Má učiteľka právo vysypať žiakovi tašku?
Synovi ucitelka vysypala tasku na zem pred celou triedou len preto, ze sa po zazvoneni zbalil a nachystal na dalsiu hodinu. Ona vsak hodinu este meukoncila a tak pristupila k nemu, vzala mu tasku dopredu a vysypala ju na koberec. Muz to chce ist riesit do skoly, je velmi nahnevany. Stretli ste sa s takymto spravanim ucitelky? Syn je 4tak.
Zadne ponižujíci jednani neni vooradku. Ze strany učitele vůči žákovi, stejně jako ze strany zaku vuci učiteli. Sla bych do skoly a bez emoci si vyslechla verzi ucitelky. Musi vedet, ze vam neni jedno, co se stalo.
Vysypať tašku by učiteľka nemala,ani keď ma podozrenie že napr.ma v nej cigarety...no vyzvať žiaka aby ju sam vysypal,to áno.
Ak žiak nespolupracuje,proste ho odvediem do riaditelne a hotovo.
@anonym_autor keby mi žiak žral nervy do amoku, a nepočúval, a ešte by sa prišli sťažovať rodičia, konkrétne jeho otec, tak ten žiak odo mňa lepšiu ako 4 nemá a dám si sakra pozor, aby som si každú štvorečku obhájila. Ak by naklusal znova, boli by aj komisionalky, veď čo nech sa to poriadne naučí.
@anonym_ef32f4 Ty si presne ako moja učiteľka slovenčiny. Priemer medzi 2 až 2,5, ale na vysvedčení 4 stále bez rozmýšľania. To je akože aký prístup a motivácia pedagóga? To je normálna šikana žiaka. Mala šťastie, že mi to bolo jedno lebo som šiel na školu kde bola podstatná matematika či fyzika, a nie slovenčina. Ty nemáš v školstve čo robiť. Potom sa nečuduj, že na teba pľujú žiaci aj rodičia. Zaslúžiš si
Netreba to nechať tak a dať najavo učiteľke že to syna trápi, dohodnúť si stretnutie a porozprávať sa.Ucitel nemá právo ponižovať žiaka aj keď ho akýmkoľvek spôsobom nahnevá má byť trpezlivý a neriešiť problémy ponizením či zosmiešnením . Treba riešiť postoj učiteľky a ak bude treba aj u riaditeľa . Najhoršie je zostať ticho, syn musí ísť do školy s tým že sa cíti bezpečne a rád navštevuje školu nie zo strachom. Možno pre niekoho je to maličkosť ale deti sú ešte citlivé a potrebujú laskavejší prístup.
@anonym_ef32f4 Ty si presne ako moja učiteľka slovenčiny. Priemer medzi 2 až 2,5, ale na vysvedčení 4 stále bez rozmýšľania. To je akože aký prístup a motivácia pedagóga? To je normálna šikana žiaka. Mala šťastie, že mi to bolo jedno lebo som šiel na školu kde bola podstatná matematika či fyzika, a nie slovenčina. Ty nemáš v školstve čo robiť. Potom sa nečuduj, že na teba pľujú žiaci aj rodičia. Zaslúžiš si
@yosi uplne si vystihol, co si myslim z jej prispevkov😁
@anonym_ef32f4 nezral nervy, nevyrusoval. Len sa zbalil po zvoneni.
@anonym_autor To je jasné, že rodičia vidia vždy svoje dieťa ako nevinné, ale on sa nemal zbaliť po zvonení a čo keby učiteľka ešte im narýchlo oznámila, čo majú na domácu úlohu a on si to nezapíše? Ostatní sa nezbalili.
@anonym_autor To je jasné, že rodičia vidia vždy svoje dieťa ako nevinné, ale on sa nemal zbaliť po zvonení a čo keby učiteľka ešte im narýchlo oznámila, čo majú na domácu úlohu a on si to nezapíše? Ostatní sa nezbalili.
@petronelag no či by sa stalo. Buď by nemal úlohu alebo by so zistil od spolužiakov.
@petronelag jooooj svet by sa zrutil, lebo by si nezapisal domacu ulohu 😁. Inak vies o tom, ze domace ulohy nie su povinne, aj ked sa tak tvaria? Tak ak ucitelka spravi nieco zle, nie vramci skolskych osnov a pod., tak jej pojdeme kabelku vyhadzovat? Chore
Este prispevok k tomu zvoneniu . Neviem kolke z vas pracujete v skolstve,ked sa vyjadrujete k ukonceniu hodiny zvonenim,ze hodinu konci ucitelka a dokonci si vyklad,ze zvonenie je nepodstatne.Tak aby ste boli v obraze,skolska inspekcia je zrovna na toto citliva,ziakovi sa nesmie ubrat ani minuta z prestavky!Samozrejme viem,ze prax byva ina, kolkokrat aj moje deti vraveli,ze ucitel si doberal ucivo este skoro celu prestavku,a oni sa potom nestihali ani presunut do inej ucebne,nie to ist na wc alebo podobne.Ubratie z prestavky sa pri inspekcii posudzovalo prisnejsie ako hocico ine!Ziaci toto samozrejme nevedia,ani rodicia,ale ucitelia a skoly ano. Tazko by sa toto potom obhajovalo,verte mi. Takze nie je to zas take jednoduche s tym zvonenim.
@lubmar a ako to robili naši absolútne bez Zvončeková? Normálne mali všetko ako mali mať bez toho,aby im zvonili,cely prvý stupeň.
Naša učiteľka vyhadzuje veci von oknom prvákom 🤣tiež je labilná…
@anonym_2ac096 vďaka labilnej osobe, ktorá nemá v škole čo robiť, budú mať ti prváčikovia odpor k škole.
Sťažovala by som sa na riaditeľstve, u zriaďovatelia, aj na samosprávnom kraji, raz by skúsila vyhodiť niečo, čo patrí môjmu dieťaťu z okna.
Verím, ze to ako rodičia aj riešite, nielen sa na tom zabávajte..
@yosi uplne si vystihol, co si myslim z jej prispevkov😁
@anonym_autor To je hrôza, že učiteľka používa známky ako zbraň voči decku. To sa mi rozum zastavil teraz. Známky (ako už samotný pojem naznačuje) majú kvantifikovať mieru vedomosti žiaka, a nie odrážať mieru frustrácie učiteľa.
@petronelag tu sa ale bavime o tom, čo urobila učiteľka.
Keby sa chlapec aj na hlavu postavil cez hodinu, ma to riešiť inak, nie šikanou.
Ja neviem, dokedy chcu ľudia akceptovať a ospravedlňovať nevhodné správanie tých, ktorí majú VZDELANIE na to, aby to vedeli zvládnuť profesionálne, nie primitivne z pozície moci.
Plus, zrejme ti ušlo, ako tu písala iná učiteľka, ako školská inšpekcia trvá na DODRZIAVANI prestávok, čiže ani z tohto pohľadu nebola tá žena v práve.
Mne je z niektorých príspevkov naozaj ťažko (najmä z príspevkov jednej zbabelo anonymnej učiteľky, ktorá by rozhodne deti učiť nemala!!)
Úplne nepochopenie toho, ako má vyzerať podnetné prostredie pre vzdelávanie.
Sme 100rokov za opicami a ešte sa tam budeme zubami nechtami držať..
Nenadarmo sa hovorí, že jednou z veľkých prekážok (samozrejme nie jedinou) pokroku v oblasti vzdelávania, sú sami rodičia a ich lipnutie na nesprávnom prístupe len preto, že ho sami zažili...
@petronelag Myslím, že na celom je podstatné niečo iné.V prípade, že pani učiteľka chcela docieliť,aby jej deti venovali pozornosť aj po zazvonení na prestávku, vysypanim obsahu tašky žiaka pozornosť získala, ale jediný efekt bola demonštrácia moci a poníženie žiaka.Ozaj toto je výchova, nedostatok sebaovládania, úkon, ktorý nič pozitívne nedonesie?
@anonym_2ac096 vďaka labilnej osobe, ktorá nemá v škole čo robiť, budú mať ti prváčikovia odpor k škole.
Sťažovala by som sa na riaditeľstve, u zriaďovatelia, aj na samosprávnom kraji, raz by skúsila vyhodiť niečo, čo patrí môjmu dieťaťu z okna.
Verím, ze to ako rodičia aj riešite, nielen sa na tom zabávajte..
@beronsche poviem ti tak… odkedy som sa ozvala v inej veci, malo moje dieťa v triede zo života peklo.. každý deň poznámky za úplne hlúposti.. do inej školy mi ho nevzali tak čo mám robiť. Prvák už nie je, jemu veci z okna nevyhadzuje, hľadí sú svojho tak nech si riešia ostatní rodičia. A to, ze im tie veci vyhadzuje povedala ona sama, niekoľkokrát. Keby chcel niekto poznamenať, že deti si určite vymýšľajú 🙂
If toto nie ...toto nemá právo :( asi ju naštval ale aj tak..a syn má vedieť tiež že učiteľ ukončuje hodinu. Zvonenie je pre učiteľa nie pre žiaka.
Ale netreba to riešiť hnevom..ale s úctou a pochopenim..nemala by to robiť. Toto je neprípustné tiež ako pohlavky a zosmiešňovanie..pôsobím v školstve viem ako to je
If toto nie ...toto nemá právo :( asi ju naštval ale aj tak..a syn má vedieť tiež že učiteľ ukončuje hodinu. Zvonenie je pre učiteľa nie pre žiaka.
Ale netreba to riešiť hnevom..ale s úctou a pochopenim..nemala by to robiť. Toto je neprípustné tiež ako pohlavky a zosmiešňovanie..pôsobím v školstve viem ako to je
@nadijaeren zvonenim hodina končí, nezvoni pre učiteľa. Inšpekcia by ti to veľmi rýchlo vysvetlila. Dodržiavanie prestávok je proste nad tým, doriešiť "učivo". Ochrana zdravia detí je na prvom mieste a prestávka je presne o tom.
@liv1 nie sú povinné, to máš pravdu. ale učiteľ má právo ich zadať a ich neurobenie hodnotiť ako neplnenie si úloh a povinností v danom predmete.
@petronelag to už by bol problém toho dieťaťa, keď sa zbalí a nezapíše DÚ. možno sa balil a jedným uchom počúval a vedel, o čom sa hovorí, o čom učiteľka hovorí. a keby nie a prípadne by nemal úlohu, tak učiteľka má právo ohodnotiť jeho neplnenie povinností. či už známkou alebo nejakým čiernym bodom, poznámkou (podľa ŠP danej školy). toto je žiakov problém a nie je to dôvod, aby mu učiteľka vysypávala tašku.
@liv1 nie sú povinné, to máš pravdu. ale učiteľ má právo ich zadať a ich neurobenie hodnotiť ako neplnenie si úloh a povinností v danom predmete.
@petronelag to už by bol problém toho dieťaťa, keď sa zbalí a nezapíše DÚ. možno sa balil a jedným uchom počúval a vedel, o čom sa hovorí, o čom učiteľka hovorí. a keby nie a prípadne by nemal úlohu, tak učiteľka má právo ohodnotiť jeho neplnenie povinností. či už známkou alebo nejakým čiernym bodom, poznámkou (podľa ŠP danej školy). toto je žiakov problém a nie je to dôvod, aby mu učiteľka vysypávala tašku.
@amdornik nie, ak nie su povinne, potom ich nemoze hodnotit ako nesplnene. Ina vec ze to robia. Keby clovek siel po inspekcii, neexistuje aby ziak dostal 5 za neurobenu domacu ulohu napriklad. To je ale na dlhsiu debatu. Zaklad je, nikde nie je ukotvena povinnost domacich uloh. Su tym padom dobrovolne, aj ked sa tvaria ze nie su.
@amdornik nie, ak nie su povinne, potom ich nemoze hodnotit ako nesplnene. Ina vec ze to robia. Keby clovek siel po inspekcii, neexistuje aby ziak dostal 5 za neurobenu domacu ulohu napriklad. To je ale na dlhsiu debatu. Zaklad je, nikde nie je ukotvena povinnost domacich uloh. Su tym padom dobrovolne, aj ked sa tvaria ze nie su.
@liv1 povinnosti žiaka sa upravujú v školskom poriadku danej školy.
výcuc zo zákona:
v zmysle zákona §3 ods. 1 písm. f) 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch má učiteľ právo na výber a uplatňovanie pedagogických metód, foriem a didaktických prostriedkov výchovy a vzdelávania.
k tomu môžu patriť aj domáce úlohy. ja ich napríklad nezadávam. ja zadávam cvičenia, z ktorých majú potom vyberané na písomkách. čiže je to na nich. buď doma trénujú a písomku napíšu bravúrne, alebo sa na to vykašlú a písomka 4-5. čiže ja to nepraktizujem, ale v školskom poriadku si pedagogická rada odsúhlasí, či dú áno, či nie a či ich nejak hodnotiť a ako.
@viktoriakrajnakova vieš, ja to vidím takto. tie deti, keď doma neprebehnú to učivo (stačilo by, keby očami pozreli, čo "dnes" v škole brali, prípadne si precvičili či už vybrané slová alebo príklady z matematiky a prečítali dané učebné látky...), tak jednoducho budú naozaj a vážne tupé. máloktoré dieťa je tak bystré a tak dobre vníma a učí sa počúvaním, že si učivo a podstatné veci odnesie z vyučovania. takých je naozaj len pár.
neviem, koľko máš rokov, ale ja si pamätám, že my sme sa učili v 8. ročníku na ZŠ (vtedy bolo 8 ročníkov) to, čo sa teraz učia napríklad v 1.-2. ročníku na SŠ. a to z mnohých predmetov. čiže toho učiva ubudlo. a dosť výrazne. napriek tomu tie deti to proste nedávajú. ale my sme nemali volejbal, klavír, výtvarnú, šach a k tomu napríklad plávanie (aby toho nebolo náhodou málo...). mali sme väčšinou 1 šport, ak vôbec (alebo sme behali po vonku) a bol čas aj na učenie a odpočinok. dnešné deti preťažujú ich vlastní rodičia a deti už potom nemajú energiu na nič. a to im vážne učiva ubudlo. treba sa na to pozrieť aj z tejto stránky. sú proste predmety, ktoré sú o precvičovaní (nielen matematika, ale v niektorých prípadoch aj slovenčina či iné) - napríklad aj tie vybrané slová. dieťa si ich lepšie zapamätá, ak si ich v ten deň napríklad 3x prepíše. určite viac, ako keď príde, hodí tašku do kúta a už ho niet a škola dovi-dopo.
týmto štýlom by sme vychovávali naozaj množstvo nevzdelaných detí, lebo je veľa detí, ktoré potrebujú veci opakovať, precvičovať, prepočítavať, inak sú stratené. a preto sa školy v rámci ŠP dohadujú, či a koľko.
ja som to vymyslela, ako som písala. dám príklady na precvičenie a je to na deťoch. ak si chcú byť 100% isté, že im to ide a nič ich neprekvapí, tak si k tomu doma sadnú a prepočítajú, porovnajú s výsledkami. tu majú možnosť takú, že ak majú chybu a nevedia na ňu prísť, môžu sa na mňa počas vyučovania (kým preberáme ten celok) obrátiť a znovu to prejdeme, znovu vysvetlím. čiže ja nehodnotím, či si k tomu niekto sadol alebo nie. ja dávam možnosť zlepšovať sa vo vlastnom záujme. výsledok sa odrazí na známkach. ale to som ja. iní využívajú aj možnosti vyplývajúce zo ŠP a deti dostanú či "zlý" bod alebo poznámku. a potom máme neviem či 5 alebo 10 takých zlých bodov-poznámok a "ide" 5 a tieto body/poznámky sa "vymažú". čiže nie tak, že dostane 5 hneď za jednu jedinú úlohu. väčšinou ide o opakované zanedbanie prípravy na vyučovanie.
a už rozhodne nesúhlasím s tvrdením, že dať domácu úlohu deťom, je TÝRANIE. s týmto slovom si to prehnala rovnako, ako keď si autorke odporučila, že nech učiteľku ide nahlásiť na políciu, lebo vysypala dieťaťu tašku.
@viktoriakrajnakova Ja sa skôr čudujem, ako takíto ľudia ako vy sa pokúšajú písať knihy, ako písala učiteľka z povolania - všetko okolo domácich úloh upravuje školský poriadok.
Domáce úlohy nie sú žiadne týranie, ale precvičenie a utuženie si učiva, ktoré sa na hodine vysvetľovalo. Školská hodina prejde rýchlo a preto si je to dobre aj doma precvičiť. Kto si myslí, že nemusí, tak ho nikto nenúti.
@liv1 povinnosti žiaka sa upravujú v školskom poriadku danej školy.
výcuc zo zákona:
v zmysle zákona §3 ods. 1 písm. f) 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch má učiteľ právo na výber a uplatňovanie pedagogických metód, foriem a didaktických prostriedkov výchovy a vzdelávania.
k tomu môžu patriť aj domáce úlohy. ja ich napríklad nezadávam. ja zadávam cvičenia, z ktorých majú potom vyberané na písomkách. čiže je to na nich. buď doma trénujú a písomku napíšu bravúrne, alebo sa na to vykašlú a písomka 4-5. čiže ja to nepraktizujem, ale v školskom poriadku si pedagogická rada odsúhlasí, či dú áno, či nie a či ich nejak hodnotiť a ako.
@amdornik školský poriadok nemôže ísť nad rámec zákona. Zákon jasne hovorí, aké kompetencie má učiteľ a má ich výlučne v škole a v školskom zariadení. Domáce úlohy učiteľ zadať môže, ale nemôže ich vynucovať, hodnotiť a trestať ich neplnenie. K tomuto sa tiež inšpekcia už vyjadrovala, ministerstvo vydalo odporučenie práve preto, lebo zvyk v našich školách je veľmi silný a veľa učiteľov si stále myslí, že majú právo riadiť čas dieťaťa aj mimo školy. Ale nie, nemajú. Hodnotenie a sankcie za DU su v rozpore so zákonom, ktory školám nariaďuje nediskriminovat. A keďže škola naozaj nedokáže zabezpečiť rovnaké podmienky v rodinách, tak hodnotením DU diskriminuje deti, ktoré nemajú vhodné podmienky.
@viktoriakrajnakova Ja sa skôr čudujem, ako takíto ľudia ako vy sa pokúšajú písať knihy, ako písala učiteľka z povolania - všetko okolo domácich úloh upravuje školský poriadok.
Domáce úlohy nie sú žiadne týranie, ale precvičenie a utuženie si učiva, ktoré sa na hodine vysvetľovalo. Školská hodina prejde rýchlo a preto si je to dobre aj doma precvičiť. Kto si myslí, že nemusí, tak ho nikto nenúti.
@petronelag ona nie je v poriadku. Už kvôli nej zrušili ďalšiu diskusiu lebo tam splietala svoje fantasmagorie. Lepšie je fakt na ňu nereagovať lebo kým ma obecenstvo tak bude vypisovať zážitky zo svojho nerealneho sveta
@amdornik školský poriadok nemôže ísť nad rámec zákona. Zákon jasne hovorí, aké kompetencie má učiteľ a má ich výlučne v škole a v školskom zariadení. Domáce úlohy učiteľ zadať môže, ale nemôže ich vynucovať, hodnotiť a trestať ich neplnenie. K tomuto sa tiež inšpekcia už vyjadrovala, ministerstvo vydalo odporučenie práve preto, lebo zvyk v našich školách je veľmi silný a veľa učiteľov si stále myslí, že majú právo riadiť čas dieťaťa aj mimo školy. Ale nie, nemajú. Hodnotenie a sankcie za DU su v rozpore so zákonom, ktory školám nariaďuje nediskriminovat. A keďže škola naozaj nedokáže zabezpečiť rovnaké podmienky v rodinách, tak hodnotením DU diskriminuje deti, ktoré nemajú vhodné podmienky.
@akvi a práve preto je to ošetrené školským poriadkom.
a už keď sa o tom takto bavíme, tak či tak k domácej príprave pristupujú hlavne učitelia "hlavných" predmetov, čiže jazyky, matematika. málokedy dostanú niečo z dejepisu (väčšinou skôr na to, aby si mohli opraviť známku, zlepšiť priemer), či geografie... pretože tam je to dané a jasné. preberú učivo a mali by si zapamätať podstatné informácie, ktoré požaduje učiteľ.
ale zas... snáď mi dáš za pravdu, že taká matika... nedá sa u mnohých detí inak, len neustálym počítaním príkladov. inak nemajú zautomatizovaný postup. a nemôžeš sa jednému učivu venovať mesiac, to proste nejde. preto za urobí výklad, zvyšok hodiny sa počítajú vzorové príklady a potom by si deti mali precvičiť veci aj doma. či už to isté alebo iné, ale typizované podľa vzorov. aby si lepšie zapamätali postup a hlavne im to umožní aj pochopiť (ak je výklad dobrý a kvalitný), prečo je ten postup taký, aký je.
a, žiaľ, buďme realisti, mnoho detí, ktoré by sa na to vykašlali, lebo by nemali žiadnu DÚ, by skončilo katastrofálne.
a sme na začiatku. kto je zlý.... učiteľ? lebo zle vysvetlil? no nie. žiak, lebo si to neprecvičil, hoci na hodine bol, mal možnosť pýtať sa - čušal, doma neprepočítal, lebo veď načo.... potom je z toho hlúpy a zlý je učiteľ. fajne, že? preto je možnosť v ŠP upraviť práva učiteľa na to, aby do hodnotenia uviedol napríklad aj domácu prípravu na vyučovanie. a práve preto to mnohé školy využívajú, lebo inak tie deti na to fakt kašlú a potom je zle...
ešte z praxe som postrehla - že aj spomínané písanie vybraných slov (na DÚ) výrazne deťom pomohlo zapamätať si, ktoré slová to sú a kde v nich je presne y/i. a tiež toto deti dostávajú za DÚ, lebo v škole by im napísať napríklad 2x vybrané slová po "v" trvalo celú vyučovaciu hodinu a už by sa nič iné neprecvičilo. a takým tempom nemôže školstvo napredovať.
všade všetci kričia ako školstvo upadá, stačí sa však pozrieť na túto diskusiu.... rodičia, ktorí si vyložia zákon po svojom úplne ignorujúc, že školský poriadok môže naozaj obsahovať rozšírenie práv učiteľa. rodičia, ktorí považujú zadanie domácej úlohy za týranie detí, rodičia, ktorí pre každé hovno letia za učiteľom a sťažujú sa (teraz nepíšem o vysypanej taške, ale všeobecne). a potom sa čudujeme, že učitelia (tí dobrí) utekajú z tohto odboru a venujú sa niečomu inému. niektorí sa prispôsobia, len aby mali s čertom pokoj a zase sme pri vajci a sliepke. nebude zlý žiak. bude zlý učiteľ. no bohužiaľ, je to tak.
@viktoriakrajnakova a čo vlastne študuješ vo veku 26 rokov?

@anonym_autor keby mi žiak žral nervy do amoku, a nepočúval, a ešte by sa prišli sťažovať rodičia, konkrétne jeho otec, tak ten žiak odo mňa lepšiu ako 4 nemá a dám si sakra pozor, aby som si každú štvorečku obhájila. Ak by naklusal znova, boli by aj komisionalky, veď čo nech sa to poriadne naučí.
@anonym_ef32f4 Toto som na MK este nikdy nenapisala, ale tebe musim. Ti sibe?