Má rodič právo odprevadiť prváčika do školy?
Môj syn chodí do prvého ročníka. Ich trieda je na 1. poschodí. Prvé dva týždne sme ho mohli ráno odprevadiť až do triedy, od tohto týždňa však už nesmieme. Nie sme s tým stotožnení, pretože deti (aj prváci) sú v triede samé, až do prvého zvonenia. Dozor nie je ani v triedach, ani na chodbe. Treba dodať, že do ich triedy chodia aj deti z marginalizovanej skupiny a tiež na tej istej chodbe je aj špeciálna trieda...
V neposlednom rade pozitívum v odprevádzaní je aj to, že synček je kľudnejší, ľahšie sa rozlúči a začína deň s lepšou náladou.
@oblivian moj ty boh, nechces tam s nim sediet cely den kazdy den, az do maturity??
Ked nemaju dozor, tak sa obrat na vedenie skoly aby ho zabezpecilo. Ja som prekvapena, ze vobec vas pustaju do triedy, u nas odjakziva rodicia max po vratnicu a do skoly mali pristup len v case konania rodicovskeho zdruzenia alebo v pripade nejakej individualnej navstevy, aj to muselo byt dohodnute vopred a v sprievode zamestnanca skoly. Ked si predstavim u nas 3 triedy prvakov po 25 deti, no dakujem pekne aby sa tam natrepalo 75 premotivovanych rodicov kazde rano 🤦🏼♀️
A to takto chodite vsetci rodicia prvakov ci len ty a len ty mas problem? Lebo to je tiez na zamyslenie..
Neverím,že tam nie je dozor. To len ty o ňom nie si informovaná. To riešiť na rodičovskom ako prvé.
@oblivian opýtaj sa v škole na ten dozor, cez triedneho dôverníka alebo aj priamo.
A upozorni triednu učiteľku na synove negatívne skúsenosti a jeho strach chodievať na wc okolo spec.triedy, ktory má kvôli tým skúsenostiam.
Formuluj to skôr ako, že chces poprosiť o pomoc a radu ako postupovať.
Synovi zdôrazňuj, že pri akomkoľvek probléme, môže zajst za učiteľkou a povedať to tebe. Skús pred ním nehundrat na školu, skôr ho podporuj v sebadôvere..
Ale podľa mňa toto je niečo , čo musíš adresovať s pomocou učiteľky. Držím palce, aby bola chapava a ústretová.
Čo sa týka problému s marginalizovanou skupinou, je dosť možné, že ťa tu mnohé prispievatelky nepochopia. Toto je vec, ktoru zial často musíš až zažiť, aby si v plnej miere pochopila, o čo ide..
U nas v skole nesmu do triedy odpravadzat vôbec...prvy týždeň do šatne...to je všetko...nechapem ako prezili deti co išli do skoly počas covidu a do škôl nemal rodič vstup povolený vôbec...
Ved su ti školáci, zvladli to milióny deti, zvlafne to aj tvoje...
Kým reálne nie je problém v nejakej šikane, tak sa s tým stotožni - tvoje dieťa je už školák, treba mu nechať priestor na osamostatňovanie sa. Odprevádzanie deti do triedy je typicky zakázané až na nejaké výnimky (zlomená noha, narodeniny, kde rodič donesie koláč a podobne). Za našich čias tieto zákazy neviem či boli stanovené, ale ak aj nie, nikto prvákov do tried neodprevádzal. Dnes sú už všade stanovené zákazy, lebo rodičia by s deťmi snáď aj ostali, lebo čo ak sa dieťatku zlomí farbička, alebo rozviaže šnúrka... S dieťaťom sa rozlúč pred školou, zvládne to.
U nás to povolené nie je, keď bola dcérka prváčka, mohli sme ísť Max do vestibulu školy. Veď si ale predstav, že sú aj tri triedy prváčikov, to máš cca 70 deti a toľko rodičov by behalo po škole? My sme to v začiatkoch robili tak, že dcérka počkala na nejakú spolužiačku a išli hore spolu,keďže mali triedu až na 3 poschodí, nepobludili a cítili sa spolu istejšie
@oblivian u nas ked dcerka bola prvacka mohli rodicia prvy ryzden po triedu ale len ti co ich deti mali triedu dolu na prizemi hned pri vestibule. Dcerka mala triedu na poschodi tam sme nemohli. Moj muz isiel druhy den s dcerkou mala 2tasky velke plne zostov vykresov telesnu loptu hygienu podlozky na lavicu stretla ho zastupkyna a dostal od nej ako maky fagan..argument ze dcerka sa nezanesie mala vies kde
Tak ja neviem,ale mám dcéru VFA-autizmus.chodila do normálnej škôlky, chodí do normálnej školy.
Začala som v predškolskej triede cvičiť ju. postupne odprevadzat pred dvere triedy,v šatni, neskôr medzi dvere satne,mimo šatňu atď atd....
Nastúpila do školy a celá pyšná už sama všade....
Ja si myslím,že je to úplne ok.
Ak nemá nejaké psychické prekážky dieťa.ak áno,trebalo na to myslieť...
Robím v škole a tiež u nás prvý týžden mohli odprevádzať do triedy potom už nie. Myslím, že sa im nič nestane kým počkajú do prveho zvonenia v triede.
Nepočula som, žeby s tým mal niekto problem 🙂
Dozor na chodbe musí byť stále. Nie v triede, na chodbe (nedá sa, aby do každej triedy išiel jeden učiteľ strážiť).
Ranné dozory sú zväčša do 7.30/40, podľa školy. Dovtedy sú deti v zbernej triede s družinárkou alebo ich nepúšťajú do školy, resp čakajú vo vestibule. Záleží od školy.
Ale určite tam dozor je, aj keď ty si ho možno neregistrovala, keď si tam bola prvý týždeň.
A áno, učitelia ráno sedia v kabinetoch, chystajú si materiály, pijú kávu. Pokiaľ nemajú dozor, tak sa im vyučovanie začína o 8.00 (aj keď väčšina sa musí pípnuť v škole už skôr).
@vkatush presne tak, u nás tiež rano sú s družinárkou a deti vonku čakajú do prveho zvonenia vonku a potom ich až púštajú všetkých naraz dnu.
@bellaa3007 problém majú asi len niektorí rodičia, deti nie. U nás napr. nebýva ani dozor na chodbách, ale majú nakázané po zvoneni sedieť v laviciach. Tak sa deti vynašli a už po mesiaci si v rámci triedy dohodli harmonogram, kedy ktorá dvojica pôjde na dozor - sledovať kedy sa na schodisku zjaví ich učiteľka, aby mohli bežať do triedy a varovať ostatných. Mňa to úprimne rozosmialo, ako rýchlo sa z nich stala partia a pripomenulo mi to, že my sme neboli iní a aké to bolo krásne obdobie 🙂
@oblivian na tvojom mieste by som v takomto prípade ak je už zakázané odprevadiť synceka do triedy,nahlasila ze nie je dozor.Toto určite skús urobiť,aj pre svoj kkud.Uplne chapem tvoje pocity.💗
@julish kde máš čokoľvek o farbe pleti?
Žiaľ, áno, deti z marginalizovanej skupiny majú pomerne často problémové správanie, ktoré sa ani nedá s ich rodičmi riešiť. Samozrejme, nie je to pravidlom, ale veľmi časté to je.
A kto je ako "vyplašený" sa tiež zovšeobecňovať nedá..
Tým chcem len povedať, že v tom čítaš niečo úplne iné, než mala podľa mna autorka na mysli...
Dcera je sice uz starsia ale odprevadit sme mohli do vestibulu iba 🤷 nieto do triedy
@oblivian Milá mamička, ale teraz vážne, teba dokedy a pokadiaľ odprevádzala mama do triedy? Dodaj svojmu dieťaťu sebavedomie tým, že mu povieš: Verím, že ty to zvládneš už sám. Ty to dokážeš. (Veď sa mu začnú ostatné deti vysmievať, že si stále pri ňom.) Aj ono samé musí vnímať, že len tá moja mama so mnou chodí. Veď mu to musí byť trápne.
@oblivian Co riesis, moje obe deti som odprevadila 1den zaciatku skolskehonroka, a ze do triedy, to zo z nich vychovas prepana.. Ano do skoly pred budovu som ich 1rocnik vozila, ale do triedy? Sa za mysli prepana.. Jasne ze nie, ak nie su schopni skolskej dochadzky daj naspat do skolky, tam mozes.. A tato generacia neschopnych a nesamistatnych Nam Bude na dochodku robit amen
To čo je za nová móda, vodiť deti až do triedy?! Že to vôbec školy tolerujú!
Ja keď som bola malá, prvý deň v prvej triede som išla do triedy s mamou, kde bolo privítanie a potom normálne sama peši z domu ako 100% všetkých detí. Vtedy nehrozilo, žeby niekto vodil deti do školy, v 6. rokoch sme tam boli všetci schopní zájsť.
Moje deti som odprevadila 1. deň pred školu, potom chodili na školskom autobuse, prvý ročník sme vodili na zastávku, zo školy už pekne samé zo zastávky.
A to chodia u nás do školy aj predškolaci na pól dňa, takže áno, 5 ročné deti chodili samé do školy na autobuse a tie, čo nechodili na autobuse tak vodili rodičia pred školu, žiadne že do triedy a papučky a svetriček a bundičku zavesiť. Dozor bol pred školou 15 minút pred zazvonenim, ak rodičia nemali čas čakať pred školou.
V priebehu týždňa tretia rovnaká diskusia a vo všetkých mamičky tvrdia, že na chodbe nie je dozor. Mňa zaujíma, odkiaľ viete, že tam nie je dozor, keď tam nemôžete ísť? som učiteľkou a zároveň matkou prváka. Odprevadím ho k vrátnici a ďalej už ide sám. Ja bežím do práce. Sme veľká spojená škola. Pôsobím v MŠ, no kolegyne zo školy sú od 7,40 nastúpené na chodbách a dozorujú nad prezúvajúcimi sa deťmi v šatni a ďalšie na chodbách pri triedach. Neexistuje, aby na chodbe nebol dozor. Dnes som sa na to pýtala syna, povedal mi, že každý deň sa na chodbe prechádza iná pani učiteľka a pozerá do triedy, čo robia. Skôr ako sa budeš sťažovať, prever si tento fakt. A synovi trošku viac ver. Rozlúčite sa o pár krokov skôr, poprajete mu úspešný deň a ďalej už pôjdete každý svojou cestou. Určite to zvládne 😉 len naňho neprenášaj svoje obavy.
U nas mohli rodicia vojst do budovy skoly iba v prvy skolsky den. Inak je to zakazane. Dozor by urcite byt mal. Na ten sa mozes normalne pytat ucitelky ci zastupkyne, mali by ti poskytnut informacie.
Vidím, že už staršia téma, ale nedá mi nevyjadriť sa.
Pokiaľ viem, na väčšine škôl funguje ranná družina, kde sú deti z prvého stupňa do 7:45, až potom idú do tried. Vždy sú v nej dve vychovávateľky. Ak niečo také vaša škola nemá, je to škoda, ale skutočne neverím, že na chodbách nie je dozor. To, že zrovna tú učiteľku nevidíš pri synovi, neznamená to, že tam nie je. Na jednej chodbe má dozor jedna učiteľka a triedy sú tam minimálne dve, takže kým skontroluje jednu triedu, logicky nestojí pred druhou. 🤷🏼♀️
Ak by pred každou jednou triedou cez každú prestávku mal stáť dozor, to by sa učitelia ani nestihli pripraviť na hodinu, lebo by boli všetci na dozore vrátane vedenia. A predstav si, že na väčšine škôl ráno dávajú pozor aj nepedagogickí zamestnanci - panie upratovačky tiež nedovolia deťom trieskať si hlavy o skrinku, či sa mlátiť stoličkami. Tiež tým menším pomáhajú so seba obsluhou.
A nakoľko v školstve pracujem, tak viem, že to nie je v našich ľudských silách, aby sme všetci stále stáli pred triedami. Taktiež viem, aký bol ráno chaos, keď sa na jednu chodbu s tromi prváckimi triedami nahrnuli tucty rodičov, ktorí vyzúvali a obývali... Nedalo sa tam pohnúť a deti plakali, keď chcel rodič odísť.
Takto ho pobozká pred bránou školy a prvák sa cíti ako veľkáč, lebo cíti zodpovednosť, že to dokáže sám.
Neboj sa, synček to zvládne a ty si budeš musieť tiež zvyknúť, že už rastie a nie je to bábätko. Držím palce. 😉
A nás kto kedy vyprevádzal??Sami sme si šli surodenci,deti v susedstve... Tiež keď deti boli malé išla som s nimi prvých pár dní no potom samé, veď nech sa učia samostatnosti,prezut vyzliecť obuť sa hádam už vedia.Ja neviem,u nás by niektorí rodičia pred schodmi v škole zaparkovali auto🙈..
autorka-existuje jeden pravny argument- a to-nik ti nemoze zamedzit pristup ku tvojmu dietatu...poziadaj riad. skoly o moznost odprevadit dieta, a uved svoje argumenty a jeho strach z marg. sk. deti, nie ze by netrafil do triedy, ci ku skrinkam...

Skor by som upozornila na ten dozor.