Klauha ubezpečovala, že zaujímajú sa, Myju.
Idem sa tak anonymne vyzúriť z prístupu učiteľky v škole. Včera sa učili na prvouke o chuti. Dostali za úlohu priniesť si obľúbené potraviny. Syn si potraviny doniesol , ale ochutnávať nechcel ( mali sa navzájom kŕmiť rôznym jedlom , jeden mal mať zaviazané oči a hádať čo mu spolužiak vložil do úst) . Syn to robiť odmietol. Už 4 roky bojujeme s jedlom, má pár jedál čo zje a dovidenia, nemá vôľu ani ochutnať, ak sa náhodou stane , že ochutná, natiahne ho na zvracanie a na dva dni s jedením skončil úplne. Doniesol mi v žiackej knižke domov päťku lebo nespolupracoval na hodine. Triedna učiteľka ich ešte ani neznámkuje, dáva iba motivačné nálepky a tuto pani učiteľka mu hrdo tresne päťku do žiackej cez dva riadky. Syn z toho veľmi smutný. Písala som jej cez edupage, vysvetlila čo je vo veci a spýtala som sa či mu nemohla dať robiť niečo iné na hodine miesto tej päťky. .dnes ráno mi odpísala " mohla som, ale rozhodla som sa takto " . Tak akože ďakujem pekne za taký prístup. A tiež takú sprostú úlohu vymyslí. Si viem živo predstaviť svoje mladšie dieťa o pár rokov v škole ako mu niekto dá takto ochutnať vajcia alebo orechy a ja budem letieť na pohotovosť s vážnou alergickou reakciou.
@martinmmartin Moji by ma napríkald zmlátili a že mám žrať, čo mi nakydajú. Samozrejme, predošlá generácia takto fungovala a výsledkom je to, že 50% milenialov ma poruchy prijmu potravy. Takže asi zlý prístup.
Toto je otrasná úloha - keď už, tak nech je to úloha na doma ako projekt. V živote by som neotvorila ústa , aby mi niekto druhý strkal hocičo do úst - neviem, z akého prostredia dieťa pochádza , či je to umyté, ako to bolo skladované , či tam nie sú alergény , ktoré dieťa nesmie , atd. A ten prístup učiteľky je ešte viac hlúpy ako celá úloha.
Presne tak, pani učiteľke treba vysvetliť, že socializmus skončil a že nedopustíš, aby kvoli nejakej blbej prvouke u tvojho syna vypestovala poruchy prijmu potravy. Ak sa ľady nepohnú, porozprával by som sa s riaditeľom tejto "inštitúcie".
Naši rodičia do nás tiež nasilu pchali všetko a PPP teraz len tak prekvitajú. Gratulujeme.
Ani ja by som so zaviazanymi ocami nezobrala od niekoho ineho jedlo do ust.
Pani ucitelka dostala za ulohu zazitkove vyucovanie tak ide ako píla lebo "rozkaz znel jasne". Bohuzial su ludia ktori su v skolstve len preto ze inde sa nevedia uplatnit.
Toto je urcite na staznost u riaditelky... ak by sa ucka spytala, ci si to nemohla riesit inac, odpis, ze mohla, ale takto si sa rozhodla... jedlo mi do ust moze vlozit akurat tak manzelka pri romantickej veceri a nie hocikto hocico ochmatane... keby dostal zltacku alebo crevnu virozu, ona by s nim ostala doma?
@thirstymonk Na druhu stranu je niekedy dobre ked decko v skole pociti ze sa svet netoci iba okolo neho. Sklamanie, prehra , neuspech a tiez nespravodlivost a krivda su sucast zivota a skola ma moznost decka aj na taketo nieco pripravit. Suhlasim ale ze cpat do ust cudzie jedlo je zvlastne.... a to som bol chvilu seriovy zlodej desiat.
Normalne by som sla za riaditelkou, za toto 5? A s takymto pristupom? A sla by som aj za riaditelkou ako je mozne ze v dnesnej dobe si dovoli davat detom stravu bez opytania ci si najprv zistila ci maju deti nejake intolerancie a alergie
preposlala by som to vyjadrenie a popis situacie triednej ucitelke
Otrasná úloha, otrasný prístup učiteľky. Chcela by som vidieť, ako by reagovala ona, keby takúto úlohu dostala. Ja sama by som takto nejedla. Nič, neostáva Ti iné, ako synovi vysvetliť, ze aj takýchto ľudí bude stretávať. A keby si videla, ze učiteľka rada takto trestá deti, riešila by som to s vedenim. Nie je to ani vhodný prístup k prvákom. Je mi ľúto Tvojho syna, za toto si 5 nezaslúžil.
riesila by som to s triednou učiteľkou. povedala co je vo veci a slusne ju poprosila, aby s ostatnymi pani ucitelkami poriesila jednotny system znamkovania/hodotenia. ak by nepomohla triedna asi by som kontaktovala aj riaditela. dostavat za taketo aktivity 5 (a este u prvakov) je naozaj demotivacne.
Vysvetli synovi, že učiteľka je hlúpa. Áno, ja viem, učiteľ má mať autoritu a bla bla... ale takáto päťka po pár mesiacoch v škole? A ešte si to aj s odstupom času obhajuje? Nielenže ide o jedlo, ale z môjho pohľadu je už samotné vkladanie niečoho do úst iným človekom extrémne intímna vec. V spojení s odstavením najdôležitejšieho zmyslu to môže byť extrémne nepríjemné pre veľmi významnú časť žiakov. Jedným dychom dodávam, že synovi samozrejme vysvetli, že má počúvať pokyny učiteľky a plniť úlohy, ale toto bola výnimka a jeho päťka je nespravodlivá. Aj dieťa by sa malo postupne naučiť, že autoritu je síce vhodné rešpektovať a riadiť sa ňou, ale nie vždy a za každých okolností.
@martinmmartin To ano, ale šupnuť mu 5ku za nespolupracovanie? To mi pride rovnako blbe, ako keby dala učiteľka žiakovi na vozičku 5ku, lebo nespolupracuje na telesnej a nechce behať tak, ako ostatne deti, omg :D
@martinmmartin nútiť niekoho jesť, je nechutné.
Ak mu to robi taketo problemy by to ucitelia mali chapat! Tu pAtku si nezasluzil.
jednoznacne by som jej nevysvetlovala, ale jasne napisala, ze za toto veru 5ku si nezasluzi a ziadam ju aby mu to zmazala, inak to budem riesit u riaditela. Chlapec ma problemy jest aj normlane, nevidim nic zle na tom, ze sa neda štopať hocicim ako hus na hodine... proste nechce = nechce. Pride mi to vyslovene ako sikana. Ano ja viem, ona chce mat autoritu, aby deti nevymyslali, lebo iste ak jeden nebude chciet, nebude ani druhy a takto budu vymyslat = tak mohla mu dat poznamku, nie 5ku, plus vysvetlit to inak, ze to chape, ale .. proste nieco.
Jaj a este manapadlo, ze sa zastav u pani ucitelky a vraz jen do ust kusok jedla, co vytiahnes z vacku... ako sa bude tvarit...
Mozno na rodicko treba nabehnnut s poharikmi a lyzickami a posadit ucitelku, nech si zaviaze oci a davat jej kostovat... :D
to je choré, to sú tí ľudia čo nepokročili v dobe a nechcú nič iné chápať, škoda že rovno učiteľka, a čo s týmto má známkovanie.......
a aj si to s učiteľkou komunikovala vopred, že tvoje dieťa má takýto problém a teda nebude v jeho možnostiach pracovať na hodine podľa jej predstáv? či až keď prišla 5, tak si zrazu žehlila? Lebo vieš, ty sa teraz ozveš, že dieťa má fóbiu z jedla, potom sa ozve ferkova mama, že ferko má fóbiu z čísel, tak nemôže mať 5 z matematiky a anička bude mať fóbiu z ypsilonov, tak nesmie mať hodnotený diktát...
Neviem, za mňa je táto generácia rodičov extrémne precitlivelá. No tak dostal 5, čo sa zrúti svet? Máš pocit, že ho to znevýhodní pri prijímačkách na vysokú školu? No ano, mohla mu napísať len slovné hodnotenie, ale výsledok by bol ten istý - nijako to neovplyvní jeho život. Deťom treba vysvetliť, že netočí sa celý svet len okolo nich, že nie je vždy všetko spravodlivé alebo pochopiteľné, lebo ešte sa v živote stretnú s kadečím a že tá 5 nemá až taký extra význam.
A tie, ktoré sa tu pohoršujete nad vkladaním jedla do úst - skúste si spomenúť, čo všetko vaše deti pooblizovali alebo vložili do úst aj vo vašej prítomnosti 😀 prípadne čo občas máte v ústach vy 😀
Ako uloha hra podla mna sama o sebe zlA nieje. Ak ucitelka pred hrou prikaze umyt detom ruky ale ked je teraz Tolko alergii nabera to iny vyznam. V takom pripade nie je hra vhodna. A ak je Syncekovi zle z takych veci ma ucitelka zly postoj.
@sissy27 ale za aktivitu v skole dat 5? Neslo o skusanie, o nejaku previerku alebo znamkovane cvicenie. Je to prvak, a takto ho demotivovat hlavne ked este nedostavaju ziadne znamky iba nalepky?
@sissy27 Úplne mimo - o tom, čo si človek vloží sám do úst rozhoduje on, nie niekto druhý. Ústa sú intímna zóna a nútiť niekoho do fyzického kontaktu je ďaleko za hranicou toho, čo si môže učiteľka dovoliť. Ale tak učitelia v tomto boli vždy uchýlní - mnohí si pamätáme, ake nechutné hry dokázali vymyslieť na lyžiarskych zájazdoch a školách v prírode (polož balón spolužiakovi do lona a praskni ho tým, že budeš po ňom skákať zadkom...).
Určite sme učiteľ a Porozprávať ak si odmietol mal na to svoje dôvody minimálne to mala rešpektovať. A 5ťku? Prvákovi pre toto? Ries6aj ďalej ak nebude chápať
@annm81 fuj. Co dieta s autizmom ved zachvat dostane ako sa zlakne..to ste naozaj hrali alebo si to uviedla ako priklad?
Tak aspon jedno pozitivum, ze tvoj syn sa nenechal zmanipulovat...
Ked ucitelka zaujala,takyto postoj,riesila by som so zastupkynou alebo riaditelkou...za mna otrasny pristup
@sissy27 to je jedno či by malo, alebo nie fóbiu keď videla, že jediné nechce a je tam nejaký blok rešpektujem nie? Páčilo by sa ti keby niekto tvojmu dieťaťu niečo pchal do úst nasilu? Tu vôbec nejde o precitlivenosť. Sú to ústa a nie každý má také veci rád podľa mňa určite zlý výber hry. A už vôbec za takú nespolupracu ho ohodnotiť za 5.To mu to tam mali pchať nasilu aby sa pozvracal? Určite si to treba v, diskutovať ak to aj učiteľka nevedela.
Za taketo nieco nemala davat znamku, nespolupraca nie je dovod na nedostatocne hodnotenie. Bola to len aktivita na hodine, nie objektivne overovanie vedomosti.

Ako by tuto situacou riesili tvoji rodicia?