Klauha ubezpečovala, že zaujímajú sa, Myju.
Idem sa tak anonymne vyzúriť z prístupu učiteľky v škole. Včera sa učili na prvouke o chuti. Dostali za úlohu priniesť si obľúbené potraviny. Syn si potraviny doniesol , ale ochutnávať nechcel ( mali sa navzájom kŕmiť rôznym jedlom , jeden mal mať zaviazané oči a hádať čo mu spolužiak vložil do úst) . Syn to robiť odmietol. Už 4 roky bojujeme s jedlom, má pár jedál čo zje a dovidenia, nemá vôľu ani ochutnať, ak sa náhodou stane , že ochutná, natiahne ho na zvracanie a na dva dni s jedením skončil úplne. Doniesol mi v žiackej knižke domov päťku lebo nespolupracoval na hodine. Triedna učiteľka ich ešte ani neznámkuje, dáva iba motivačné nálepky a tuto pani učiteľka mu hrdo tresne päťku do žiackej cez dva riadky. Syn z toho veľmi smutný. Písala som jej cez edupage, vysvetlila čo je vo veci a spýtala som sa či mu nemohla dať robiť niečo iné na hodine miesto tej päťky. .dnes ráno mi odpísala " mohla som, ale rozhodla som sa takto " . Tak akože ďakujem pekne za taký prístup. A tiež takú sprostú úlohu vymyslí. Si viem živo predstaviť svoje mladšie dieťa o pár rokov v škole ako mu niekto dá takto ochutnať vajcia alebo orechy a ja budem letieť na pohotovosť s vážnou alergickou reakciou.
@martinmmartin a tvoji ? Moji s najväčšou pravdepodobnosťou rovnako ako ja, možno by boli trochu ostrejší voči učiteľke lebo na odveci úlohy mali vždy svoj názor. Doteraz si pamätám ako v piatom ročníku celá naša trieda písala za trest 500x " nebudem na hodine vyrušovať" lebo sa dvaja spolužiaci rozprávali. Moja mama prišla na druhý deň do školy, opýtala sa triednej učiteľky či som ja konkrétne niekedy vyrušovala a bolo po úlohe za trest . ...
@simca06022011 tiež som si doma s manželom hovorila, že už keď chcela, tak mu mohla napísať poznámku cez edupage,ja by som si to doma prečítala, vedela o tom možno si o tom s dieťaťom pohovorila ( aj keď asi nie, lebo ja to za nejaký závažný problém nepovažujem) a bolo by vyriešené.
@sissy27 keby som vedela čo idú robiť tak si to odkomunikujem vopred. Ale ona napíše dieťaťu do slovníčka , že si má doniesť obľúbené potraviny a tam to skočilo. A nie môj svet sa nezrútil , ale malému prváčikovi, ktorý sa snaží sa kúsok toho jeho práve zrútil. A môžem mu vysvetľovať , že na jednej päťke za takú hlúpu úlohu nezáleží. On vidí len to, že spolužiaci ju v žiackej nemajú a on áno. Vždy po škole hrdo donesie podpísať novú pochvalu v žiackej a včera mi ju ani ukázať nechcel tak sa hanbil za päťku.
Riešila by som to teraz najprv s triednou, potom s riaditeľom. Výsledkom však môže byť aj to, že si to zlizne na hodinách s tou učiteľkou dieťa. Inak súhlasím, že úloha to bola prinajmenšom nevhodná.
@thirstymonk 😂😂😂😂 pobavil si ma
Tak to je riadna krava. Treba riešiť s riaditeľkou.
nic to, s ucitelkou by som si to vydiskutovala a tieto praktiky by som jej vytmavila. A dalsia vec, zacala by som deitau vysvetlovat, ze znamok sa bat nemusi a nemusi sa ani hanbit. Stava sa to :D nebola to spravodliva 5ka, vymysli si nieco, preco ucitelka tak konala (aby napr. deti si nerobili hocico, nevedela, ze nerad ochutnava, alebo neviem... nieco) a hodte to za hlavu. Ja by som nenadavala na ucitelku, vytvori si na nu averziu.. predsa len bude jeho triedna asi 4roky a nic moc, chodit tam s nechutou.
Inak chute mohla kludne aj inak davat skusat, slane, sladke,kysle,..- bez zaviazanych oci... a v kombinacii s vonami. A na par veciach nie na hocijakom jedle z domu prinesenom.
Mňa by to tiež vytočilo. Tá známka sa dá aj vymazať, veď je neoprávnená. Rieš to v škole.
Určite by som dieťaťu nehovorila,že učiteľka je hlúpa. Nech by som si o nej myslela čokoľvek nevyslovila by som to nahlas pred dieťaťom. Práve preto nám vyrastá generácia deti,ktoré si nevážia učiteľov,keď ich rodičia pred deťom znevažujú.
@lenkasarka nikdy som učiteľku hlúpou pred synom nenazvala. Hlúpou som nazvala úlohu.
Moje deti mali obdobnu ulohu, ☝️☝️ale s rozdielom, ze na co su alergicki, ma ucitelka zmapovane od nastupu do skoly a bolo to bez zaviazanych oci a ucast bola dobrovolna, cize ak dieta nechcelo skusit , nemuselo (ale napriklad ovoniat, to muselo). Tiez to robila na bednicke s ovocim, ktore trieda dostava kazdy tyzden (ziadne z domu oblubene a nechcem ani vediet, kde kto s cim ako narabal, umyl-neumyl atd.). Taketo na silu plus patka pre prvaka ako prva znamka! po 3 mesiacoch v skole by som urcite riesila aj s riaditelom, a aj kvoli alergiam v triede (my ich mame pozehnane, ucitelka vzdy zadava, co sa smie a nesmie priniest)...
Niekto ti to tu poradil preto som to napísala. Myslím,že si reagovala správne,lebo tá úloha bola naozaj hlúpa.
Hovoria niečo pani učiteľke parazity, mrle, škrkavky, pásomnice, baktérie, vírusy? Uz vidím ako kazdému prváčikovi kontroluje, či si umýval ruky dostatočne dlho. Môjmu od malička prizvukujem, že prsty si do úst nedávame a ona ho bude nútiť do takej aktivity? Sťažovala by som sa na vyšších miestach.
Mam aktualne prvaka, viem ako riesia ziacku, a vsetko okolo skoly. Aky je hrdy ked donesie peciatku. Smutne, ze ucitelka prvakov takto velmi nestastne riesila situaciu. A hlavne som zarazena tou jej odpovedou
@thirstymonk keby len ppp ale kolko dusevnych poruch,uzkostí,vela ludi si riesi terapie no bohvie preco
@miroslava21 ja stále nechápem, čo je na tom také dramatické, že dostal 5. My sme žiadne včeličky a hviezdičky nemali, proste známky 1-5, vybavené. Ja neviem, nie je to jedno či dostane prasiatko alebo 5 ? význam to má rovnaký.
@sofia1979 ak učiteľka zadala úlohu a moje dieťa ju nesplnilo (z akýchkoľvek dôvodov) tak som úplne ok s tým, že to učiteľka ohodnotí. Má tam 20 detí a som si úplne istá, že každé jedno (alebo ich rodičia) majú výhovorku na to, čo práve nemôže... vieš, každý očakáva rešpekt, ale zabúda, že by ten rešpekt voči druhým (aj voči autoritám či zamestnávateľovi) mal poskytovať aj on... vidím to v práci - nastúpia k nám mladí ľudia po vš, požiadavky majú na tri strany, ale úplne pohoršení z toho, že majú dodržovať nejaké pravidlá nastavené zamestnávateľom (pracovná doba, obedová prestávka, termíny... ). A som si istá, že sú to presne tie detičky, ktorým rodičia ofukovali prdelky a nič nemuseli a pani učiteľky boli tie hlúpe a nespravodlivé voči nim.
O úlohe mamička vedela vopred, mohla teda vopred s pani učiteľkou odkomunikovať aký je problém a že pravdepodobne dieťa nebude v stave zadanie splniť. Takisto so synom mohla mamička vopred odkomunikovať čo ho asi čaká a že to môže aspoň skúsiť a ak to nepôjde, tak nevadí, aspoň sa snažil a ona ako mama si to cení. Ale ozvať sa až po a žehliť, aby synček nemal 5 lebo je teraz smutný, mi príde trošku mimo.
@loliki tak,ku takymto aktivitam sa u nas na zaciatku sk.roka podpisuju suhlasy...foto zverejnuju na str.skoly,v skupinena fb...je to bezne,ze skola zverejnuje svoje aktivity
@sissy27 za zaujmovu aktivitu dostat 5? Ked sa neznamkuje ale dostavaju len motivacne nalepky?
Preco silou mocou trestat prvaka 5 ked vlastne pomocky (jedlo) si doniesol ale nechcel jest? Preco pleties zaujmovu aktivitu so znamkovanymi ulohami?
Podla mna to nebolo celkom ako to opisuje autorka, trebalo by si vypocut aj druhu stranu.
@sissy27 Pre malé dieťa to dramatické je. Ja napr. nikdy nezabudnem mojim učiteľkám zážitok zo školy, bola som v sekunde (čiže šiesťačka) a nadšene som sa pripravovala na Hviezdoslava Kubína. Mala som krásny prednes, veľmi ma chválili, bola som prvá v školskom kole, ale na okres išla dcéra jedného učiteľa, ktorá zabudla, že bude súťaž, a svoj prednes preto nevedela naspamäť, čítala ho s chybami. Stále to mám pred sebou, ako som sa tešila, že som niečo dosiahla sama, lebo som do toho chcela ísť sama, ako mi tlieskali a ako si ma slovenčinárka, ešte takú rozradostenú, zobrala bokom, a veľmi mi gratulovala, pochválila, a povedala, že ALE na okresné kolo ide to druhé dievčatko, lebo si vybralo zaujímavejší príbeh ako ja. Keď som to doma povedala, moja mamka nad tým mávla rukou, neriešila nijak extra, nešla mi ofukovať prdelku. A ja, ako 12 ročná som dostala cennú lekciu do života: načo sa snažiť? V živote ma potom už nikto nedotiahol na žiadnu súťaž, či recitačnú, či olympiádu, z telesnej, žiadne dobrovoľné vystúpenia, odmietla som to ešte aj na stužkovej v rámci programu. Odkrútila som si to povinné, stiahla sa do úzadia a bola. Mojich rodičov to nezaujímalo, oni na to nemali čas to riešiť, ani si to nevšimli. Pani učiteľka má vždy pravdu. Ja som pochopila, že sama proti autorite nič nezmôžem a nie je nikoho, kto by sa ma zastal.
Mimochodom, nedá sa deti učiť o chuťoch a vôňach ináč, ako takto? 6 ročné decká musia mať silou mocou takúto zážitkovú jazdu? Snáď už poznajú rôzne pachy, vône a chute, tak načo je to dobré? Môj by tiež ústa neotvoril. V dospelosti už nemusím nechať sa kŕmiť kolegom so zatvorenými očami, a nikto odo mňa nechce, aby som ovoniavala cudzí obed, ale od detí sa to očakáva, lebo úloha? Super. Mne by ako decku (či teraz) niekto strčil do úst niečo rybacie, ak sa pozvraciam hneď tam na stole... jááááj, že aj za to by bola päťka, či rovno dve, plus pošlú faktúru za upratovanie?
@sissy27 v slovníku mi v piatok doniesol napísané "v pondelok si na prvouku prinesiem obľúbenú potravinu" . Obľúbenú potravinu si zbalil a doniesol. Vôbec som na základe tejto vety nepredpokladala, že si budú na vyučovacej hodine pchať krížom krážom do úst nejaké jedlo. Rovnako ako keď napísala do slovníka " na prvouku si donesiem kávovú lyžičku " tiež si ju zbalil a bola som pekne prekvapená keď sa lyžička nevrátila späť domov , ale skončila zakopaná na dvore školy. Neviem ako ty, ale ja neviem zistiť z jednej takejto vety čo budú v škole robiť.
@lindahhh nie, len pisem, ze to urcite nebolo ako to pise autorka. Citaj prosim ta s porozumením.
@silvia2013 Čiže druhá strana sa nevyjadrila vôbec, ale ty vieš, že to určite tak nebolo, ako píše autorka. Najväčší extrém, čo si viem v tejto situácii predstaviť je, že môj syn by nielenže odmietol ochutnať neznáme jedlo z rúk spolužiaka (poznám ho, ešte ani odo mňa by to nezobral, ak nevie, čo to je) a keby už bol v úzkych, povedal by učiteľke, že on hlúposti robiť nebude. Keby to bolo TAKTO, aj vtedy by som to riešila a možno by som sa učiteľky spýtala, či je s tým OK, že ešte aj 6 ročné dieťa vie, že vymyslela hlúposť.

@martinmmartin ale ved moznosti, ako pocitit, ze sa svet okolo neho netoci, bude este neurekom.. sorry, ale toto je tak sprosta uloha, ze aj keby spolupracoval, tak by som sa isla stazovat na to. Preco ma niekto iny krmit moje dieta? So zaviazanymi ocami? To by som si do ust nedala ani ja len tak od kolegov...
Autorka: Tak ja naozaj nie som mamicka, co sa priposiera z kazdeho okriknutia jej dietata, ale toto by som ozaj isla riesit. Co to ma znamenat? Co je to za debilnu ulohu? Riesit s riaditelom skoly a dala by som si ju aj zavolat a este jej vmietla do ksichtu tu arogantnu odpoved na spravu v edupagi.