známky moc neprežívala.. to ,že mu niečo nejde , neznamená , že je hlúpy.. neber to tak..a nenút ho do niečoho, čo ho nebaví .. určite je šikovný v niečom inom ;) škola nezaručí dobrý život-budúcnosť.

barborachors
22. apr 2023

necitala som komentáre ale moze byt dyslektik, treba to vysetrit.

macekovam
22. apr 2023

A otecko ako písal v detstve diktáty? Starí rodičia? Nemôžeš ho porovnávať len so sebou.

andrejka1974
22. apr 2023

Treba len trénovať a ak to nepôjde tak mu vysvetliť že svet sa nezruti však sa snaží ani mojej to nejde určite netrestat určite ak by to bola lenivosť bolo by to ine

lukino2000
Odpoveď bola odstránená
althejka
22. apr 2023

To ze rodic mal nejaky predmet na jednotky neznamena povinnost dietata byt v nom jednotkar tiez. Nechapem tu logiku. Trestanie za znamku je pre mna alibizmus rodica priznat ze dieta je v niecom slabsie a niekde lepsie a tak to ma aj byt. Ako inak by sme zistili co ho bavi viac a prirodzene tomu rozumie aj bez ucenia navyse? Moj je stvrtak a diktaty su katastrofa. No a co,krasne cita a tam si znamku vzdy nejako vylepsi,projektom... Niecim zaujimavejsim pre neho a ako ide cas,aj tie diktaty vyzeraju lepsie tym citanim. Ziadna drama 🙃

laurikalalinka
22. apr 2023

Véd je to len druhák,prepáč mi za tieto slova: je tvoj muž kompletný???,vies si predstaviť ze dievčatá plaču že nedostali 1 ale 2,však sa musia báť ist domov a stalo sa ze to skončilo samovraždou,pre známky, diktát bude vedieť len trenovanim,ale určite nie trestom...

luccija
22. apr 2023

Daj ho otestovať
Ak bude všetko v poriadku tak veľa čítať knihy a trénovať vysvetľovať tie slová kde robí chyby.Tak nazbiera dobre známky z odpovedí, slohu, testov a zle z diktátu.Nikomu nejdú všetky predmety dobre, ale určite netrestat!bude mať strach

euka210
24. apr 2023

Su deti, ktore proste diktaty pisat nevedia. Jednotkari, ale z diktatov 4,5...synovec je taky...ale jeho otec bol rovnaky, takze len trenovat, aby mal aspon tu 3 z diktatu. Su to chyby z nepozornosti...dlzne atd...y/i pise spravne.
Na gymku sme mali spuziaka, hlavicka mudra, vsetko mu slo, ale diktaty 5.
Diktaty by som netrestala...moj manzel sa za sociku snazil, aj tak mal 5, tak mu to uz potom bolo jedno. V matike bol ale zase dobry.
Takze len doma pisat. A citat knihy.
Dieta bude dost potrestane horsou znamkou zo Sj kvoli diktatom, nemusi este rodic pridavat...jedine, ak by jej pristup bol taky, ze jej je to jedno. Ale druhacke to asi jedno nie je.

cucoriedkacucoriedka
28. apr 2023

Skúste školskú psychologicku...špeciálnu pedagogicku...môže ísť o poruchu.dysgrafia...resp porucha pozornosti...a netrestat...toto nie je o lajdactve..

oskvarka
24. apr 2024

bola som na tom rovnako ako tvoj syn.. ak som ale trenovala.. 4 diktaty kazdy den po vyucovani doma s mamou tak som sa vypracovala.. ale neznasala som to a neviem ci to stalo za to .. robila som to len pre to aby som sa dostala na 8 rocne gymo a aj mama bola ochotna a potom uz nie.. ano bolo peklo v rodine koli mojim znamkam .. doteraz mam z gramatikov problemi som dyslektik a dysgrafik a normalne som vystudovala vysoku skolu aj s 5 z diktatov celu strednu skolu... ak mu chces zarobit na psychicke problmi, a vzajomne odcudzenie .. to je jedine co dosiahnes trestami a ze to budes riesit ako jeho chybu... ak on ma s tym problem mozes mu navrhnut viac pracovat ale ja som neni za to aby deti trenovali (boli nutene ci presviedcane... ak sam chce to je ine) to v com su slabsie a ide im to horise na ukor toho co ich bavi a ide im.. to je neprijemne a zaroven zahadzovanie talentu.. ak je napr dobry v matike nech sa radsej viac venuje jej... inak robim teraz na urade pisem uradne listy jasne sem tam sa tam chyba najde este sa nik nestazoval a samozrejme opravu gramatiky pouzivam...(riesim ale technicke veci) .. ale tak nejaka cesta pre pomoc dietatu asi je ale to by som riesila len ak by to jeho trapilo a chcel sa zlepsit... (ja som bola v skole sikanovana lebo som zle citala nahlas neznami text) alebo to pripadne riesit s ucitelom ale nejako citlivo... neviem ci na Slovensku mas nejake taketo cesty vobec mozne a ako to bude citlivo vnimat to dieta ze sa nieco take nafukuje...

princezna_bosorka
26. apr 2024

ak chces, aby zacal nenavidiet seba, teba, skolu a slovencinu, tak ho trestaj... treba prist na to, kde je problem, mozno malo cita, mozno ma dyslexiu. A muza. A muza s jeho stredovekymi vychovnymi praktikami posli niekam...

Strana
z2