icon

Kto určuje školský poriadok?

4. sep 2023

Ahojte rodičkia,kto prosím určuje školský poriadok?Ide o to ze tu v našej školke nemôže rodič vstúpiť do škôlky .Dieťa odovzdávate pred dvermi vchodovými ako vo väznici pedagógovi.Hned ho chytia a berú do triedy ani pusu nestihnete dat proste mi to príde úplne hlúpe aby rodič v 21 storočí nemohol svoje dieťa prezut a nachystať a vyprovodit do triedy...co môžem podniknúť aby sa táto vec prešetrila keď v okolitých škôlkach môžu rodičia normálne vstupovať do budovy.Dakujem za radu

abbey1
4. sep 2023

@anjelicek26 Dokazes niekedy pripustit,ze tebe moze vyhovovat nieco ine a nozrs vychovavat deti inak a druhe mamicky to nozu mat zada inak?
Preco treba zmeny za kazdu cenu tam, kde nieco funguje?
Cele roky rodicia vodili deti do satne a nebol problem. Vyhhoivalo to mnihtm rodicom, ich detom, ucitelkam.
Preto je pochopitelne, ze ked niekde pride k zmene, rodicia si to chcu v klude vydiskutovat a hladaju noznosti.
Nastastie aspin v mojom okoli toto ziadna skolka este nezaviedla, statna, ani sukromna.
I za mna je to zbytocny krok a uppne tie mamicky chapem.
Tvoje deti mozno staci odovzdat pri dverach, ine dieta radsej pojde do satne s maminkou ci ockon. Komu to ublizi?

mamelka
4. sep 2023

@abbey1 my sme tiež Melániu na SK zaviedli do škôlky, a aj v Nemecku sme pekne do šatne išli, a od šatne smer trieda, rozlúčili sa a išli po svojom. Niekedy ešte vybehli z triedy ku oknu aby nadychali na okno a niečo namalovali. Podľa mňa to niektoré deti potrebujú.

abbey1
4. sep 2023

@mamelka Ano, su kludnejsie deti, rodicia a v konecnom dosledku I ucitelka. V nasej skolke nikdy rano plac nebol vdaka uzasnym pani ucitelkam. Na zakladnej skole prvy stupen to iste.
Vdaka za takych pedagogov, ktori chapu detsku dusu.

anjelicek26
4. sep 2023

@abbey1 my sme vyberali skolku podla velmi vela parametrov, asi ako kazda mamicka. Do skolky, kde mi nieco uplne ze nevyhovuje, by som ani prihlasku nedala. Preto sme vozili deti o tri dediny a "styri skolky" dalej, ako by sa dalo, aj za cenu vozenia, aj za cenu vstavania skor... co sa tykalo mojich priorit bolo - nenutit deti spat (kedze moje od 1,5 roka nespavali), drviva vacsina casu pobyt vonku, montesorri praktiky, individualny cas vyberania deti (nie fix hodiny, ale od do dve hodiny klzavy cas), vlastne varenie v skolke, spolocne ranajky (v inych skolkach si muselo dieta nosit rano vlastnu zbalenu dozu)... tak snad vedela, ze to takto u nich v skolke bude a nie, ze ma sok prvy den... a hned na rodicku "rebelovat", ze to chce zmenit. .

ivetz
4. sep 2023

Obráť sa na člena rady školy, ktorý je delegovaný za rodičov. Môže pripomienky prerokovať v rade školy s ostatnými členmi a postúpiť riaditeľke školy (ak je to lokálna materská škola, zrejme bude mať právnu subjektivitu ako ZŠ s MŠ).

Podrobnosti o školskom poriadku upravuje školský zákon (č. 245/2008 Z.z.):

§ 153 Školský poriadok
(1)
Riaditeľ školy alebo školského zariadenia vydá školský poriadok po prerokovaní s orgánmi školskej samosprávy (rada školy, obecná školská rada a územná školská rada sú iniciatívne a poradné samosprávne orgány, ktoré vyjadrujú a presadzujú verejné záujmy a záujmy žiakov, rodičov, pedagogických zamestnancov a ostatných zamestnancov v oblasti výchovy a vzdelávania. Plnia funkciu verejnej kontroly, posudzujú a vyjadrujú sa k činnosti škôl, školských zariadení, orgánov miestnej štátnej správy, orgánov obcí a samosprávnych krajov z pohľadu školskej problematiky) a v pedagogickej rade. Školský poriadok upravuje najmä podrobnosti o
a)
výkone práv a povinností detí, žiakov a ich zákonných zástupcov v škole alebo v školskom zariadení, pravidlá vzájomných vzťahov a vzťahov s pedagogickými zamestnancami a ďalšími zamestnancami školy,
b)
prevádzke a vnútornom režime školy alebo školského zariadenia,
c)
podmienkach na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia detí a žiakov a ich ochrany pred sociálnopatologickými javmi, diskrimináciou alebo násilím,
d)
podmienkach nakladania s majetkom, ktorý škola alebo školské zariadenie spravuje, ak tak rozhodne zriaďovateľ.
(2)
Deťom a žiakom sa so súhlasom riaditeľa školy alebo školského zariadenia umožňuje účasť na súťažiach.
(3)
Školský poriadok zverejní riaditeľ na verejne prístupnom mieste v škole alebo v školskom zariadení preukázateľným spôsobom s ním oboznámi zamestnancov, deti a žiakov a informuje o jeho vydaní a obsahu zákonných zástupcov detí a žiakov.

autor
4. sep 2023

@ivetz vôbec sa v týchto veciach nevyznám ani neviem koho kontaktovať no skôr by som to riešila anonymné aby na to nedoplatili moje deti .Dnes totálny chaos 45 minút som čakala pred skolkou kým mi odovzdávajú dieta strašný plač všade ako tie deti 40minut plakali než sa dostali k rodičovi...nakoniec mi povedali ze moje dieťa ani nieje v tom vchode ale v druhom 40 minút som tam stala zbytočne...to nieje len pre rodiča stresujúce ale čo tie deti???co tam stoja a čakajú kým prídu na radu ved to je choré.....

maciatkolulu
4. sep 2023

40min?? A dieťa si mala inde. Divne celé. To v tej budove je koľko tried? A prečo anonymne? Veď to vadí tebe. U nás sa zazvonilo a dieťa prišlo dole. A to si deti počula hromadné 45 min revat,lebo všetky mali naraz rodiča dole,trochu prehnane... Nikto nešiel na obed domov,nikto o tretej,ale všetci hromadné a všetci čakali. Ono od zazvonenia rodiča,po príchode dieťaťa sa logicky caka,keďže dieťa nestojí prežite a oblečené pri dverách. A teda Revúce decko pri odchode domov som ešte nepočula,tobôž viac naraz.

autor
4. sep 2023

@maciatkolulu ver ze yo rak bolo a nemusím si vymýšľať presne tak ako som to napísala. V budove sú dva vchody moje dieťa bolo v druhom chode absolútne ráno nepovedali v ktorom vchode mam čakať. A áno deti najskôr všetky obliekli a až potom ich dávali rodičom jedna učiteľka vo dverách kričala meno dietata aby si ho rodič došiel vziať mne je to cele divne .

autor
4. sep 2023

@maciatkolulu a malé deti chodia prvý týždeň o 12 domov

maciatkolulu
4. sep 2023

Takže ty si sa len postavila a čakala,kedy hromadné naraz v ten istý čas dajú deti rodičom. A to išlo naraz 20 deti ? Vieš o Tom,že v prvý deň detí zvyknú plakať,aj keď pri ceste domov je to zvláštne. To nechceli ísť,či ako?

zuzuliennka1
4. sep 2023

takze vsetky deti prisli rano naraz - vsetci rodicia ich odovzdali uz na ulici - a potom si naraz prisli vsetci po vsetky deti a ucitelky len vykrikovali mena, ktory rodic ma prist po ktore dieta? 🤷🏼‍♀️
nasa skolka ma prvy den akurat zakaz vojst autom k budove, kedze prvy den, od zajtra uz pohoda a inak do budovy normalne vojdem a pri dverach na chodbe pred triedami pockam na svoje dieta, ktore dovedie ucitelka, nechodime ku triede, to by fakt bol chaos

autor
4. sep 2023

@zuzuliennka1 nemusím ísť k triede stačí keď si ho normálne prezujem nachystám a hotovo toto nebolo ani za komunizmu ...a áno okolo obeda sme mali prísť na 12 bolo tam 40 rodičov co čakali kým vymenuju dieta ktoré posiela učiteľka medzi dvere rodičovi! Ráno mi ju len vzali dieta ledva pozdravili a zavrela dvere ...asi sa to zdá byť neuveritelne ale je to tak
@maciatkolulu

autor
4. sep 2023

@maciatkolulu nie oni plakali lebo videli rodičov ale museli počkať kým prídu na rad a učiteľka to dieta pošle cez dvere rodičovi cez vchodové dvere do budovy škôlky

zuzuliennka1
4. sep 2023

tak ale to je prvy den, vsetky deti boli takto na kratko, teda vsetci prvaci, predpokladam ze mas cerstveho skolkara - vsetci su najskor na hodinu, potom na dve a potom sa to individualne predlzi az do poobedia, zavisi od dietata, ale to nebude takto stale. ale na zaciatku su vsetky deti takto.
klasika stres a plnka lebo prvy den, ono sa to utrasie.
a to odchadzanie - no zaciatky su s placom, ako co ma kazde dieta s ucitelkou 25min cakat kym sa rozluci? to je praveze dobry pristup - nenatahovat lucenie, odovzdat dieta a ist prec.
o mesiac ti ani nezakyva a rozbehne sa s ucitelkou do triedy

autor
4. sep 2023

@zuzuliennka1 moje dieťa už navstevovalo ms ale nie túto ale v inej bolo minulý skolksy rok normálne sme mohli ísť dovnútra prezliecť si dieťa dat ho vycikat a pekne odniesť do triedy .Moje dieťa ani neplakalo ale skratka sa mi nepáči tento systém ved ani neviem kto je jeho učiteľka ani nič q za stravu nemôžem riešiť mam si zavolať keďže dieťa má alergie celé je to choré..

zuzuliennka1
4. sep 2023

tak kazda skolka to ma ine a to, ze uz do skolky chodilo, neznamena, ze toto pre neho nie je opat nova skusenost, je to pre neho uplne rovnake ako pre prvakov, ktori tam su: nove priestory, novi ludia, nove okolie..
a uplne neverim tomu, ze len tak si odovzdala dieta a nic k tomu.
ani ziadne info mailom vopred? ziadne nahlasovanie na obedy? ani nevies kde ma skrinku, triedu?
a este bude aj rodicovske, kde sa vsetko dopodrobna preberie, ale prvy den je proste prvy den
(fakt by ma zaujimalo meno skolky s takymto pristupom, aky popisujes)

maciatkolulu
6. sep 2023

Oni videli rodičov a ty si si nevidela dieťa...dobre no. Stáli za sklom a trvali,hromadné. A je to tak stále...dobre.

maciatkolulu
6. sep 2023

Alergie ideš riešiť teraz? Nie pri zápise. Zaujímavé. A dieťa už rok chodilo,tak nie je asi bábätko,už by mohlo chápať,že mama čaká vonku. Je veľmi zaujímavé ,že netušia mena učiteliek,nevieš nič. To kde ide taká škôlka?

maciatkolulu
6. sep 2023

@maciatkolulu a malé deti chodia prvý týždeň o 12 domov
Si napísala
Aké malé deti chodia domov na obed? Tvoje už rok chodilo. A fakt som nepočula,že malé deti chodia na obed domov. Ostávajú toľko,koľko ich tam rodičia nechávajú. Či v práci tolerujú,že malé dieťa? Tak len do 11.30 práca? Celkom zaujímavé. Píšeš ty vôbec o slovenskej škôlke?

jamidea
6. sep 2023

Skolsky poriadok pise MS, alebo skola. My mame ms a zs spolu, rozne vchody a rodicia nastastie nesmu do budovy. Ms ucitelky , ktore maju tzv.ranny filter deti vodia po jednom do tried, zs vstupuju do budovy same. Je to parada, neda sa to porovnat s casom, kedsa vsetci rodicia trepali do skoly, " lebo medved". Takto sa deticky vklude naucia samostatnost, ci uz v zs alebo ms. Bez mnozstva premudrelych dospelych, ktori tam vlastne len zavadzaju. Pekne rozlucit sa s dietatom da aj pred budovou.

beronsche
6. sep 2023

Je to vobec pripustne, aby deti preberala upratovacka? Nepedagogicky pracovnik predsa nema zodpovednosti za dieta, je tam z ineho dovodu....

A k tomu vymyslu, suhlasim z nazormi, ze je to nevhodne, cudujem sa rodicom, ze sa neozyvaju hromadne.

beronsche
6. sep 2023

Fuu, teraz citam, Ako sa odovzdavaju poobede deti.. uplne chore, hladala by som inu skolku.

jamidea
6. sep 2023

@beronsche poobede u nasodovzdavaju tiez pri branke alebo pri vstupe do budovy priamo ucitelky. Rodicia do budovy nejdu a je to najlepsie rozhodnutie co mohli vydat

candii
6. sep 2023

Práveže podľa mňa je to dobré, pretože učia dieťa samostatnosti čo neskôr ocenis, keď pôjde do skoly. Lebo si ho prezujes,môže s tebou točiť.. pusu mu dať pred budovou .. o nič nejde.

candii
6. sep 2023

A inak, v škole to inak tiež nebude. Nás ako rodičov vôbec nepúšťajú do budovy školy. Ráno ho odovzdám učiteľke medzi dverami a dovi .. je prvák.

beronsche
6. sep 2023

@jamidea kolko ludi, tolko chuti. Mne by to nevyhovovalo. Nastastie sme to takto ani nikdy nemali.

beronsche
6. sep 2023

@candii Dieta sa da naucit samostatnosti aj menej traumatizujucim sposobom. Bavime sa predsa o skolkaroch.
A v skole to tak vobec byt nemusi...

Vdakabohu za nasu uvedomelu skolu, kde neberu rodica ako nepriatela a teda je dovolene nielen do nej vstupit, ale aj napr.dieta si vyzdvihnut priamo z triedy.
Ved to nie je vaznica!
Vo skolke by mi taketo pomery vadili o to viac, ze ide o male deti, casto si este len zvykajuce na instituciu. Ono to moze byt vyhodne pre personal, nik sa im tam nemota, nepozera "na prsty", ale rozhodne to nie je dobre pre deti.

maciatkolulu
7. sep 2023

@beronsche väznica určite nie,ale príde mi od veci,aby behali po škole bezprizorne rodičia,či sa legitimituju pri vchode. Poznáš každého? To sú dvere otvorené a chodí sa hore dole.Toť nedávno sa išli ľudia pokakat a testovali by aj psa ,či nemá coronu a teraz je ok,že sa môže behať po budove plnej deti. Tipujem,že očkovaci preukaz a testy sa už nepýtajú. Ale čo kaslal pes nejakú nádchu a angínu a tak,😅🤣 Priam je to traumatizujúce pre dieťa ,ak dá pusu mame vonku a ide sam ako veľkác . A v škole si fakt neviem predstaviť,čo by som robila s dieťaťom. Prvák možno prvý deň,ale ďalej čo ? Prezuvat ho? Či upratovať po ňom? Nechápem. Včera sme mali rodicko,videla som zase to isté, pokecali sme a išli sme domov. Keď by bol problém učiteľka nás volá,kebyže mám ja,volám ja. A idem. Ale chytať hysak,že dieťa vchádza do škôlky samé....a do školy. Ja som rada,že mi malý naskočí do auta a ideme. Podľa mňa pre pracujúcich rodičov je to top,odovzdajú dieťa a idú preč. Tie revy v šatni,čo častokrát sú z dôvodu prítomnosti matky,ktorá je hysterickejsia ako dieta sú podľa mňa kratšie. Myslím,že každá vieme,že dieťa poväčšine prestane plakať akonáhle sa zatvoria dvere. Ale treba hľadať des za tým,že upratovačka vezme dieťa a odovzdá do triedy....

beronsche
7. sep 2023

@maciatkolulu hrotis to.. a riadne.
Ziadni rodicia po nasej skole bezprizorne nebehaju. Predpokladam, ze este chvilu bude par rodicov odprevadzat rano prvakov, tento rok neviem, ci ich je vela, rano decka vyhadzujem pred skolou, ale ked som mala prvaka ja, ziadne masy to neboli..
Poobede normalne vojdem do skoly, pridem k triede, vyzdvihnem si dieta z druziny, pricom prehodim par slov s druzinarkou a odchadzam zo skoly.
Kde v tom vidis problem? Je na tom nieco, co stale nechapes?

Pre malych skolkarov je zaciatok roka tazky. Samozrejme su deti, ktore su uplne ok, ake su aj take, ktore to naozaj znasaju tazko. Take ti hrdo "ako velkac" do skolky neodkracaju. Takym pomoze, ked ich rodic vezme do satne, prip.pomoze s prezliekanim.
Ideme sa teraz tvarit, ze problemom su hystericke matky a preto je toto opatrenie nevyhnutne? Take matky samozrejme su, ale prisposobovat sa mensine nie je cestou..
Plus ten opis poobedneho vyzdvihovania deti, ved to je chore, ak to takto prebieha..
predpokladam, ze tam ide o velku skolku, cize ak sa postupne nahrnie viac deti naraz, Ako to riesia? Predpokladam, ze tak, ze rodicia vyckavaju pred zatvorenymi dverami (naozaj top pre pracujucich rodicov), kym niekto z personalu pride. Ano, toto musi posobit na tie make deti velmi "upokojujuco", urcite to nijako "nezvysuje ich stres"..
Ze sa upratovacka stara o deti, des urcite nie je, ale nie je to ani ok (aj ked mi je jasne, ze to takto chodi, kedze personalu je zvycajne malo).
Podla mna takyto pristup skolky len zbytocne zvysuje napatie medzi rodicmi a skolkou. A ja by som dieta do zariadenia, ktore ma ako rodica nevnima rovnocenne, nedala, ak by som mala inu moznost.
K tomu nonsensu s testovanim sa radsej ani nevyjadrujem..

matkahelka
7. sep 2023

@maciatkolulu sialene prehanas, ale ze sialene. myslim, ze tu nikto neriesi prezuvanie 6-7 rocneho skolaka, bavime sa o skolkaroch. dost velky rozdiel! mne tu panenky pretaca, ked citam o samostatnosti. fakt netusim naco si poniektore zeny robia deti, ked potrebuju, aby bolo v roku odplienkovane aj sa samo najedlo, v 2.rokoch sa utrelo po wc a samo oblieklo. v 6.rokoch cestovalo same cez pol mesta. lebo samostatnost! ach vsetci svati! ak matka odnesie skolkara do satne, tak co, nebude nikdy samostatne?! bude ho treba aj v 20 rokoch prezuvat, krmit a utierat mu zadok?! ved samostatnost prichadza s vekom a zrelostou, nie s akymsi natlakom odstrcit dieta. to uz tento svet ide riadne do prdele, ked nam toto pride normalne. esteze ja v okoli nemam skolku s takymto trendom. ani moja dcera do takejto skolky nechodila. a cuduj sa svete, deti mame v okoli aj rodine samostatne az-az aj bez toho, aby ich v 3 rokoch vzala od dveri upratovacka a poobede ich do tych dveri opat strcila. skoda, ze na poniektorych pedagogovov plati "zabudol vol, ze telatom bol".