Má učiteľka právo vysypať žiakovi tašku?
Synovi ucitelka vysypala tasku na zem pred celou triedou len preto, ze sa po zazvoneni zbalil a nachystal na dalsiu hodinu. Ona vsak hodinu este meukoncila a tak pristupila k nemu, vzala mu tasku dopredu a vysypala ju na koberec. Muz to chce ist riesit do skoly, je velmi nahnevany. Stretli ste sa s takymto spravanim ucitelky? Syn je 4tak.
To je synova verzia?Mozno ucitelkyna verzia bude ina -preco sa to udialo...V kazdom pripade sa mohla inac zachovat.
Nie, nemá na to právo. A je uplne jedno, co syn urobil a aky "dovod" na to mala.
@anonym_autor Nie, nema pravo. Nemam pravo ani pozriet ziakovi do tasky, hoci si myslim, ze tam ma nieco, co tam nema mat.
nám tak bežne robili na zš pred x rokmi. ja som ešte aj facku dostala od učiteľky v 7 tr. len to bolo už dávno, k mojim deťom by som nedovolila aby sa takto uč. správal.
Je to ponižujúce správanie p. učiteľky voči synovi aj keď mala pocit, že tvoj syn porušil jej pravidlá ( pozri si školský zákon) . Každopádne vysypanie tašky pred triedou je neadekvátne, nepedagogické a môže mať dopad na sebavedomie dieťaťa nehovoriac, že môže byť výsmechom pre spolužiakov. Ak to bolo prvý krát stačilo ho upozorniť , aj. viac krát a učiteľka ho stále nespomínala tak stratila nervy. Vyspovedaj detailné syna a daj schôdzku s p.uč.
@anonym_autor Stretla, pred 40 rokmi. Je to podla mna trapas zo strany ucitelky a podla mna pravo na to nema. Ale ta schodzka s nou by mozno nebola od veci, lebo cloveku vacsinou takto rupnu nervy, az ked sa toho postupne nazbiera viac. Cize mohla mat na tvojho syna uz dlhsie nervy za nieco, v takom pripade by nebolo zle to vediet, ale mohlo to byt aj z inych deti, z celeho dna a podobne.
A preto ľudia zo školstva utekajú, učia nekvalifikovaní, lebo učiteľ nemá žiadne práva. Za každú prkotinu nabehnú rodičia a riešia. To na margo.
Rozprávaj so synom, ako sa zachovala trieda, či sa mu smiali, či plakal, čo si o tom myslí a vyhovor mu to. Ja nikdy na učiteľov pred deťmi nehovorím zle, aj keď si myslím.
My doma nevieme zvládnuť hocikedy 1,2,3 deti, ona má 20+ 5-6 hod denne. Nerobila by som z toho drámu.
Ja by som to nechala na muza. Toto je podla mna nepripustne
@anonym_autor No ak sa to udialo takto, tak nemá. Nech dá žiakovi poznámku, nech mu dá pokarhanie, návrh na zníženú známku zo správania. Je mi to ako rodičovi v podstate jedno (mňa zaujíma len školský prospech, nie učiteľské pindy). Ak však vysypala na zem tašku, poškodzuje môj majetok ktorý som ako rodič zakúpil za svoje peniaze ja, a to už sa ten učiteľ vystavuje riziku, že ho zdrapnem do pazúrov.
A preto ľudia zo školstva utekajú, učia nekvalifikovaní, lebo učiteľ nemá žiadne práva. Za každú prkotinu nabehnú rodičia a riešia. To na margo.
Rozprávaj so synom, ako sa zachovala trieda, či sa mu smiali, či plakal, čo si o tom myslí a vyhovor mu to. Ja nikdy na učiteľov pred deťmi nehovorím zle, aj keď si myslím.
My doma nevieme zvládnuť hocikedy 1,2,3 deti, ona má 20+ 5-6 hod denne. Nerobila by som z toho drámu.
@anonym_57bb86 Učiteľ nech si robí čo chce, ale nikdy ako rodič nedovolím aby:
1/ Fyzicky ubližoval môjmu dieťaťu
2/ Poškodzovali mu veci
3/ Ponižoval ho pred spolužiakmi
@anonym_57bb86 ale ved ten chlapec nic zle neurobil. Nevykrikoval, nerobil zle, len sa automaticky pripravil na dalsiu hodinu. Zas prepac, preco by mal maly chlapec znasat nejake frustracie dospelej osoby, ktora sa ma vediet pedagogicky spravat?
@anonym_57bb86 a čo.ked ona nie je kvalifikovaná a práve preto nevie, ze na toto právo nemá? 😒
jedna vec je, že rodičia riešia každú prkotinu, vec druhá, že učitelia na soc.sietach, každú záležitosť bagatelizuju a berú vztahovacne, pritom problém ktorý opisuje je vyslovene poníženie dieťaťa a to vôbec nie je prkotina.. učiteľ má vedieť ako sa problémy riešia a takýmto prístupom to teda vôbec nie je.. ja by som sa ozvala..
predpokladám, že keby som sem napísala moju nedávnu skúsenosť, tak tak isto by sa našiel niekto čo by to označil za prkotinu.. ja som to našťastie riešila a vyriešila.. (učiteľ telesnej výchovy zjapal po mojej dcere, lebo jej nešla preskočiť koza, zdrapol ju za ruku tak, že mala modrinu v tvare prstov na ramene a zhodil ju pritom z kozy.. padla, plakala a slušne odmietla znova skákať. vrieskal.. preverila som si to u iných detí.. moja dcéra je dobrá žiačka a také poníženie si rozhodne nezaslúžila. ozvala som sa priamo jemu, vypočul si odomna a na druhý deň sa jej za to ospravedlnil. na hodine už bol kludnejsi.. tak si predstavujem riešenia konfliktov.. každý môže mať zlý deň, to však neznamená, že sa môžeme správať k sebe ako neandertálci. deti sú tiež ľudia a vychovávame ich k tomu aby vedeli ako sa konflikty riešia)
@anonym_autor syna by som esre.zhucala na dve doby a nech si zapamata ze hodina konci ked ju ukonci ucitelka.
Ze to urobit nemala je jasne, ale neriesila by som to.
@anonym_57bb86 a čo.ked ona nie je kvalifikovaná a práve preto nevie, ze na toto právo nemá? 😒
jedna vec je, že rodičia riešia každú prkotinu, vec druhá, že učitelia na soc.sietach, každú záležitosť bagatelizuju a berú vztahovacne, pritom problém ktorý opisuje je vyslovene poníženie dieťaťa a to vôbec nie je prkotina.. učiteľ má vedieť ako sa problémy riešia a takýmto prístupom to teda vôbec nie je.. ja by som sa ozvala..
predpokladám, že keby som sem napísala moju nedávnu skúsenosť, tak tak isto by sa našiel niekto čo by to označil za prkotinu.. ja som to našťastie riešila a vyriešila.. (učiteľ telesnej výchovy zjapal po mojej dcere, lebo jej nešla preskočiť koza, zdrapol ju za ruku tak, že mala modrinu v tvare prstov na ramene a zhodil ju pritom z kozy.. padla, plakala a slušne odmietla znova skákať. vrieskal.. preverila som si to u iných detí.. moja dcéra je dobrá žiačka a také poníženie si rozhodne nezaslúžila. ozvala som sa priamo jemu, vypočul si odomna a na druhý deň sa jej za to ospravedlnil. na hodine už bol kludnejsi.. tak si predstavujem riešenia konfliktov.. každý môže mať zlý deň, to však neznamená, že sa môžeme správať k sebe ako neandertálci. deti sú tiež ľudia a vychovávame ich k tomu aby vedeli ako sa konflikty riešia)
@jana_eyre_2 Pár učiteľov poznám, dokonca aj s riaditeľom ZŠ kde chodia moje deti si tykám. Hej, učitelia sú celkovo niekedy mimo realitu. Čo ja sa všetko nepočúvam od nich... Niektorí by neboli spokojní ani keby učili maximálne 2 hodiny denne, mali 100% príplatok za každé prázdniny a mramorovú sochu na námestie po odučení 10 rokov. V každom prípade učiteľ má vedieť kde siahajú jeho kompetencie a pokiaľ ich prekročí, tak si ako rodič tiež vyhradzujem právo prekročiť kompetencie rodiča. Že som mal blbý deň neobstojí. Policajt keď má blbý deň môže niekoho len tak streliť? Predavačka keď má blbý deň môže odmietnuť venovať sa zákazníkovi? Zubár keď má blbý deň môže vytrhnúť zdravý zub? Nie, nie a nie. Všetci máme svoje starosti, ale kompetencie nám to nezvyšuje, ani jednorázovo
@anonym_autor robila som v školstve. Niektorí učitelia sa nevedia správať, nezvládajú držať nervy na uzde a milujem tú ich povysenecku vetu že hodinu ukončujem ja. Toto nie je dôvod vysypať tašku. Keby tam bol mobil a rozbil sa? Áno, riešte to
@anonym_autor to je len malý úsek z pohľadu tvojho syna. Vecí, čo tomu predchádzali môže byť viac.
@anonym_57bb86 a ja, naopak, ked dcera aj ako mala prisla s tym, ze ucitelka sa spravala nevhodne, potvrdila som jej pocity z toho, ak boli opravnene, urcite som jej nehovorila, ze vsetko je ok len preto, ze to urobil ucitel, teda som povedala aj "zle", ako si to ty nazvala. Ucitel nie je Boh a urcite si ho netreba zastavat a lulkat len preto, ze je autorita. Potom tu mame deti, ktore su roky zneuzivane a boja sa o tom povedat aj vlastnemu rodicovi.
@anonym_57bb86 absolútne s tebou súhlasím, že rodicia doma nezvládajú 2 deti a učiteľ ich musí zvládnuť vyše 20, aj s tým, že učitelia utekajú zo škôl, lebo rodicia považujú svoje dieťa za poloboha a bežia riešiť do školy každú hlúposť. No vysypať žiakovi tašku je zlyhanie ucitela. Jednoznačne.
Samozrejme to treba riesit, nema pravo vysypat vsetko na zem… moze nieco dolamat atd … mohla mu prehovorit do duse, alebo keby nestacilo napisat nejaku poznamku, ktoru by si doma precitala a upozornila ho na to, co nema robit. Vysypat niekomu kabelu je cez ciaru. To su praktiky ako za komacov u starsich rocnikov.
@anonym_57bb86 Učiteľ nech si robí čo chce, ale nikdy ako rodič nedovolím aby:
1/ Fyzicky ubližoval môjmu dieťaťu
2/ Poškodzovali mu veci
3/ Ponižoval ho pred spolužiakmi
@yosi tak ma decko posluchat, zo znizenej znamky sa decko nepouci, ale ked bude takto exemplarne zviditelny pred triedou, tak si to dobre zapamata a bude sa chovat ako sa ma.; nas s manzelom vysticovali a aj ukazovatkom bili a este sme aj doma dostali a tu sme a predstav si, ani traumu z toho nemame a ani nic. Dnesne decka su rozmazlene a maju sa prilis dobre, jedna vychovna este nikomu neublizila, deckam ublizuje viac to, ze nemaju ziadne hranice. A aky majetok prosim ta, vsak to vysypala na koberec, alebo zeby mu otupila pentelku alebo co
@yosi tak ma decko posluchat, zo znizenej znamky sa decko nepouci, ale ked bude takto exemplarne zviditelny pred triedou, tak si to dobre zapamata a bude sa chovat ako sa ma.; nas s manzelom vysticovali a aj ukazovatkom bili a este sme aj doma dostali a tu sme a predstav si, ani traumu z toho nemame a ani nic. Dnesne decka su rozmazlene a maju sa prilis dobre, jedna vychovna este nikomu neublizila, deckam ublizuje viac to, ze nemaju ziadne hranice. A aky majetok prosim ta, vsak to vysypala na koberec, alebo zeby mu otupila pentelku alebo co
@anonym_3be6fc dufam, ze ked ty v praci urobis chybu, sef ti flingne a vysype kabelku. Takyto primitivny nazor som uz dlho necitala. Myslis si, ze bitka na tebe nezanechala nasledky - prave preto, ze zanechala, taketo.
Samozrejme to treba riesit, nema pravo vysypat vsetko na zem… moze nieco dolamat atd … mohla mu prehovorit do duse, alebo keby nestacilo napisat nejaku poznamku, ktoru by si doma precitala a upozornila ho na to, co nema robit. Vysypat niekomu kabelu je cez ciaru. To su praktiky ako za komacov u starsich rocnikov.
@olimuc a tak to treba aj zachovat, ked rodic nedava decku vychovu, ma to davat ucitel, ked je decko v skole ma posluchat
@olimuc a tak to treba aj zachovat, ked rodic nedava decku vychovu, ma to davat ucitel, ked je decko v skole ma posluchat
@anonym_3be6fc ty si sa zasekla v ktorom roku? Úcta a rešpekt ucitela sa nečuduje takým spôsobom, že dieťaťu vysypes tašku. Viem, že celý nas skolsky systém je k ničomu, ale tým, že nebude učiteľ ukazovať, že ma uctu k žiakovi, nemôže vyžadovať uctu žiakov k sebe
Ťažko zhodnotiť, či ju vytočilo len toto, alebo tiho bolo viac, určite by som si vypočula aj učiteľku. Ale ja by som to asi nechala tak.
Predstav si, ze by ti sef vysypal kabelku v kancli pred vsetkymi co su tam. V podstate je jedno o co islo. Mohol tam mat aj nieco rozbitne a potom by to tam vysavala cez prestavku?
Treba si vypočuť aj ucitelkinu verziu. Ono to zrejme nebude presne tak, to syn podal. Takže s chladnou hlavou..
Ale tak každý žiak asi vie, že kým učiteľka neukončila hodinu má počúvať a písať si, kým ju neukončí, nie pripravovať sa na nasledujúcu hodinu. Predpisy platia rovnako pre žiaka ako aj pre učiteľa. A že si niektoré dieťa robí na hodine hocičo, t.j.nedodržiava predpisy, tam ho treba nejako upozorniť, že teda toto si môže robiť doma, nedodržiavať predpisy, ak jeho rodičia mu to schvaľujú. Prvý urobil priestupok on.
Ja by som za toto do školy nešla, tam pracujú v skupine, tak nech sa prispôsobí.

Sťažovala by som sa na ňu. Toto určite nie je normálne. Keby jej niekto takto chytil a vysypal kabelku, bola by v pohode? Sú to jeho osobné veci, ona sa ich v podstate ani nemá čo dotýkať.