icon

Majú vaše deti veľa úloh?

28. mar 2023

ukoluju aj vase deti privela? musite sa s nimi denno denne vela ucit? zda sa vam mnostvo domacich uloh pre deti ok?preco je toho tolko a preco si domace ulohy neurobia s pani ucitelkou v druzine? co si o tom myslite?

pimpulienka
30. mar 2023

Nie nemavaju veľa úloh úplne primerane

zuzana76
30. mar 2023

@monikamarmon tak, ked som chodila do skoly ja, bolo skolstvo sice krute, ale naucili sme sa, ja som bola spokojna

zuzana76
30. mar 2023

@ajush5 tak mi vysvetli, ako naucis komunikovat deti v cudzom jazyku bez gramatiky a slovnej zasoby za dve hodiny tyzdenne, ak sa do toho nepozru doma
navyse hodnotis pracu ucitelov, mas pedagogicke vzdelanie? co ta opravnuje hodnotit? je nemozne naucit dieta cudzi jazyk za dve hodiny tyzdenne, moj osobny nazor. Nie bez vysvetlenia gramatiky, slovnej zaosby, drilu.

zuzana76
30. mar 2023

@ajush5 a to ti pisem ako clovek, ktory ovlada 5 cudzich jazykov, mam to vysedene a vydrete, napocuvane, nahovorene s native speakrami

zuzana76
30. mar 2023

@ajush5 denne stravim minimalne 8 hodin denne pouzivanim cudzieho jazyka (striedam ich), tie deti dve hodiny tyzdenne

strelko
30. mar 2023

Mam prvakov,sice chodia do skoly do AT,ale v druzine robia ulohy a doma len skontrolujem.

luckynat
30. mar 2023

Ked citam rovno prvu vetu tak mam pocit ze ulohy na doma by mala skor dostat matka ako dieta 🤦‍♀️

zuzana76
30. mar 2023

@autor v druzine zvacsa nie je ucitelka, ale vychovavatelka

monikamarmon
30. mar 2023

@zuzana76 joj, ja o tom nemozem povedat, ale zas ano, je to aj o cloveku a postoji.. Citam ze ovladate 5 jazykov, klobuk dole. Vy budete asi z tych huzevnatejsich 😊 mate moj obdiv.

adrianap83
30. mar 2023

@elmivelmi myslím, ze každá učiteľka vysvetľuje aj názorne, určite ukáže minimálne príklad rozoberie ho. A robia to určite pri každom zadávaní projektu. Tak ak dieťa opakovane nerozumie, ani potom, ako v skole videlo xy prikladov aj od vlastnych spoluziakov, asi učiteľka za to až tak nemôže. Niekedy je pre deti asi jednoduchšie sa doma tváriť, že nevie, ved rodicia zariadia. Keby dostal jednu 5 z blbého projektu, hneď by vedel zázračné, ako to ma byt.

ajush5
31. mar 2023

@zuzana76 tak za prvé, každý druhý rodič nie je schopný sa s dieťaťom učiť cudzí jazyk, pretože ho sám neovláda. Tá druhé, nikde som ani len náznakom nenaznačila, že dieťa sa doma nemá učiť, bavíme sa o domácich úlohách. Neustále sa vracanie k učivu je základ. Kto ma dobru pamäť, učiť sa nemusí, kto nemá, musí sa učiť o to viac. Za tretie, ani nepíšem, že sa decká nemajú učiť gramatiku či slovnú zásobu. Píšem, že učitelia s deckami nekomunikujú v cudzom jazyku, okrem učenia slovíčok a gramatiky. Keby polovicu času venovali používaniu veci čo sa naučili na prvej polke v praxi, decká by boli schopné dohovoriť sa. Školy flusajú decká s jazykom na úrovni a1, pretože sa boja komunikovať. A ak máš problém čítať s porozumením a si učiteľka, potom chapem kde je problém. A presne si pomenovala problém, pedagóg je študovany človek. Ma vysokú školu na to, aby mohol učiť deti. Preto rodič nemôže doma suplovať prácu učiteľa.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
ajush5
31. mar 2023

@zuzana76 a písala som inak o prestatnutych ucitelkach so zastaranými metódami a nefunkčnom systéme. Takže ak si politička a zároveň učiteľka na dôchodku ktorá stále učí, písala som presne o tebe a chápem, prečo sa ťa to tak dotklo. Treba na sebe zapracovať, a potom sa hrdo postaviť za svoju prácu a nikto ti nestúpi na otlak ;)

beronsche
31. mar 2023

@zuzana76 nie vzdy potrebujes mat pedagogicke vzdelanie, aby si videla, ze nieco nefunguje..
Ked uz sme pri cudzom jazyku, napr. drilovat slovicka prvakov, co ledva citaju, je cesta, ako to tym detom uplne znechutit. Takto uci cudzi jazyk nasa ucitelka..
Dalsi priklad nefunkcneho sposobu vyucby jazyka - Moja znama, ktora hovori po anglicky len slabo (je nemcinarka), uci ang na prvom stupni ZS. Myslis, ze bude s detmi komunikovat?
Niekedy ti staci common sense a vies, ze je to zle...

A uplne suhlasim s @ajush5 , nas skolsky system je zastaraly, nefunkcny, ucitelsky zbor prestarnuty, cize prilis casto neochotny menit zauzivane sposoby, skolstvo je financne poddimenzovane..
Cele zle..
A ja jednoducho nepochopim, ako to mozu ludia obhajovat a tvarit sa, ze je vsetko v poriadku.
Este aj to obhajovanie DU, akoby na tom stalo a padalo vsetko je divne.. Neviem teda, ako je mozne , ze napr. taky Fini o DU ani nechyrovali a predsa su na tom omnoho, omnoho, omnoho lepsie ako my..
A ano, je mi jasne aj to, ze ich skolstvo funguje inak, ze to nie je len o DU. Len mi nie je jasne, preco sa tak velmi branime, sa nimi inspirovat..

A kolko prac.zositov a ucebnic musia tie deti prevlacat, prave kvoli DU, to ani nekomentujem.. Lebo u nas musi byt DU kazdy den zo vsetkeho.. a potom taska vazi viac ako 2-nasobok toho, co by mala podla odporucani.. 😐

ajush5
31. mar 2023

@beronsche nie je ti jasne, prečo sa nimi nemôžeme inšpirovať? Veď to tu máš čierne bielom. Učiteľka sa urazí, že si dovolíš povedať, ze system nefunguje. Ona ma dve hodiny týždenne, tak šúchaj nohami a drž hubu. Nemáš právo byt nespokojná, veď ona si osnovy odfajkne a ty nemáš adekvátne vzdelanie, aby si zhodnotila, ze deti sa jazyk na školách nedokážu naučiť na komunikačnej urovni. Hlavne, že vie vyčasovať be. Ja potom robím pohovor s absolventom strednej školy, a chudák skončí pri máj nejm.

zuzana76
31. mar 2023

@ajush5 niekto ma problém formulovať vety, ja som dala výklad toho, čo si napísala, že sa nekomunikuje v cudzom jazyku a decká sa učia len gramatiku a slovnú zásobu, tak to je omyl

zuzana76
31. mar 2023

@beronsche nemám čas teraz rozpisovať. Fínska bublina spľasla

zuzana76
31. mar 2023

@beronsche už to vôbec neplatí, prečítaj si článok

zuzana76
31. mar 2023

@beronsche ja dávam DU skôr zopakovať, maximálne dokončiť čo sme začali a dávam aj kreatívne úlohy pre toho, kto chce, práveže často krát to moderne nefunguje, som z praxe a vidím, čo funguje a čo nie

ajush5
31. mar 2023

@zuzana76 Že ty komunikuješ s deťmi v angličtine je perfektné, ale stále si stojím za tým, že sa to nerobí. Na nás učiteľka po anglicky použila postavte sa, sadnite si a tam to končilo. Odpovedali sme štýlom nauč sa tento text a zopakuj mi ho. Bolo to tak na základnej, bolo to tak na strednej a nech sa stretnem s kýmkoľvek, s kým preberáme angličtinu na školach (a to sa mi stáva často) vždy prídeme k záveru, že sa všetci báli otvoriť ústa, lebo na to neboli zvyknutí. Syn funguje podobne. U nás na škole učí anglictinu učiteľka, ktorá bola stará, ešte keď som tam chodila ja. Vtedy anglicky moc nevedela, obavám sa, že sa jej znalosti za tie roky nezlepšili. Ja píšem o všeobecnom probléme, nie o tebe. Tak láskavo nebuď vztahovačná.
Snad to zvládneš prečítať s porozumením aj s mojou neschopnosťou tvoriť vety.

letfenixa
31. mar 2023

@lacibo nejak si si nevšimla, že nie všetky deti sú nadané.

ajush5
31. mar 2023

@zuzana76 je veľa krajín, ktoré môžu byt pre nás príkladom školstva. Nič to nemení na tom, že sme na chvoste, aj keď ty tvrdíš, že sme na tom vlastne super

beronsche
31. mar 2023

@zuzana76 Fini sklzi do priemeru, ok. Ale, co hovoris na to, ze slovensko je dlhodobo podpriemerne?
Clanok si neprecitam, je zamknuty.

Kazdopadne, este pred 2r sme mali vysledky slabsie ako priemer(!) a to vo vsetkych sledovanych oblastiach. V ramci EU sme boli 20. Waw...
Nase university sa tiez nejako nevyznamenavaju..
Novsie hodnotenie sa mi nechce hladat, predpokladam, ze k vyraznemu zlepseniu nedoslo..

To, ze sa v cudzom jazyku vo vseobecnosti nekomunikuje nie je ziaden omyl. To, ze ty to robis, to je super (bez ironie), ale standard to nie je.
Cudzie jazyky na ZS ucia casto ludia, ktori sami nemaju jazyk zvladnuty, najma na 1.stupni..

Vies, tu sa bavime vseobecne a ty to beries, ako kritiku svojej prace a mas potrebu sa obhajovat. Ved na tom nie je nic zle, ze ty nezavalujes deti ulohami, ze komunikujes v Ang., prave naopak. Ale ze to robis ty, neznamena to, ze je to tak vsade..

Skolstvo je v rozklade.
Mnohe pristupy su uplne na figu, mnohi ucitelia nechcu prijat akukolvek zmenu, lebo proste oni nieco robia x rokov nejako a inak to nebude, skoly su zavalene byrokraciou, bojuju s nedostatkom financii atd. Atd..
To hadam vidis aj sama, ze to takto je..
a ked niekto na toto poukaze, neznamena to predsa, ze kritizuje vsetkych ucitelov rad radom..

aktiz
Autor odpoveď zmazal
zuzana76
31. mar 2023

@beronsche vies, co neviem posudit, lebo som dlhodobo na jednej skole, moje deti maju plynulu anglictinu, mladsi siestak moze byt na urovni B 1 na zakladnej skole, takze ja nemam tu skusenost, ze by sa nekomunikovalo, starsi tiez plynulo ANj a dohovori sa NEJ

@ajush5 nie, neberiem to ako super, ale hlavne pre tazku spolupracu s rodicmi a neustalemu tlaku a podkladaniu noh ucitelom v ich snahe, neboj sa odidu stari a nebude mat kto ucit, lebo ano, v sucasnosti za takychto podmienok s takouto aroganciou ludi, pojde ucit len samovrah, alebo zena, co bude potrebovat vykryt prazdniny. Nebude ani taka kvalita ako je teraz.

ajush5
31. mar 2023

@zuzana76 mne sa extrémne páči aké sú učiteľky pravidelne ublížené, lebo ľudia sú takí alebo onakí 😂 lebo nikto iný s ľuďmi vlastne nepracuje. Všetci to v práci majú ružové, nikto nemá kolegov, klientov,… len tie chúdence učiteľky

ajush5
31. mar 2023

@zuzana76 vieš čo je zvláštne? Učiteľka môjho syna nemá so žiadnym rodičom problém. A to si naozaj nemyslím, že ma také šťastie na uvedomelých rodičov. Skôr nám všetkým na začiatku ukázala jej odbornosť, a nikto jej nemôžeme na jej prácu povedať ani pól slova.

beronsche
31. mar 2023

@zuzana76 a presne toto je problem, ze kvoli zufalej situacii v skolstve tam kvalitni ucitelia nepridu..
Len nerozumiem, preco si zvolila ublizeny ton a akoby naznacujes nieco v zmysle - vsak pockajte, stari, ktorych kritizujete, odidu a potom ste len uvidite..

Ano, verim, ze s niektorymi rodicmi nie je rec. Rovnako ako nie je rec s niektorymi ucitelmi. Lenze toto nie je boj kto-z-koho a netvarme sa, ze vsetci ucitelia sa snazia, co to da a ti hrozni rodicia vsetko kazia a neda sa s nimi vyjst..
Lebo to nie je o pozicii, ale len a len o ludoch. A kretenov a vztahovacnych hlupakov s prerastenym egom a bez sebareflexie zial najdes vsade..

zuzana76
31. mar 2023

@ajush5 ani ja nemam problem, ale staci mi, co citam tu, pozri si temu vedla. Moze sa spytat ucitel na nepritomnost ziaka na hodine? 🙄 to co za blbost, nie, ucitel uz nemoze nic. Nie, nemam problem, ale staci mi, co pise verejnost a mam dost a som na odchode.