icon

Má vedenie školy niesť zodpovednosť za šikanu?

9. feb 2025

Čo si myslite, keď roky v škole panuje šikana a kompetentní ju “riešia”, hoci sa viacerí rodičia neustále sťažujú vedeniu školy. Vedenie ale ponechá obeť/obete roky šikane. Nemalo by po správnosti niesť zodpovednosť za škody na deťoch vedenie školy?

U nás po rokoch śikany a žiadosti rodičov na vyhadzov zo školy bola zavolaná matka hlavného agresora do triedy a v prítomnosti toho grázla boli deti jeho matkou (za účasti “riaditeľky”) zastrašujúcim spôsobom vyzvané sa prihlásiť ktorým deťom robí zle… hádajte koľko poškodených detí sa prihlásilo! Prípad tak pokračoval do skončenia ZŠ a Milena pani riaditeľka na šok všetkých agresora dokonca ocenila pred celou školou pri príležitosti uzavretia polroka za neviem čo???🤮🤬 Milena pani riaditeľka doteraz veselo riaditeľuje.
Pani zástupkyňa bez hrba po zložení sa dieťaťa v zborovni sa spýtala poškodeného či nechce informovať matku a navádzala dieťa, že matka má dosť svojich starosti že jej to nebudeme vravieť….Verim že dobre spávaju.
Ich nekompetentnosť spôsobila mnohým deťom trvalé škody.

Prikladám link k nesávnemu prípadu, kde sa vyskytlo veľa šikany a vážnych prečinov deti, kvôli nerieseniu stavu vedením. Chcem poukázať na fakt, že poriadok v škole má ísť zhora a to od vedenia školy, pretože ak je v škole chaos, nejasné pravidlá, nekompetentné riadenie, zametanie problémov a ututlávanie šikany, tak sa to nevyhnutne prejaví v dopade na správaní učiteľov a následne žiakov.

Podporila by som zákon, ktorý by v prvom rade nariadil kompletnú výmenu vedenia ak by došlo k takýmto hrubým chybám.

https://www.topky.sk/cl/11/2963655/Po-brutalnej...

deti95060810
9. feb 2025

vymeniť kompletnú výmenu vedenia ? kde tie vedenia chceš brať? Je problém nielen s učiteľmi škôl, ale aj s riaditeľmi škôl , pretože už ani o tieto funkcie nie je záujem...
tak kde ich chceš brať....😉

letfenixa
9. feb 2025

Riaditeľ školy je voleny na 5 rokov Radou školy. Pri takých závažných obvineniach, o ktorých píšeš, chceš povedať, že je voleny znova a znova?

autor
9. feb 2025

@letfenixa áno roky rokúce. Prípad zametali vtedy ako sa dalo. Viď ostatné prípady na Slovensku kedy riaditeľ neodišiel ani po fatálnom konci šikany.

autor
9. feb 2025

Prípad sa dial pred mnohými rokmi a trval roky ešte za bývalého vedenia, nové vedenie tam bolo ale 4-5 rokov a ich prístup som spisala.

kuggis
9. feb 2025

Ja môžem napísať ako šikanované dieťa , že ani pred 16 rokmi šikanu nikto neriešil, triednej učiteľke som sa viackrát sťažovala,chcela som ísť do inej triedy,kde som mala kamarátky a brala to ako môj rozmar.. keď som sa rodičom sťažovala, tiež to neriešili....tak aspoň ty nebuď voči tomu ľahostajná a keď vidíš, že sa to nedá riešiť,tak proste zober svoje dieťa a školu vymeň,aj my máme v škole problémové deti a oni sa nedajú len tak vyhodiť, to nie je vôbec jednoduché ako si predstavuješ, tie deti plnia povinnú školskú dochádzku

marca12
9. feb 2025

Ano,je zodpovedne vedenie skoly za sikanu. Toto by som nahlasila skolskej inspekcii. Sikana sa musi riesit velmi citlivo a nie sposobom,aky oni zvolili. Kazda skola by mala mat materialy,ktore usmernia v postupe pri sikane

autor
9. feb 2025

@marca12 zisťujem, že daná riaditeľka už na poste nie je, no donedávna tam ešte bola a trvalo to desaťročia.

ukulela
9. feb 2025

Rodič môže šikanu aktívne riešiť,aj keď škola nespolupracuje. Sťažnosť u zriaďovatelia, na inšpekcii, zdokumentovanie šikany. Je to náročné, ale sú cesty ako zabojovať v mene dieťaťa.

kiki68
9. feb 2025

Tak zaujimave riesenia maju, agresor mal byt davno so znizenou znamkou zo spravania, rodina pod dohladom socialky a pracovat s nim a aj dalsimi detmi, co maju tieto tendencie. Sedenia so skolskym psychologom, poradnou, lebo toto je uplne protichodne riesenie. Predpokladam, ze agresor ma za sebou nejake dobre vplyvne konexie a preto sa to tutle. Vedenie ma zodpovednost za vsetko, co sa deje na pode skoly. Totiz tam ma byt uz prevencia takeho spravania.

autor
9. feb 2025

@kiki68 prípad je starý, zažila som ho ja a moji spolužiaci počas ZŠ. Šikanu som zažívala od druhého ročníka po koniec ZŠ. Napísala som otrasný pristup a “riešenie” riaditeľky a jej zastupkyne. Stále čítam podobne prípady a preto píšem, že hlavný problém je vždy zlé vedenie ZŠ, ktorá umožní deti šikanovať a dokonca agresora nakoniec odmenili (zo strachu?).

kiki68
9. feb 2025

Ono sa vela nezmenilo, zial, stale sa to toleruje, tutle, pritom to moze mat vazne dosledky. Ludia to podla mna neuvedomuju, ze casy, ked sa dievca iba vyplace su prec a moze to dopadnut fatalne.

autor
9. feb 2025

@kiki68 áno stále problém s ututlávaniu šikany je stále prítomný.

Ja som vlastne mala štastie, že som nemala ďalšie problémy na pozadí a doma sme mali kľud. Viem si ale predstaviť, keby to robili inému dieťaťu, tak to skončí veľmi zle. Bola to dlhá doba, išlo o denné slovné útoky, zastrašovanie, boli aj fyzické ataky. Prajem pani riaditeľke a zastupkyni pekné sny, na dôchodku isto majú o čom premýšľať a rada im to vytmavim ak ich ešte niekedy stretneme.

kristina1207
Odpoveď bola odstránená
gabrielamodrykonik
31. mar 2025

Samozrejme ma. Skola a rodicia sikanujuceho su dve rovnako dolezite skupiny, ktore maju priamy vplyv na to, ci sa deje na skole a v triede sikana. Tiez triedny ucitel sa nemoze zbavovat zodpovednosti. Musi to jednoznacne odsudit, hned na zaciatku a upozornit deti v triede, ze taketo nieco v ziadnom pripade vo svojej triede nebude akceptovat a tiez by mal deti oboznamit, ze ked sa tak niekomu nahodou bude diat, ze mu to hned maju oznamit a okamzite sa to bude riesit. Ma mat vytvorene aj nejake pravidelne kontrolne mechanizmy, kde sa situaciu v triede bude snazit zistit. Najhorsie na tom je, ze aj vela ucitelov sikanuje a ponizuje ziakov, zasadnut si na niekoho v triede nie je nic nezname a potom tazko mozte cakat od deti, ze sa budu normalne spravat k sebe navzajom, ked aj v skole maju taketo chore vzory a priklady. Riaditel by tiez mal riesit kazdy naznak sikany, ci uz zo strany ziakov medzi sebou, alebo ucitela k ziakovi.

autor
31. mar 2025

@gabrielamodrykonik nemám prehľad ako to je teraz v školách, no v dobe keď sa prípad odohrával vládol ešte tvrdý postsocializmus a postkomunizmus. Každý, kto troška vybočoval či bol slabší, nehodiaci sa mohol a často končil v šikane od samotných učiteľov, presne ako si napísala. Domnievam sa, že v tomto smere sa ale veľa nezmenilo. Spomínam si na veľmi smutnú príhodu, keď učiteľke matematiky nevyšla skúška správnosti a ani nikomu okrem nehodiaceho sa dievčaťa a “pani učiteľka” nazvala rovnicu chybnou a otočila list na ďalší príklad. Že vyšla dievčaťu na ktorom sedela skúška správnosti, to nebolo vhodné a ani cez prestávku si učiteľka chybu neuznala, že to vyšlo práve tej žiačke, ako jedinej (aj keď za ňou boli viaceré dievčatá).

vevebono
31. mar 2025

@letfenixa úplne v pohode znova a znova! Moje deti chodili tiež na školu, kde riaditel fuuuu nadával deckam, vydieral ich atď.. a je riaditeľom roky rokuce, neexistovalo sa ho zbaviť tak som decká prihlásila na inú školu

gabrielamodrykonik
1. apr 2025

Velmi smutne... Ja tvrdim, ze predtym ako ucitelia zacnu deti ucit, by im mali spravit regulerne psychotesty ci na to vobec maju psychicke predpoklady a pravidelne by tieto psychotesty mali absolvovat aj potom. V momente, ako to ucitel prestava zvladat, zacina byt vyhoreny, ma psychicke problemy, alebo je tam nejaka osobnostna crta, ktora pri vychove deti a mladych ludi nema co robit, je mi luto, ale pracovat s detmi nemoze. Lebo na psychike a osobnosti dietata napacha viacej skody ako osohu. Takyto clovek sa musi realizovat inde. A inak v ramci psychohygieny by aj samotni ucitelia mali na sebe pracovat, aby sa im take nieco nestavalo. Viem, ze v minulosti sikana a zasadnutie si ucitela na nejakeho ziaka nebolo nic neobvykle, kto chce sikanovat dovod si najde. Bud je to dieta tichsie, alebo naopak, prejavuje sa hlasnejsie ako ostatne, bud je dieta zo slabych socialnych pomerov, alebo naopak, sa prejavi zavist ucitela, lebo ma problem s tym, ze dieta pochadza z lepsej rodiny a on z ucitelskeho platu si nemoze dovolit to, co ma uz teraz jeho ziak v triede, alebo su to niekedy len deti s horsimi znamkami, alebo naopak je to dieta, ktore sa uz teraz javi sikovnejsie ako samotny ucitel, kde svoju rolu zohrava ego a niekedy len ucitelke/ucitelovi nezapasuje vyzor, oblecenie atd. Sikanovat deti a mladych ludi z pozicie autority a zasadnut si na ne je fakt ubohe, pretoze deti su v celom tomto systeme vzdy tie slabsie, castokrat sa nevedia branit a chcem verit tomu, ze dnes sa to uz tolko nedeje ako v minulosti.

gabrielamodrykonik
1. apr 2025

@vevebono keby odidu vsetci, moze nadavat akurat tak sam seba 😃. Niekedy by sa mali rodicia spojit a riesit to spolocne.