icon

Kde v zahraničí nie je povinná angličtina?

10. sep 2021

Viacero vás tu žije v zahraničí. Poraďte, prosím, v ktorej krajine v škole nie je povinné učiť sa anglický jazyk? Môžu byť povinné iné jazyky. A ak je povinná angličtina, od ktorého ročníka?

klip0
11. sep 2021

A čo, krajina kde sa nemusí učiť anglicky tak tam sa prestahujete ? Aby sa dieťa nemuselo učiť angličtinu ? A prečo ? Či aký dôvod ?

bluka2
11. sep 2021

@klip0 tak v dospelosti našich detí možno už bude lepšie vedieť po čínsky, než po anglicky. Ako pre našich rodičov angličtina lepšia vedieť než ruština.

klip0
11. sep 2021

@bluka2 no áno ale nato sa netreba sťahovať do krajiny kde nieje angličtina povinná.

bluka2
11. sep 2021

@klip0 tak potom neviem, možno je otec z USA a pýta sa matka 😉

lavender273
11. sep 2021

Zeby tieto krajiny?

vevesh
11. sep 2021

Aaaahhhh teraz mi napadlo- urcite Iran, kedze povazuje anglictinu za kulturnu invaziu😀

bluka2
11. sep 2021

@lavender273 väčšiu blbosť som dlho nevidela. Uganda?! Však tam je angličtina úradný jazyk. Tanzania podobne, včera som hovorila s kolegom v Tanzanii. Pracuje tam v angličtine. Gambia musi byť tiež joke.

lusyyy36
11. sep 2021

@lavender273 v alzirsku sa anglictina uci. Mozno nie hneď na 1.stupni ale potom isto.

bluka2
11. sep 2021

@lavender273 eswatini má tiež úradný jazyk angličtinu. Je to rovno pri JAR, aj to dáva zmysel.

autor
11. sep 2021

@vevesh Mongolsko znie dobre, len podľa googlu majú na 2. stupni angličtinu. Páči sa mi čínsko-slovenské gymnázium v BB, ale majú angličtinu povinnú, škoda. S čínštinou by problém nebol. Obávam sa, že na Slovensku sa asi angličtina učí všade, ale skúsim si prečítať o tých výnimkách. A pozriem si aj tie zahraničné školy. To mi ani nenapadlo. Vďaka. Len zase nechcem ani školu, kde sa bude zanedbávať miestny jazyk alebo tam budú len deti diplomatov atď. Rozmýšľala som aj nad Latinskou Amerikou, ale v tých bezpečnejších krajinách sa učí asi všade už. Ten Irán musím pozrieť, to by mohlo byť ono. :D

@bluka2 Ďakujem. Ako to tam bolo s bezpečnosťou? To je asi moc, ale portugalčina znie dobre.

@klip0 Proste by sa nám to páčilo, keby bola taká možnosť. Sú krajšie jazyky a tie radi podporíme. Pochopenie už dávno nehľadám radšej...

vevesh
11. sep 2021

@bluka2 je tam napisane, kde sa najmenej hovori aj- ako mozno maju iba 2 roky vyucovania v tych krajinach alebo drviva vacsina nechodi do skoly (negramotnost vdaka vzdialenosti, financiam a pod.). Preto to tak zaradili.....ale to, ze vela ludi nehovori aj, neznamena, ze nie je uradny jazyk ci povinny v skole🙈🙉🙊

klip0
11. sep 2021

No veď to je vaša vec samozrejme, mňa to len prekvapilo si podľa toho vyberať krajinu na život. Ale každý samozrejme nech si robí ako jemu vyhovuje

vevesh
11. sep 2021

A este maroko- tam je povina francuzstina ako jazyk.

autor
11. sep 2021

@vevesh Napríklad o Rusku som sa dočítala, že tam tá výučba angličtiny často nestojí za nič, preto mnohí Rusi nevedia dobre po anglicky, ale teda učí sa tam. Inde som čítala, že sa dá na základnej škole vybrať ešte francúzština a nemčina tuším. Info z prvej ruky nemám, iba viem potvrdiť, že naozaj niektorí Rusi nehovoria po anglicky.

autor
11. sep 2021

@klip0 Tak je to len jeden z parametrov, ale nevyzerá, že by sme našli niečo. Možno potom ešte hľadať, kde nie je povinná školská dochádzka a učiť doma či v nejakých alternatívnych školách. :D

autor
11. sep 2021

@vevesh 🙂 Aj na to sa pozriem.

bluka2
11. sep 2021

@vevesh ale oni vedia všetci tam po anglicky v Ugande, Gambii a eswatini. Možno nejaké kmene niekde v pazi nie, ale to sú vynimky

bluka2
11. sep 2021

Maputo, Inhambane, až po Beiru všetko v pohode, bezpečnosť, s ktorou sa dá zit. V Mapute žije veľa medzinárodných rodín. Ja by som sa hneď vrátila. Ak ti chýba niečo z 1. sveta, rýchlo sa dostaneš do Johannesburgu. Ale pozor, život je tam drahsi než na Slovensku. Ja som si byt prenajímala najprv za 900€ a potom za 600€ mesačne. Aj keď teda za rovnakú sumu môžeš mať aj dom (ja nie som ten typ). Aj víza a povolenie k pobytu sú palky. Zato s prezidentom si pokecas aj po slovensky 🙂
Podobne je to vraj v Angole.

bluka2
11. sep 2021

V vo veľa krajinách aj keď je oficiálne povinná školská dochádzka, sa to vôbec nerieši. Respektíve majú iné problémy, napríklad pouličné deti a tá dochádzka je taký "menší" problém. Hocikam myslím do Afriky môžeš ísť a deti nedať do školy. Ale homeschooling vybavis aj tak hocikde na svete, nie?

autor
11. sep 2021

@vevesh Asi sa pre istotu vrhneme na perzštinu, na základných školách v Iráne je angličtina zakázaná!? :D

@bluka2 Vystačím si s prírodou, vidiekom, len rýchly internet potrebujem na prácu a to môže byť problém niekde. Neviem. Asi domácu výučbu vybavím všade, ale to by bola len taká alternatíva, nechcem brať deti z kolektívu rovesníkov.

vevesh
11. sep 2021

@bluka2 nie, niekde je homeschooling uplne zakazany- napriklad v nemecku🙈a potom v svedsku, argentine, grecku, saudi, turecku a par dalsich krajinach....

bluka2
11. sep 2021

V Mozambiku rýchly internet nebol problém, ale tak bol aj drahší. A musíš mať back upy. Či nemala som použiť anglicke slovo? 😃Najlepšie žiť v budove, kde je náhradný generátor pri výpadku elektriny, musíš mať vždy nabitý mobil a kúpene mobilné dáta a dosť kreditu na elektrinu (nemáš to na faktúru, ale dopredu kúpenú). Keď sa na toto nastavis, dá sa to.
Vlastne je to tam celkom fajn, omnoho viac v spojení s prírodou, viac menej rovnaká časová zóna, romantika, skvelé jedlo, pláž, pozitívni ľudia.

bluka2
11. sep 2021

@vevesh fakt? To som nevedela, v Rakúsku kamoška vybavila homeschooling úplne ľahko, keď musela ísť kvôli práci na pár mesiacov do New Yorku

taskataska
11. sep 2021

ze su krajsie jazyky, tvl, argument jak noha

ze sa v dnesnom svete clovek bez aj pomaly nepohne je zjavne irelevantne, ked su tie ine krajsie. co na tom, ze je nepouzitelny, hlavne, ze hovori plynule swahili :D

leuchtturm
11. sep 2021

Nechapem, preco chces svoje dieta ochudobnit o tento jazyk. To kludne mozes ostat aj na Slovensku, dat ho niekam na ucnovku, kde na jazyky ziadne poziadavky nie su. V realnom svete sa bez anglictiny tvoje dieta nikde nepohne, ak ma mat nejaku lepsiu kvalifikaciu.

vevesh
11. sep 2021

@bluka2 internet nie je v dnesnej dobe problemom nikde na svete (ani rychly internet). Problemom je elektrika (treba mozno nahradny generator) a cenzura- totiz nie vsetky stranky su dostupne vsade na svete.....ale ked sa chce, clovek sa vie vzdy vynajst, ze ano😀

beata_k
Odpoveď bola odstránená
autor
11. sep 2021

@taskataska Ja som argumentáciu ani nezačala, ani nechcem začínať. Ako vravím, viem, že by som tu pochopenie nenašla, tak načo? A pohne sa človek vo svete, keď vie poriadne iné jazyky.

@leuchtturm My žijeme bez angličtiny a s kopou iných jazykov, ale hovorím, treba ich vedieť dobre. Zas na niektorých miestach vo svete si zase naopak s angličtinou veľmi nevrzneš ani ako turista.

bluka2
11. sep 2021

@vevesh cenzúra možno iba v severnej Kórei. V Číne všetci poznajú VPN etc.

bluka2
11. sep 2021

@vevesh teda neviem či všetci, ale aspoň ti, ktorých poznám ja 🙂