icon

Maminky tretiakov na základnej škole

kucminka
18. okt 2012

Mám tretiačku na základnej škole,chodia necelé 2mesiace do školy a už píšu písomku z násobilky,delivky,dokonca im pani učteľka kázala založiť čitateľský denník,robíme projekty,píšeme príbehy,proste náročnosť nemá hranice.A to majú každý týždeň jeden deň nejaký športový,deň zemiakov,a my potom doma všetko musíme dobiehať.Rada si prečítam aj vaše názory,ako sú na tom vaši tretiaci.

renab
29. okt 2012

@kucminka tak ja hlásim úlohu zo SJ (po dlhej dobe): napísať vybrané slová po b. otázka troch minút? a prišiel s tým, že na vlastivedu sa má naučiť druhy lesov. takže sa ide učiť.

kucminka
autor
29. okt 2012

@renab no vidíš,a si sa sťažovala,že nemáte žiadne úlohy 🙂 my vám pár požičiame,ak vám chýbajú 😉

renab
29. okt 2012

@kucminka tak úloha zo slovenčiny je na prázdniny, nakoľko zajtra SJ nemajú. a vlastivedu už má za sebou, išlo to rýchlo. mne na jednej strane vyhovuje, že nemajú úlohy (lebo má dosť mimoškolských aktivít a domov chodíme večer), na druhej strane mám obavy, že sa toho učia menej, ako na iných školách a kedy to potom budeme doháňať. 😒

mariankas
29. okt 2012

@renab náhodou som sem zablúdila, môžeš si pozrieť ŠVP (štátny vzdelávací program) pre primárne vzdelávanie ISCD 1, no je to len rámcové, čiže nie je to rozdelené na jednotlivé ročníky. To majú rozdelené potom školy po svojom vo svojich Školských vzdelávacích programoch 😒 . Školy majú niečo z tej všeobecnej časti zverejnené na svojich stránkach, no všetko zrejme nie, lebo je to veľmi rozsiahly dokument...
http://www.statpedu.sk/sk/Statny-vzdelavaci-pro...

renab
29. okt 2012

@mariankas ďakujem, hádam mi to pomôže a nebudem taká paranoidná.

mariankas
29. okt 2012

@renab Ja učím na 2. stupni, takže toto len okrajovo viem 😉

kucminka
autor
29. okt 2012

@renab aha,na prázdniny,ja sa teším,čo donesie zajtra,potom napíšem,už teraz sa teším.Dneska sme písali tie dve cvičenia zo SJ,bolo to na jednu stranu a z toho čítania tiež na stranu.

kucminka
autor
29. okt 2012

@renab hm,nejako sa v tej tabuľke čo poslala mariankas,neviem orientovať.Zistila si tam niečo?

mariankas
29. okt 2012

@kucminka Treba si rozklikať jednotlivé vzdelávacie oblasti a tam sú potom v Pdf aj jednotlivé predmety: napr. Jazyk a komunikácia http://www.statpedu.sk/sk/Statny-vzdelavaci-pro... a tam už si otvoríš tie predmety, len to nie je po ročníkoch, ako to bývalo niekedy.

kucminka
autor
29. okt 2012

@mariankas aha,to som pochopila,len som hľadala tretí ročník,tak to nieje podľa ročníka.Už som múdrejšia.

renab
29. okt 2012

@kucminka zatiaľ čítam všetko len vo veľmi všeobecnej rovine, nič konkrétneho, ako som si to predstavovala. idem klikať ďalej 😉

kucminka
autor
29. okt 2012

@renab tak preklikaj,mne sa to nechce všetko čítať,potom napíš,čo si sa dozvedela 😉

renab
29. okt 2012

@kucminka študujem prírodovedu a nestíham sa diviť. teda hlavne prvý a druhý ročník. tretí zatiaľ neviem posúdiť, nakoľko som prírodovedu ešte doma nevidela.

mariankas
29. okt 2012

@kucminka
@renab
Voľakedy po starom boli učebné osnovy po ročníkoch aj s typmi úloh, takže sa ľahšie zorientoval aj rodič.
Po reforme to tiež bolo najskôr aj po ročníkoch, no po pripomienkach, že nie sú medzipredmetové väzby dodržané (napr. sa učil objem najskôr vo fyzike, až potom o rok v matike, takže boli problémy, aj ďalšie veci, bolo toho veľa....). Tak sa z toho vyzuli tým, že zrušili rozdelenie po ročníkoch, za problémy bude zodpovedný niekto iný, no učebnice sú napísané podľa pôvodného a my sa trápime 😖
Toľko ste možno ani vedieť nechceli, to by už bolo na inú tému 😒

kucminka
autor
29. okt 2012

@mariankas ďakujeme za každú cennú radu,ja som založila túto tému,lebo som bola prekvapená novou pani učiteľkou,ako preberá jednotlivé učivá,veľa úloh,tak som len chcela vedieť,ako je to na iných školách.A zistila som,že len naši sa učia najskôr násobilku,ostatný sa učia trojciferné čísla,neviem prečo.

renab
29. okt 2012

@mariankas ale ako tak čítam napr. tretiacku prírodovedu, tak deti sa tam učia veci, ktoré sa potom znovu učia v šiestom ročníku na fyzike (meranie objemu odmerným valcom, hmotnosti rovnoramennými váhami, tepelné izolanty, vodivosť tepla....). tak neviem, asi sa to až tak v tom treťom ročníku neučia, keď mi synátor hovorí, že ešte aj v šiestom s tým majú problémy.

renab
29. okt 2012

@kucminka takže prírodoveda 2., prípadne 3. alebo 4. ročník v skratke:
Hmota - vlastnosti pevných, kvapalných a plynných látok
Svetlo ako príklad nehmotnej reálie
Meranie hmotnosti rovnoramennými váhami a objemu odmerným valcom
Voda - filtrácia a kryštalizácia
Teplo a teplota, tepelný izolant, vodivosť tepla
Ľudské telo
Živočíchy
a môj synátor sa ešte nič poriadne doma neučil..... žeby to zvládol v škole?????
dosť vecí síce vie z encyklopédií a pokusov, ktoré doma robí. no neviem....

mariankas
29. okt 2012

@kucminka No, to už neviem posúdiť, neviem presne ako to je u nás, pre mňa je dôležité, čo vedia na konci 4. ročníka. No dnes je to tak, že poradie tém si môže zvoliť samotný učiteľ, pričom naozaj nemusí dodržať ani ten ročník, len to musia mať zosúladené vo všetkých ročníkoch, nesmú nič vynechať. Preto o tom, čo sa bude učiť v ktorom ročníku rozhoduje celá predmetová komisia (teda na 1. stupni majú metodické združenie), len v danom ročníku si robí potom učiteľ sám plán na celý školský rok.
Trošku info zo zákulisia, už Vás nechám, no keby ste niečo potrebovali, kľudne sa spýtajte, ak budem vedieť, poradím, pomôžem, zistím 😉
Prajem pekný večer 🙂

kucminka
autor
29. okt 2012

@renab tak niečo z toho sa už učili aj v druhom ročníku,ľudské telo,vlastnosti látok-hmota

mariankas
29. okt 2012

@renab Áno, to je také zoznamovanie, potom to berú zase podrobnejšie, takto sa to učievalo aj predtým.. Len v matike sa určité veci učievali už skôr, takže na fyzike už boli pripravení.

kucminka
autor
29. okt 2012

@mariankas takže pani učiteľka môže ísť aj od konca učebnice a nikto sa nesmie na to ani ozvať,bude to v poriadku?

renab
29. okt 2012

@kucminka tak o ľudskom tele sme v druhom ročníku ani nechyrovali. možno dobehneme teraz.

@mariankas tak na našej škole sa asi zoznamovali málo podľa toho, čo počúvam o šiestakoch. alebo sa v treťom zoznámili a za tri roky zabudli. no uvidíme, ako to bude v našom prípade.

renab
29. okt 2012

@kucminka asi áno. aspoň ja som to tak pochopila. dokonca v prírodovede si môže učivo prenášať z roka do roka. neviem, či sa to dá aj na matematike. to asi nie. len v rámci školského roka.

kucminka
autor
29. okt 2012

@renab oni už preberali celú kostru,dýchanie,tráviacu sústavu,neviem či ešte niečo,ma teraz nenapadá

renab
29. okt 2012

@kucminka tak nás to čaká asi tento rok 😉 . tak uvidíme. keď je to také variabilné, možno to doženieme v štvrtom ročníku. 😒 A ak nedoženieme, tak to budú podrobnejšie preberať na druhom stupni a budeme sa to drviť tam. Nič iné ma nenapadá. Keď ich to nenaučia teraz, budú to mať o to učitelia na druhom stupni ťažšie.

mariankas
29. okt 2012

@kucminka V podstate áno, je to v jej kompetencii. Keď by to šlo od konca, a po rade po témach, je to ok.
Ja mám učebnice, v ktorých skáčeme, no nie ja v téme, ale v tej učebnici sú tie témy "potrhané". Vždy k nadpisu píšem strany, kde sa práve učíme, a to skáčeme aj z prvej časti do druhej a potom späť. No, som rada, že máme aspoň nejaké. V deviatke učebnice z matiky ešte stále nie sú. Tento ročník detí reformou tak utrpel, že by si za to niekto zaslúžil. Učebnicu fyziky sme dostali minulý školský rok až v máji 😠 😠 😠

kucminka
autor
29. okt 2012

@renab lenže zasa je to úžasné v tom,že keď moja má od prvej triedy každý rok inú učiteľku,tak teraz prišla zasa iná,ktorá im tvrdila že musia už vedieť učivo z matiky z 2ročníka o ktorom nemali ani šajnu,tak sme sa na rodičku sťažovali,tak to preberali až s ňou.Podľa mňa to ale nieje dobré,keď si to učivo prenášajú,keď nemajú tú istú učiteľku,nie.

renab
29. okt 2012

@kucminka len asi tá nasledujúca by si mala vždy preštudovať to, ako sa vzdelávali, čo prebrali a čo nie. a nie povedať, že to mali vedieť.

mariankas
29. okt 2012

@kucminka No, práve toto by malo byť ošetrené v tom školskom vzdelávacom a učiteľky by mali spolu komunikovať, čo majú prebraté, ak je tá možnosť. Ja som deviatakov prebrala teraz, takže komunikujem s kolegynkou, no my sme o tom rozhodovali spoločne, čo sa bude v ktorom ročníku brať.
Inak ja si tiež myslím, že by to malo byť rozdelené po ročníkoch, no aj s dodržaním tých medzipredmetových vzťahov.

kvetka121
1. nov 2012

sťahujete deťom príklady, alebo celé práce z matiky príp. sloviny?
ak áno, poraďte stránku, mám ešte prváčku a nemám toľko času na vymýšľanie 🙂 , zatiaľ som našla na omaľovánkach.sk doplňovačky na vybrané slová , ďakujem