icon

Moje deti sa vonku nudia

kamajka
24. máj 2014

Mozno som to dala do nespravnej kategorie,ale budis. Zdravim Vas vsetky mamicky aj nemamicky. Mam problem ao starsimi detmi,nechcu chodit von,vraj sa tam nudia!!?! Akoze oni by aj isli,ale take,ze na kolotoce,do podniku kde su hojdacky a pod. Absolutne nechcu ist von ked poviem aby boli pred barakom,mam to pod oknami. Su tak trochu introverti,ale preboha,nemozu sediet stale doma alebo byt cely den na kolotococh. Nieco ako bicyklovanie,futbal,volejbal a podobne im nic nehovori. My ked sme boli deti,zahrali sme sa aj na stavenisku. Nechapem to. Vie mi niekto poradit,co s nimi? Ked ich aj donutim ist pred barak,tak sedia na lavicke ako dve kopy nestastia a krivia gamby ze sa nudia a nemaju co robit,popritom ihrisko je plne inych deti ktore sa hraju. Dakujem.

Strana
z2
moni244
24. máj 2014

ja som tiez typ co sa tazko zoznamuje, ale my sme behali s bratom spolu na bikoch, na korculiach, hrali sa na polisov a zlodejov a sme si aj samy dvaja vystacili

zitaje
24. máj 2014

@kamajka Neviem co je na tom zle, ked chodite vsetci spolu - ved naco su rodicia? Aby odovzdali detom nejaky hodnotovy rebricek, vedomosti, vztahove vazby... My chodievame von vsetci a casto. Velmi casto ich musim ukecavat, aby sme isli tam, kam chcem ja 😀 , jasne ze casto ony ukecaju mna. Kazdopadne si myslim, ze je nespravne robit im animatorku, vymyslat im program, aby sa zabavili, podla mna treba ist von, lebo predsa treba byt vonku, ved nie len deti potrebuju byt vonku, ale aj ty 😉 cize z toho nerobit nieco, co robis pre deti, ale robit to aj pre seba, pre celu rodinu.
Ja vyslovene rada chodim s detmi na prechadzky, na tury, byvame v BA, casto chodime k Dunaju, do parkov, do lesa za mestom a mame miesta, kam sa casto vraciame. Cestou sa zvykneme o vselicom rozpravat - bud im ja nieco porozpravam (oblubene su hostorky z detstva, ale vlastne hocico, co mi napadne), alebo ony mne, nieco spolu vymyslame, predstavujeme alebo planujeme si. Obcas zoberieme kamosku jednej ci druhej dcery, obcas ideme len my, no rozne, a je to super.
Inak, my telku doma nemame a rozpravky ci filmy na pocitaci sa pozeraju len vecer pred spanim, a rozhodne nie denne.
Minule sa ma jedna znama pytala, co robia moje deti vo volnom case, ked nemame telku 😎 no bola som trocha zaskocena - v akom volnom case? Furt predsa cosi robia - starsia ma kruzky, robi si ulohy, cita si, chodi von s kamoskou, vyraba nieco, mladsia si kresli, hra sa - keby pozerali telku, nemali by cas na svoje zaujmy...

0silvia0
24. máj 2014

@kamajka ahoj, tvoje deti sú introverti a preto nechápeš túto mentalitu 🙂 Tak sa ti to pokúsim objasniť, pretože ja som to cítila rovnako ako tvoje deti keď som sama bola malá. Tiež som bola riadny introvert. Také motanie sa po ihrisku ani mňa nebavilo a kolektívne hry ako vybíjaná bola moja smrť. Nevidela som zmysel v naháňaní a hádzaní lopty, pripadala mi to taká umelá činnosť akože hrajme sa aby sme sa nenudili. No hrôza. A liepať sa po preliezkach a naháňať sa - to pre mňa tiež bola trápna činnosť. Jednak preto, že som bola samá-ruka, samá noha a nič som nevládala a podruhé som k tomu mala odpor. Bavilo ma ale bicyklovanie a prechádzanie sa. Čiže skôr individuálne činnosti s najlepšou kamoškou, ale ku kolektívnym akciám som mala neprekonateľný odpor. Verím, že nájdeš aspoň jednu činnosť, ktorú tvoje deti budú ochotné robiť, aspoň dlhšie prechádzky hoci s tebou by mohli akceptovať, alebo sa choďte spolu pobicyklovať, vždy vymyslite inú trasu, aby to bolo zaujímavé. Hoci moji rodičia to tiež nikdy neriešili, ja som si vystačila s najlepšou kamarátkou a ešte som čítala kvantá kníh, dnešné deti čítanie nahradili x-boxami, tabletmi, psp, pc atď.
Ale môžem ti povedať, že v dospelosti som našla šport, ktorý mi vyhovuje, už vyše 15 rokov chodím pravidelne do posilovne a chodím pešo do práce. Športy, ktoré by som musela absolvovať s kolektívom, nevyhľadávam ani teraz a nebola by som schopná chodiť ani na pilates so skupinou žien. Jednoducho mi to vadí, do posilovne idem kedy chcem, cvičím čo chcem a zdržím sa koľko chcem, nikto mi nemanipuluje s mojim voľným časom. Takže introverti sú niekedy nepochopiteľní, ale v živote sa dá všetko v pohode zvládnuť.

kamajka
autor
25. máj 2014

@zitaje pekne si to napisala,aj my tak fungujeme,pripada mi to tak,ze oni su najradsej so mnou, lebo ja ich takmer vzdy pocuvam,smejem sa s nimi,povzbudzujem ich,pytaju sa ma stale na nejake nove veci ale co ako ked som ja bola mala a hltaju kazde moje slovo. Mne to pripada,ako keby boli ich rovesnici pre nich nicim nke zaujimavi,stale vediem ja. Telku sice mame,manzel je televizny maniak,on si nevie inak vyplnit cas. Ja telku nepozeram vobec uz asi 6 rokov,alebo len minimalne. Neviem,no ja by som chcela,aby sa otukali aj sami yrosicku,vymysleli nieco, zapojili fantaziu.

kamajka
autor
25. máj 2014

@0silvia0 no u nas v meste ktore ma 3x2 km sa velmi neda obmienat trasy:D a ano,kolrktivne sporty su pre nichotras,hoci v skole na tv si uz zvykli,ze sa hraju v kolektive. Syn napr.nikdy nemal rad auticka,nikdy v zivote,ani futbal ci hokej. Netypicky chalan. Za to vynika v technike a matematike.
Ja chapem,ze je to pre nich tazke,ale ja som povacsine s nimi sama,takze by som ocena,keby sa aj sami vedelj zabavit,ja som im ukazovala mnozstvo hier aj z mojho detstva,naviedla som ich,ale proste sa nudia aj tak ked tam nie som ja. A uz ma fakt nebavi stale im nieco vymyslat,nepoviem keby mali 3-4 roky,ale uz su velki.

0silvia0
25. máj 2014

@kamajka najväčší problém je že tvoje deti nemajú ozajstných kamarátov, ak by mali svojich kamošov, nemusíš s nimi nič riešiť. Verím, že ti to lezie na nervy keď vidíš ako sa ostatné decká hrajú samé. Ale dnes je asi ťažšie nájsť si skutočného kamaráta. Ja to v tvojej situácii nevidím inak ako že budeš aj naďalej suplovať kamarátov svojim deťom a dúfať, že si nájdu čo najskôr nejakého vhodného kamaráta. Z rodiny nemáte nejakého vekovo blízkeho bratranca alebo sesternicu, že by sa prišli občas k vám pohrať? Skús ty za nich nejakého kamaráta k vám pritiahnuť, pozvať, možno stačí urobiť prvý krok a ostatné príde samo. Držím ti palce.

kamajka
autor
25. máj 2014

@0silvia0 v rodine nikto veru. Uz som aj to skusala,ze som pozvala deti,ono vsetko v pohode,radost,mam kamarata,a ked prisli na ihrisko za nim,tak sa tvaril,ze ich nepozna,pretoze tam bol s inym dietatom. Oni su dost vnimavi a citlivi,samozrejme chapu ze nemozu mat niekoho len pre seba,ale odignorovanie zo strany kamarata beru ako velky podraz. Mozno aj preto sa im tazsie hladaju kamarati. Ale vcera a dnes pokrok, dcera sa hrala s dievcatkom z vedlajsieho vchodu,sice o 5 rokov mladsou,ale tak aj to sa rata,mala je zlata,hrali sa na slepu babu,a syn si kopal loptu so spoluziackou. Ma potesili🙂. Myslim ze cim viac casu budu travit vonku,tym to bude lepsie🙂
A dakujem vsetkym za nazory a rady🙂

kika050
25. máj 2014

Ahoj tak my máme ten istý problém. Ale to ani nie, že by sa nechceli hrať s niekym, ale proste nemajú sa s kým. Odsťahovali sme sa na dedinu , kde neskoro som na to prišla, že sme na opačnom konci kde sú starší ľudia.. A na začiatku sú mladé rodiny aj by chceli íst tam sa pohrať, ale to by museli ísť po hlavnéj ceste a ja sa ich bojím pustiť predsa len autá sú jak blázni. No ale sú dve tak sa občas zahrajú vonku. Horšie je keď sa zapne počítač tak koniec tam vedia presedieť veľa času už som rozmýšľala, že aj vypnúť akože sa pokazil, lenže čo z toho keď sú sami večne na dvore☹ Bohužiaľ majú 8 a 6 ešte ich do dediny samé nepustím..

azbestica
25. máj 2014

@lienkafoj mozno je problem v tom ze v dnesnej dobe davame detom az prilis vela. Vsetko im kupime vsetko dozicime len aby sa zabavali...kupime trampolinu, odrazadlo, bazenik, smykalku a konecny efekt je uplne iny ako sme planovali. Vsetky tieto veci deti casom omrzia, ale potom sa uz nevedia zahrat len tak same. Spominam si ako kamaratka hovorila ze ked bola mala dostala 4 kapustne listy a mala hracku na par dni. raz to boli babiky, lodky..neviem co este, ale aspon rozvijala fantaziu 🙂 a tieto hracky co sa teraz vyrabaju su desne...konik v choditku na ktorom staci stlacit jeden gombik a hra sa vlastne za deti. No ako sa dieta moze hrat s takym "chodiacim monstrom"?
menej je niekedy viac
@kamajka

evina313
26. máj 2014

@azbestica maš pravdu, ja to vidim aj na svojom synovi. nevie sa s ničím sám zahrať, len s nami, alebo s bratom, ktorý má už 18 😀 s detmi sa hra, ale na ulici vela deti nemame, tak ked chcem, aby sa hral sám, normálne musim nanho nakričať 😖 a to má len 6. tiež ma na dvore trampolinu, šmyklavku, aj hojdačku, ale sameho ho to nebaví...ale kupili sme to, kedže ihrisko mame daleko, využíva sa to vacsinou ked s ním skačem ja, alebo ine deti, sam nikdy. jedine čo je na 100% využite, je bazen čo sme minulý rok kupili, v nom vydrži aj sam, samozrejme pod dohladom 😉

0silvia0
26. máj 2014

no vyzerá to tak, že kamaráti/rovesníci dnešným deťom najviac chýbajú... Tiež máme suseda asi 6-ročného a keď je vonku, vkuse počujem: dedko, pozri čo robím, dedko, poď sa so mnou hrať, dedko toto a dedko tamto, dedko je už celý zmordovaný, zničený, nič nemôže v záhrade urobiť, lebo sa musí venovať vnúčikovi. A stačilo by tak málo - zavolať ku chlapcovi kamaráta a zabavili by sa sami.
Ale ako tak čítam, kamaráti nie sú, asi sa minuli 😒 ☹ 😖

h2
26. máj 2014

@kamajka Tak detičky sa vonku nudia??? Tak nech sa páči, môžete zostať doma, milé dietky. Dcéra umyje riad, syn povysáva a keď to budete mať hotové a stále sa budete nudiť, detičky, dám vám ďalšiu prácu. Alebo sa môžete ísť hrať von... za odmenu! 😀

0silvia0
26. máj 2014

@h2 no ako v rozprávke o zlej macoche, ale máš pravdu 😀 😀 😀 😀

lienkafoj
27. máj 2014

@h2 aj to som skúšala - povysávané, umývačka vyložená, pračka vyvešaná, ustlané - a furt len: mamiiii, môžem x-box? a to za odmenu, že som povysával........

kaja0210
27. máj 2014

Mile maminky ja sice nemam dieta, ale pracujem v skolstve s detmi vo vasom veku a okrem toho par v deticiek v rodine mame. To, ze sa vam deti nudia je fakt v dnesnej dobe, avsak rodicia si neuvedomuju kde uroboli chybu.
1,) S detmi nechodili do prirody a venovali detom extremnu pozornost (nenechali diera hrat sa same - co je v prvych troch az stroch rokoch velmi dolezite, pretoze zaklady fantazie sa rozvyjaju v tomto stadiu). 2,) Nevenovali sa detom vobec, co nahradili uz v skorom veku pocitacom, telefonom, tabletmi atd... Je potom prirodzene, ze dieta v 7 rokoch sa nudi. Ucitelky v skolke a v skolskom klube sa potom mozu zblaznit s aktivitami, pretoze ak sa s 25 deti nudia co i len tri, narusa to kolektiv a ich pracu. Dufam, ze som ziadnu maminku neurazila, ale toto je realita, ktoru vam potvrdi kazdy psycholog. 🙂

danielahamar
27. máj 2014

@h2 moji jú veruže takí, že im za nudu dám niečo spraviť a háčik je v tom, že sa nudia ďalej 😀

@kamajka mám doma introverta 8rokov má, je to fakt na porazenie 😠 nikde sám, nič sám a už mi prestal aj von chodiť so starším, lebo sa tam nudí, jeho nebaví hrať futbal a tie ich blbosti, čo tam robia áááááá , takže som nútená ísť s ním von a sedieť tam, aby vôbec bol medzi deťmi.... je to ťažké a kto nemá také doma, netuší, ako to psychicky vyčerpáva a to ti vôbec nezávidím, že ešte jedno máš, s kt. ozaj musíš byť vonku ty..
jasné, že kamarátov má, ale je s nimi, len keď on má na nich náladu, takže potom je to aj ťažké, že tie deti ho nejako neberú neskôr medzi seba a dosť ho vynechávajú... a ak má ísť medzi cca 10 a viac detí, tak nejde - to je už pre neho hluk, kt. on nemusí, ale poviem ti pravdu aj ja som intr., tiež nemusím ľudí, ale deti nútim ísť von, aj ked tam len sedieť bude a bude sa pozerať, čo iní robia

kamajka
autor
27. máj 2014

@danielahamar tak toto si uplne vystihla🙂

danielahamar
27. máj 2014

@kaja0210 môj napr. sa nenudí, pokiaľ mu človek vymýšla aktivity, či doma, či v škole - spraví čokoľvek sa mu dá spraviť, nudí sa, ak on sám si má niečo vymyslieť a hrať sa, že sám od seba, ako chce a kedže sa narodil ako druhé dieťa, tak ako píšeš ty, že až moc veľa "pozornosti" mal, to ee, kedže bolo sa treba postarať o všetkých, proste je to introvert a ak sa zmení v dospievaní - čo sa týka kámoš, tak sa napijem pod obraz boží 😅 nikdy ho nebavili hračky, autíčka vôbec nie....ťažko je to, keď tieto naše deti sú v niečom dopredu /encyklopédie a tak/ a v niečom pozadu 😔

janulik2008
28. máj 2014

Baby tu maju praveu ze ked napr ja som bola mala tak cele leto rano ranajky o osmej lebo o deviatej bolo stretko a nebolo nas do vecera co rodičia nadavali ze sme neprisli sa ani najest :D
Teraz mi to chyba no napr. Moja sesternica to je cisty opak rano vstane a ide sa von ona sa nudi vnútri a ak mám pravdu povedať tak ... ako prišla minulý rok na przdniny tak som vacsie srandu odkedy som belka nezazila kazdy den vonku od 4tej poobede kedze bolo horko a vtedy to zacalo zit jedna suseda sused dvaja dalsi susedia a ja som mala pocit ze mam 10 je pravda ze nany nema problem sa skamaratit a my sme uz vyrastli takze boli aj radi ze prisla lebo sa nudili nikto tu nebol .... no ako odisla sesternica take ticho a uz od začiatku maja krstnu otravuje ze chce ist na svk :D
A su dvaja tak nech nieco vymyslia my so segrou hrajeme badminton stare kofy :D

kaja0210
29. máj 2014

@danielahamar Tak potom nebojte urcite si postupne najde nieco co pri com sa nudit nebude. Ak bude treba dovolte mu vziat von aj hracky alebo pastelky,papier atd. Aby si nasiel cinnost, ktora ho bude von bavit🙂

salamistka
29. máj 2014

moja dcéra je tiež introvert a ešte k tomu jedináčik, tak si viete predstaviť tie nervy niekedy...nič ju nebaví, nič sa jej nechce, ona by najradšej bola stále s kamarátkou, ale tá nemôže u nás byť vo dne v noci každý deň, dcéru ale veľmi baví napríklad starať sa o svoju malú sesternicu, našla sa v tom...

danielahamar
29. máj 2014

@salamistka môj introvert nemá rád malé deti a to od mala 😀 a s jedlom, to by len cestoviny a palacinky jedlo a vývar-slížovú polievku 😅

lblb
29. máj 2014

@danielahamar
@kamajka hoci som nečítala všetky príspevky až tak pozorne, zistila som, že je nás tu viacej s takými unudenými deťmi. vo väčšej výhode sú snáď tie maminy, ktoré majú viacej detí, lebo sa spolu prebavia aspoň doma alebo sa aspoň spoločne nudia. ja mám len jedno dieťa. syn má síce rád spoločnosť, rád kecá a púta na seba pozornosť, nehanbí sa nikde a ničoho ale rád sa hrá len s jedným max. dvomi deťmi, ktoré si rád na seba viaže. v škole v pohode, občas medzi seba so spolužiakom nepripustia iného, ale na dvore kde je 10-12 detí, tak sa drží v ústraní. aj ho volajú hrať futbal alebo hokej, no on sa nepridá a blúdi pri nich okolo ihriska ako smutná víla. on proste nemá rád takéto športy, ani ich nevie alebo nechce sa naučiť... radšej mi kričí do okna, aby som prišla za nim von a nakoniec zostane sedieť pri mne na lavičke. niekedy ma to trápi, lebo mám pocit ako deti podrastú, že ho úplne vyčlenia z kolektívu. keď vidím ako menšie deti naháňajú loptu alebo hádžu basketbalku do koša, tak mi je aj ľúto, že on sa o to nechce ani pokúsiť. tiež je taký mamičkár, najradšej by sa hral so mnou... tak obmieňame tie činnosti, nenútim ho teda každý deň na dvor, raz ideme na dlhú prechádzku, potom niekam na bike, alebo do knižnice, cez víkend na túru alebo za kamoškou, ktorá má rovnako starého syna. keď to vyčerpáme, tak jeden deň na dvore sa potrápime a potom zase nejaké iné výjazdy mimo domu. snažíme sa byť prevažne vonku, "nútim" ho inak športovať - lyže, korčule, bike. hoci v provnaní s inými deťmi ani v tomto nie je preborník... ☹ on by bol najspokojnejší celý deň pri telke alebo špekulovať v garáži a v pivnici a v tom ho ja nepodporujem. on bude asi technický a matematický typ a potom asi knihy.
čas strávený deťmi a vymýšľanie aktivít je náročné, ale ten čas sa nevráti a deti rýchlo vyrastú. je dobré, keď sa v akomkoľvek veku spoliehajú na spoločnosť rodičov a keď nás berú aj kamarátsky, tak je to len plus. ten vzťah dieťa-rodič sa buduje aj na takýchto detailoch a to čo im dáme, to sa nám snáď vráti... v určitom veku si snáď nájdu nejakého kamoša, ktorý im povahovo sadne. ja som mala rada deti ale tiež mi vždy stačila jedna kamoška 😉

Strana
z2