Má zmysel konfrontovať pani učiteľku bez empatie?
Dobrý deň milé dievčatá. Ja neviem čo robiť možno by som len chcela vedieť či má dakto skúsenosť s tým že dieťa má od prvého ročnika v škole pani učiteľku bez akejkoľvek empatie. Neviem nevravím že náš syn je anjelik keď sa niečo vyvrbi tak ihneď to s ním v kľude preberem celú situáciu a zisťujem čo asi sa stalo. Príde mi to celé zvláštne. Náš syn išiel do školy s tým že on už 3 ročný vedel abecedu dopredu dozadu napísať tlačenými písmenami a rátať . Tiež vedel písať pri nástupe do školy. Nevedel povedať R. A teda on bol a je veľmi cieľavedomý že chce mať všetko dokonale a všetko chce vedieť. Keď má nejakú chybu v niečom tak ide za ucitelkou teda že prečo má chybu. Pani učiteľka mu odvetil štýlom ,, druhýkrát viac rozmyslaj,, nás syn je na toto dosť citlivý lebo my mu doma všetko vysvetľujeme a keď mu teda učiteľka takto odpovie tak on si to potom vezme tak že to nevie dostatočne atď atď. S tým operuje pani učiteľka od samého začiatku. On keď bol druhak kôli tomu sa vedel rozplakať keď dostal dvojku alebo nedostal hviezdičku. Alebo pani učiteľka rozdávala deťom cukríky po telesnej deťom ktoré sa rýchlo prezliekli.resp dostali cukrík všetky deti len náš syn nie. Samozrejme sa rozplakal. Tak jej vadilo že kôli tomu plače. Tak syn išiel plakať na záchod ale aj tým jej to vadilo. Ide o to že on fakt raz si niečo prečíta a vie.pise diktáty na jednotky. On je teraz už stvrtak. Ale pani učiteľke všetko vadí nič jej nieje dosť dobre. V prvom ročníku napísal diktát na 1 s tým že červenou mu dala poznámku k tomu že nemal každú vetu zvlášť v riadku. On proste robí čo sa dá aby bola ona s ním spokojná lenže ona proste ma voči nemu nejakú averziu. Lebo jej vadí že mu zavrzga stolička pri obede tak naňho naziape. Vadí jej že silno si mieša lyžičkou čaj vadí že na prestávke si zatancoval nejaký tanecek z nejakej animovanej rozprávky alebo že hľadal atrament asi viac ako 2 minúty. Ona s deťmi komunikuje štýlom nerob! Prestaň! Atď atď a na rodičovskom združení som len sedela s otvorenými ústami ako ona ako učiteľka normálne na nás zhukla a vyslovene mala stále zvýšený hlas ako ho tam ona musí 4 roky trpieť a keby je on jej syn tak by ho vyfliaskala ja som z toho proste na prášky a môj muž mal z toho 2 dni zvýšený tlak .ona nám oznámila že pokiaľ my s ním nepôjdeme k psichologovi tak že ona mu bude dávať za všetko poznámky. Tak bol včera syn v škole dostal poznámku ako nevie zvládať svoje emócie lebo však hľadal atrament povedala prestaň tak prestal začal plakať lebo mu to bolo ľúto povedala prestaň tak prestal no a v závere hodiny mu dala poznámku tak neviem aj by som išla za riaditelom kôli tomu no neviem mám aj strach že ak ju on bude nejako konfrontovant s tým celým tak bude tam mu robiť ešte horšie. Náš syn sa tam nebije nenadávaj a pod ako iné decká sa tam fackuju to je ok alebo cez hodinu sa celú hodinu rozprávajú spolužiaci a sú teda posadený každý v inom rohu triedy a to nerieši proste rieši sústavne nášho syna.uz som rozmýšľala že dať ho nainu školu ale on keby zas vydrží do 5 teho ročníka tak sa budú triedy spájať a tam by bola na druhom stupni iná ucitelka.Vieteučiteľka možno by to celé skončilo. Len ja fakt dosť som z toho zničená.
@lienka.7 tak ja verim, ze aj tebe, ked si mi mala potrebu to napisat. Vies toto je uplne ako od pani ucitelky, ktoru chces, aby ta nieco ucila a ktoru si prajes pre svoje deti. Sorry....vylev...pridrzle spravanie ...zbytocne komentare....comu sa to tak asi podoba. A toto su tri riadky a nie odpisovat mi nemusis.
A nema sa mi z coho ulavovat. Z toho stavu spolocnosti sa nemoze nikomu ulavit.
ako byvala ucitelka som sklamana z niektorych komentarov uciteliek v tejto teme. ucila som na gymnaziu s vynikajucim pedagogickym zborom, ale nebudem sa tvarit, ze vsetci z tych vyse 60 ucitelov boli dokonali a nikdy nic nevhodne na hodine neutrusili/nezachovali sa nespravodlivo/nepedagogicky/neprofesionalne. a viem to, lebo som tam 8 rokov chodila aj do skoly, cize som ich zazila aj ako ziacka.
ano, jasne, v tomto pripade nepozname pohlad druhej strany, ale akonahle je debata trocha vseobecnejsia, niektore nazory ma - teraz z pozicie matky citlivejsieho dietata - normalne desia.
autorka, odporucam este knihu vysoce citlive deti od elaine aron, vysla v cestine. plus psychologicke vysetrenie nadania (a popri tom poriesite aj ine veci) a ak na to syn akademicky ma, zvazit zmenu skoly - bud triedu pre nadane deti, alebo osemrocne gymnazium. ja som zo ZS odisla po 4. rocniku na 8r gymnazium a nic lepsie sa mi nemohlo stat.
@letfenixa To je realita, nie spomienkový optimizmus. To číslo je len hrozienko z koláča. Nastala naozaj obrovská zmena v správaní rodičov, detí. Obrovská.
@deedol no treba dodat, ze ucitelka nie je obycajne povolanie, ale poslanie. Okrem riesenia syna, treba riesit situaciu aj s ucitelkou
@atinkaa ako sorry, ale mňa tu poucovat nemusis, autorka ma zjavne problémy aj sama so sebou a svoju frustraciu prenáša aj dieta. Ako bola ona ustrachane decko, za to ze ich otec mlatil, tak aj jej syn je presne taký istý. Upipany, najmúdrejší, zvyknuti len na odmeny a pochvaly... jednoducho najkrajší v chotári proste. A ked si to niekto nemysli, tak už je zlý. Kde je asi chyba, hm? A ano, lepšie ako sa pozrieť do vlastného taniera je vždy lepšie a ľahšie nadávať na tu ucitelku, vsak? Mimo to, dieta je vždy ine v spoločnosti, ako doma, ale to aj sama dobre vieš, či?
Prosím ta, fakt sa zdrz tých analýz a komentárov na moju osobu a "poraď" radšej autorke, ok?
Tak poďme vychádzať z predpokladu, že tento konkrétny chlapec naozaj potrebuje liečbu u psychológa (aj keď si osobne nemyslím, ale iba pre príklad). Bolo by normálne, že sa učiteľ takto správa k nemu aj za predpokladu, že by mal naozaj reálne papierovo podložené problémy a diagnózy napr. aspergera? Má aj iný učiteľ problém s týmto konkrétnym dieťaťom? Píšete, že rodičia a deti sa veľmi zmenili k horšiemu. Ja zas na druhej strane dúfam, že učitelia sa za tych 20 rokov zmenili k lepšiemu, a to píšem ako niekto, kto chcel naozaj veľmi veľmi učiť a robiť v školstve a úctu k učiteľom som mala a mám, či už teraz ako mama dieťaťa, alebo kedysi ako študentka. Ale nespravodlivosť niektorých učiteľov, zloprajnost, hádzanie polien pod nohy niektorým žiakom, uprednostňovanie niektorých "výberových" žiakov pred inými, výsmech na telesnej či dokonca chovanie, ktoré už prekračovalo hranice sexuálneho zneužívania som videla aj zažila či už priamo alebo nepriamo za tie roky zo strany učiteľov viac než dosť. Len som mala väčšinou šťastie, že som bola len svedkom, resp. nebola vytypovanym fackovacim panákom (až na jednu skúsenosť z výšky). Ibaže kedysi bol učiteľ PÁN, a rodičia (vrátane mojich) pri probléme vychádzali z predpokladu, že to dieťa je problémové, žiadny anjelik, vymýšľa, fabuluje, preháňa, hanba, že je jediný ufnukanec, prečo nie je "normálny" ako iné deti, tak to v tom horšom prípade schytalo ešte aj doma. Tato matka sa sem prišla poradiť, je zúfalá, chce situáciu riešiť, s učiteľom sa nehada, nerobí cirkus, ale svoje dieťa počúva a chráni, lebo vidí, že niečo nesedí a nesedí to iba u daného učiteľa. Zvyšok zborovne problém s jej synom nemá.
@lienka.7 ano, ano pani ucitelka, dobre pani ucitelka, mate pravdu pani ucitelka. Hovori sa tomu projekcia. A kedze sa ty nicoho nezdrzis, tak ostatni sa vyslovene musia, nie? Btw. ani jednou z tych dlhých viet som nemala v plane ta poucovat, skor diskutovat. Len to je tiez cosi, co nase skolstvo doslova irituje, ze? A ak by pani nenapisala o svojom detstve, tak by ani nebolo do coho si kopnut, ze? Prave naopak je prilis slusna, co je vnimane ako slabost.
@lienka.7 tvoj komentár je neskutocne hnusný. vies o tom, že existujú vysoko citlivé nadané deti, ktoré sa správajú presne tak ako tento chlapec? na rozdiel od teba majú tieto deti obrovské množstvo empatie, pocity majú ovela intenzívnejšie a pretrvávajú v nich velmi dlho. ten chlapec ta prevysuje vo vsetkých aspektoch emocionálnej inteligencie. alebo dnes už treba liecit aj zmysel pre dobro, empatiu a citlivost? sklamem ta, ale jeho mamina za to nemoze, ten chlapec sa tak narodil, to ze takýmto detom funguje mozog a myslenie inak je uz dokázané aj na neurofyziologickom podklade. a viem o com hovorím, mam jedneho takeho strvrtaka doma a škola ho zabíja. a to má dobrú učitelku.
@zuzanockamt mna by normalne zaujimalo, ako by si to chcela ty, sice je to mimo temu ale ako vyzera taky idealny ziak tohto typu ucitelky? A idealny rodic? Dovod - zo slov @autorky chlapec aj napriek demotivujucemu prostrediu a nulovej podpore sa snazi naplnat požiadavky ucitelky, ničím jej neodporuje, max ma otazky a sem tam si na wc poplace. Tak skus povedat, ze s cim ako by si za tou psychologickou sla? Vies mam tu takého chlapca, je snaživý, ked nieco nevie, tak sa pride opytat a ja uz neviem ako sa ho za tie 4 roky zbavit, tak som nanho aj megahnusna a vies ty co, on normalne sa zoberie a place si tajne na wecku, chapes to? Akoze co ja z toho mam, ked si to nemozem ani uzit, ze sa rozplakal😅🙈….alebo co by si povedala. A rodicia, no si predstav, ze nic, este ani raz za mnou ostrejšie neprisli, mozem stupnovat zlost jak len chcem, ta jeho mater nic, chapes to?
@eatm pozri. Buď je problém v chlapcovi, alebo v učiteľke, alebo sčasti v oboch. V prvom rade by som šla k tej psychologičke, aby mi potvrdila, že chlapec je ok, alebo ak je trebárs príliš úzkostlivý a citlivý, aby mi dala rady, ako to riešiť. Ak psychologička povie, že chlapec je ok, tak by som riešila, ako ho dostať k inej učiteľke, čiže preradenie. Ak je to niečo medzi, tak potom ja osobne by som volila asi tiež preradenie, jednoducho učiteľka ho už má plné zuby, neviem, či sa tu dá ešte niečo vykomunikovať a zmeniť...
Ja ti aj verim, nie je všetko vina rodičov, tiež pracujem v školstve, dcéru mám teraz šiestačku. Nie všetci učitelia su vhodní na prácu s deťmi a dokážu narobiť viac škody ako osohu.
Moja dcéra to tak mala. Učila ich v prvom stupni, dcera sa mi zosypala po krátkom case z jej správania, boli sme sa psychológom aj špeciálnym pedagógom, aj ta ňou som bola osobne. Nikto iný vraj s učiteľkou problem nemal (báli sa ozvať ako som neskôr zistila). Tak sme to “pretrpeli” a doteraz to ľutujem.
Moja dcera začala milovat školu od piateho ročníka, keď sa zmenila učiteľka!
Minuly rok ju vyhodili!! Lebo tam už sťažnosti rodičov išli rovno cez riaditeľa.
Takze prosim, milé mamičky, neobranujte tak húževnato iba pedagógov, keď do situácie nevidíte.
@shee11 len tak na okraj, nevieme aká je tu cela pravda, keďže ju nepoznáme. Poznáme tu len opis matky, tie nie v najlepšej psychickej kondícii po traumach z detstva. A to si tu do nikoho "nekopem" to je proste fakt. Ano, každý sa nejaký narodime, ale ďalej nás formuje rodina. A neviem, či až nezdravé vyzadovanie si pozornosti a prehnane chvalenue za všetko je prejavom "zdravej" empatie. Podľa mňa skôr svedčí o nevirovnanpsti takéhoto jedinca. Ale ok, nemám záujem sa tu hádať. Ale je od veci, aby 10 rocne (ci kolko) dieta za všetko regálov, keď nie je podľa jeho predstáv.
Ako som napisala, autorka ma možnosť preložiť dieta inde, v prípade ze je teda nespokojná. Je to ako by si ty bola nespokojná v praci, a všetci ostatní majú sa preto zmeniť, lebo tebe niečo jednoducho vadi.
@eatm kazdy nazor tu ma nieco do seba. Zial, takych ucitelov, ako je ta vasa je velmi vela. Slovenske skolstvo je otrasne. A ano, mozu za to ucitelia. Ucitelia sa nevedia spamatat z toho, ze je tu generacia rodicov, ktori sa dokazu branit. Konecne! Vidim chybu ale aj v maminke, ktora vzhladom na to, co si prezila, je tiez velmi citliva a tato vysokoochranarska vychova + jedinecnost jej syna, robi medvediu sluzbu synovi. Jednoznacne potrebuje psychologa aj matka, aby si vysporiadala svoju minulost. Ak nam nieco v detstve nebolo dozicene, v dospelosti mame tendenciu svojim detom dat v tomto smere 2xtolko, co uz nemusi byt prospesne. Syna by som zobrala k psychologovi jednoznacne, aby posudil, ci jeho spravanie je podmienene vysokym intelektom (taketo deti maju rozvinuty vysoky stupen pre spravoslivost, preto kazdu krivdu vnimaju ovela citlivejsie)alebo vychovou (mozno v urcitom smere - nemyslim materialnom - aj rozmaznanostou). Stretnutie s riaditelkou uz malo byt vcera, do zajtra by som necakala, opisala by som problem, poziadala skolu o sucinnost a dohodla sa, ze dalsi postup a riesenie prediskutujete po navsteve psychologa. Na stretnuti by som sa vyvarovala citovym vylevom a pragmaticky pomenovala situaciu. Osobne by som asi navrhla okamzity prestup do vedlajsej triedy. Drzim palce.
Ja súhlasím s @mikadooo . Skúste najprv psychológa a potom riešte ďalej situáciu s učiteľkou. Ja nechápem, že keď je taká hrozná, prečo to riešiš až po 4 rokoch. Keď je skutočne všetko tak ako si popísala, tak aj svojou nečinnosťou si prispela k tomu, že sa synček cíti zle. Neviem, akých psychológov si navštívila ty, ale v mojom okolí (mám viacero kamošiek a známych z tohto prostredia) si každý volá klienta na presnú hodinu, žiadne čakačky ako u lekára 🤷♀️ písala si, že psychologička skritizovala dieťa, že nenakreslilo uši, prsty - ale veď v tom "teste" práve o to ide, zistiť, prečo dieťa kreslilo veci tak a nie inak a vôbec nejde o kritiku. Nezdá sa mi, že sa na veci dávaš objektívne. Uvedom si hlavne jedno, ty učiteľku nezmeníš. Môžeš zmeniť jedine svoj postoj, resp synov. Ak dohovor s uč.nepomáha, obrátiť sa na riaditeľa, zriaďovateľa, diskutovať s ostatnými rodičmi a hlavne riešiť syna, aby on bol spokojný. Možno by trvalo kým by učiteľka odišla zo školy, ale syn mohol už dávno byť inde, kde by mal prístup taký, aký potrebuje (ak je citlivej povahy, nadaný atď)
@lienka.7
Len taky nastrel o com je rec. ... prenásanie nejakych traum na dieta je uplne mimo. Kazdy mame nejake traumy, to by potom vsetci museli byt takí. Ale nie sú ani zdaleka
https://najmama.aktuality.sk/clanok/3oAusYJ/zia...
Ako teda spoznáme, že doma máme takéto dieťa? Podľa Dany Comas, psychologičky z ALMA Centra pre zdravý vývin, pri citlivosti ide o črtu, ktorá nevznikla výchovou alebo okolnosťami ale je akoby v základnej výbave dieťaťa. Jednoducho, nervová sústava je nastavená celkom inak.
„Vysoko citlivé deti sú často mylne označované za precitlivené, padavky alebo neprispôsobivé. Táto črta spôsobuje to, že deti bežné vnútorné i vonkajšie podnety vnímajú intenzívnejšie. Preto často reagujú na podnety, ktoré bežné deti nijako nevyrušia, trvá im dlhšie kým sa emočne zregulujú a dostanú do pohody, sú ľahšie unaviteľné, ľahšie sa prestimulujú,“ hovorí Comas.
A nejde len o únavu. Citlivosť sa môže týkať mnohý oblastí. Tieto deti reagujú na zvuk, svetlo, pach, prekáža im istá textúra a chuť jedla alebo preferujú istý typ oblečenia. Mnohé takéto deti nezvládajú viacero podnetov naraz, robí im problém komunikácia ale aj vlastné emócie a emócie druhých a ďalšie veci.
@eatm ja netvrdím že na ňu útočite. Ty sama vieš čo a ako bolo, a ak človek pri niečom nebol, tak niekedy tie komentáre osôb, ktoré pri tom boli sa líšia. Teiž som zažila rôzne situácie, pri ktorých som bola a dotyčné osoby mali úplne inú verziu. Len som tých chcela povedať, že treba sa rozprávať aj s druhou stranou a vydiskutovať si problém. Určite to netreba nechať tak. Ale pri každom probléme, by sa malo diskutovať ako s jednou, tak aj s druhou stranou.
Ale určite mi nepríde správanie tvojho syna normálne. Zamerala by som sa aj na to. Ale nám sa to ťažko posudzuje, na to sú iní odborníci - psychologovia. Ak natrafíš na dobrého, mal by vedieť poradiť
@belllinka nie nic som jej “nezozrala” skor citam aj kontext aj tu jej reakcie, tolko hnusných komentarov na nu, na jej rodinu a ano aj od uciteliek a vies ty co? Nic. Ona normalne podakuje za pozitivne aj negativne odpovede, ktore filtruje, reaguje vyberovo na to, co ju zaujme. Je v tom vidiet, ze chce byt napomocna. Neboji sa uvazovat nad zmenami vo svojom spravani, pokojne prizna chybu (teda odkryje slabe miesto, do ktoreho sa tu hned kope) a to sa neda povedat o „pedagog.zbore“ co sa tu zletel a vie presne. Tak mi povedz, co take som jej zozrala?
@belllinka vies vela je o interpretacii a o „tvojom uchu“ ako veci vyhodnoti, a pisu tu aj ucitelky, ktore to same vidia inak. Ja to citam ako problem s ucitelkou, ktory maju a snazia sa s tym pracovat - ani neutiekli, ani sa nehadaju, ani jej nenadavaju, ani nikde neodznelo, ze je to vadna pani- prave naopak znie to zrelo, ako opis v com vidia problem a nad cim uvazuju. Teda ziaden syn chudacik a ucitelka hnusoba - nikde to takto neodznelo. To uz je tvoja interpretacia a je za tym tvoja obrana.
urcite sa objednaj do cppp aby si mala ich nator a ja by som paralelne zacala riesit preradenie ina trieda alebo ina skola
nepises odkial ste ale presne takuto ucitelku poznam na prvom stupni uci aj kolegyne sa jej bali proste katastrofa ale riaditel ju vzdy podrzal
Len zbežne čítam diskusiu, pridám všeobecne - nemierene na nikoho..
Mňa hrozne ale hrozne mrzí, že sa vždy v každej podobnej diskusii obhajujú všeobecne učiteľky a deti sa pokladajú za malých faganov, rodičia za precitlivenych na svoje deti.. všetko sa zovšeobecnuje a pedagógovia sú veľmi často vztahovacni..
píšem to tu už asi xty krát - NIE každá učiteľka je super pani.. NIE každe dieta je rozmaznanec čo musí robiť zle a NIE vždy je pravda na strane učiteľa.. nie každý rodič musí byť neoprávnený nespokojenec..
Ja mám poslušne deti ktoré sú pedagógmi chválene a som na to patrične pyšná.. mám veľa skúseností s dobrým prístupom pedagógov čo fakt ocenujem a vážim si ich..
ALE 👆 sú aj situácie, ktoré boli nespravodlivé od ucitelov a naozaj vôbec nemuseli nastať.. ja som si zvolila cestu taku, že sa na nič nesťažujem v škole, ale skúšame s tou nespravodlivostou doma pracovať, vykomunikovat a áno aj uznať že aj učiteľ robí chyby.. zatiaľ to funguje dobre.. ale veru trpezlivosť strácam pri mnohých situáciách, zatiaľ len vnutorne.. Ale mrzí ma to.. pretože deti všetky nespravodlivosti vnímajú a formujú ich..
@jana_eyre_2 mňa zase mrzí to, ze ked je nejaký problém, tak automaticky je vždy na vine vylucne učiteľka. Co takto uplatniť aj trosku sebareflexie, a uznať ze jednoducho nemám doma anjelika a pravda moze byt aj niekde inde. Hm? Samozrejme dieta ti nikdy nepovie čistú pravdu, co urobilo/neurobilo vždy sa bude "branit" tým, vsak som len to a to urobil a pani učiteľka už na mňa zle pozrela. Vsak aj my sme boli presne taký istý, keď niečo, tak co najviac sa doma snažiť sa "vyvinit".
Príklad, dieta dostane poznámku, že vyrusuje na hodine. Tebe doma povie, mami ale vsak ja som naozaj len 1x Dominike niečo posuskal a vidíš, hneď poznámka. Ta učiteľka na mne sedi! Možná realita: učiteľka ho niekoľko krát upozorňovala a on ju jednoducho ignoroval. Ci toto byt samozrejme nemoze, lebo ty si svojho "anjelika" predsa poznáš, a toto by on NIKDY predsa nerobil. Už celá naspídovana letis hneď za riaditeľkou. Ci?
Ono pokial je nejaký problém, chyba je obyčajne na oboch stranách, lebo povedzme si úprimne, dnešné deti sú ale ze uplne iné ako my. A stačí ze na nich učiteľ len inak pozrie, a už ho pomaly sikanuje 🤦♀️ to samozrejme neospravedlňuje to, ze su aj učiteľky, ktoré v školstve nemajú čo hľadať. Čisto hypoteticky, keby riaditeľ vyhodil každú ucitelku, na ktorú sa kto kedy sťažoval, tak na nema kto učiť. Nehovoriac o tom, ze aj rodicia by si mali vstúpiť do svedomia a objektívne zhodnotiť situáciu a nenahovarat si, že ich dieťa je v tom nevinne. Lebo vo väčšine prípadov jednoducho nie je.
@lienka.7 čítala si môj vseobecny príspevok, alebo si taká naspidovana a píšeš úplne odveci len preto lebo ma zrovna nemáš v láske?
@jana_eyre_2 moja zlata, ty si mi úplne ukradnutá.... reagovala som presne tak isto "vseobecne" ako ty. Ale vidím, že keď tu ma človek co i len trosku iný názor, je to nepredstaviteľné.
Aspon ale viem, do ktorej skupiny rodicov patríš 👌
@lienka.7 nie nepatrím do žiadnej skupiny rodičov, ja totiž aj píšem aky štýl prístupu som zvolila.. ani len slovom som nenaznacila žiadnu situáciu a ty začneš vyťahovať úplne odveci príbehy a vkladať mi do úst riešenia.. nie nie som tvoja zlatá, prosím ty ma ignoruj, tak ako sa snažím aj ja teba.. vdaka

@lienka.7 vies, co - asi takto ti poviem, aj ked si nepises so mnou. Ucitel by mal ucit deti, pokojne aj skusat deti, a celkom urcite naj mu da aj stovku a aj nan kuka jak len chce - len by mal/mohol byt aj citatelny, teda ja by som mala vediet, ze na mna teraz pozeras neprijemne, pretoze napr. rusim komplet vsetkych a to by znamenalo, ze rovnako kuknes aj na Joza, aj ked je to riaditelkin syn a ze sa rovnakeho pohladu dostane aj Jane aj ked je to kamoskina dcera. A ano, je mi jasne, ze sa to neda uplne presne odmerat, ale tento neduh tu jedoducho je, este od cias kedy som chodila do skoly ja a to je s dovolenim uz z cias dinosaurov, teda ziadna nova doba, skor by som povedala, ze taka slovenska klasika, na ktorej sa pramalo meni.
A este okrem toho, ze by mohol byt ucitel citatelny a fer, tak by mohol byt aj clovek, ktory vnima nejak svoju profesiu - a ja neviem, ci je/ma byt vysledkom to, ze ta vyskusam, z toho, co nevies. Snad si rozumieme a ak nie, tak si pozri par videi od pana Heviera, pretoze ten sa napr. snazi o viac ako chytaky zo slovenciny, ktore su predpotopne a uprimne zbytocne. Ano je krasa, ak niekto z fleku napise pinka, pipiska, piskle, osika a aj motyka so spravnymi ickami, ale v dnesnej dobe neviem, ci je toto ta vec, na ktorej ma byt postavene vzdelavanie a to ti hovorim jednak ako clovek, ktory sa uci rad. Jednak ako mama, ktora ma deti, ktore sa ucia rady, jednak ako niekto kto mal rad svojich bajecnych ucitelov. A ano, aj niekto, kto si dodnes pamata veci, ktore by sa v skole diat nemali. A ano, aj ucitel je len clovek - preto sa mu moze stat, ze sa zle vyspi, ze ma uplne na prd nielen den, ale aj obdobie, ale mal by sa vediet zreflektovat a veci vediet napravit. Od ZS maju deti napisane kade tade, zdravime si, sme k sebe mili, dakujeme si, a ja neviem este ake kydy ....lebo v podani nasej spolocnosti to nic viac nie je, ak to maju dodrziavat len deti a nie, nie su to iba rodicia, co by mali robit nejake kroky. Ale my vsetci dospeli, lebo je pruser, ak sa spolu ludia nevedia rozpravat kultivovane, partnersky, ale furt musi niekto vyhrat a niekto byt ten, co je vinnik a je to take nedospele az je to miestami absurdne. Pretoze uprimne ucitel nech dava 5tky, ale mal by vediet, ze nic neriesia, nezmenia, pretoze hodnotis moj momentalny vykon, ty ako hodnotitel, ktory tiez ma nejako vnima, nieco si potvrdzuje a ak mas svoju profesiu rada, tak vies, ze je x vyskumov robenych na to, ze nie je nic nespolahlivejsie ako skolske znamky. Ano, nic dokonalejsie nemame, zufalo nic nekomunikuju a predsa sme v situacii, ze kazdy chce za nic cerveny diplom a same jednotky a ucitelky zas maju potrebu davat aj patky a nie stale ten vyber, komu ta patorka ide je relevantny a vhodny, ale ano, mas pravo ich udelit, tak udeluj. Len aspon doma kukni na to, ci je to patka pre toho ziaka, ci to nie je nejaky revans pre jeho mamu, alebo aj pre konk. ziaka, ci to je tak nejak s kostolnym poriadkom a ci by rovnaku patku dostali aj ini ziaci. Ked uz do toho musis. A ano, nie je to lahke povolanie, nie je ocenene, ale neviem, ci to nie je skor na strajk ako to vedia vo Francuzsku alebo na odbory a debatu s vladou ako to vedia Nemci alebo ....dosad si co chces, lebo par rodicov tuto situaciu nezapricinilo, je to stav spolocnosti, ktory sa zacne menit, len ak kazdy zacne od seba a ja som zazila ucitelov fakt uz davno a viem ti povedat, ze sa prave naopak, bohuzial velmi malo zmenilo, je to furt take zufale, ake to bolo ked som chodila do skoly ja. A to ti pise niekto, kto je ok sam so sebou a nemam nejake traumy, ale su vety, ktore si zo skoly pamatam a ktore jedoducho padnut nemuseli a viem ich teraz zhodnotit aj ako niekto komu sa fusuje tymto procesualne do prace aj inak a pamatam si dokonca este viac ako svoje aj ine vety, ktore zneli na adresu inych deti a tie su z kategorie tazko za hranicou....a nie, nie je dobre, ak sa takych deti nik nezastane, lebo ak by to aj boli 5kari, tak furt by to mali byt ludia s hodnotou, sice este zatial nezistili k comu im je/bude co im predavas ty, ale su to ludia, ktori maju svoju hodnotu, nezavislu na tvojej patke a je to tak uplne vporiadku. Dokonca by som povedala, ze je to velmi zdrave, ze to tak je. Vratane toho, ze trstenica uz nie je v mode a ze na ucitelku ako z filmu Ucitelka uz snad dufajme sa bude dat ist uz len do kina.