Máte predčasne zaškolené dieťa 2011/2012?

tesoro
7. sep 2011

Ahojte maminy. Hladam maminky a ich skusenosti pri predcasne zaskolenych deti? Kolko mali vasi drobci.
My mame 5 rokov a 10 mesiacov

corinno
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
angela200
18. sep 2011

@tesoro to čo je predčasne zaškolené dieťa? to som ešte nepočula

elise
18. sep 2011

@tesoro kamarátka dala dceru do školy ked mala 5 rokov, testy spravila super ale bola najmladšia a potom v učeni niektoré veci nestihala, boli to len prehnané nároky mojej kamošky na malu. ja osobne by som dieťa predčasne do školy nedala, škola mu neutečie a je lepšie patriť v triede k najstarším deťom ako k najmladším.

syslica
18. sep 2011

@tesoro Ahoj, m sme sa stretli aj v inej téme 😉 a podľa toho, čo píšeš, je Thea nesporne veľmi (veľmi je asi nedostatočné slovo) šikovná. Takže s učením by problém mať nemala skôr možno so zapadnutím do kolektívu. Mám tu na Koníku priateľku @tatiana7, chodí do diskusií ale len občas. Snáď ju sem pritiahnem a porozpráva nám, ako sa darí v škole jej dcérke (podobný prípad ako Thea, navyše po rodičoch je dievčatko veľmi vysoké, takže medzi rovesníkmi dosť vyčnievalo 😉 )

renab
18. sep 2011

@tesoro poznám také dievčatko, mala som ho na gymnastike. nastúpila do školy vo veku 5 rokov 5 mesiacov. Po vedomostnej stránke to bolo vynikajúce a je dodnes (je tretiačka). avšak dodnes sú problémy so začlenením do kolektívu - deti ju neprijali (chýbala sociálna zrelosť). aj na základe toho som ja predčasné zaškolenie svojho najmladšieho odmietla. ale ak je tvoja dcérka aj sociálne a emočne vyspelá, problémy byť nemusia.

tesoro
autor
19. sep 2011

@angela200 Predcasne zaskolene dieta znamena , ze islo do skoly skor , ako dosiahlo vek 6 rokov.Dakujem za nazory!
Co sa tyka zapadnutia do kolektivu, chvala bohu zatial nie su a nemali by byt ziadne problemy, nakolko ide o "specialnu " skolu a je ich tam v triede 15 a hlavne ako tvrdi pan ucitel, u nich je dolezite kto co ma v hlavicke a kto nema ide do "normalnej" ZS.
Mala si uziva ze je najmladsia a najmensia a zatial je na to velmi hrda, tak dufam ze jej to ostane. Taktiez mi vravela ze uz ju poznaju vsetci velkaci a aj profesori velkacov z gympla a ju vsetci zdravia. Takze je tam raritou, ktoru kazdy "ofukuje" tak dufam ze to tak aj ostane. Na jednej strane som hrda na druhej strane mam obavy....

angela200
19. sep 2011

@tesoro aha, tak to je asi nejaký nový výraz. Tiež poznám deti, čo ich dali rodičia skôr do školy ako je nutné, ale ani jeden s odstupom času nepovedal, že to bol dobrý ťah. Ja neviem, kde sa tí rodičia ženú, keď dávajú deti skoro do školy , veď nástupom do školy sa končí to krásne bezstarostné detstvo, to už sú len samé úlohy, starosti, prísť na čas, nemeškať, letieť na krúžok, a to tiež mnohí rodičia chcú aj 5 krúžkov pre dieťa. A dieťa má ešte vek a právo na hranie sa, kreslenie... ja neviem ale podľa mňa tým rodič nič neunáhli ani nepredbehne, keď ho dá tak skoro do školy. Ja som radšej za to, aby si naše deti vychutnali škôlkárske obdobie čo najdlhšie.
A ty si malú dala vlastne prečo skôr do školy?

tilly
19. sep 2011

@tesoro ahoj a kam chodite? do galilea?

edie63
19. sep 2011

Ked som isla do skoly, mala som 5 rokov a 11 mesiacov a nikdy som nemala ziadne problemy. Vzdy som mala dobre znamky (jednotky, v najhorsom pripade dvojky, aj na zakladnej a na strednej skole), nemala som problem ani v kolektive, v sedemnastich som mala maturitu a ako 21-rocna vysokoskolsky titul. Kazdy mi hovoril, ze "chudatko, stratila si rok, nemohla si sa tolko hrat a musela si chodit do skoly a mat povinnosti namiesto bezstarostneho detskeho zivota v skolke", co je najvacsia blbost, pretoze ja som rada, ze ma rodicia dali do skoly a vzdy som bola spokojna. Moja dcera sa narodila takmer na moje narodeniny a urobim vsetko preto, aby mohla ist do skoly tak ako ja, pretoze toto bolo jedno z najlepsich rozhodnuti mojich rodicov, ze ma nenechali este rok v skolke. 🙂 To, ze dieta ma 6 rokov a viac, este neznamena, ze je zrele na skolu.

tesoro
autor
19. sep 2011

@tilly caf Tilly. Chodime na Bajkalsku 😎

syslica
19. sep 2011

@angela200 O predčasné zaškolenie síce žiadajú rodičia, ale musí byť schválené psychologickým a pediatrickým posudkom. Ak sa odborníci nevyjadria kladne, rodičia nemajú šancu, jednoducho to nepresadia. Mám syna prváka, júnového, takže nie predčasne zaškoleného, dvaja jeho kamaráti ostali v škôlke, lebo psychologička ich predčasné zaškolenie neodobrila, asi mala na to dôvod. Iná situácia nastáva, keď dieťa aj objektívne je na školu zrelé - vtedy by "predlžovanie detstva v škôlke" znamenalo akurát zakrpatenie jeho duševného potenciálu, ktorý už potrebuje nové výzvy, aby sa mohol ďalej vyvíjať a rásť. Veď prechod do školy neznamená automaticky len povinnosti a zbohom detstvo! Starší syslík to tak vôbec nevníma, vraví mi: teším sa na školský klub, ale vyučovanie je lepšie 😉 (super prístup). Navyše sa okrem hudobnej a plávania mieni - celkom dobrovoľne - prihlásiť na prírodovedecký krúžok a ruský jazyk (do ničoho ho netlačím, skôr odhováram), no som veľmi zvedavá, či by učiteľky akceptovali aj takého ušiaka, s dieťaťom, ktoré je až tak žhavé nasávať nové vedomosti sa asi ešte nestretli 😀 .

tilly
19. sep 2011

@tesoro 😀 tam som chodila na zakladku.. 😀 mala je taka sikula? super a to chodi normalne do prveho rocnika? ci to ma nejak specialny nulty alebo tak?

tesoro
autor
19. sep 2011

aj ja som tam chodila na zakladku hehe!!!!
Je tam zakladka iba pre tieto deti "sikulky" a potom aj pre ne gympel. Takze je prvacka. Nulty rocnik nemaju

kokorunecka
19. sep 2011

Ahojte 🙂
Aj ja som išla do školy ako 5ročná.
Keďže tvoja dcéra zvládla cvičenia u psychologičky,logopedičky a napokon aj všetky ostatné veci, čo sa už zápisu v škole týka, tak neviem prečo by mala mať problém s učením.
Ja som teda nemala, mňa to bavilo.
Len s tým kolektívom to bolo horšie...Lebo deti vedia byť kruté a dávajú veľmi pocítiť, že ste najmladší a že by ste mali byť inde...

tesoro
autor
19. sep 2011

@kokorunecka Vsak to iste si hovorim aj ja!

vroni
19. sep 2011

My mame v blizkej rodine pripad "predcasneho" zaskolenia, medzicasom so skoncenou VS a tvrdi, ze by svoje (imaginarne) septembrove - decembrove dieta rozhodne dala do skoly skor.
Moje dieta chodi do (nulteho rocnika) skoly, ktora deti berie podla roku narodenia a nie mesiaca, takze po-augustove deti idu vsetky automaticky pred dovrsenim 6. roku. Ak socialne alebo inak nezvladaju, dostanu rocny odklad a zopakuju si (povinny) nulty rocnik. V prvom rocniku ("naozajstnom") su 3 deti s odlozenou skolskou dochadzkou - februarove, marcove a oktobrove (rocnik 2004) Vsetci ostatni su rocnik 2005 bez ohladu na to, ci januar alebo december (na skole maju 140 prvakov, co sa mi zdala dostatocne velka vzorka)

edie63
19. sep 2011

@kokorunecka Mne nikdy nedali pocitit, ze som najmladsia a ze by som mala byt inde. Mala som aj spoluziakov, ktori boli odo mna viac ako o rok starsi, a v pohode. Ja tvrdim to iste, co pribuzny/a @vroni, ak moje dieta bude splnat vsetky poziadavky na to, aby mohlo ist do skoly predcasne, urobim vsetko preto, aby to tak bolo, pretoze ja som z toho iba profitovala. Kolko deti poslu naspat do skolky, pretoze nie su zrele na skolu, ale bohuzial, niektore pripady sa nedaju odhalit pred nastupon do skoly. Niektore deti si nezvyknu na skolu este ani v druhom rocniku a su s nimi vazne problemy, vsetko zavisi od danej situacie. Podla mna je zbytocne riesit teoreticke problemy, ked zatial vsetko je v poriadku. 🙂 Dobre, mozno som v tomto az prilis optimisticka, ale iba preto, lebo som to vsetko zazila a mam/ mala som z toho iba velke plus. @tesoro ma sikovne dieta a podla vsetkeho zvladne skolu a vsetko co s tym suvisi na 1*. 🙂

kokorunecka
19. sep 2011

@edie63
Tak ja som nechodila ani do špeciálnej základnej školy, ani do súkromnej základnej školy a ani som neabsolvovala žiaden nultý ročník.
Do základnej školy som nastúpila v mieste svojho bydliska, čo bola malá dedina, kde sa všetci poznali a učil ma môj starý otec, takže to určite malo viac faktorov, prečo si deti v mojom ročníku vybrali za obeť práve mňa...Ja som len tak trochu poznamenala, že sa na mňa zle pozerali aj v rámci veku a na ten rozdiel určite neprišli samé, lebo by im to nenapadlo, keďže som sa učila nadpriemerne dobre. Ja len toľko, veď je samozrejmé, že to je individuálne 😉

edie63
19. sep 2011

@kokorunecka Ja som takisto chodila do "normalnej" zakladnej skoly a ano, mas pravdu, nemusi byt vsetko ruzove a kazde dieta je individualne a mozno, ze ja som mala iba stastie, ze vsetko dobre dopadlo. 🙂

kokorunecka
19. sep 2011

@edie63
Tak to je len dobre, že si mala šťastie a nijako to zvlášť nevnímal 🙂
Ja keby mám mať dieťa v niektorom tom mesiaci od septembra do decembra, tak určite vyskúšam či už má dostatočnú školskú zrelosť, aby mohlo ísť skôr.. 🙂

tatiana7
1. okt 2011

Ahojte, ja som dala dcerku tento rok do skoly, napriek tomu, ze bude mat az v oktobri 6 rokov. Je bystra a v skole sa jej velmi paci. myslim, ze stravit dalsi rok v skolke by bol iba vyckavanie na 6 rokov, ale spravne by to nebolo. Potrebovala sa dalej rozvijat, nie dalsi rok stagnovat v skolke.
Nemyslim, ze odkladat dieta nasilu, aby sa este hralo do 7 rokov je spravne. Do 6 rokov ma dieta mozog ako spongia a lahsie sa adaptuje na nove prostredie. Cim neskor, dieta uz vymysla, nudi sa. ale treba vsetko posudzovat individualne, ak by bola velmi hrava a nechcela by ist, tak ju nedam. Ale moja dcera sa tesila.

kilian
1. okt 2011

u nas do skoly nezoberu deti,co nemaju do 1.septembra ukonceny 6.rok.moja dcera bola narodena 25.septembra,tak sme museli rok cakat!!!teraz je druhacka a ma uz 8 rokov. 😒

hajanka
1. okt 2011

@tesoro ahoj, moj zacal chodit do skoly od styroch (to uz asi vies z inej temy), ale nie na SR, takze to je asi trochu iny pripad 😉 tiez je to taky maly "sikulo" a kebyze sme na SR tak dam urcite zaskolit skor ako je to povinne. Ak by sme prisli na aspon o rok skor, leto takto stratil pol roka v skolke, kt. ho maximalne nebavila, nudila a brzdila.

hajanka
1. okt 2011

*oprava: keby sme prisli na SR aspon o rok skor, ....

tamulik
1. okt 2011

@tesoro ahoj, ja som svojho syna dala predcasne zaskolit minuleho roku, mal 5 rokov a 11 mesiacov. je sice najmladsi v triede ale najvyssi 🙂 . vobec to nelutujem, maly sa zaclenil do kolektivu bez problemov, tak isto zvlada ucivo. mal chodit do triedy pre nadane deti, ale kedze ta je v nasom meste na druhom konci 😢 , tak sme ho dali do riadnej skoly. triednu ucitelku sme upozornili ze je troska "iny", a ona ho viac zamestnava, aby sa nenudil na hodinach. a tak isto nebaziruje na krasnom pisani 😀 , kedze skrabe ako kocur. popri skole stiha tanecnu, vytvarnu a ma aj kopu casu na hranie a behanie po vonku.
ja mam este mladsieho syna a tiez ak bude sikovny ako starsi tak ho dam do skoly skor. samozrejme ak prejde psychotestami.

peya104
27. okt 2011

🙂 určite je to velmi individuálne. ved aj NEpredčasne zaškolene deti mavaju problem so začlenením sa do kolektívu, v každej triede sa urobia take či take grupky. a byť ocajchovaný menom "najmladší" nemusi znamenať emočnu ujmu alebo daku inu disharmoniu u dieťaťa ktore sa v školke vobec nevie realizovať, chce sa učiť, je zvedave a evidentne inde rozhladovo ako napr. tesoro-vej theuška 🙂

adrika79
27. mar 2014

@syslica Ahoj, caka ma podobne rozhodovanie, takze ak psycholog neodporuci predcasne zaskolenie, nema sancu? nema rodic alebo riaditelprislusnej SZ pravo anpriek tomu ho prijat? vdaka

syslica
28. mar 2014

@adrika79 Obávam sa, že je to presne tak, ako si napísala... posledné a definitívne slovo má psychológ. A opäť z vlastnej skúsenosti (som vo veľmi úzkom kontakte s našou školou 😉 ), riaditelia sa zvyčajne nehrnú zaškoliť deti predčasne, leda že by mali zúfalo málo žiakov, to ale pri týchto silných populačných ročníkoch - 2005-2013 - zrejme nehrozí.

luciaj
29. máj 2014

Ja mam tento rok predčasne zaskolenu prvacku všetko zvláda ľavou zadnou a dokonca patri medzi najlepších v triede 🙂 je to individuálne, každý rodič pozná svoje dieta.