Komentovanie oblečenia detí učiteľkami
Len taký môj výlev, po návšteve kamarátky s dcérou 😂. Kľudne píšte svoje skúsenosti.
S kamarátkou som sa rozprávala, ako jej malú štve, keď ju učiteľka komentuje a napomína za oblečenie. Majú to aj vaše deti tak? Podľa mňa úplne trápne to je. Keď rodič je v poriadku s oblečením dieťaťa ( crop-top, detská tetovačka zmývateľná, roztrhané rifle ….. ) načo sa kvôli tomu navážať do detí a komentovať ich? Už keď majú takú potrebu učitelia, tak by to mohli prebrať v súkromí s deťmi alebo rodičmi, a nie pred celou triedou. Podľa mňa to je hrozne netaktné. Veď ako by sme sa cítili, ak by nás v práci nadriadený napomínal za naše preferencie v obliekaní sa a ešte pred všetkými kolegami.
Mne sa stalo, že mi dieťa v školke nechcelo nosit tričká s vyčnievajúcimi zvieratkami a “kúzelným” premieňacím vzorom. Mali sme toho veľa, nechápala som prečo zrazu to nechce nosiť, a povedal mi, že učiteľka mu to zakázala. Ja som si to s ňou potom vybavila, že bude dieťa nosiť to, čo mu oblečiem a nechcem počuť, že bude škôlkara napomínať za veselé tričká. Ale riadne cez mi to prišlo. A to išlo len o hravé tričká u chlapca. Neviem si ani predstaviť čo musia zažívať rodičia dievčat.
Zase tu mnohé zabúdate, že škola, na rozdiel od divadla, či práce, je povinná. Divadlo si môže určiť, ako ustrojeny tam má človek prísť. To, že tam pustí niekoho v rifliach, to je predsa vec tej inštitúcie. Nechápem, prečo sa na tom má ktokoľvek pohorsovat. Ak to tomu divadlu nevadí, je to jeho vec. Ak by to vadilo, môže spokojne takúto osobu nepustiť. To isté dress code v práci. Nik nikoho nenúti chodiť do práce, v ktorej nesúhlasí s tým, čo sa tam oblieka. A opačne, každá firma má plné právo vyžadovať istý štýl obliekania. Ale škola? Inštitúcia, ktorá vynucuje chodenie do nej a trestá nechodenie? Nemá najmenšie právo zasahovať do toho, čo majú deti oblečené, pokiaľ to neohrozuje bezpečnosť a zdravie. Jediné, o čo sa má starať, či dieťa v zime nemrzne, lebo nemá vetrovku. Toto môže preskúmať, toto má v kompetencii. Ale nič jej nie je do teplakov a pod..
@letfenixa a prečo by ste to mali počuť od učiteľa? Učíte učiteľov, či žiakov? Žiaci by vedeli rozprávať o majstrovstve ponižovania a stresovania zo strany učiteľov, Typu: nič z teba nebude, ty sa nedostaneš ani na strednú, na výšku zabudni, hlavne keď sa pýtajú deviatakov čím by chceli byť. Vtedy ešte aj na zamestnanie ako je automechanik sú schopné okomentovať, akoby to bola podradná práca ktorú chce robiť neschopák ktorý nezarobí. Zvláštne je, že učiteľ sa s tým v živote nestretol a ja keď počúvam x ľudí, mladých alebo už dospelých, ktorí niečo dokázali, tak si prešli tým istým.
Vies preco ucitelka v skolke zakazuje premienacie obrazky? Lebo decka sa s tym len hraju a nepocuvaju. Ale dobre,ze si s nou "spravila poriadok" 🙈 A ano,ucitelka ma pravo komentovat oblecenie deti. Lebo skola je institucia,kde urcita slusnost plati. A bohuzial rodicia o tom nemaju casto ani ponatia - napr.chodia v rozgajdanych teplakoch na rodicko a pod. Vtedy je tam ucitelka aby zakrocila a decko nechodilo v podprsenke a dotrhanych veciach do skoly.
Ako vidieť aj z tejto diskusie, ľudia sa k deťom správajú ako ku hov.... a nie ako k ľudským bytostiam. Hodnotiť dieťa pred celou triedou z pozície moci je úbohé. Povedala by to tá učiteľka aj dospelým kolegom, že sa obliekajú do práce nevhodne red všetkými v zborovni? Vsetko sa dá povedať slušne, medzi štyrmi očami, prípadne si zavolám rodiča a spolu to preberieme, ale veď zvýšim si svoje sebavedomie a pocit moci, keď zvozim dieťa pred ostatnými. Lebo môžem.
@beronsche prečítaj si niekedy komenty pod príspevkami na rôznych sociálnych sieťach, pochopíš že riešiť oblečenie druhých je povrchné a človek len hľadá zrakom nad kým by sa mohol pohoršiť. Začína to kritikou oblečenia (to robia už deti v škole, poznám prípad, že dievčatko nenosí do školy oblečenie svojej obľúbenej skupiny, lebo ju za to ostatné dievčatá zhadzujú) - kde to počuli? Komentovanie oblečenia druhých? Nie u matiek, ktoré idú po ulici a vypustia z úst - "to čo má oblečené, to aké má obočie, to si dala legíny keď je rozkysnutá?" Človek nevhodne oblečený v divadle ma absolútne nepohoršuje a oblečenie detí považujem za dočasný výstrelok mladosti, ktorý by mal byť problémom len rodičov, lebo tí im dávajú financie na to. Spomeniem moju babičku, keď sme boli v kostole a zbadala v prvom rade chlapca v rifliach a kockovanej košeli s vlasmi v cope. Tak sa ku mne nahla a povedala mi, že to bude zlodej a treba si dať pozor na kabelky. Mňa to dobre pobavilo... ako sa bavím na tom, keď niekto očami prejde návštevníkov divadla, alebo hodnotí podľa vzhľadu a viac ho pri zamestnancoch zaujíma, ako schopnosti.
Už som to tu v jednej diskusii spomínala. Osobne chápem obe strany, majú čiastočne pravdu. Na väčšine slovenských škôl "dress code" znamená chodiť do školy čisto a slušne oblečený. Problém je však v tom, že na to čo je slušné sa inak dívajú deti/rodičia a inak učitelia. Najnovšia móda v podobe krátkych kraťasov, crop topov a tielok určite nie je vhodná do školy a mala by byť regulovaná. My sme nejakú dobu žili v zahraničí a dcéra tak má skúsenosť so školami aj v zahraničí, ktoré uplatňujú dress code. Najviac ma vždy pobavila reakcia sestriných dcér, ktoré mali pocit, že slovenské učiteľky sú "staré konzervy", ktoré ich len obmedzujú. Faktom však je, že na školách v zahraničí platia prísne pravidlá nielen ohľadom oblečenia, ale aj vzhľadu - ako uniformu nosiť. Napr. v Anglicku je pomerne bežné, že dievčatá sa do školy nesmú maľovať, lakovať si nechty, farbiť vlasy a pod. Uniforma má byť nosená riadne tj. košeľa zastrčená, kravata utiahnutá a pod. Učitelia na to dosť dbajú, kto pravidlá poruší ostatne po škole...
O niečo kompromisnejší je systém v niektorých školách v USA (ale postupne to prichádza aj sem), ktoré zavádzajú dress code. Ten je na jednej strane menej uniformný a deti tak majú (aj keď limitovaný) výber, na strane druhej škola jasne stanoví konkrétne pravidlá, ktoré sa musia dodržiavať. Napr.
- môžu sa nosiť čierne/khaki nohavice, sukne, kraťasy (nie kratšie ako 10 cm nad kolená). - nohavice nemôžu byť roztrhané a nie rifle, legíny, tepláky (okrem telocviku)
- na vrch potom nosia jednofarebné polokošele bez nápisov (ľubovoľná farba/škola určí niekoľko farieb)
- polokošeľa musí byť nosená zastrčená s opaskom, ktorý je viditeľný
- mikiny/svetre väčšinou tiež bez nápisov, niekedy ešte majú podmienku, že musia byť vpredu rozopínané (zips alebo tak)
Cieľom je jednak to, aby deti chodili do školy slušne oblečené bez nevhodných nápisov. Odstraňuje sa tým tiež diskusia o tom, čo je a čo nie je vhodné do školy.
Myslím si ze každý by mal rešpektovať dress code aký je na danom mieste. Ci už deti v škole, zamestnanci v práci, ludia v kostole ci na opere. Jednoducho to patrí a malo by patriť do určitej kultúry. Dneska sa to už nejako nenosí, začíname sa všetci presadzovať ako "individuality". Ale nie všetko čo je dnes "v mode je ok". Tu nejde o komentovanie oblecenia ale o porušenie pravidiel. Horšie je keď sa deti vzájomne odstrkuju kvôli tomu ze nemajú značkové, ultra cool moderné oblečenie.
@cecilia29 sme individuality. Pravidlá ktoré zaviedla spoločnosť sa rokmi našťastie menia! Inak by sme nosili stále korzety, parochne a úsmev by sa mohol považovať za vrchol vulgárnosti. Ja verím, že tak ako považujeme za absurdné spoločenské pravidlá na nejakom kráľovskom dvore, alebo naprieč storočiami, tak sa bude raz za absurdné považovať pohoršovanie nad vzhľadom druhého človeka. Lebo je to predovšetkým JEHO vec a NIKOHO tým neobmedzuje na jeho slobode!
@cecilia29 ešte dodám - je v poriadku ak niekomu na vzhľade záleží - môže zamestnať ľudí a stanoviť tam dresscode, alebo vezme radšej do práce štíhlu reprezentatívnu ženu, než obéznu. A JE V PORIADKU keď zamestnávateľ bude mať iné kritériá. Dospelý človek sa bude môcť rozhodnúť kde a či sa bude uchádzať o zamestnanie a to na základe toho, či sa bude v ňom aj sám cítiť dobre a pohodlne. Nie je v poriadku myslieť si, že mladí ľudia nebudú mať na výber a že by nemali mať na výber rovnaké zamestnanie, kde sa na dresscode pozerať nebude.
@zuzanapjat hlavne ale nw bytosti spolocenske ..žijeme a potrebujeme zit v spoločnosti iných ludi, spolupracovať s nimi, dopĺňať sa . Proste ako vlci, musia žiť vo svorke.
@cecilia29 preto má každý tú svoju svorku. Keď sa obzrieš tak máš skupinky. Metalisti spolu, ľudia konzervatívni majú rodinných priateľov rovnako nastavených, ženy dbajúce o svoj výzor a oblečenie sa najradšej bavia s rovnako nastavenými ženami. Je to v poriadku. Nemôžeme chcieť aby bola len jedna svorka, lebo my sme takí a máme také predstavy.
Ja celkom zasnem nad tym ze niektore dospele zeny pomelizuju nad tym co je slusne oblecenie a co nie 😀 doma a vo volnom case nech si kazdy nosi co chce, ale su proste institucie a situacie kedy sa treba obliect primerane. A kazdy normalne zmyslajuci clovek musi vediet zhodnotit co je vhodne a co nie. A ked to zhodnotit nevie tak si potom moze precitat skolsky poriadok a snad pochopi.
@zuzanapjat tak na schôdzky s metalistami nech idú ako metalisti. Ale metalista do officu ci do školy ma dodržať dress code
@zuzanapjat mas to uplne pomylene. Vyberat ludi podla toho ci su pekni alebo skaredi, stihli alebo obezni, vysoki ci nizki rovna sa diskriminacia. Nezobrat niekoho preto, ze je nevhodne obleceny, neprimerane situacii a povolaniu, je uplne legitimny dovod.
@cecilia29 dôvod ... lebo tak to musi byť a bodka :D Predstav si že dnes su aj v office metalisti ... a nestrihaju si kvoli tomu dlhe vlasy a daju si tricko ake chcu. Pohoršuje to tak jedine obmedzenych ludi. Kedysi bol napriklad tetovaný málokto, dnes tetovania vidieť takmer všade. Takže sa na to začne časom pozerať rovnako ako dnes na rifle - hoci kedysi boli zakazane.
@kp7333 jedine tak pre niektorych ludi je to legitimny dovod - nie pre vsetkych. Niekomu to nevadi...... otazka znie z akeho titulu chce niekto urcovat ako by to mali brat ostatni.
@zuzanapjat Prosím Ťa, aké rebelovanie - na strednej sme nemohli nosiť rifle (doba podľa teba "komunizmu" - BTW nikdy tu nebol) - áno nosili sme ich tak, že sme sa prezliekali na začiatku a konci vyučovania na WC. Nikto nemal potrebu "rebelovať" - ono tí, ktorí takúto potrebu mali boli veľmi rýchlo vyliečení - tie školské chodby už druhý raz zotierať nechceli. Ja by som bola za školské uniformy - niektoré mamičky by si svoju "nadradenosť" nemuseli kompenzovať prostredníctvom svojich detí. A to že sú niektoré bez akéhokoľvek vkusu a citu je fakt - to že oni chodia ako "lacné" ženy ešte strávim, ale že tak obliekajú aj malé dcéry - to mi rozum neberie...
@michaelam2 “A kazdy normalne zmyslajuci clovek musi vediet zhodnotit co je vhodne a co nie.”
Ak by sa každý normálne zmýšľajúci človek, riadil tým, čo je pre spoločnosť v ktorej žije normálne a čo nie, ešte aj dnes by sme verili, že zem je plochá a pálili by sme čarodejnice na hraniciach.
@ivetz to je tvoja vec, že nemáš v totalite dôvod rebelovať. Tvoje postoje presne vedú k tomu, že deti nakoniec hodnotia ostatných na základe toho ako vyzerá. Začína to oblečením a končí čímkoľvek sa dieťa odlišuje... rovno severnú kóreu by si nechcela? Ale čo by si potom riešila, že..... čo by si potom na druhých strávila - do čoho tebe vôbec nie je.
@zuzanapjat prečo, lebo pravidla. Lebo pravidla boli, sú a musia byť. Lebo pravidla sú od mala. Lebo spoločnosť sa riadi určitými pravidlami.
myslim si, ze pokial dieta nechodi zablatene zatuchnute spinave, tak ucitelka by nieco take ci ma trblietky alebo nejake zvieratko nemala riesit. ako isto by som sa voci tomu ohradila aj ja. no ak su niekde spisane nejake pravidla, tak tie by sa samozrejme dodrziavat mali
@cecilia29 a prečo musia byť pravidlá obliekania? Sa niečo stane, keď zamestnávateľ si vyberie zamestnanca na základe schopností a je mu jedno ako vyzerá? Sa zrúti svet?
@zuzanapjat ved zamestnavatel si vytvára pravidla. Čiže nie ak mu to vyhovuje.
Nikdy mi ucitelka nekomentovala oblecenie dietata… ale uprimne, dcera mala spoluziacky, ktore chodili v 10 rokoch do skoly poobliekane ako slecny zo Slovnaftskej… kratke roztrhane rifle, z nich pol zadku von, cropp top s holymi pleciami a hole brucho… este nafarbene vlasy a nechty… toto kombo bolo fakt az vulgarne na tych dietkoch… takze aj mamicky by sa mohli trosku krotit…
@cecilia29 áno .... o tom to je. Ako som písala vyššie. Ak si vytvára také pravidlá, človek by mal sám zvážiť, či chce v takom prostredí pracovať a či sa bude cítiť dobre pri výkone svojej práce. Ak nie, je v poriadku ak bude mať možnosť robiť rovnakú prácu kde sa od neho dress code požadovať nebude a spoločnosť by to mala brať ako normálnu vec. Ak nejaká z vás nebude dôverovať právnikovi ktorý v kancelárii vyzerá ako metalista, vedľa v dverách nájde určite čo potrebuje. Ale verím tomu, že sú ľudia ktorí si pozrú recenzie a jeho výsledky a výzor proste riešiť nebudú.
@zuzanapjat ale tie pravidla si predsa nevymysla majitel/ vedenie firmy, je to dane spolocenskou normou.
@kp7333 ale spoločenské normy sa menia ... stačí si uvedomiť že kedysi neboli slušné rifle a dnes nie sú slušné roztrhané rifle. Stačí si pozrieť spoločenské normy hlbšie v histórii.... norma nie je zákon. Kedysi boli podprsenky považované za vulgárne a nosili ich len prostitútky, dnes je vulgárne ak žena nemá podprsenku. Koľko žien by radšej bolo rado, keby si ju nemuseli dať......
@zuzanapjat Ja som rada, že dnes je viac slobodne zmýšľajúcich ľudí, než ich bolo, keď ja som bola dieťa. A je to badať aj v spoločnosti. Podľa mňa, o pár 10 rokov, ked dnešné deti vyrastú, bude už tých striktne konzervatívnych pohľadov menej a nebude taká nevraživá atmosféra v spoločnosti ani v školách.
Ľudia by boli šťastnejší a bolo by viac času na riešenie podstatných vecí.

@lalenka33 A čo sa práce týka. Skôr mám skúsenosť, čím väčšie spektrum ľudí niekde pracuje, tým vytvoria zaujímavejši pohľad na problém a vymyslia inovatívnejšie riešenia.
Jasné, v každom povolaní sa cení niečo iné. Všade sa vyžaduje niečo iné. Ale odsúdiť človeka na 1. stretnutí kvôli oblečeniu , to už mi hraničí s diskrimináciou.
…….Určite existujú hodnoty, ktoré by mali byť oceňované aj u zamestnancov viac, ako spôsob obliekania sa. …….Napríklad dochvíľnosť, spoľahlivosť, absolvované stáže, predošlé úspechy, skúsenosti , vzdelanie…..
…….Ak by si odmietla špičkovú kapacitu z Oxfordu, kvôli oblečeniu. Tak veru jedine smola pre teba.
Vieš ja ani bežne nenosím minisukne a tričká s veľkým výstrihom, ale na rozdiel od teba, by som si nedovolila odsúdiť človeka podľa oblečenia.