Kedy je správny čas poslať dieťa samo do školy?
Ahojte,kedy je ten spravny cas poslat dieta same do skoly? Myslite ze ked ma 10rokov a 15minut cesty do skoly priamym chodnikom az tam je v poriadku? A keby mala byt 3hodiny sama doma nez pridem z roboty?
@terezkaarthuramax
zdravím ho a ťahali do dodavky, jasne proti jeho vôli, kričalo. Prvák to isto nebol, pre tých rodicia chodia.
@svetlonos 😥
@svetlonos ja rozumiem takejto obave, je to riadne na city. Ale, toto je presne ten úplne zbytočne prehnaný strach. Koľko detí na Slovensku bolo reálne unesených? Zopár. Aj to väčšinou malé deti a vlastnými príbuznými. Čiže naozaj za mňa, totálne prehnaný strach. Oveľa viac by som sa bála, že dieťa zrazí auto, keď už teda sa mám niečoho báť. Ja mám tiež milión strachov, ale snažím sa s nimi pracovať a neprenášat na dieťa. Ja mám tých milión strachov aj vďaka mojej mame, pretože robila presne toto, že žila v strachu. V každej jednej terapii, ktorú som si robila, tak sa nejakym spôsobom riešili prenesené strachy. A preto som si povedala, že to dieťaťu nespravím. A preto je pre mňa dôležité presne to, ako situáciu vníma dieťa. Takže ak 10 ročné povie, že zvládne prísť domov zo školy, tak mu tú dôveru dám. Preberiem s ním možné riziká a to, ako ich vie zvládnuť a nechám ho. Môže sa stať niečo "zlé"? No môže. Ale to su väčšinou veci, ktoré neovplyvnim. Btw moje dieťa malo v živote zatiaľ tri "nehody" všetky sa stali doma a pri všetkých som stála meter od neho. A nezabránila som tomu.
@akvi
precitaj si ešte raz, čo som napísala. Zijeme v AT za mna v malom mestečku, takom turistickom teda hlavne mimo zimy. Žiadna Viedeň.
Dieta v 10 rokoch môže byť veľmi zrelé a rozumne, o tom nemám pochyb aj ja som bola.
Ale čo to pomôže, keď prídu dvaja dospeli a vtiahnuť ho silou do auta??
Ze sa to tu stalo už viac krát. Školy aj všetky skolky v prímestských častiach patria mestu. Mesto vydalo príkaz na sprísnenie opatrenia koli tomuto pokusu o únos. A to aj v skolkach a jasliach!
Nie je to môj výmysel. Ja som fakt chytala uz za mlada nervy, ked mi ex pivedal ako si vybavoval op s mamou! Ja sama. Nie som za nesamostatnost. Ale za bezpečnosť!
Toto nie je prenášanie strachovať ale realita a čisté fakty, ktoré netreba ignorovať. Ci do equadoru by si tiez isla pozrieť do miest, kde vládnu drogové gangy?
Ano - spomínam tu teraz extrem. Ale fakty nepustia.
A k tým "par" unesených detom na SK... Mali sme 8 rokov, boli sme na bežnom sídlisku plnom deti. S nami boli vždy rodicia/babka. Jeden chlapec zo skolky - spoluziak, bol vonku so svojimi bratmi - staršími. Mama každú chvíľku pozerala z okna. Až maleho zrazu nevidela.
Moji spolužiaci boli na polícii vypovedať. Maleho zobral chlap do auta, za bieleho dňa zo sídliska.
Mama tiez verila a nemala strachy. Robila ucitelku v skolke.
Chlapec sa nikdy nenašiel, po rokoch jej prišiel list, ze bol predaný na organy.
Toľko znova k faktom. Rodinu osobne poznám, byvali kúsok od nás. Moja teta s tou mamou hovorila ako ona sama jej aj o tom liste pivedala. Takže žiadne jpp.
Ja nie som za prenos strachovať, viem čo myslíš.
Ale je rozdiel mat strach, že mi dieta spadne z preliezačky alebo ze sa stane takáto tragédia, ktorej som mohla zabrániť.
@terezkaarthuramax
tak hlavne ze sa tam objavili ľudia. Aj v jedom malom mestecku/dedine kde som pred rokmi bola aupair chceli takto vtiahnuť dievca do auta. Ocinko porobil dlhy o dosť pochydernych ľuďoch. A tak mu chceli uniesť dceru za výkupné! Z poza rohu vyšli spolužiaci a našťastie aj učiteľka. Bežala za nou a kričala aj s ostatnými spolužiakmi.
Zapamätali si značku, otec vypovedal na polícii a tak sa k únosnosti dopátrať
No bordel hrozny.
Jaaaj jasne, zase dodavky a bububu... :DDD ano o tych unosoch sme poculi, zaujimave, ze dokopy nik iny okrem akterov o tom nepocul, nik to nevidel A jasne dospely unosca, nezdrapi 8rocne dieta a nestrci do auta, ved unesu za par sekund dospeleho, ale DIETA sa ubrani.. a TOOOOOLKO pokusov... len ani policia o tom nevie. Jedna vec je opatrnost, vediet co a ako a druha je taketo strasenie.
Po nas posledne zazerali pred skolou rodicia, lebo maame bielu dodavku, tak sme sa rehotali ked nam to doslo :DD paranoia ako vysita.
U mojich rodicov takato urobili cirkus v celej dedine, dokonca strasil aj starosta nasledne cez rozhlas, a ukazalo sa co: nic. Vymyslene to bolo cele a nik to nevidel a jasne, NEPODARILO sa uniest 30kilove dieta, ktore niekto chcel hodit do auta... :D vymyslelo si to decko
Okrem too to ma aj uplne iny efekt: znama ma dceru v nasom veku, pred rokmi sme boli v meste a ta mala mala amoky okolo vsetketho, lebo niekto ju unesie, dodavky ked videla tak revy ako pavian (doslova ju zacalo klepat, plac, hukot) a to bola skolacka, myslim 2hacky vtedy boli. Proste vystrasena od matky, do skoly odmietla ist aj cez cestu, mama ju musela sikovat (fakt mali skolu po chodniku par metrov a cez cestu prejst a bola v skole). Mama by na nu este aj dovidela... ale proste dostarsili ju a uz ju nepresvedcili na nic.
Práve dnes som sa nad týmto zamýšľala, lebo som, ako už mnohokrát predtým, videla jedného otecka, ako odvádza svoju dcéru do školy. Poznám ich, viem kde bývajú, je to cca 250m od školy, cestou sa prechádza cez jednu veľmi málo rušnú bočnú cestu, ináč je to len po chodníku. Dievča môže mať cca tých 10 rokov, toto neviem presne. Rozum mi stojí, že za týchto okolností, keď cesta trvá tak 3 minúty a je to tak blízko, že okolo nich idú iné deti, ju odprevádza a nie, nejdú spolu preto, že on potom ide niekam tiež, vracia sa domov.
@akvi. pravda. Len mrtvym sa nemoze nic stat kedze nic nevnimaju.
Riziko je zial vzdy.. nemozeme predsa seba ani deti dat do ochrannej bubliny.. ale je to smutne.
@h2 mna mama pustila ako som pisala asi v 9 rokoch a to mam rozne postihnutia.
@svetlonos smutne to je... A ak mas take skusenosti je normalne ze mas obavy...
@terezkaarthuramax
tak vieš, treba zvážiť to riziko a fakty. My sme
e behali po linkách lesoch u babky ako decka a nič sa nikdy nestalo. Podvečer sme u nej chodili na čerstvo upečený chleba, rozky, ci vianocku do pekárne 😀 boli to krásne časy.
Ale dnes aspom tu kde sme je to proste inak. Načo zbytocne riskovať.
@akvi
uvidím kde budeme vtedy zit a aká bude situácia v danom prostredí. Ver ci nie, tiez som to takto neplanovala. V 15tich sa jasne tiez vselico môže stať ale to maju uz trochu inú mentálnu výbavu ako v 10tich. Ten starší bude mat 5 a je taky dobrák. Necha sa biť aj svojim krpatym 1,5 rocnym bratom. Ten krpec je povahou uplne iny.
Sama neviem, ale tak v 15tich ho nebudem vodiť za rucicku uz určite. Rada by som to mala inakšie. Tiez som chodila v 16tich po tme do školy 25-30 minút ale ozaj to bolo iné trosku kedysi.
Napriklad minule som šla vlakom
Decka zo školy čakali na poštovné a jeden robil klauna - zacal sa tam volať po zemi kúsok od koľajníc, vlak mal každú chvíľu prísť.
Mal tiez mozno 11 rokov. Povedala som mu blnechcšviha na lavičku, odtrhol ze nie som jeho mama. No nie som ale ta jeho by si oci vyplakala keby pod ten blbý vlak padne. Pozrel na mňa, ani uz nemukol usmial sa a sadol si.
Jasne ze ich nemôžem stále drzat doma na retazi ale do určitého veku treba viac opatrnosti.
@svetlonos ano deti si neuvedomia vzdy nebezpecenstvo... Vlakom by som.same dieťa nepustila...ja som prvykrat isla sama vlalom uz ako dospelá
Vlastne na a svojich mnohych cestach som. Videla len jedno dieťa ist same...
Moj chodil od zaciatku ako 5 rocny prvak sam do skoly aj zo skoly. Aj si to sam organizoval, ci peso alebo 2 zastavky elektrickou. Aj vystupil raz o zastavku neskor, lebo boli pokazene dvere, ale vyriesil situaciu sam.
@svetlonos ja s tebou suhlasim, isteze je ine 10 a 15 rocne dieta. Ale skor som to myslela v suvislosti s tym tvojim strachom z unosu. Pretoze tam je naozaj jedno, ci ma dieta 10, ci 15. Ak ho niekto zdrapi a hodi do dodavky, nema sancu ani dospelak. Cize mne to pride take divne a premyslam, ze kde je teda ta hranica, ze uz sa nebojim a dokazem to prijat. Ja to takto mam s prechadzanim cez cestu. Ked syn chcel chodit sam domov, to bola moja jedina obava - rušná cesta. A on to vyriesil s prehladom - povedal mi, ze sa bal prejst sam, tak ze pockal na dospleych a presiel s nimi - za mna je to skvele vynajdenie sa dietata. Ja som vedela, ze on nebude riskovat a bola som rada za jeho napad.. Tak isto to mam teraz, ked uz je dospely, so soferovanim. On si spravil vodicak hned v 17-tich, ja som nebola vobec nadsena, lenze nic som nezmohla, on si zarobil na to, auto si opravil, no co som mohla. Dostal ako darcek skolu bezpecnej jazdy a uz mozem len dufat, ze sa nic nestane. Bat sa asi nikdy neprestanem, ale co mu mam, zakazat? To je proste blbost podla mna, obmedzovat dieta v niecom len pre strach rodica. A ver, ze je uplne jedno, ci ma dieta 10, ci 17, ja sa teda bojim rovnako, len proste inych veci.. Takze ak by som mala cakat, kym sa ja prestanem bat, tak dieta asi nikam nepustim a nic mu nedovolim..
@terezkaarthuramax inak vlaky, to je moj dalsi strach, ja som ako 16 rocna zacala chodit sama vlakom a vtedy to bola naozaj dobrodruzna cesta, pretoze ja som si niekedy nebola ista, ci som nastupila do spravneho vlaku. Oni tie osobaky kedysi mali len nejake biedne cedule s napisom, kam idu, ziadne digitalne, ako dnes. A veru, obcas sa stalo, ze cedulu neprehodili. A na trati, ktoru som chodila, tak jeden cas v polke odpajali jeden vagon a ja som nikdy nevedela, ze do ktoreho si mam sadnut. Potom som sa radsej vzdy pytala , aj ked mi to nebolo prijemne.. Ale toto su presne tie situacie, ktore to dieta posuvaju a som teraz vdacna za ne..
@akvi my sme s mamou raz zmeskali posledny vlak. Ja som si zle pozrela spoj. Teda jeho cielovu stanicu.mala to byt zilina. Ale na tabuli napisana nebola. Nakoniec som zistila ze sme mali ist takym co konci v Humennom.. nevedela som este vtedy ze oboma by sme dosli domov.
Moja chodi od druheho rocnika.chodia spolu 4 deti z ulice o 15.00 ide sama domov z druziny.ale jedine s hodinkami aby som si ju mohla odsledovat cez gps.na zaciatok vyucovania sa hodinky daju do spankoveho rezimu a 15.00 sa znova zapnu plus mi vzdy poobede zavola ked prejde branu skoly.
@akvi
ale o tom to práve je. Jasne ze aj dospelemu sa môže stať. No 15 rocny vie napriklad, ze touto tmavou uličkou nepôjde ale pôjde cez pešiu zónu. Tvoj syn s tou cestou mal super nápad a uz na tom si videla určitú zrelosť. Preto píšem, že zalezi od okolností a ako tie naše deti na tom budú s tou vyzretostou. Teraz ma 5 a aj ked vie, ze cez cestu treba dávať pozor, nikedy fakt nerozmýšľa a vybehol by tam.
Iné deti v jeho veku už jazdia po ceste na bycikli. Uvidím co bude.
Ale konkrétne v tomto pripade unosov je to ako pri mori. Pokial je stále hlásené, ze zrazu sa blízko pri brehu zacal objavovať žralok, tak tam plávať nebudem 🙂
Jazdu autom ovplyvniť neviem neskor u detí 🙂 len ako si písala. Škola šmyku sa to tu ola, myslím. A potom dúfať, že sa nič nestane.
@svetlonos ja bohuzial musim s tebou suhlasit. U nas vo vedlajsej dedine tahali dievcata do auta a dokonca nam prisiel oznam na edupage, ze policia dala varovanie skole o tom istom, ale z inej blizkej dediny, nech davame pozor. Dieta 9 rocne same do skoly nepustam, nech som aj za hysterku. My sami sme vyrastali na sidlisku, behali kade tade, chodili do skoly autobusom sami a vsade sa nieco dialo. Ake bezpecne casy? Exhibicionisti, froteri v mhd, aj holy chlap nas v lese nahanal. Aj auto ma zrazilo cestou do skoly. A to som bola rozumna a samostatna, ale branit sa vie v 10tich malokto.
@23petka môj chodil sám asi od druhej triedy, má to tiež len po chodníku, ale asi len 5 minút. 10-ročného by som v pohode pustila aj dlhšiu cestu. Od 9 chodil za kamarátmi sám v rámci mesta. A mal 10-11 akurát keď začala korona, čiže musel zvládnuť byt sám doma celú moju zmenu, aj online vyučovanie. Nikdy nebol problém. Vlakom jazdí sám asi od 12-13, ale my sme veľa cestovali vlakmi na výlety, takže to mal celkom v merku. Ale ja som teda nikdy netrpela strachom z únosu, skôr, že ho zrazí auto. Pamätám si, že prvé razy som ho sledovala z okna ako ide cez cestu, ale videla som, že si dáva pozor, tak to časom opadlo. Vrátilo sa to skôr neskôr, keď začal lietať na kolobežke a na bicykli.

@23petka toto musíš vedieť posudit ty nakoľko dokáže byť zodpovedne dieťa. Moje 10r chodí samé krížom cez celú BA kde musí niekoľko krát prestúpiť na MHD (Petržalka - Rača-Petržalka) tiež nemám problém s tým ak ostane 3h same doma lebo viem ze nerobí blbosti, a tiež vie ze keď zavolám tak ma zdihat telefón, pripadne mi v krátkom čase zavolať naspäť.....