Klasifikácia prvákov
Ahojte maminy, zaujima ma jedna vec. Mam doma tretiaka a prvaka. Chcem sa spytat, tie, ktore mate prvakov, ako su klasifikovany? Dostavaju 3,4 a 5? Starsi syn chodi do 3tej triedy, 5 zacala ucitelka davat az tento rok, aj to uz musi byt pruser. Mladsi syn minule doniesol 5 z diktatu. Prvak... Zda sa to len mne demotivacne, alebo sa tak znamkuje uz teraz standartne v 1.rocniku? ☹
@simca06022011 ale veď prváci nemôžu písať diktát celú hodinu. Však prváci nemôžu ani cvičenia písať 45 minút. Maximálne tak 15-20 min. Však oni tam ešte tancujú, spievajú, omalovanky vyfarbuju do zvyšku hodiny.Veď preto sú tie pracovné zošity tak ilustrované, aby tam mali omalovanky na relax medzi cvičeniami. Síce niektorým učiteľom to lezie na nervy,že dnešní prváci len vkuse niečo maľujú...
@simca06022011 my sme nikdy netrenovali, hneď sme písali na ostro. Veď bolo treba ísť aj von a hlavne aby bolo dostatok času na čítanie každý deň.
@pamaja nám sa stalo, že v prvom ročníku stihli v škole prebrať aj časť z druhackej matiky, ale na doplnkové čítanie si učiteľka priestor nenašla a deťom to čítanie nešlo ani na konci prvého ročníka. Doplnkové čítanie som si zohnala a sama som ho s dieťaťom doma prečítala a na konci školského roku čítalo najlepšie z celej triedy.
@evabb35 moje dieťa na začiatku prvého ročníka ani slabiky spájať nevedelo, žila som s obavami, ale nakoniec všetko dobre dopadlo. Ale makali sme.To bolo toľko roboty, keď si na to spomeniem... A stále niečo nešlo. Keď išlo čítanie,tak nešla matika,keď išla matika,nešli diktáty... A stále sa niečo vyskytlo čo bolo treba hasiť, to bola taká husenkova dráha ten prvý ročník. Nakoniec všetko dobre dopadlo. Prežili sme,ale bol to najťažší ročník.
@evabb35 my to stihneme, nikdy neulohujeme viac ako hodinu, aj s čítaním a ešte sa aj do školy nachystame .. V zime aj tak nebehame po vonku v tme :D dieťa sa má vypísať, trénovať to písanie, potom to ide oveľa ľahšie, a zase nebazirujem na každodennom učení, ani nemajú úloh toľko. Včera mali dve slová písať- dva riadky a prečítať si článok... Aj s tréningom 20 minút :D iné deti sa učia aj do 9 večer, diktáty trénujú aj doma. U nás nič také ale úloha ide najskôr cvicne :D
@pamaja tak to je zaujímavé... To by som skôr na doma dala, naši na hodinách takéto nerobia. Včera mali diktát cca 4 vety, čiže 4 riadky a zdalo sa mi dost. My sme s ucivom akurát, ale deti napr keď bola chorobnosť nešli na telesnú, učiteľka ich doručila úlohy prípadne si prehodí hodiny ako sa jej hodí, lebo majú veľa aktivít aj mimo triedu ( výlety, návštevy, športové atď) a potom ľahko sú pozadu. Mne zdalo rýchle, že skoro každý deň nové písmeno, kým iné deti ( susedia) ešte vlnovky a čiarky mi už sme boli na pismenach, samozrejme rodičia sa ozvali, pri rýchlosti takej si to dieťa nenatrenuje to písanie, ale teraz je to ok... Deti sa prispôsobili. Nechápem ale známky a podľa čoho, veď ešte sa to postupne doucia, tréningom... Susedov syn jednotky plný zošit a písmo horšie podľa mňa ako mojej malej a tá teda skrabe, v ich triede su vraj nešťastne deti aj rodičia malo kto má jednotky, bežne deti 4ky 5 ky a demotivuje ich t. Naši majú pečiatky a podľa mňa veľmi prísne... Vidím že mala sa snaží, keď je sama napíše krásne, ale v triede sa bavia, vyrušujú okolo deti, presadzaju ich každú chvíľu, tých čo vyrušujú medzi tých čo nie atď.... čiže o kľude na pracu nemôže byť reč, vychovavatelku napr nepočujem iné ako vrieskať v triede, učiteľka zase nič nevravi, odkaz nenapíše, čiže nevie človek čo si mysliet, čo riešiť.. To na pohode nepridá tým deťom 🙂
@simca06022011 tak s prváčikom by som sa do 9večer naučila,aj keby mu nešli diktáty. Však v prvom ročníku už dieťa muselo byť o 19.00 h v posteli, aby nebolo v škole unavené a nedriemalo sa mu. Však s unavenými,nevyspatymi deťmi sa učiteľom zle robí.
@pamaja no rozhodne je niekde chyba. Skúste požiadať vedenie školy alebo učiteľku aby mala otvorené hodiny kde by sedeli rodičia aby ste videli čo sa na hodinách deje. A potom sa len informovať a dožadovať odpovedí Prečo sú popredu s učivom, keď nemajú docvičené staré? Prečo píšu diktát s 30timi slovami? Predsa idem ďalej s učivom len keď terajšie všetci super ovládajú, hlavne ak som popredu. Inak precvičujem a precvičujem.
@evabb35 no sú takí žiaci čo sa učia takto. Teraz sa z nejakého dôvodu na spánok nedbá... Deti robia čo chcu, moje dieťa je na ulici jedine čo o 8mej spi.. najneskôr. Susedovci bežne o 22 lietajú po detskej izby a to už od malička.dalsi tiež, deti pozerajú a mamou seriálu kým sa im chce :D od 3 do 7 rokov si všetky tieto deturence. Tým neukazujem na to že nespia a sú zlí🙂) ale v takýchto rodinách sa asi na režim a čas neberie ohľad a teda učia sa dlho... Chodia spať neskoro atď.
@simca06022011 no len potom aj tak vyzerajú školské výsledky. Unavené nevyspate dieťa perfektný školský výkon nepodá, diktát napíše zle a na dôkazok rodičia namiesto toho, aby ho uložili o 19.00 h do postele,aby sa konečne poriadne vyspalo ho nútia o 21.00 h písať cvičný diktát a je to potom začarovaný kruh. Kto to v detstve nezažil, ten to nepochopí. Pre mňa bolo nočnou morou písať úlohy s mamou v prvom ročníku. Mama si so mnou zasadla k úlohám až keď uvarila pre všetkých večeru. Čo je aj pochopiteľné. Len ja som už o 18.30 h bola strašne unavená, vôbec som sa už nevládala sústrediť na písanie, z čoho bola mama samozrejme nervózna a ja som pre slzy nakoniec ani nevidela.
@evabb35 no teraz často prváci chodia iba domov o 18-19tej, časti aj o 20trj. Nám napr plávanie začínalo o 18:15, domov sme chodili 20:30, kopec školopovinných deti tam, my sme boli v škôlke, ale tento rok sme ju neprihlási... Kde je este večera 🙂 tréning musí byť 2x do týždňa, ešte zaplávať a ešte neviem čo. Ale hodnotenie prvákov je subjektívne a veľmi im podľa mňa demotivacia zlými známkami ublíži. Lebo naučia sa to určite, ale či nebudú mať blok, zaskatulkuju ich k neuciacim sa deťom alebo proste stratia záujem o školu...
@simca06022011 ja neviem či ten prvák si tu klasifikáciu tak uvedomuje.Môjmu dieťaťu to bolo v prvej triede jedno,ešte to tak vôbec nevnímalo,viac ho motivovali pečiatky.
Akurát rodina, napr. Starí rodičia inak reagujú pri vysvedčení s jednotkami, vnúča hneď stúpne v ich očiach, majú sa už čím chváliť a až keď dieťa zažije ten pocit školského úspechu z tej jednotky si začne celú tú klasifikáciu plne uvedomovať a začne klasifikovanie viac prežívať.
@simca06022011 kamarátky,ktorým deti chodili z tréningu neskoro písali s deťmi úlohy ráno. V prvom ročníku som namiesto sledovania seriálov kontrolovala školskú tašku, či je tam všetko nachystané, prelistovala som zošity, žiacku,kontrolovala obsah peračníka a samozrejme strúhala som ceruzky. To bol môj obľúbený seriál. 😀
@evabb35 moja si uvedomuje🙂 dokonca aj mi vie povedať z čoho vie že je slabšia a má sa doucit.
no to si neviem predstaviť ráno... Vstávame o 6-6:15 a ledva doletime do školy 🙂 ja tie chystacky do školy robím popri úlohách... Mala píše a ja vedľa nej chystám 🙂 veľa veci domov nenosia, väčšinou iba to z čoho je úloha. Všetko majú v škole... Aj pomôcky atď. Domov len úlohy a zrkadielko a peračník nosia.
@gebeente77 a vies,ze neviem? Nas mal zatial len 2. Ale viem,ze za mojich cias to bolo bezne..aj ja som dostala 5 a dokonca z vytvarnej. Ale moja ucitelka v prvaku bola krava. Nemala som ju rada.
Ako viem,ze u syna by aj teraz dieta dostalo 5,ona nam aj citala,za kolko chyb,no viem,ze k dlznom a makcenom su este benevolentni. Teda aspon ta"nasa". Ono je to tak nastavene v skolskom poriadku a bez ohladu na rocnik sa toho ucitelky musia drzat a basta.