icon

Má dieťa s dysláliou nárok na asistenta učiteľa?

janka1224
15. jan 2025

Dobrý deň,

je tu nejaká mamička, ktorá rieši dysláliu. Syn má od neurologičky potvrdenú dysláliu, iné diagnózy nemá, chodíme pravidelne na kontroly na EEG, užíva Equazen a Lucetam. K logopedičke chodíme už tri roky, tento rok navštevujeme aj "hláskovanie" zamerané na výučbu podľa Eľkonina. Je veľmi citlivý ale v kolektíve si vždy dokáže nájsť kamarátov, v škôlke si učiteľky nesťažujú, je poslušný akurát mu dlhšie trvá kým niekam zapadne. Momentálne má odloženú školskú dochádzku, do školy nastúpi v septembri 2025.
Podľa Vašich skúseností z toho vyrastie? Nevyslovuje hlásky správne, ale nie všetky, rozumieť mu je, možno niektoré slová povie nesprávne alebo si prehodí hlásky. Denne cvičíme výslovnosť, inak je veľmi rozumný aj keď sa v škôlke možno nevie až tak presadiť. Má podľa Vašich skúseností nárok na asistenta učiteľa? Myslím v prvej triede.

kacena4
15. jan 2025

ahojko dyslalia je porucha reci, mal by ju stanovovat klinicky logoped nie neurolog (ten ju nediagnostikujej) a ak dieta v 7r. stale vyslovuje zle hlasky zo skusenosti mozem povedat ze dost casto ostane zle vyslovovanie az do dospelosti, nakolko sa do cca 8-9 rokov este da ukorygovat chybna vyslovnost ale ak sa uz zautomatizuje ide to VELMI tazko. ak ma problem aj v gramatike, nie je to len o dyslalii ale o narusenej komunikacnej schopnosti a tomu by sa mal venovat odbornik klinicky logoped (neriesi len vyslovnost ale aj gramaticku skladbu vety a slova). tato porucha casto vyustuje do poruch ucenia ☹ a ci ma narok na asistenta? zo zasady ano, ale potrebujete potvtdenie od klinickeho logopeda je ze tam narusena komunikacna schopnost, s tym ist do centra poradenstva a prevencie a tam ho znova vysetrenia a zistia ci je to obmedzujuce pre vzdelavanie a podla toho posudia ci potrebuje asistenta alebo nie a na kolko %. (toto vsetko treba absolvovat do zapisu v skole tam treba odovzdat papiere z centra ze odpurcaju asistenta, kedze v maji je potrebne ziadat ministerstvo o pridelenie penazi na asistenta od dalsieho sk. roka) avsak necakaj ze v 1r. ho aj dostane asistetna, su aj tazsie dg. ktore ho skor potrebuju. to ze ma poruchu reci nie je nic vazne a strasne, len budete mat narocnejsie prve obobie osvojovania si citania a pisania drzim palceky