icon

Majú vaše deti veľa úloh?

28. mar 2023

ukoluju aj vase deti privela? musite sa s nimi denno denne vela ucit? zda sa vam mnostvo domacich uloh pre deti ok?preco je toho tolko a preco si domace ulohy neurobia s pani ucitelkou v druzine? co si o tom myslite?

beronsche
30. mar 2023

@luccija deti nemaju vlastny usudok vtedy, ked musia posluchat vo vsetkom na slovo, rodica, ucitela a nemaju priestor na vlastny nazor, nie, ked ich Este AJ obuvaju.. ale s tym nalikovanim kazdej minuty casu a ostatnym co pises , suhlasim...

ajush5
30. mar 2023

@beronsche na druhej strane gymnastika, tanečný, futbal,… dajú dieťaťu do života oveľa viac ako poučky o 2 svetovej vojne či príbehy o noemovej Arche. Dala by som všetko za to, aby som nemusela letieť pre dieťa do školy, ísť rýchlo riešiť úlohy aby mohol ísť na krúžok a o hodinu a pól ísť po neho. A to mám školopovinné zatiaľ len jedno dieťa a čakajú ma ešte dve. No jeho rozvoj je dôležitejší ako môj komfort. Bohužiaľ, bez nalinajkované ho dňa by to nefungovalo tak, aby sme boli obaja šťastní a nie len frustrovaní.

beronsche
30. mar 2023

@ajush5 to s kazdou naplanovanou minutou som narazala na extrem, kedy dieta nema chvilku volnu, aby si same urcilo, ako sa bude hrat, aby sa trosku ponudilo.. No proste extrem premotivovaneho rodica. ak teda reagujes na to..🙂

To lietanie hore dole poznam velmi doverne.. 2 deti, kazde jeden sportovy kruzok a ZUS (vsetko z vlastnej vole) a ja uz nemam po praci cas na nic.. vyvazat hore dole, cakat, lebo domov sa mi uz ist neoplati.. ale inak to z logistickych dovodov jednoducho nejde, takze neriesim.
Aj preto by som uvitala menej uloh, aby mali deti cas aj na mimoskolske aktivity, na sport a aj volny cas...

ajush5
30. mar 2023

@beronsche tak to áno, ja linkujem vyslovene len jeho výbery. Jediná podmienka je, že minimálne jeden šport robiť musí. Ktorý a koľko si vyberie je na ňom. Úlohy sú za mňa prežitok. Učiť sa a opakovat učivo musia aj bez písania domácich úloh.

sabinami
30. mar 2023

Ja síce matkou ešte nie som, zatiaľ som v očakávaní ale vždy ma takáto téma prekvapí, pokial sú detičky zdravé prečo sa nevedia učiť doma same ? Príde mi to tak, že vela dnešných rodicov svoje deti nevedie k samostatnosti a zodpovednosti. Samozrejme ak niečo nevedia treba im pomôct napríklad vypočítať jeden matematicky priklad, ale zvysne nech vyrátajú sami a vy to len skontrolujete. V škole pri písomke pri nich nikto sedieť nebude tam budú sami za seba. Dalej predmety, na ktoré je potrebné vedieť teóriu tie sa predsa musia vedieť naučiť same. Vy ich už len vyskúšate či sa to naučili poriadne. Nadiktovať jeden diktát a skontrolovat ho vam tiež nezaberie až tak veľa času a ak sa jedna o čítanie, to stačí počúvať ako číta kludne aj pri varení 😄
Tiež nerozumiem prečo by si mali robiť úlohy v družine ? Tam je čas na pauzu od učenia, nech sa tam hrajú, robia iné aktivity. Úlohy sa predsa aj volajú DOMACE ÚLOHY lebo sa robia doma 😄
A ak by sa do mna chcel niekto pustiť ze ja ešte uvidím, no možno uvidím ale mam v okoli nespočetne množstvo deti rôzne vekové kategórie a všetci sa ucia sami, rodičia ich následne kontrolujú. Jediná výnimka je v rodine kde je porucha sústredenia a dislexia ale v takomto prípade je účasť niekoho pri učení samozrejmá. Tak isto sme to mali doma my - učila som sa sama rodičia ma vyskúšali, skontrolovali pripadne vysvetlili ale bola to moja povinnosť nie ich. A zas až tak dávno to nebolo, mam 25 rokov úloh som mala aj vtedy strašne veľa 😅

jannka89
30. mar 2023

Tak záleží aj od dieťaťa, syn prvák má vždy čítať, písať a matematiku, tu stihne väčšinou v škole... Jemu to trvá priemerne 20 minút... Čo viem od mamičiek spolužiakov, niektorým to trva takto, jeden píše dve hodiny a jeden vraj dokonca 4... Ale my píšeme v kuse, bez potreby cikať, jesť, piť, odbiehat... Tiež ho nenutim citat 5 krát, nové písmeno mi napíše raz do cvičného a pokiaľ ho vie, píšeme naostro, ale teda nebazirujem na dokonalom písme... To by nám trvalo odost dlhšie, som rada, že dodrží sklon ;)

beronsche
30. mar 2023

@sabinami zabudas na zasadnu vec, a to, ze kazde dieta je ine... 😉

Moje mladsie chce robit ulohy v druzine, pretoze ma potom doma volno..
A pri ulohach vacsinou sedim s nimi. Nie preto, ze musim, ale pretoze to obaja maju radi, ked tam som a "robim" du s nimi. Samostatni su dost, za zadkom I'm nesedime, a k du ma vlastne, okrem preskusania, nepotrebuju, ale mame to takto zauzivane. Viem, ze to dlho nepotrva, tak neriesim. Obe deti su 1.stupen ZS. 🙂

sabinami
30. mar 2023

@beronsche pozri ale tebe to takto vyhovuje a to je niečo iné ja to neodsudzujem 🙂 očividne s nimi tento čas pri úlohách ochotne tráviš a keď to takto mate zaužívané je to úplne v poriadku, pre autorku príspevku to ale asi nie je úplne po vôli že sa s dietatom musi učiť, súhlasím že každé dieta môže byt iné ale treba si to aj nastaviť tak aby to každému vyhovovalo a aby to rodičia nebrali ako nevyhnutnú povinnosť sedieť s detmi pri úlohách

ajush5
30. mar 2023

@sabinami ono je aj rozdiel, či máš dieťa na prvom stupni alebo na druhom. Stredná je zas kategória sama o sebe. My sme boli poucení, že nad dieťaťom do 4 triedy by sme malo sedieť s nimi. Pretože tieto deti sa až tak neučia ale skôr dríujú techniky a automatizujú základy. Ty si písala že počúvať čítanie môžeš pri varení. v prvej čítajú často len slová, chcem vidieť ako odkontroluješ, že prečítalo olej namiesto alej. Že prečítalo pôjdeme namiesto pôjdete. Písanie detto, správny sed, náklon, uchop pera. To sú veci ktoré budeš po dorobeni úlohy ťažko kontrolovať. Diktáty si tiež moc nenadiktuje. Keby nechám ísť moje dieťa s davom, nikdy nebude vynikať.

maciatkolulu
30. mar 2023

@sabinami ale keď ma niekto slabšie dieťa tak sa s ním ten rodič proste musí učiť.. A keď na to nemá nervy, zaplatiť doučovanie. Ja pri porovnaní so vš at, tak mame toho viac anjikto nerepta, druháci násobia a delia.. Úlohy sú prepisy každý deň, dve strany matematiky úplne normalne. Plus do toho nasobilku sa biflit a čítanie atď. Pokiaľ ma pocit, že diétna nezvláda že ma veľa a evidentne je problém v dieťati, tak asi zmeniť školu. Sú školy, ktoré sú menej náročné, pripadne integrovať, to je sk móda. Len je smola, že to dieťa bude potrebovať aj pokračovať a co, cely život sa bude niekto pozerať, že nestíha? Keď nestihne v škole a zvyšných 20 deti stihne, tak nebude problém v učiteľke a počte úloh. Ako to tu čítam tak väčšina detí stíha.

maciatkolulu
30. mar 2023

@ajush5 ja si pozriem text, čo majú mali čítať, to práčke je fakt par slov a pritom si môžem robiť svoje, na dieťa vidím, učí sa mi v kuchyni, nemusím mu stat za chrbtom. Je druhák, väčšinu úloh robí sám.

ajush5
30. mar 2023

@maciatkolulu ja som potom asi príliš blbá. Ja by som si správny tvar slov v čítanke nezapamatala pri následnej kontrole. Ja sa s dieťaťom učím rada a nikdy by som svoje povinnosti nenadradila nad neho. Jedného dňa si bude vyberať ktoré úlohy sú pre neho potrebné a spraví si ich a ktoré učivo zvláda robiť nebude musieť. Som názoru, že môj za izy čas domácimi úlohami je menej podstatný ako ten jeho, ktorý by mohol tráviť zmysluplnejšie. Tu ani tak nejde o to, či si rodičia robia úlohy s deťmi, ako skôr o to, že deťom (hlavne v zimnom období) zostava malo času na voľný čas

gionella
30. mar 2023

Do 4. ročníka to bolo primerane, piaty katastrofa

maciatkolulu
30. mar 2023

@ajush5 píšem že sa to dá, nemusí každá sedieť pri dieťati, naozaj tých pár slov prvaka si je väčšina schopná zapamätať. A to ja mam ešte v nemčine.... Teraz číta plynule samozrejme všetko, knihy myslím, nestojím mi určite za chrbtom. A je druhák, pri tom prvákovi je lepšie sedieť, ale da sa to aj s odbiehanim😉

ajush5
30. mar 2023

@maciatkolulu ja som ale nikde netvrdila, že sa to nedá 😂. Pre žena je úplne normálne, že si dieťa robí úlohy samo, pre mňa je to nemysliteľné. Pre mňa je dôležitejšie ísť proti prídu a vynikať ako si “len plniť čo mám zadané”. Ja tu hovorím o čase. Aj množstvo úloh nie je otázka neschopnosti ale skôr času ktorý pri úlohách deti musia tráviť. Čo je nezmysel. Slovenské školstvo vychováva robošov závislých na systéme.

beronsche
30. mar 2023

@sabinami vyhovuje-nevyhovuje, proste je to nieco, co pre to dieta robis.. Ako napr. rozvazas na treningy, ci citas vecer rozpravku, hoci sa ti fakt nechce..
Moct si vybrat, ulohy vyrazne zredukujem..
Takze v kontexte prveho prispevku mozem povedat, ze ani mne to nie je po voli..
@ajush5 mam rovnaky nazor. 🙂

maciatkolulu
30. mar 2023

@ajush5 tak ja neviem, podľa mňa je dôležité, aby sa dieťa vedelo aj samostatne učiť. Môj syn celkom slušne vyniká, je podľa mňa šikovný, ale nie výnimočný a 90%sa učí sam a to v nemčine. Co nie je jeho rodný jazyk. Majú pomerne viac úloh ako slovenskí kamaráti a nikto nebrble a nikto nwtravi 2 hodiny nad úlohami, celkom zaujímavé. Keď by aj napísal niečo skaredsie, tak mu to nedám prepisovať, poviem, že treba krajšie a ak by sa učiteľke nezdalo, tak rieši ona. Ja skôr vidim premotivovanost rodičov ako veľký problém. Neschol Ost prijať, že dieťa môže byť v niečom slabšie. Spracovanie za dieťa to je tiež bežné. Dieťa si veľmi rýchlo zvykne a je total nesamostarne. A to nie je chyba školstva. Akurát mi syn ukázal, čo všetko dostali na prázdniny naje toho dosť. No hold. Tak sa naučíme.

maciatkolulu
30. mar 2023

Inak krásny príklad, syn chodí na husle, kebyže mwcvici denne, tak je to zbytočné, myslím, že aj s učením bežným, je to tak, proste treba sa denne venovať novým látkam, inak to nejde. Aký spôsob určí učiteľ, ja neviem, asi jedine úlohy. Koľko detí by si len tak 20 min opakovalo nasobilku? Ja keď čítam, za co všetko sa beží do školy za učiteľom. Klobúk dole pred pedagógmi. U nás sa neopovazi nikto nič. A to aj tak vyzerá, deti majú stále rešpekt. Ze nechala dieťa za dverami, lebo sa neracilo pozdraviť beriem ako super. Na sk by už nabehla pre motivačná mama, že kevin sa hanbi zdravit, nevadí ze ma 9,mozno sa to do 20 naučí a keď nie, tak čo, je to osobnosť a nemôžeme dupat po jeho sebavedomí

ajush5
30. mar 2023

@maciatkolulu tak pre teba je dôležité aby si splnil čo sa od neho vyžaduje. Pre mna nemá zmysel aby sedel čo i len 10 minút nad dvoma úlohami z matiky na plus a mínus, keď sa vo svojom voľnom čase učí deliť. Nie pre moju premotovovanost alebo neschopnosť prijať, že nie je dokonalý. Ale preto, lebo od veľmi malinka citlivo vnímam jeho vzťah k matematike. Nemá pre mňa zmysel sa stresovať, ze nemá všetky úlohy hotové ked chceme ísť na víkend preč. Nehanbím sa postavit sa za vlastne dieťa a napísať mu ospravedlnenku, že tu úlohu proste nemá a nebude mu to chýbať. Nemá toľko povinnosti ako bude mať v piatej triede, preto chcem, aby do piatej šiel ako sebavedomý človek ktorý od seba samého chce viac. Neučím ho byt lajdák, ale využiť svoj potenciál tak aby bol on šťastný. Nepotrebujem aby podvádzal a rýchlo opisoval úlohy pred hodinou. Radšej nech nesie zodpovednosť a obháji si, prečo tu úlohu nema. Tvoj syn je druhák. Na učenie toho zatiaľ moc nema. Keď sa skombinujú domáce úlohy s učením, toho času na sebarozvoj mať moc nebude.

ajush5
30. mar 2023

@maciatkolulu teraz ale píšeš o učení. Bavíme sa o domácich úlohách. To sú dve rôzne povinnosti ktoré deti vo svojom voľnom čase majú.

elmivelmi
30. mar 2023

@adrianap83 asi to nestaci "len vysvetlit".Bolo by namieste to aj nazirne ukazat,popripade obetovat jednu hodinu a s detmi to v skole aj nacvicit!Potom tie deti zda sa,su naozaj vyorane a projekty robia rodicia.Lebo uckam je zatazko obetovat jednu ,nazorovu hodinu.

maciatkolulu
30. mar 2023

@ajush5 takže keď ma na víkend úlohy a vy sa rozhodnete dva a pol dna sa venovať inému, mu povieš "dieťa nevadí, nemusíš nič robiť napíšem ti ospravedlnenku, ja si myslím, že je zbytočné robiť úlohy???" Waw... Gratulujem že sa vieš postaviť za dieťa, nemám slov. Snáď to bude platiť aj v budúcnosti, že si povie dieťa, že je to zbytočné, lebo vie aj inak tráviť čas, ako učením, pracovaním atď... Len ci sa stretne s pochopením aj ďalej. U nás by mal mínus a bolo by. Pochybujem ze ma tých úloh toľko, že to za celý víkend nie je jedno, normálne zdravé dieťa spraviť. U nás sa úlohy a to co zadá učiteľ musí urobiť. Nemám vo zvyku podlamovat a dehonestovat prácu učiteľa. Tak ono ja sa nečudujem, že to vyzerá s deťmi ako vyzerá.. Keď sa maminka postavu za svoje dietko a hrdo, že ma na to gule🤪že proste nebude úlohy robiť, lebo a XY dôvodov. Nepoviem, kebyže sa jedna o niečo vážne v rodine a podobne, ale teda, že sa ide na víkend, hmm, dobre no. O to viac fandím učiteľom, lebo teda práca je to náročná.

ajush5
30. mar 2023

@maciatkolulu zatiaľ to nepraktikujem. Mám prvaka a všetko čo robia považujem za 100% dôležité. Dosť dôležité na to, aby som sedela nad ním a maximálne sa tomu venovala spolu s ním. Nie počas varenia okrajovo. Úlohu nemal zatiaľ raz, čo sme patrične ospravedlnili s maximálnou úctou voči učiteľke. Prácu učiteľov si vážim, obzvlášť učiteľku môjho syna, ktorá to robí fakt dobre. Bohužiaľ väčšina učiteľov netuší, čo robí hlava a čo ruka. Úroveň našich učiteľov je tak biedna, že tam na vážení toho moc nie je. Deti preťažujú, učivo “predstavia” vysvetlia z rýchlika. Nediskutujú s učiteľmi na podstatne témy, nekomunikujú v cudzom jazyku (učia sa gramatiku a slovnú zásobu).

ajush5
30. mar 2023

@maciatkolulu problém je v tom, že podľa seba súdiš ostatných. Vidíš v tom arogantne správanie, automaticky sú ma predstavuješ ako niekoho kto pôjde dohovárať učiteľke lebo nemala právo mu dať horšiu známku a podobne. Asi by si sa mala najskôr zamyslieť nad sebou. Že si nespraví úlohu pre mňa neznamená, že si moje dieťa povie no a čo nemám ju nemáš sa do mňa čo starať. Pre mňa to h Alena ospravedlniť sa, že mal iné aktivity no toto učivo zvláda a je ochotný sa nechať preskúšať. Viac asi spolu nemáme o čom. Voči autoritám mám úctu a vediem k tomu aj deti.

tanula222
30. mar 2023

Ako kedy niektoré dni ma viac úloh niekedy menej a nájdu sa aj dni keď nemajú žiadne ale skôr ma trápni hmotnosť školských tašiek a koľko toho nosia na pleciach

blackcat8885
30. mar 2023

Ja mam voči učiteľom úctu učím to aj deti. Škola je na 1 mieste keď príde syn domov porobi čo treba a bud ide na tréning alebo ma voľno do večera akurát musí cvičiť kvôli chrbtici a nohám každý deň (v dní keď ma tréning necviči doma) to je tak 30min. Nemá samé 1ky ani to od neho nechcem ale povinnosti si musí plniť. Už sa stalo ze zabudol poznačiť úlohu a povedal ze nemá nič a zistil to v škole ze mali. Povedala som mu, že musí byť zodpovedný a priznať sa, že nemal poznačené,rovnako sa aj priznať keď sa niečo neučil. Veci do školy si chystá sám aj na tréning. Už sa stalo, ze niečo zabudol ale ja ho učím k tomu ze bude niesť dôsledky on.

mooonika1975
30. mar 2023

Nechápem ako môže niekto chcieť, aby si dieťa urobilo všetko v škole, v družine. To akože nechcete vedieť, či mu niečo ide, nejde, či niečo nenapisal zle , či mu netreba v niečom pomôcť ? A ešte taký normálny záujem o dieťa, že čo sa učíte , dieťa moje ? Nie, len nech nemám žiadnu starosť, nech to spravia za mňa. Ja som ho predsa porodila.

mooonika1975
30. mar 2023

@luccija ano ale rodicia aj pracuju a este doma supluju ucitelov

tak si si mala psíka kúpiť, namiesto rozmnožovania sa , ak chceš, aby naučil učiteľ 25 deti rovnako, pri rôznych záujmoch, pri rôznych genetických výbavach a všetko . Tak potom napríklad lekár ti dieťa vylieči rovno v ambulancii, podľa tvojho vzorca, domov pride zdravé dieťa.

lacibo
30. mar 2023

@ajush5 to robis mudro..suhlasim ze mnohe metody aj pristup ucitelky su nanic..moja dcera ma stastie, vzdelava sa v statnom programe v beznej skole ale v ttiede pre nadane deti, je ich 13, super ucitelka a alternativne metody vyucby, ulohy nema, lebo.vzfy vsetko stiha na hodine, cita len 1 krat, lebo.cita super, matiku robia vylucne v skole, tak ma cas sa venovat zaujmom ktore ma bohate. Mal by byt taky system vsade, suhlasim, len jednu zmenu to chce, zmenit pristup rodicov k znamkam..deti sa mozu takto vzdelavat ale nie vsetkym to bude stacit na to, aby mali jednotky, dvojky...ked s tymto bude spolocnost a rodicia ok, potom pride skutocna zmena

lacibo
30. mar 2023

@luccija absolutne suhlasim..radsej trojkar ale spokojne a stastne dieta..ale tlak na znamky je u rodicov, ucitelom je to v podstate jedno, ake ma znamky, ucitelom ide o to, aby sa vzdy ucil do maximum svojich schopnosti..a kazdy ma tu hranicu niekde inde..pristup musia zmenit rodicia..a kruzky su podstatne rovnako ako skola..hlavne nech to dieta bavi a same to chce