Lockdown - otvorené školy
Čo si myslíte o tom, že školy by mali byť otvorené?Podľa mňa je to zase paskvil.Ked lockdown, tak znížiť mobilitu a nie, že deti do školy, ľudia do práce veľa ľuďom nedovolia HO.Ak by deti boli doma rodičia ui nútení zostať s nimi doma a budú pracovať z domu.Co bude vlastne zatvorené reštaurácie, obchody?a aj tak milión ľudí ráno na cestách do školy, práce...
@marseillefan
@zuzubb007 deti do 12 rokov moznost volby nemali. A aj tie mozu mat (ak odhliadneme od toho, ze to poroznasaju kade tade) tazsie priebehy a postcovidove komplikacie.
@nevenka @makova333 Máte samozrejme pravdu, aj keď je pravda, že deti majú výrazne ľahší priebeh COVIDu.. nič to nemení na tom, že aj deti umierajú, aj deti majú komplikácie a môžu skončiť v nemocnici (aj keď ich je menej). Tu je škoda, že sme neumožnili očkovať deti do 12 rokov. Ja by som napríklad tie svoje zaočkovať dal hneď... Deťom do 12r sa dáva tretinová dávka, to mi príde ideálne...
@marseillefan suhlasim, mali dat rodicom moznost deti ockovat. Alebo potom zabezpecit nejake opatrenia, napriklad povinne testovanie niekolkokrat do tyzdna, bez neho by sa dieta do skoly nedostalo. Alebo umoznit rodicom rozhodnut sa ci svoje dieta do skoly daju alebo hio budu vzdelavat doma. Ale hodit deti do 12 rokov bez akejkolvek ochrany (este im aj dat dolu ruska v triede) priamo v ustrety chorobe je ehm, ak chcem byt slusna, minimalne dost cynicke.
@marseillefan Slubuju, ze do par tyzdov sa tu budu ockovat deti od 5. Aj ked je to dost neskoro. Ale my rodicia 3-4-rocnych si aj tak nepomozeme ☹
Autorka a môžem sa opýtať? Ty máš predstavu, že keby sa školy aj zatvorili a po dvoch - troch týždňoch otvorili, tak deti nastúpia a zrazu bude korona fuč a všetko bude ružové a krásne? Alebo aká je Tvoja predstava?
@scorpionflower1 To som nezachytil, ale bola by to dobrá správa... Myslím, že to neskôr uvoľnia aj pre deti 2+... na druhej strane treba chápať, že musia byť opatrní. Deti sú úplne iná kategória a nemožno im dať nejaký liek/vakcínu len preto, že funguje u dospelých. Rozumiem, že máš obavy, ale podelím sa aspoň o našu skúsenosť... my sme teraz prekonali COVID celá rodina (samozrejme, že to doniesol syn zo školy) a poviem ti, že deti (neočkované) mali ľahší priebeh ako ja s manželkou (očkovaní). Detský organizmus sa vie s COVIDom veľmi dobre vysporiadať a je len veľmi malá pravdepodobnosť, že to dopadne zle. Držím vám palce... lepšie je to samozrejme nedostať vôbec.
Nie kazdy moze byt doma s detmi to za prve a za druhe,co vyrastie z deti,ked budu doma? Uz teraz maju obrovske medzery a o psychickom stave deti ani nevravim..takze som absolutne proti zatvaraniu skol.
Nuz autorka sak si uc deti z domu, moje pekne pojdu do skoly a som rada ze nezavreli, Minuly rok bol druhy stupen zavrety 7 mesiacov, prvy 3 mesiace a pomohlo to akurad nicomu lebo cisla stupali a skoly boli zavrete. Deti neostane hlupe len preto ze su tu nezodpovedni dospeli ktori to roznasaju kadetade. To akoze kolko maju byt doma. Nie nesuhlasim a nikdy som nesuhlasila s takym zavretim skol
@marryen Presne toto, Nic absolutne nic sa nevyriesi za 2 tyzdne ...
@katulienkax akurat, ze autorka nema moznost tie deti nechat doma a je nutena ich nechat dobrovolne nakazot a roznasat kade tade. Ci mi unikla moznost volby pre rodica?
@lauraa áno, toto je riešenie, testovanie, nielen v Rakúsku, ale aj v Nemecku, trikrát tyždenne, a tu sa im nechce ani keď sa stretnu s pozitívnym ísť ...
@scorpionflower1 ja neviem aké...
Ano. Otvorene. Povinne ockovanie seniorov to riesi systemovo
Uz ma fakt seru vsetci dezolati, co nicia zivot vsetkym
@marseillefan vďaka, ja tiez poznam zopar deti co to malo a v pohode to zvladli s miernymi priznakmi az na jedno-dve, co mali vysoke horucky. Ale inak vacsinou mali len sople a bolela ich hlava. Len ta moja je nachylna prave na tie horucky a to je s nou peklo potom, ona mala po MMR vakcine 3 dni teplotu 39 a + dalsich asi 4-5 viroz, kedy mala tiez takuto teplotu (a to vsetko v prvych dvoch rokoch zivota). Su to moje najhorsie zazitky. Ale vsak to pozna vela rodicov. O decko sa vzdy viac bojis ako o seba. Preto je to taka sofiina volba ci zavriet skoly alebo ich nechat s tym, ze tam moze dostat covid. Sama neviem riesenie. Ale osobne si myslim, ze momentalne treba akutne nieco robit a ten kvazilockdown co zas vymysleli bude uplne na prd, ked aspon na dva - tri tyzdne tie skoly nezavru. Neprestane sa to sirit a bude sa to natahovat celu zimu az do aleluja. Ale riesenie by bolo zacat ockovat deti od 5 (vraj za par tyzdnov to spustia, hovorila to Prokopova - statna tajomnicka, ale tu je otazka aky by bol zaujem - predpokladam, ze skoro nulovy), budu to menej sirit a najmä povinne ockovat 55-60+ bez toho sa s tym budeme trapit este roky.
@marseillefan myslím, že očkovanie je každého osobná vec a tvrdenie, že kto nie je zaočkovaný, nech znáša následky je veľmi plytké ... ja osobne si myslím, že očkovanie malo ochrániť ľudí pred fatálnym priebehom ochorenia a nie možnosťou mať v "v rukách" pocit, že môžem robiť, čo chcem ... každý rozumný človek si asi všimol, že ochorenie prenášajú práve tí očkovaní a neočkovaní tým trpia ... nie som antivaxer, nechodím štrajkovať do obchodov, nechodím nadávať lekárom, len sa tíško divím, že niekto dokáže rozhodnúť za svoje dieťa a dať ho zaočkovať ... som sa otvorené školy, nech si myslí kto chce, čo chce... ak sa zavrú, ok, deti budú doma ... možno by bolo mna mieste začať uvažovať o prirodzenej imunite ... včera mi zomrela kolegyňa, 2x zaočkovaná, jej syn je na ventilácii, 2x zaočkovaný ... smutné
@majka35 Toto je k tomu tvrdeniu, ze ockovani prenasaju a neockovani trpia. Je to presne naopak. A nie, ockovanie nie je niekoho osobna vec, lebo ide o infekcnu chorobu, ktorou mozes niekoho nakazit. Je neviem, ze toto este stale niekto melie dokola...
89 % ludi, ktori sa dostali na ventilator je neockovanych a 82 % ludi v nemocniciach je neockovanych a ty poznas hned dvoch, ktori zaockovani zomreli na covid? To je nahoda.....a hned matka a syn. Vekovy priemer ockovanych ludi v nemocniciach je 70+ a maju spravidla aj ine diagnozy (su po transplantacii, alebo maju ine tazke chronicke ochorenia) to netvrdim ja, ale dáta a lekari s covidovych oddeleni.
Prirodzena imunita je sice pekna, ale mozes sa nou ochranit akurat pri beznych sezonnych ochoreniach nie pred covidom. Tak ako sa prirodzenou imunitou neochranis pred osypkami alebo tetanom.
@scorpionflower1 Nemarni cas, ludia ako ona nepochopia a nechcu pochopit.....A statistiky fakty nepomahaju. Ano, samozrejme moze zomriet aj ockovany, najma ak ma este ine diagnozy, nik netvrdi, ze nie. Ale mozes dat 100 grafov a nic
@scorpionflower1 poznala som len kolegyňu, syna nie, kolegyňa 68 rokov, syn 42 rokov...je to proste fakt... nie sme v škôlke, aby som mala potrebu vymýšľať ... ja osobne som prekonala covid, dva mesiace vyradená z normálneho života, ťažký zápal pľúc s následkami doteraz .. ma vakcínu mám svoj názor, nikoho nepresviedčam, je to naozaj každého vec ,,, ale tiež budem rada, ak rozhodnutie, či sa dám očkovať, či nie, nechajte na mňa ...
Presne ako si to opisala v tvojom prispevku tak to funguje momentálne v at. Skoly su otvorene pre vsetkych a teda aj takmer všetky deti do skoly chodia. Funguje takmer všetko ako predtym az na par sluzieb, obchodov, Gastronomie a hotelov, kde ľudia dostali akurat tak vypovede ale šli na kurzarbeit a budu teraz trpiet a aj tak sa tomto lockdownom nic nevyriesi.
@vroni hotely subsice otvorene v obmedzenom režime ale ver,že sú prázdne u nas mame 300 izieb a dnes obsadených 8.
@lusyyy36, je mi to jasne, na prežitie to nestačí ani omylom, spomínam to len v súvislosti s tým, že tu je ten lockdown tiež len tak na oko. Fabriky bežia na plno, obrovská časť firiem tiež, okrem ministerstva sociálnych vecí ani jedno neprešlo kompletne na homeoffice, úrady sú normálne obsadene a kretenom len trhá žily, ako pozacapovat školy (mam na mysli kretenov v politike a nie túto diskusiu). Ale jasne, ak sa nepostaraju o generáciu budúcich idiotov, kto ich bude voliť...... 🤬🤬🤬🤬
@mircalla
jo, ale zaujmave je, ze ti co sa nechcu dat zaockovat spravidla poznaju hafo takych, ktori po ockovani umreli na covid, akurat, ze statistiky to neukazuju. Ake prevdepodobne je, ze z tych 10 % zaockovanych mrtvych na covid, ked je ich vekovy priemer 70 rokov bude poznat jedna osoba (neockovana) hned dvoch a este k tomu rodinnych prislusnikov, z ktorych sa jeden uplne vymyka vekovemu priemeru? Mozne to je, ale s najvacsou pravdepodobnostou bude v tomto pribehu vela skreslenych informacii a polopravd.
@scorpionflower1 Vcera som od 3 citala niekde, ze jej mama/otec zomreli v den ockovania na zastavu srdca, akoby to mali odkopirovane. Skoda, ze na takych ludi doplaca zdravotnictvo a cely stat.

@marseillefan mudry si jak radio. Nemohol sa dat kazdy zaockvoat, kto by aj chcel, stale je dost ludi, ktori z nejakeho dovodu ockovani byt nemozu alebo maju pri tom dost velke riziko zhorsenia stavu a druha vec, aj deti mozu mat zapal pluc, unavu aj 2-3-6 mesiacov po prekonani, poskodene pluca. Mame v rodine, nic prijemne, ked babatku takto odpecieme pluca. Ci sme mali aj babatka a male deti ockovat?
Ja uz som nazoru a zdiela ho aj nasa pediatricka, ze toto je ako vojna a vojaci su nase deti v skolach. Ze jej je do placu, ked to vidi.