Komentovanie oblečenia detí učiteľkami
Len taký môj výlev, po návšteve kamarátky s dcérou 😂. Kľudne píšte svoje skúsenosti.
S kamarátkou som sa rozprávala, ako jej malú štve, keď ju učiteľka komentuje a napomína za oblečenie. Majú to aj vaše deti tak? Podľa mňa úplne trápne to je. Keď rodič je v poriadku s oblečením dieťaťa ( crop-top, detská tetovačka zmývateľná, roztrhané rifle ….. ) načo sa kvôli tomu navážať do detí a komentovať ich? Už keď majú takú potrebu učitelia, tak by to mohli prebrať v súkromí s deťmi alebo rodičmi, a nie pred celou triedou. Podľa mňa to je hrozne netaktné. Veď ako by sme sa cítili, ak by nás v práci nadriadený napomínal za naše preferencie v obliekaní sa a ešte pred všetkými kolegami.
Mne sa stalo, že mi dieťa v školke nechcelo nosit tričká s vyčnievajúcimi zvieratkami a “kúzelným” premieňacím vzorom. Mali sme toho veľa, nechápala som prečo zrazu to nechce nosiť, a povedal mi, že učiteľka mu to zakázala. Ja som si to s ňou potom vybavila, že bude dieťa nosiť to, čo mu oblečiem a nechcem počuť, že bude škôlkara napomínať za veselé tričká. Ale riadne cez mi to prišlo. A to išlo len o hravé tričká u chlapca. Neviem si ani predstaviť čo musia zažívať rodičia dievčat.
@zuzanapjat ty to mas trosku pomotane. Aj hodnoty, aj spolocenske konvencie aj ostatne...
Autorka - presne. Niektoré ženy tu si neuvedomujú, že ak by pred 100 rokmi nebolo tých pár "vulgárnych" žien, ktoré si dovolili obliecť nohavice, tak tu dodnes chodíme výlučne v sukniach. A keď posunieme toto myslenie do iných sfér života, tak by ženy dodnes nemali právo voliť a tiež by boli dodnes beztrestne otlkane mužmi, lebo to bola norma. A takto isto sa na to pozrie niekto o 100 rokov a bude sa diviť, ako niekto mohol byť pohoršený z oblečenia druhého človeka. A dúfam, že bude pohoršený aj z vysokej miery tolerancie otlkania detí, lebo aj to je tu norma, že jedna výchovná ešte nikomu neublížila.
Vazne si prave porovnala palenie carodejnic a to ci je vhodne nosit crop topy a roztrhane nohavice v skole? 😀 tu uz asi nema zmysel velmi hovorit
@stanulienkat pre vás, čo tu píšete o spoločenských konvenciách, hodnotách, pravidlách ... buďte tak dobré a zamyslite sa nad tým, ako by ste dnes chodili oblečené a ako by ste sa museli správať, keby všetci naši predkovia mali také striktné názory ako dnes máte. Tie vaše úžasné pravidlá by totiž ostali navždy zaseknuté v čase a nemenné.
@zuzanapjat Vôbec sa s tebou nemienim doťahovať. Nie som si istá, či rozumieš tomu, čo píšeš...
@zuzanapjat zbytočná námaha, nechcú vidieť súvislosti.
@ivetz to je obojstranné a preto sa porúčam. Ja svoje deti vediem k tomu, aby sa nepozerali na výzor druhých a nehodnotili ich podľa výzoru a aby riešili predovšetkým schopnosti a charakter. Nebudem sa potom musieť báť, že môj syn bude kriticky pozerať na iné dievča a považovať ju hneď za dostupnú k*rvu.
@akvi asi tak
@akvi veru, súhlasím
@zuzanapjat tebe musel v živote niekto veľmi ublížiť, ako tak citam tvoje komentare.
@zuzanapjat to vobec nie je pravda, ze by sme sa zasekli v minulych stotociach. Vsetko je menne. Vsetko sa vyvija. Len nechapem, co to ma spolocne so slusnym oblecenim? Stale plati, ze saty robia cloveka a aj prvy dojem. A nemusim chodit ako stetka, len preto, aby som vyjadrila svoju individualitu. To sa da aj normalnym a do skoly vhodnym oblecenim. Snazis sa filozofovat, ale iba tu tliachas. Vies, pre ludi je prirodzeny aj rozmnozovaci pud a tiez nesulozime na ulici za bieleho dna. Proste slusnost, vychova, moralka, konvencie. A dnes sa taaaaak velmi podporuje individualita, az je to na skodu. Aj detom, aj okoliu. Je smutne, ked dospela zena nevie vyhodnotit, kde su mantinely.
@aurora33 skús k veci...
@zuzanapjat myslím, že
@stanulienkat to napísala super.
@stanulienkat tak nechoď ako štetka. Nik ťa nenúti. V minulosti by si bola štetka keby si si dala nohavice alebo sukňu nad kolená. A presne také by ťa označovali za štetku, ako si ty sama...
@zuzanapjat 😅😅😅😂😂😂 a ešte si sa aj zasekla v minulosti 😅
@aurora33 nie, ja ju len dávam za príklad ženám, ktoré nechápu súvislosti a zjavne ani história im nič nehovorí a dokonca ani nechápu akú škodu páchajú na vlastných deťoch ak (bože chráň) komentujú obliekanie a výzor iných ľudí pred nimi nahlas.
@zuzanapjat prepac ale co ine sa da mysliet o dievcati,ktore chodi na zakladnu skolu a oblieka sa nevhodne veku,vyzivavo,push up podprsenka trci z priesvitneho crop topu,este si to kolke aj napravaju aby to bolo vidiet ze uz nosi podprdu,z bedrovych sortiek trcia tanga a pol zadku,zmalovana ako kraslica,ze nevies ani uhadnut vek..povedz mi aky signal vysiela take dievca?ktore este ani nevie domysliet dosledky svojho konania..starsie baby nech sa obliekaju ako chcu,ale u deti na zakl.skole je to nonsens.
@simona92101 len to, že rodičia s tým súhlasia a že sa dievča chce páčiť. Už som to tu xkrát nie iba ja spomenula - bolo to tak vždy.
@zuzanapjat napr za mňa je oveľa dôležitejšie to, čo ma človek v hlave a ako sa správa a to iste učím aj svoje deti.
@zuzanapjat kolko x rodicia o tom ani nevedia co si ich dieta oblieka rano do skoly,alebo na co minie vreckove..
@aurora33 ano je dolezite co ma clovek v hlave,ale bavime sa o detoch na zakladnej skole..
@simona92101 a?
@anjelicek26 “Preco mam stale pocit, ze tu Zuzka si pise stale sama zo sebou stylom pisania 🙄 ”
Neviem, asi máš problém prijať, že ľudia môžu mať aj iný názor než ty. A nie len Zuzka, ale je nás viac zjavne.
Mám kamarátku, štýl oblieknia úplne šialený, potetovaná aj za ušami, farebné vlasy, namiesto nechtov ma pazúry. A i tak je krásny človek. Čistá duša ,akú som ani v kostoloch často nestretávam 😂. Benefičné akcie organizovala, aj doteraz organizuje, pomáha ľuďom srdcom aj dušou. V škole bola výborná žiačka, neskôr výborná študentka. Tiež sa do nej veľa navážali ľudia, lebo bola iná, vraj čudná, skazená vulgárna. Ale pravdou je, že mi nemôžeme vedieť o akého človeka ide, z toho že sa na neho pozrieme. Aspoň ja určite nedokážem prečítať človeka na základe jeho výzoru.
Autorka nazor mat mozes, ale ty tiez nechces pochopit, ze sa bavime o detoch na zakladnej skole a nie dospelych a ich individualnom prejave (a aj ten je limitovany napr. v praci)... fotku mam z netu, ale syn je stvrtak, jedna jeho spoluziacka chodi do skoly doslova a do pismena takto 🙄 Jej rodicia tiez tvrdia, ze sa len chce pacit. Uz ju par krat poslali dat dole make up v skole a rodicia boli viac krat na koberceku... ale podla nich to je v poriadku a je v puberte (mala teraz 10... )...
@anjelicek26 svet sa zrútil :D
@anjelicek26 Za mňa, nič strašné. Nemá ani oranžové vlasy, ani podprsenku a nohavičky neukazuje. 🤷🏼♀️ Vnímala by som ju rovnako ako ostané jej spolužiačky. Len nemá jednorožca na tričku, ale páči sa jej iný štýl. Je od toho horší človek než tvoj syn?
Ty tu uplne splietas nesuvisiace veci. My sa nebavime o tom ci je niekto dobry alebo zly clovek alebo aku ma dusu 😀 My riesime co je vhodne a nevhodne obliect si do skoly.
Takto rebelovala moja mama v 60tych rokoch na Slovensku v škole. (ilustračné foto) Skúste zhodnotiť.... no čistá štetka, že? Akurát že mala aj parádne natupírované vlasy a predstavte si, že aj nechty mala nalakované a aj sa maľovala. A som hrdá, že taká bola. Nikdy v živote som ju nepočula ohodnotiť výzor iného človeka kriticky. Možno preto sa mi dnes prieči...
@zuzanapjat mne na tom nič rebelské nepríde.

Preco mam stale pocit, ze tu Zuzka si pise stale sama zo sebou stylom pisania 🙄 Kazdopadne ocakavat celkove zhodnotenie situacie a zrelost u pred-pubertiakov a pubertiakov je len a len dokazom, ze dieta v tom veku proste nemate a ani nemate predstavu o tom, co su niektore deti si realne schopne dnes dat na seba...Kazdy mame tu hranicu ako rodic nastavenu inde, ale niekde skola tu hranicu proste spravit musi. Je to vzdelavacia institucia, chodia sa tam ucit. Individualitu a svoje schopnosti maju "ukazovat" na hodinach svojim slovnym prejavom a vedomostami a nie vyzorom. Na to maju cas a priestor mimo skoly.