icon

Kedy ste deťom vysvetlili menštruáciu a pôrod?

10. nov 2024

O sexe, o menštruácii,o tom.ako sa narodí bábo?

belllinka
10. nov 2024

@mirola 6 rocny za tebou lezie na wc a do sprchy?

mirola
10. nov 2024

@belllinka jasne, lezie za mnou vsade 😅

deedol
10. nov 2024

@mirola aj za mnou ide 6r aj na wcko, ked nieco urgentne potrebuje. uz menej ako v minulosti 🙂

slavomira236
10. nov 2024

@belllinka moja 7rocna my chodi umyvat chrbat aj syn chodil v tomto veku. Nevidim na tom ziadny tragediuaj my osusku deti donesu ked zabudnem.som vovani plnej vody zavolam pride som otocena chrbtom umyje mi odchadza..sesterka moja normalne behala pred synom naha stale aj cez izbu presla v pohode a tu uz mal 15. Jej syn sa nad tym nejak nepozastavoval kedze bol zvyknuty od mala. Ziju len oni bez otca stale spolu v malom byte.

belllinka
Autor odpoveď zmazal
belllinka
10. nov 2024

@slavomira236 ako umyvanie chrbta ked si vo vani s penou, budiz, aj ked je mi divne ze si ho neumyjes sama, su aj drevene kefy s ruckou a pod. Ale vystavovanie sa naha pred 15-rocnym pubertakom mi pride byt uz uchylne. To nemoze mat na sebe osusku?

lavender94
10. nov 2024

@belllinka vieš čo ja sa pamätám že tiež som chodila za mamou do kúpeľne. Mali sme jednu kúpeľňu bolo tam aj wc a stalo sa občas ze jedna potrebovala použiť wc druha umyť ruky alebo čokoľvek. Tak som ju videla aj nahú, dozvedela som sa napríklad že tie vyťahané prsia ma z dojčenia, že ochlpenie co mi začalo rast nie je nič divné ale ma to každá žena…. Nemám z toho žiadnu traumu ani nemáme v rodine žiadne uchylky v rodine. Postupne ako som rástla tak to bolo samozrejme menej a v rámci nejakeho rešpektu, neočumovali sme sa, ale ani sme nerobili vedu z toho, že sme sa navzájom videli nahé. Pamätám sa asi ako 10 ročná som dostala vaginalnu mykózou a nevedela som si sama zaviesť tu tabletu, tak mi to tam zaviedla mama. Čo mala robiť nechať ma sa trápiť alebo nechať nech sa na to vykašlem, lebo je to nevhodne? To je inak tiež dobrý príklad. Vtedy keď som mala ten problém. Keby sme nemali s mamou takú otvorenú komunikáciu tak jej o tom možno ani nepoviem, pretože toto je podľa mňa ešte viacej chúlostivé ako menštruácia a viem si predstaviť, že by s tým veľa dievčat malo omnoho väčší problém, keď take témy nie su vôbec preberané a bohvie dokedy by to nechali vyhniť len pre to, že by sa hanbili.

ivik4
10. nov 2024

Wau, som uplne prekvapena z komentarov 😀. Aj ked som ms este mala, tak moj syn o tom rozhodne nevedel a aj ked bol mensi, nevidim dovod preco by este aj na wc pritom bol so mnou.
V lete mal 9 a o ms este nevie, nevidim dovod mu to teraz rozpravat len tak, keby som potrebovala vlozky,kupila ich a spytal by sa,poviem.Mensiemu dietatu nie, naco

slavka1988
10. nov 2024

@belllinka plne súhlasím

mirola
10. nov 2024

Ja nevidim dovod sa pred dietatom skryvat, prezliekam sa pred nim, kludne prejdem naha, niekedy sa spolu kupeme. Prekvapuje ma, ze niektore zeny sa skryvaju. Akoze wow, preco? Ved je to prirodzene tiez ho vidim naheho a nevadi mu to, ked zacne dospievat chapem, ze to bude ine, ale teraz? Moji rodicia chodili predomnou nahy asi do 14 tich, potom som sa ja zacala nejak skryvat. Teraz je pre mna stale prirodzena nahota pred mamou napriklad. S otcom uz menej, ale keby prebehol zo sprchy do spalne sa prezliect vobec by som z toho neodpadavala.

januska12323
10. nov 2024

@belllinka to buď rada, že sa ti nič také nedeje. Ja som stará koza a aj tak občas musím prať plachtu, aj utekať na záchod dieťa by si to určite všimlo aj bez ukazovania, prečo by som mu to vôbec strkala pred oči? Zvláštne zmýšľanie.

belllinka
10. nov 2024

@januska12323 asi som nechapava, ale tvoje deti kontroluju veci na pranie a patraju po pôvode vsetkych skvrn? A ked ides na wecko, potrebuju vediet, co tam konkretne ides robit?

minenkak
10. nov 2024

@belllinka asi sa len opýtajú prečo máš krv na plachte,čo to máš medzi nohami,na vložku myslím,deti si jednoducho všímajú

3princezne
10. nov 2024

Tak moja 4r a 7r uz vedia, co je menzes, proste videli ma s vlozkou, videli krv. Normalne som im to povedala, nicomu sa necudovali. Porod videli kresleny v Bol raz jeden zivot. A mame aj taku knizku o Krtkovi, kde zajacica rodi a teda je to tam riadne realisticky nakreslene a popisane 🙂

lucia13022023
10. nov 2024

@belllinka mal osem rokov a vysvetlila som mu to normálne, bez oblacikov a jednorozcov. Mňa skôr desí, že 10 roční ci už chlapci alebo dievčatá takéto veci nevedia. A teda neviem, či sa na nechapavu hráš alebo naozaj si, ale ty si deti nezaclenovaka do bežných domácich prác? Ty si schovávas hygienické pomôcky? V živote si nekupovala vložky pred dieťaťom?
Lebo robis tu z tých žien uchylacky co behajú s krvavou plachtou za deťmi a asi si predstavuješ ako im tie ženy detailné ukazovali vložku od krvi. Pričom je to bežná súčasť života a ne tabu téma.

belllinka
10. nov 2024

@lucia13022023 a nebola si vydesena, ze tvoj 8-rocny synovec o tom nevedel?
Vlozky som pouzivala naposledy asi pred 20-timi rokmi, mala som ich v skrinke na wecku a syn neriesil, co mame v skrini 🤦‍♀️
Neviem, pre nas je normalne, ze je clovek na zachode sam. Vela veci je bezna sucast zivota, ale robime ich v sukromi.

ivangeline
10. nov 2024

4 a 5 r celkom chápu ms. Vždy primerane veku hovorím. Keď sa nepytsju, netreba rozvádzať.

bublinka1426
10. nov 2024

cca 6-7 rokov velmi zlachka.

veronikaszabova
10. nov 2024

@slavomira236 osobne si neviem predstavit, ze v 10r si mysli, ze sex je bozkavanie.Fakt nie. Mam 15r, 10r a malu 1.5 roka... A 10 rocny vie, co je menzes, sex,... a nie, nepozera filmy, kde je sex - na margo tvojej odpovedi.

vevesh
10. nov 2024

@lucia13022023 napriklad u nas to deti nemali tiez kde vidiet, kedze vlozky a tampony nepouzivam. A kalisky mam v skrini v neprehliadnych vrecuskach, nikdy ich ta skrina nezaujimala. Moja dcera sa o menstruacii prvotne dozvedela v 11rokoch -aj to v skole, same deti o to zaujem nemali....🤷‍♀️a rovno na to zaucanie v skole uz niektore spoluziacky zacali sexovat🙄🙄🙄🙄🙄🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

slavomira236
10. nov 2024

@veronikaszabova no nevie..menzes vie co je lebo za mnou chodil na zachod..urcite nevie ze chlap pcha ud zene do vaginy

belllinka
10. nov 2024

@slavomira236 to sem ani nepis, ved to uz bezne vedia 3 rocne deti, ved to je prirodzena vec

maranco
10. nov 2024

Smutné je keď škôlkar vysvetľuje druhému škôlkarovi, že jeho bocian nemohol doniesť cez komín, lebo oni majú doma podlahové vykurovanie a nemajú komín.
To som počul, keď boli na výstave o bocianoch.

minenkak
10. nov 2024

@belllinka áno sex je prirodzený a sexuálna výchova by mala začať doma, už v naozaj od malého dieťaťa a nie aby sa to dieťa dozvedeli na internete alebo od spolužiakov.Roducia sú zodpovední za výchovu detí

mondolina
10. nov 2024

tieto témy som so synom preberala ešte v predškolskom veku.

vieronika14
10. nov 2024

Ahoj od malicka...bola som vascinou sama s detmi
Mam 2 rocny rozdiel, dcera je starsia a potom syn.
Videli ma na wc menit si vlozky, tampony....tak sa opytali....vedia co je menstruacia ( jasne ze s ohladom na vek).
Vedia ako sa narodili jeden prirodzene, druhy cisarskym.
A ano vedia aj ze sexujeme.
Aj nahi chodime po dome bezne ked prechadzam z kupelne do spalne sa obliect.
A vobec si nemyslim ze je to uchylne.
Mne zas pride divne, ze sa skryvate pred detmi a nikdy vas nevideli napr nahe alebo v sprche.

hylary
10. nov 2024

@slavomira236 presne....niektoré dobre že nenapisu že deťom v perinke vysvetľujú sex... Trápne... Moji nevedia a ani tak skoro nebudú vedieť... Načo akoze? Majú na to cas (7 a 10r)

mondolina
10. nov 2024

@hylary
aby si nebola prekvapená, že to už dávno vedia, aj keď nie od teba🙈😉

belllinka
10. nov 2024

@vieronika14
@mirola vy ste uplne mimo? Co sa tyka nahoty, bavili sme sa tu o pubertakoch, nie o skolkaroch. A ano, pride mi uchylne, ak budes vystavovat prsia pubertakovi na obdiv a tvoj muz tam bude po byte behat s hompalajucim bimbasom pred dcerou
@hylary tiez si myslim, ze v skolkarskom veku netreba do detailov vysvetlovat, co sa kam pcha 🤦‍♀️

hylary
10. nov 2024

@mondolina nie nevedia to si predstav a skús to prežiť 💃 a ani to nepotrebujú absolútne vedieť v tomto veku, o menštruácii vedia, kedze videli vložky, vedia že ich používam, vedia že ich nepriniesol bocian, že som ich porodila v nemocnici ale detaily vedieť nepotrebujú, opakujem, majú na to cas