Je známkovanie z hudobnej a výtvarnej bežné?
Ahojte, prekvapilo ma, syn 4ták prišiel domov, že idú mať písomku z hudobnej. To tak bežne býva? Za mojich čias sa hudobná neznámkovala, nie je to len formalita? Tiež výtvarná, idú im známkovať výkresy. Ani jedno moje dieťa nie je nadané na kreslenie. Nepokazí im to potom priemer na prijímačky, ak budú mať z výtvarnej dvojku? Zdá sa mi to celé divné.
@anonym_d27ea2 neviem, prečo tak nekultúrne reaguješ, možno ti nešla matematika alebo jazyky, ale tieto predmety sú naozaj dôležitejšie pre život a zamestnanie ako hudobná a výtvarná.
@anonym_autor pretože som umelec a vidím tú zúfalú nekultúru národa, ktorú tu máme aj vďaka takýmto obmedzeným názorom, že matematika a jazyky sú dôležitejšie, ako hudobná. Prečo? Lebo to tvrdíš ty? 🤦
@anonym_autor pretože som umelec a vidím tú zúfalú nekultúru národa, ktorú tu máme aj vďaka takýmto obmedzeným názorom, že matematika a jazyky sú dôležitejšie, ako hudobná. Prečo? Lebo to tvrdíš ty? 🤦
Vidis, ja ucim matematiku a napriek tomu sa (nielen tu) zatavam vychov. Mozno by sa obcas aj umelci mali kladne postavit k matematike, hned by bol krajsi den😉
Vidis, ja ucim matematiku a napriek tomu sa (nielen tu) zatavam vychov. Mozno by sa obcas aj umelci mali kladne postavit k matematike, hned by bol krajsi den😉
@dskjhfdlkdjhl ja nemám nič proti matematike. A vnímam ju ako dôležitú. Ale vnímam ju ako rovnako dôležitú, ako každý iný vyučovací predmet. Proste nie je to menej dôležité len preto, lebo ja k tomu nemám vzťah. Toto mi vadí na vyjadreniach autorky témy.
A 2ka je zlá známka? 🤔 trocha sa ukľudní...poznám veľa rodičov, ktorí týmto stresujú svoje deti. Treba ich pochváliť aj za 2ku.
A potom sa ludia divia, ze nadavam na skoly
@hederamonstera a co sa Ti konkretne nepozdava?
@anonym_autor V 80-tych rokoch skola pre nadane deti? Fakt? A neznamkovali sa vychovy?
@dskjhfdlkdjhl áno. Robili sme prijímačky v tretej triede. A neznámkovali sa výchovy. Ale v tom čase sme mali už dva jazyky.
@dskjhfdlkdjhl áno. Robili sme prijímačky v tretej triede. A neznámkovali sa výchovy. Ale v tom čase sme mali už dva jazyky.
@anonym_autor V 80-tych rokoch sa v Ceskoslovensku neznamkovali vychovy? Kde?
@hederamonstera a co sa Ti konkretne nepozdava?
@dskjhfdlkdjhl napr nutenie dietata spievat pred celou triedou, tie zosity🫣 chore na hlavu, fakt podstatne pre zivot
@anonym_d27ea2 to vravíš preto, lebo si umelec a národ sa ti zdá nekultúrny (čo môže byť pravda), ale hudobná a výtvarná ti v normálnom živote nepomôže, keď si nedokážeš vypočítať, koľko m² dlažby si máš kúpiť na dvor, ani koľko percent zaplatíš na odvodoch pri rôznych príjmoch alebo typoch spoločností. Ja v práci používam matematiku a 3 jazyky každodenne, tiež musím písať gramaticky správne maily, to platí aj o mojich známych, ale nikto nikdy od nás nechcel, aby sme zaspievali, urobili notový zápis a v rádiu odhalili Bacha, ktorý práve hrá. V tom je ten rozdiel.
A obe deti sú matematicky nadané, ale nejdú im jazyky. A výsledok? Učia sa ich, musia sa snažiť, trénovať, v škole idú rýchlo. Tiež gramatika. Vybrané slová? Bez výnimky makajú. Ale na edupage pípa dokola len hudobná. Úlohy na doma, písomka, naučiť sa spievať, ide skúšať z klavíra - máme si stiahnuť klavírovú appku. Zdá sa mi to prílišné zaťažovanie na to, o aký predmet sa jedná. Deti mobil nemajú. Ale je pravda, že majú inú pani učiteľku a táto je zrejme veľmi motivovaná.
A čo sa týka školstva, kľudne by som uvítala voliteľné predmety už na ZŠ. A tam by mohla byť nielen výtvarná a hudobná, ale napr.programovanie, technické predmety, zdravá výživa a nutričné poradenstvo, psychológia.
@adri266 vazne porovnavas hudobnu s cudzim jazykom ci matikou? 🤦♀️
Uplne zbytocny predmet ako vsetky tieto vychovy, ze sa znamkuje je absurdne.
@anonym_04f7e6 to povedz všetkým tým slávnym klasickým aj iným hudobníkom, že vlastne vysoká škola múzických alebo výtvarných umení bola pre nich zbytočná
Áno dcéra bola minulý rok, v 6. triede gymnázia normálne známkovaná aj z hudobnej aj z výtvarnej. Bolo v ich triede pár štvoriek z výtvarnej… napríklad. Z hudobnej mali všetci buď jednotky, alebo dvojky
@dskjhfdlkdjhl napr nutenie dietata spievat pred celou triedou, tie zosity🫣 chore na hlavu, fakt podstatne pre zivot
@hederamonstera Ja tam teda nic chore na hlavu nevidim, ale mozno nemam dobry zrak😉
Áno dcéra bola minulý rok, v 6. triede gymnázia normálne známkovaná aj z hudobnej aj z výtvarnej. Bolo v ich triede pár štvoriek z výtvarnej… napríklad. Z hudobnej mali všetci buď jednotky, alebo dvojky
@gabrielkaa stvorka z vytvarnej??? To co za choru ucitelku. Akoze fakt vam to pride normalne??
A prepac, je ine, ked niekto miluje umenie a ide DOBROVOLNE na taku vysoku skolu a ine, ked dieta chce napr robit pokusy z chemie ale musi zabijat cas ucenim sa nejakej pesnicky alebo nakreslilo neviem co. Fakt efektivne. A takisto to plati o dietati, ktore miluje malovat a chce sa tomu aktivne venovat ale nie, musi zabijat cas pre neho nepodstatnou chemiou ci matikou.
@hederamonstera Ja tam teda nic chore na hlavu nevidim, ale mozno nemam dobry zrak😉
@dskjhfdlkdjhl kazdy mame ine vnimanie sveta.
@dskjhfdlkdjhl kazdy mame ine vnimanie sveta.
@anonym_d27ea2 Ved ja nepisem konkretne o Tebe, ale o umelcoch vseobecne.
@hederamonstera Ano, to je pravda, ze kazdy vnima svet inak, preto sa napr. my dve v tomto nezhodneme, ale mne to nevadi😉
@anonym_d27ea2 Ved ja nepisem konkretne o Tebe, ale o umelcoch vseobecne.
@hederamonstera Ano, to je pravda, ze kazdy vnima svet inak, preto sa napr. my dve v tomto nezhodneme, ale mne to nevadi😉
@dskjhfdlkdjhl ani mne to nevadi, ze sa nezhodneme🤣
@gabrielkaa stvorka z vytvarnej??? To co za choru ucitelku. Akoze fakt vam to pride normalne??
A prepac, je ine, ked niekto miluje umenie a ide DOBROVOLNE na taku vysoku skolu a ine, ked dieta chce napr robit pokusy z chemie ale musi zabijat cas ucenim sa nejakej pesnicky alebo nakreslilo neviem co. Fakt efektivne. A takisto to plati o dietati, ktore miluje malovat a chce sa tomu aktivne venovat ale nie, musi zabijat cas pre neho nepodstatnou chemiou ci matikou.
@hederamonstera no normálne mi to nepríde, ale s tým už nič nenarobím. Sú ľudia pre ktorých je hudba celý život a s matematikou, chémiu ani fyzikou sa okrem základnej a strednej školy nikdy v živote nestretnú. Ja považujem za úplne normálne keď sú hodiny hudobnej, poprípade výtvarnej na základnej a strednej škole. Osnovu a učebný plán týchto hodín už nech si zostaví každý pedagóg podľa svojho uváženia . Určite to neni hlavný predmet, majú ho maximálne dvakrát do týždňa takže taká tragédia to nie je určite.. A u nás jedna učiteľka dávala testy z hudobnej a druhý učiteľ nič. Ale hovorím podľa mňa je celkom fajn keď niekto vie základy hudobnej ako sú noty poprípade známi hudobní skladatelia a ich diela atď. Patrí to k základným vedomostiam myslím si
@hederamonstera ale môžem len súhlasiť, mali by si vybrať. Starší sa zaujíma o chémiu a vesmír, nerád tancuje, spieva, je veľmi, ale veľmi hanblivý pred viacerými ľuďmi. Kresliť nevie, farby keby existovali tri, je spokojný. Má čisto pragmatický technický svet. Rytmus neudrží, spieva falošne, melódiu si nepamätá. Ale musí sa prispôsobiť.
@hederamonstera no normálne mi to nepríde, ale s tým už nič nenarobím. Sú ľudia pre ktorých je hudba celý život a s matematikou, chémiu ani fyzikou sa okrem základnej a strednej školy nikdy v živote nestretnú. Ja považujem za úplne normálne keď sú hodiny hudobnej, poprípade výtvarnej na základnej a strednej škole. Osnovu a učebný plán týchto hodín už nech si zostaví každý pedagóg podľa svojho uváženia . Určite to neni hlavný predmet, majú ho maximálne dvakrát do týždňa takže taká tragédia to nie je určite.. A u nás jedna učiteľka dávala testy z hudobnej a druhý učiteľ nič. Ale hovorím podľa mňa je celkom fajn keď niekto vie základy hudobnej ako sú noty poprípade známi hudobní skladatelia a ich diela atď. Patrí to k základným vedomostiam myslím si
@gabrielkaa ja nehovorim, ze to nema byt vobec. Len by uz mohli skoly zacat prihliadat na individualitu deti. Vidim, ze ten chlapec pekne spieva alebo to dievca nadherne kresli, tak nebudem trapit ine hanblive dietko pred tabulou, z coho vznikne len krasna sikana ale zameram sa na deti, ktore to vyuziju.
Ja si doteraz pamatam, ako ma matikarka, co ucila aj vytvarnu, zdrbala, ze nevyfarbujem fixkou pekne za sebou, aby to boli pekne ciary ale halabala. Kto nieco vie o umeni, vie ze je to extremne subjektivne a nema sa to co hodnotit.
Lenze skola sama o sebe, uz tym ako je nastavena, zabija vnutornu motivaciu deti sa ucit, takze sa boja popustit zo znamok a prisneho rezimu, lebo by sa im vsetky deti na vsetko vykaslali. Ale zato si mozu skoly same. Vid moja fotka, ktoru som sem dala. Fakt su dolezite okraje a obaly na zositoch, pri hudobnej vychove🤣 achjaj
Podľa tejto logiky by na telesnej mali začať skúšať žiakov z dejín športu, kde boli aké OH a pod. Tiež zhoršiť známky za nesplnené limity v behu, skoku atď. Kto nepreskočí kozu, tak 5, za nezvládnutý kotrmelec samozrejme tiež. A to by sme videli, ako by sa rodičia začali ozývať pri dnešnej epidémii obéznych, nemotorných detí. Podľa mňa by sa telesná, hudobná a výtvarná známkovať nemali, ale ja o tom samozrejme nerozhodujem. Nás neznámkovali, oddýchli sme si tam, zabavili sa, bolo to fajn, 80te roky, škola pre nadané deti, možno to bol rozdiel, že dôraz sa kládol na mat, slov, 2 jazyky a humanitné predmety.
@anonym_autor bola som v 80.rokoch v triede zameranej na matematiku a prírodné vedy a aj tak nám všetky výchovy znamkovali.
@gabrielkaa ja nehovorim, ze to nema byt vobec. Len by uz mohli skoly zacat prihliadat na individualitu deti. Vidim, ze ten chlapec pekne spieva alebo to dievca nadherne kresli, tak nebudem trapit ine hanblive dietko pred tabulou, z coho vznikne len krasna sikana ale zameram sa na deti, ktore to vyuziju.
Ja si doteraz pamatam, ako ma matikarka, co ucila aj vytvarnu, zdrbala, ze nevyfarbujem fixkou pekne za sebou, aby to boli pekne ciary ale halabala. Kto nieco vie o umeni, vie ze je to extremne subjektivne a nema sa to co hodnotit.
Lenze skola sama o sebe, uz tym ako je nastavena, zabija vnutornu motivaciu deti sa ucit, takze sa boja popustit zo znamok a prisneho rezimu, lebo by sa im vsetky deti na vsetko vykaslali. Ale zato si mozu skoly same. Vid moja fotka, ktoru som sem dala. Fakt su dolezite okraje a obaly na zositoch, pri hudobnej vychove🤣 achjaj
@hederamonstera S tým súhlasím, deti miesto motivácie a vyzdvihovania ich silných stránok, len škatuľkujú a tak nám vzniká nejaký sivý priemer. Deti učia do bodky plniť si povinnosti bez toho aby využívali svoju kreativitu. Len nasledovať pravidlá. A popritom taká známka len málo odráža aj skutočné vedomosti a potenciál dieťaťa . Ale to je veľmi široká téma, reforma školstva by sa zišla nielen na Slovensku ale viacerých krajinách.
@adri266 vazne porovnavas hudobnu s cudzim jazykom ci matikou? 🤦♀️
Uplne zbytocny predmet ako vsetky tieto vychovy, ze sa znamkuje je absurdne.
@anonym_04f7e6 vies o Tom,že sú Stredné umelecké školy,tam idú decká nadané ,vieš o Tom,že sú matematické gymnázia, tam idú deti nadané,učí sa všetko rovnako,chvalabohu.
@hederamonstera ja neviem,ale mne sa zdá,že dnešné deti s rozkosou kašľu na všetko čo sa a s požehnaním rodičov lebo však majú právo. Bolo by treba intenzívne popracovať ba oboch brehoch
@hederamonstera ja neviem,ale mne sa zdá,že dnešné deti s rozkosou kašľu na všetko čo sa a s požehnaním rodičov lebo však majú právo. Bolo by treba intenzívne popracovať ba oboch brehoch
@maciatkolulu hm, ze do 6tich rokov na nic nekaslu🧐
A potom sa ludia divia, ze nadavam na skoly
@hederamonstera normalne podmienky, super, ze rodic musi podpisat, takto keby to vyzeralo a davali sa spravodlive znamky, hned by sa ôludia naucili poriadku a nie chaosu
@anonym_autor My sme tiež písali písomky z HUV ale na vysvedčení bolo absolvoval. VV sme nemali známkované.

Podľa tejto logiky by na telesnej mali začať skúšať žiakov z dejín športu, kde boli aké OH a pod. Tiež zhoršiť známky za nesplnené limity v behu, skoku atď. Kto nepreskočí kozu, tak 5, za nezvládnutý kotrmelec samozrejme tiež. A to by sme videli, ako by sa rodičia začali ozývať pri dnešnej epidémii obéznych, nemotorných detí. Podľa mňa by sa telesná, hudobná a výtvarná známkovať nemali, ale ja o tom samozrejme nerozhodujem. Nás neznámkovali, oddýchli sme si tam, zabavili sa, bolo to fajn, 80te roky, škola pre nadané deti, možno to bol rozdiel, že dôraz sa kládol na mat, slov, 2 jazyky a humanitné predmety.
@anonym_autor V 80-tych rokoch skola pre nadane deti? Fakt? A neznamkovali sa vychovy?