Má zmysel trestať dieťa za známky?
Má zmysel trestať dieťa za známky?
Záleží na tom, či má zlé známky, lebo učenie vedome fláka, alebo či sa mu nedarí napriek tomu, že sa snaží. Ak sa u nás pritrafí zlá známka kvôli flákaniu, trest je týždeň bez mobilu a telky. Môže si maximálne po večeroch čítať knihu. A samozrejme musí si známku opraviť.
Pomôž jej. Douč sa s ňou. Alebo jej nájdi doučovanie. Čomu nerozumie? Podaj jej pomocnú ruku. Hučanie a fyzické tresty tu nepomôžu.
@mamamasama to sa bezne deje, aj tu si najdi temu, ako dokonca predavackam strhaju z platu za nepredany tovar (dokonca ani nie za ukradnuty), lebo ho mala vraj ulozit na videtelne miesto dopredu, ma si strazit svoj regal atd... Ja pracujem v skolstve, Ja som karne opatrenie nedostala, ale teda moji niektori kolegovia uz ano. poukazujem na to, ze v zamestnani tie tresty su a niekedy aj nespravodlive, vid predavacka
Množstvo dobrých rád ti tu ponúkajú ako na striebornom podnose, ale vyzerá to tak, že ty hľadáš len príčiny zhoršenia prospechu. Tá rezignácia je len jednoduchá puberta, príčinou je ale to, že vy rodičia ste dcéru nenaučili plniť si povinnosti, resp. ste neboli dôslední pri domácej príprave na vyučovanie. Veď deti min.na 1. stupni ZŠ potrebujú každodennú kontrolu DÚ. Je množstvo materiálov na Internete, doučovanie v popoludňajších hodinách často ponúkajú aj samotné školy v rámci krúžkov. Len sa už premôžte a začnite niečo robiť, lebo na SŠ sa vám táto pohodlnosť vráti aj s úrokmi (myslím tým napr. záškoláctvo)
Mám doma 6tačku, puberta už rok.
Prešla som si v živote všeličím, cez neveru, rozvod, atď ale nikdy som nebola tak psychicky unavená ako som teraz.
Zle známky, povahovo úplne iné dieťa, papuluje, drzá je, bordelarka, už to trvá rok, chodí aj na terapie, kvôli problémom, učím sa s ňou, venujem jej veľa času a výsledky zatiaľ žiadne.
Možno je to len obdobím, a musí to prejsť.
Len ja som už s nervami na konci
Nie
trojka je a nie je zlá známka. niekto proste nemá bunky na to, aby si zapamätal učivo, aby sa dokázal nabifliť básničku či naučiť jazyk, pochopiť matematiku. Vtedy je trojka dobrá. niekedy až super. Ale ak sa dieťa učí na "jednotky" a zrazu začne nosiť trojky, tak niečo nieje v poriadku a treba to riešiť. Je to vec pohľadu. Takže netreba posudzovať ľudí len podľa známok - môj názor. A niekedy sa tí trojkári uplatnia lepšie ako tí jednotkári. 🙂
Mám doma siestacku a som aj učiteľka. A teda viem presne čo sa deje - závislosť na PC a mobile. Príde domov, uteká za PC (lebo kamošky už hrajú), učí sa asi tak, že prebalí učebnice na ďalší deň a ešte aj popri tom odpisuje na správy. Bohužiaľ aj napriek jednotkám v škole jej vedomosti nič. Musela som zaviesť iný režim- po škole nemôže ísť na PC, poučí sa a ja kontrolujem/ skúšam (áno je to náročné keďže po práci som KO a mám ešte aj prváka) ak uznam za vhodné môže byť na PC (obmedzene). Proste sa nemôže všetko točiť len okolo "zariadení". Zatiaľ to funguje... zhoršenie prospechu treba riešiť a nie hneď nejakými "diagnozami ". Proste sa "obetovať " a pomôcť. Áno "trestať " obmedzením závislosti. Nie trestami...
Mnohé komentujúce by som rada upozornila, že to, že dieťa bude nútene sedieť dve hodiny denne nad učivom, skutočne neznamená, že sa bude učiť 😉
@letfenixa Necitala som vsetko.
@thoughtfulweirdo Pod dozorom doucovatela sa ucit bude, sama to nezvladne ani nahodou v tomto stadiu. Akurat, ze to nie je zrovna lacne
@mircalla Áno, súhlasím, doučovanie je lepšia cesta.
@danusskaaa Problem je, ze aby si vedela vysvetlit siestacke ucivo, musis ho sama ovladat, co asi nebude tento pripad, sa obavam. Som si ista, ze polovica matiek uz nedava siestacku matiku, o gramatike, slovnych druhoch ci vetnom rozbore pomlcim, cudzi jazyk detto....Nie kazdy rodic na to ma.
Ja napriklad priznavam, ze taku fyziku vysvetlit neviem, ostatne este ako tak ano....chemiu uz vobec, neznasala som tieto 2 predmety
@mircalla veľa vecí neviem ani ja, ale preboha v dobe internetu a super videí a podobne zvládnem všetko...
@danusskaaa no, ty to mozno das, bude ti to trvat tri krat tolko casu ako odbornikovi, lebo to muis najskor ty pochopit a potom vysvetlovat a ver mi, ze rodicia, co tiez prechadzali na trojky - stvroky na ZS, to nedaju
@thoughtfulweirdo
@mircalla ani pod dozorom doucujuceho možno nebude. Mať doucovatela si mnohí zamieňajú s lievikom do mozgu.
Ako sa ja poznám, tak by som v prvom rade navštívila odborníka a zistila ci je tam reálna príčina neprospechu. Nejaké poruchy učenia alebo iná diagnóza. Lebo podľa mňa ak je tam reálna prekážka, ktorá bráni prospechu, budete sa len trápiť. A až následne potom riešila doučovania a ďalšie veci.
@thoughtfulweirdo musí sa preskúšať rodičom, asi to len tak nenechajú rodičia deti a nevyskúšajú .......
@elenka.k A ak bude dieťa zaryto mlčať? Všetka elektronika skonfiškovaná, zaracha rozdané, a dieťa ďalej nespolupracuje? Ja si ešte pamätám svoju pubertalnu a predpubertalnu zatatost a neexistovalo, že by mal akýkoľvek dospelák tvrdšiu hlavu než ja vtedy, keď som si zmyslela 😅
Nie autorka trojka nie je zlá známka ale keď už mala trojky na prvom stupni ZŠ mali ste hľadať príčinu. Terajšie 4-5 sú len dôsledkom. Keď bola vtedy priemerná teraz nemôže mať 1-2 keď je ťažšie učivo.
@thoughtfulweirdo neboj, každá mamina pozná svoje dieťa najlepšie a vie, čo naň platí 😉
Mlčíš? ok, tak si rodič bude čítať látku pred dieťaťom , aspoň dačo sa naň nalepí 😀 - nie s týmto fakt vtipkujem.
Ja som vedela - proste sa dalo - ešte v 6 ročníku dieťa skúšať, precvičovať s ním , ale teraz na to fakt nemám nervy - myslím sa s dieťaťom hádať / čakať / kým dostane chuť, náladu ... mi to dovoliť. Je to jeho vizitka, ak nechce nebudem ho nútiť, predsa len je dosť starý /osmák /, aby vedel o svojich dôsledkoch / škola - výučba ... DÚ /
Vie sa, že bude beda, ak zistím, že z jeho strany žiadna ochota o štúdium / myslím nad knihami 20 min. to pre mňa nie je dostatočná príprava sa na školu /a dostane zlú známku - to ma už nasere. Ale ak vidím, že sa snaží, dostane predsa tú známku zlú, tak to ho skôr povzbudím. Veď to snáď každá.
Neviem - moja puberta? Ja si pamätám, že mamine som si ani nedovolila odvrávať, možno som protestovala, ale určite som si nedovoľovala to, čo dnešná mládež. Nie nebili má, vôbec, nezakazovali mi - neviem, asi som bola dobrá 😎 hoci mi moja mamina tvrdí, že ja som nebola iná ako moja dcéra. Ale ja si fakt nepamätám, žeby ma moja mamina musela toľko krát upozorňovať ako ja moju , si pripadám niekedy, že som papagáj . 😝
/ odlož si tie šaty, stále tie šaty sú neodložené, ješkové oči - vyhodím tie šaty, budeš ich sama skladať zo sušiaka, ak nevieš si ich iba vložiť do skrine .......proste ja - platňa/
@mircalla v prvom rade treba zistiť, kde je problém (nezaujem, chýbajúce základy, specificka porucha učenia,...), najskôr nech si rodič sadne s dieťaťom, z geografie v 6r nemôže mať bežný rodič problem, možno nevie dieťa pracovať s mapou, možno ju ani nemá. Vo fyzike sa teraz učia výpočty hustoty, to je dokolecka dokola to isté, to by mohol tiež rodič zvládnuť. V matematike je to komplexnejšie, možno pomôže rodič, zas to nie je raketova veda, možno pomôže doucovanie. Ale musí dieťa chcieť.
Skor viac dohliadaj. Sleduj aj Ty ake predmety maju na druhy den v skole, vyskusaj ju z uciva. Skontroluj ci su ulohy hotove.
Tak ju skúšaj každý deň. Tak zistíš, či flaka prípravu do školy, alebo ozaj je to nemožné pre nu natlačiť to do hlavy.
3 na prvom stupni mali priemerne deti na ktoré rodicia kaslali , alebo podpriemerne pripadne s roznymi poruchami ucenia. To dieťa za to chuda nemoze ,trebalo jej pomoct uz vtedy ,jej chýbajú základy a nemá na com stavať, plus nie je zvyknutá sa zrejme učiť, lebo ste tu to nenaučili.a teraz ju ešte aj chcete trestať? Ja teda mam šikovné dieťa ale skúšať, precvičovať počítanie ,diktaty na prvom stupni bolo na dennom poriadku a ver mi nie vždy sa mi chcelo.Ale videla som -ze nechat to len nanho nemozem , nechcelo sa mu učiť asi ako vela chlapcom , mal to na haku.Teraz na 2. Stupni nemá problém.
@deti95060810 prosim Ta a zlepsilo sa to casom? Prave riesime tento problem. Zataji pisomku, skusanie, vykasle sa na to, nema zaujem mat lepsie znamky.

V 7. rocniku pride chemia a fyzika a to este len bude masaker. Treba si s dietatom sadnut, ak nevies vysvetlit, tak intenzivne doucko, aspon aby neprepadlo.
Suhlasim, treba aj rukami robit, ale netreba prepadavat uz v 6. rocniku z 3 predmetov. Odmenovanie nic nevyriesi, ma medzery a nerozumie tomu, treba doucko.